agrotika_1709.jpg

 Παραλίες Αττικής: Πρόσφατες μετρήσεις του ΠΑΚΟΕ από τον Φλοίσβο μέχρι το Καβούρι στις 10/7/19 έδειξαν ότι από τα 27 δείγματα τα 16 βρέθηκαν μολυσμένα με E. Coli και εντερόκοκκους, δηλαδή το 60%. Αυτό δείχνει ότι αφενός ο αυτοκαθαρισμός της θάλασσας στον Σαρωνικό είναι πολύ χαμηλός και αφετέρου ότι οι λουόμενοι δεν προσέχουν τη θάλασσα όσο θα έπρεπε. Τα αποτελέσματα αυτά σε σχέση με αυτά του Μαΐου είναι κατά 30% πιο επιβαρυμένα. Οι εντερόκοκκοι και η E. Coli δεν παίζουν με την υγεία μας και ιδιαίτερα των παιδιών (Γραμματεία ΠΑΚΟΕ, pakoe.gr, 15/7/19).

Αυτοκινητιστικά: Σε 15 χρόνια (2000-2014) πέθαναν στην Ελλάδα ανά έτος από φίδι 0,4 άνθρωποι, από σκυλί 0,4, από άλογο / αγελάδα 1, από κουνούπι 2,2, από κεραυνό 2,9, από μέλισσα 4,9, από ανθρωποκτονίες 134,5 και από αυτοκινητιστικά δυστυχήματα 1.624,9 (ΕΛ.ΣΤΑΤ., 23/5/17).

Έλληνες: «Η Ελλάδα επιζεί μέσα από ατομικές περιπτώσεις που κάνουν θαύματα. Το κράτος σταθερά υπολειτουργεί, το ίδιο και οι συλλογικές προσπάθειες, όπως και οι περισσότεροι θεσμοί, οι οποίοι είναι απλώς εισαγωγής και ποτέ δεν έπιασαν τόπο σε αυτούς τους αναρχικούς εγωιστές, τους Νεοέλληνες. Αν είναι να λάμψει η Ελλάδα, θα το κάνει μέσα από μεμονωμένους ήρωες, που γίνονται παρανάλωμα παρά κάθε προσδοκία» (Νίκος Καζαντζάκης).

 Κίνα: Η Κίνα αύξησε τη ζήτηση για πρόβειο κρέας κατά τους πρώτους 4 μήνες του 2019, εισάγοντας 18% περισσότερο πρόβειο. Μέχρι σήμερα η Κίνα κάλυπτε τις εισαγωγές της κατά 98% από την Αυστραλία και τη Ν. Ζηλανδία. Το πρόβειο υποκαθιστά την έλλειψη χοιρινού κρέατος λόγω της επιδημίας της Αφρικανικής Πανώλης των Χοίρων και σήμερα βρίσκεται στα επίπεδα των 138.000 τόνων. Ίσως μια ευκαιρία, αλλά ο πληθυσμός των αιγοπροβάτων τον Δεκέμβριο του 2018 ήταν σημαντικά μειωμένος (-1,6 εκατ. κεφαλές) (meatnews.gr, 11/7/19).

Αγροτική οικογένεια: «Επειδή κάποιοι πετούν χαρταετό. Ακούστε, αλάνια, στην ύπαιθρο μεροκάματο βγαίνει μόνο όταν δουλεύει όλη η οικογένεια. Πατέρας, μητέρα, παιδιά (όσοι είναι διαθέσιμοι). Όταν ο αγρότης δουλεύει μόνος του και παίρνει 2-3 εργάτες, ενώ η κυρά τη βγάζει σε σπα και ο γιος με την κόρη στη Μύκονο, με μαθηματική ακρίβεια θα μπει φυλακή ή θα φουντάρει απ’ τα χρέη! Υ.Γ.: Όλοι θα ξεκουραστούν μαζί και όλοι θα διασκεδάσουν μαζί όταν υπάρχει ελεύθερος χρόνος, όχι όταν υπάρχει δουλειά» (Dimitris Kanellopoulos, Facebook, Πανελλαδική Αγροτοκτηνοτροφική Ομάδα, 13/7/19, σ.σ. συγχαρητήρια, φίλε. Μας έπρηξαν με την παιδική εργασία και τα ωράρια. Η αγροτική ζωή δεν μοιάζει σε τίποτα με τη ζωή του αστού ούτε μπαίνει στα ίδια καλούπια. Το χωράφι και η εκτροφή δεν είναι βιομηχανία).

Κλέφτες: Καρπούζια συνολικού βάρους 11,4 τόνων, άγνωστης προέλευσης, δέσμευσαν οι ελεγκτές τροφίμων της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής Πειραιά σε επιχείρηση χονδρικού εμπορίου αγροτικών προϊόντων στην περιοχή του Ρέντη. Τα καρπούζια βρίσκονταν σε 9 bins (μεγάλα τελάρα). Η σήμανση αποτελεί την ταυτότητα των προϊόντων, διασφαλίζει την ιχνηλασιμότητά τους και αποτρέπει τις ελληνοποιήσεις (ΑΠΕ-ΜΠΕ, vimapress.gr, 18/7/19).

