Μπίρα: Η πλούσια περιεκτικότητα της μπίρας σε νερό (93%), χαμηλή σε αλκοόλη (4%), την καθιστά ιδανικό ενυδατικό για τον οργανισμό. Βέβαια η υπερκατανάλωση αλκοολούχων εντείνει την αφυδάτωση. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει ορίσει την ήπια κατανάλωση μπίρας (1 ποτήρι για τις γυναίκες και 2 για τους άντρες ημερησίως) ως ευεργετική για την υγεία. Η ήπια κατανάλωση μπίρας καθημερινά μπορεί να είναι ευεργετική στη λειτουργία καρδιάς και αγγείων, την ευαισθησία στην ινσουλίνη, την υγεία των οστών, μαλλιών και δέρματος και τη μείωση του σωματικού βάρους. Αξιοσημείωτη είναι η περιεκτικότητά της σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β, όπως Β6, νιασίνη και ριβοφλαβίνη (Π. Παπαχρήστου, mednutrition.gr, 10/8/12, σ.σ. με την απελευθέρωση της παραγωγής μπίρας, ίσως η επί τόπου μεταποίησή της να δώσει άλλη διάσταση στα αγροτικά προϊόντα).
Αεροπλάνα: Ακόμα και μία μικρή πτήση Λονδίνο-Εδιμβούργο παράγει διοξείδιο του άνθρακα σε τιμές μεγαλύτερες από τις μέσες ετήσιες εκπομπές ενός ατόμου στην Ουγκάντα ή τη Σομαλία. Η πτήση Λονδίνο-Νέα Υόρκη-Λονδίνο δημιουργεί περίπου 986 κιλά της ουσίας ανά επιβάτη, ενώ η Λονδίνο-Ρώμη-Λονδίνο 234 κιλά ανά επιβάτη. Η Διεθνής Ένωση Αεροπορικών Μεταφορών (ΙATA) πιέζει για τη μείωσή της. Πρέπει να περιοριστούν οι πτήσεις και οι αερολιμένες. Δυστυχώς για την ανθρωπότητα και τη Γη οι εκπομπές από τις αεροπορικές μεταφορές ίσως να τριπλασιαστούν τις επόμενες τρεις δεκαετίες. Οι αερομεταφορές αντιπροσωπεύουν σήμερα το 2% των παγκόσμιων εκπομπών (Manchester Metropolitan University, Atmosfair, «Guardian», ecozen.gr, 19/7/19).
Για να παλέψουμε την κλιματική αλλαγή, πρέπει να δημιουργούμε δάση αντί να τα καίμε. Μια ομάδα επιστημόνων δημιουργεί στο εργαστήριο πιο αποδοτικά φυτά, που θα δεσμεύουν περισσότερο διοξείδιο του άνθρακα. Tα φυτά και οι οργανισμοί που φωτοσυνθέτουν στη γη δεσμεύουν 746 Gtn διοξειδίου του άνθρακα και απελευθερώνουν 727 Gtn πίσω στην ατμόσφαιρα. Οι ανθρώπινες δραστηριότητες απελευθερώνουν στην ατμόσφαιρα 37 Gtn ετησίως. Το κλειδί για την ανατροπή αυτής της ανισορροπίας είναι να «εκπαιδεύσουμε» τα φυτά να απορροφούν περισσότερο διοξείδιο του άνθρακα και να το δεσμεύουν για περισσότερο χρόνο. Προσπαθούν να δημιουργήσουν φυτά τα οποία θα έχουν μεγαλύτερες και πιο βαθιές ρίζες (με μια φυσική κηρώδη ουσία που ονομάζεται «σούμπεριν» και βρίσκεται στον φελλό και στη φλούδα του πεπονιού), θα δεσμεύουν άνθρακα και θα είναι ανθεκτικά στην αποσύνθεση. Οι αγρότες θα μαζεύουν την υπέργεια σοδειά και οι ρίζες θα παραμένουν θαμμένες στο έδαφος για εκατοντάδες χρόνια. Αυτό που συμβαίνει τώρα είναι ότι στο τέλος της καλλιεργητικής περιόδου τα φυτά πεθαίνουν, αποσυντίθενται και το διοξείδιο επιστρέφει στην ατμόσφαιρα (σ.σ. μερικές φορές κάποιοι εγκληματίες αγρότες τα καίνε). Το σχέδιο ονομάζεται «Ideal Plant» (Ιδανικό Φυτό) και τα φυτά «supercharged plants» (φυτά υπερσυσσωρευτές). Ξεκίνησαν με το φυτό arabidopsis και έπονται το καλαμπόκι, η σόγια και το ρύζι (Ινστιτούτο Βιολογικών Μελετών, Σαλκ, Σαν Ντιέγκο, Wired, m.tvxs.gr, 29/7/19).
53-21-0: Η ελληνική ναυτιλία αποτελεί το 53% του στόλου της Ε.Ε., το 21% της παγκόσμιας ναυτιλίας και το 0% σε εισφορές στο ελληνικό Δημόσιο και στην απασχόληση. Κάτι γίνεται λάθος στην Ελλάδα…
Χαρουπιά: Η χαρουπιά δεν καίγεται και μας τάισε στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Έχει πλούσιο ριζικό σύστημα, που προστατεύει τα εδάφη από τη διάβρωση, και καλύπτει με το όμορφο πυκνό φύλλωμά της άγονες, θαμνώδεις, βραχώδεις εκτάσεις, γιατί καταφέρνει να επιβιώνει σε άγονα και άνυδρα εδάφη και απαιτεί μηδενική φροντίδα. Η χαρουπιά είναι δέντρο αειθαλές με φύλλα στρογγυλά και σκληρά και εμποδίζει την εξάπλωση της φωτιάς, γι’ αυτό και είναι κατάλληλη για αναδασώσεις. Οι σπόροι της έχουν ίδιο βάρος και είναι η μονάδα μέτρησης χρυσού και πολύτιμων λίθων, το καράτι. Σήμερα υπάρχει τάση επανόδου της στη διατροφή μας (news.gr, 17/8/19).
Εμπρηστές: «Οικοπεδοφάγοι που θέλουν νέα γη για τις κατασκευές τους (σ.σ. ή ανεμογεννήτριες). Βοσκοί που θέλουν να αυξήσουν την έκταση των βοσκοτόπων τους. Δήμαρχοι που θέλουν να λάβουν κονδύλια για πυροσβεστικό εξοπλισμό, από τον οποίο παίρνουν μίζα. Και κλινικές περιπτώσεις ανθρώπων που διεγείρονται και ικανοποιούνται σεξουαλικά στη θέα του φλεγόμενου δάσους. Αυτές είναι κάποιες από τις κύριες περιπτώσεις ανθρώπων που έχουν συλληφθεί κατά καιρούς με την κατηγορία του εμπρησμού και της καταστροφής του φυσικού μας πλούτου. Πόσοι από αυτούς κατέληξαν στη φυλακή;» (Σ. Σκουλούδης, zougla.gr, 18/8/19, σ.σ. και γιατί δεν καίγονται στις γειτονικές χώρες [Αλβανία, ΠΓΔΜ, Βουλγαρία, Τουρκία], μπορεί να υπάρχουν και άλλοι λόγοι;).
Βιοχημεία: «Δημιουργούμε προσωπικά διαιτολόγια για νεαρούς αθλητές βάσει των προσωπικών αντιοξειδωτικών που μετράμε με μια φορητή συσκευή, την οποία έχουμε πατεντάρει στο US Patent Office. Τα πρώτα μας συμβόλαια αφορούν 1.000 ποδοσφαιριστές σε όλη την Ελλάδα και 1.000 νεαρούς αθλητές πόλο. Σύντομα θα βρεθούμε σε νέα projects σε Κύπρο και Γερμανία. Δημιουργήθηκαν ήδη 4 νέες θέσεις εργασίας για βιοχημικούς αποφοίτους μας και μέχρι το τέλος του 2020 σχεδιάζουμε άλλες 4 προσλήψεις στην spin-off εταιρεία που δημιουργήσαμε με το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας. Το μότο μας είναι “Το πανεπιστήμιο επιχειρεί για τους φοιτητές του”» (καθηγητής Δ. Κουρέτας, Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, Ε. Χάνο, «Ταχυδρόμος», 18/8/19).
Ξηροί καρποί: Κάσιους, 18 τεμ.: το 10% των ημερήσιων αναγκών σε σίδηρο, φυλλικό οξύ και βιταμίνη Κ, που βοηθά στη διατήρηση γερών οστών και τη φυσιολογική πήξη του αίματος. Καρύδια, 7 τεμ.: πηγή πρωτεϊνών, φυτικών ινών και μαγνησίου. Α-λινολενικό οξύ, ω-3 λιπαρό οξύ: βοηθά στην ανάπτυξη του νευρικού συστήματος. Αμύγδαλα, 23 τεμ.: βοηθούν στη μείωση της χοληστερόλης, έχουν φυτικές ίνες, ασβέστιο και είναι μια εξαιρετική πηγή βιταμίνης Ε. Φιστίκια Αιγίνης, 49 τεμ.: πλούσια σε λουτεΐνη, σημαντική για υγιή όραση και δέρμα, και με κάλιο όσο μια μικρή μπανάνα. Κουκουνάρι, 3 κ.σ.: πλούσιο σε μαγγάνιο για τη διατήρηση σακχάρου και τον μεταβολισμό των υδατανθράκων και των πρωτεϊνών. Δίνει αίσθηση χορτάτου (runnfun.gr. presspublica.gr, 18/8/19).
«Παραμάγαζα»: Το Ελεγκτικό Συνέδριο δεν δέχτηκε ούτε τις επεξηγήσεις ούτε τα κείμενα που έστειλε η εταιρία που συμμετείχε στον διαγωνισμό της Ευφυούς Γεωργίας –ή πώς να εξαρτήσουμε τη γεωργία από μία εταιρία– και επί της ουσίας δέχεται ότι ο διαγωνισμός είναι εξόφθαλμα φωτογραφικός και φωτογραφική χρηματοδότηση των κρατικοδίαιτων ιδιωτών του ΟΣΔΕ, που δεν εξυπηρετεί με κανέναν τρόπο τις ανάγκες του αγρότη και της κοινωνίας και θα πρέπει να ακυρωθεί οριστικά και αμετάκλητα. Το «μαγαζί» που κυριαρχούσε στο ΟΣΔΕ, που θεωρούσε εαυτόν Νο1 χάνει πολλούς πόντους. Το ζήτημα είναι πλέον, όχι μόνο στην Πολιτεία, αλλά και στον αγροτικό κόσμο και τον επιστημονικό κλάδο, πώς θα δώσουμε σε αυτά τα ζητήματα διέξοδο στην αγροτιά προς όφελος της αγροτιάς, των εργαζομένων και του συνόλου της κοινωνίας (peegep.gr, Invivo, 29/8/19).
Επιβεβαιωμένο: «Οι άνθρωποι γεννιούνται χωρίς γνώσεις, δεν γεννιούνται ηλίθιοι. Ηλίθιοι γίνονται μετά, κατά τη διάρκεια της εκπαίδευσης» (Μπέρτραντ Ράσελ).
Απαισιοδοξία: «Η Ελλάδα έχει βιώσει πτωχεύσεις στο παρελθόν και τα κατάφερε. Εκφράζει όμως απαισιοδοξία τώρα εξαιτίας της φυγής Ελλήνων επιστημόνων στο εξωτερικό και της απώλειας ανθρώπινου κεφαλαίου, το οποίο η Ελλάδα έχει κάνει δώρο στον κόσμο. Οι γραφειοκράτες οικονομολόγοι σε διεθνείς οργανισμούς έδιναν φάρμακο χωρίς να παίρνουν το ιστορικό του ασθενή, χωρίς να εξετάζουν την ιστορία ενός τόπου, την προφορική παράδοση, την ιδιαιτερότητα, την ετερογένεια, σημαντικά συστατικά για την κατανόηση των πολιτικών που μπορούν να είναι αποτελεσματικές» (καθηγητής Σ. Μιχαλόπουλος, Πανεπιστήμιο Brown, ΑΠΕ-ΜΠΕ, Βήμα Press, 10/8/19).
Ελληνικά: «Εγώ είμαι υπέρ του παλαιού συστήματος γραφής, εναντίον του μονοτονικού και υπέρ της διδασκαλίας των αρχαίων ελληνικών. Είναι η βάση για να ξέρεις την ετυμολογία των λέξεων. Η σημερινή κακοποίηση της γλώσσας με ενοχλεί και αισθητικά. Θέλω να δω γραμμένο “καφενείον” κι ας μην προφέρουμε το “ν”. Τώρα όλες οι λέξεις έχουν μια τρύπα» (Οδυσσέας Ελύτης).
Δημήτρης Μιχαηλίδης
Δημοσιογράφος, συγγραφέας, «Αγρονέα»