Τιμές: Η παγκόσµια ζήτηση για αγροτικά προϊόντα θα αυξηθεί τα επόµενα χρόνια κατά 15%, όµως οι ρυθµοί αύξησης της παραγωγής θα μεγεθυνθούν ταχύτερα, και κατά συνέπεια οι παραγωγοί αγροτικών προϊόντων δεν θα µπορέσουν να ωφεληθούν σε µεγάλο βαθµό από την αύξηση της ζήτησης («Προοπτικές της αγροτικής παραγωγής µέχρι το 2028», Οργανισµός Οικονοµικής Συνεργασίας & Ανάπτυξης [ΟΟΣΑ] και Οργανισµός Γεωργίας & Τροφίµων [FAO], 8/7/19, Agrenda, 13/7/19, agronews.gr, 14/7/19, σ.σ. δηλαδή οι τιμές αγροτικών προϊόντων θα πιεστούν προς τα κάτω, ενώ το κόστος παραγωγής γιγαντώνεται και διάφοροι επιτήδειοι σε σύμπραξη με τους πολιτικούς αρπάζουν ό,τι καλύτερο έχουν οι αγρότες, δηλαδή τον αγροτουρισμό και την παραγωγή ενέργειας, ενώ οι Έλληνες αγρότες είναι διαλυμένοι συνδικαλιστικά και συνεταιριστικά, εκπροσωπούμενοι από μια ιδιωτική εταιρία).

Φαντασία: «Παραγεμίζουμε τα παιδιά σαν γαλοπούλες με γνώσεις και πληροφορίες, ενώ αφήνουμε τη φαντασία τους να λιμοκτονεί. Τα παιδιά εισέρχονται στο σχολείο προικισμένα με πλούσια φαντασία και αποφοιτούν με φαντασία ατροφική ή στραγγαλισμένη. Αν θέλετε τα παιδιά σας να είναι ευφυή, διαβάζετέ τους παραμύθια. Σημαντικές καινοτομίες και εφευρέσεις έγιναν από ανθρώπους που είχαν φαντασία. Για να δημιουργήσουν οι διάνοιες νέα γνώση, χρειάστηκε να ξεπεράσουν με τη φαντασία τους την υπάρχουσα. Για να κάνει κάποιος μια εφεύρεση, δεν χρειάζονται λεφτά ούτε τεχνικές γνώσεις, αλλά η ικανότητα να φαντάζεται το ανύπαρκτο σε σχέση με την υπάρχουσα επιστημονική σκέψη» (Ευγένιος Τριβιζάς, presspublica.gr, 2/1/19).

Ατύχημα: Νεκρός άνδρας έπειτα από ανατροπή γεωργικού ελκυστήρα στο Μαγγανιακό Ανδρούσας Μεσσηνίας (aftodioikisi.gr, 19/7/19).

Ιαπωνία: Ανοίγει ο «δρόμος» της Ιαπωνίας για το ευρωπαϊκό βόειο κρέας και τα φρούτα έπειτα από συμφωνία. Πρόκειται για εισαγωγές βόειου κρέατος (κυρίως από Κροατία και Ισπανία) ή προϊόντων με βάση το βόειο κρέας (κυρίως από τη Δανία, τη Γαλλία και την Πολωνία). Επιπλέον, η Ε.Ε. και η Ιαπωνία καθόρισαν ενδεικτικά και εύλογα χρονικά περιθώρια για την αντιμετώπιση εκκρεμών αιτήσεων για εισαγωγές στην Ιαπωνία άλλων προϊόντων, όπως φρούτα (π.χ. αχλάδια από το Βέλγιο, ακτινίδια από την Ιταλία και την Ελλάδα ή κεράσια από την Ουγγαρία και την Πορτογαλία), καθώς και κρέατος χοίρων από την Ουγγαρία, το Βέλγιο και την Πολωνία. Η ιαπωνική αγορά βόειου κρέατος προστατεύεται ιδιαίτερα λόγω υψηλών δασμών και πολύ αυστηρών υγειονομικών και φυτοϋγειονομικών κανόνων. Το κρέας από 38,5% δασμό θα πάει στο 9% για 50.500 τόνους σε 10 έτη (neapaseges.gr, 19/7/19).

Το καλύτερο φάρμακο είναι η φύση: Τεράστια μετα-ανάλυση 140 μελετών με 290 εκατ. άτομα από 20 χώρες επιβεβαίωσε ότι η επαφή του ανθρώπου με το πράσινο μπορεί να σώσει από πλήθος προβλημάτων υγείας, ακόμα και από πρόωρο θάνατο. Το να περνάμε ώρες στην εξοχή ή έστω σε χώρους πρασίνου μέσα στις πόλεις μειώνει τον κίνδυνο για διαβήτη τύπου 2, καρδιαγγειακά νοσήματα, πρόωρο θάνατο από όλα τα αίτια, πρόωρη γέννα, άγχος και υψηλή αρτηριακή πίεση. Η ευεργετική δασοθεραπεία shinrin yoku αποτελεί πολύ δημοφιλή πρακτική στην Ιαπωνία, στο πλαίσιο της οποίας οι άνθρωποι περνούν χρόνο στο δάσος ως μια μορφή θεραπείας. Δεν γνωρίζουμε τι ακριβώς προκαλεί αυτή τη σύνδεση. Είναι πιθανό ότι τα άτομα που ζουν κοντά στη φύση έχουν περισσότερες ευκαιρίες για φυσική δραστηριότητα, αλλά και για ανάπτυξη κοινωνικών σχέσεων. Παράλληλα η έκθεση σε πληθώρα διαφορετικών βακτηρίων τα οποία εντοπίζονται στη φύση μπορεί να έχει σημαντικά οφέλη για το ανοσοποιητικό σύστημα, μειώνοντας τις φλεγμονές (tovima.gr, dasarxeio.gr, 20/7/18).

Διατροφή: Τα επόμενα 30 χρόνια η κλιματική αλλαγή και η αύξηση του διοξειδίου του άνθρακα θα μπορούσαν να μειώσουν σημαντικά τη διαθεσιμότητα καίριων θρεπτικών ουσιών, όπως πρωτεΐνες (-19,5%), σίδηρος (-14,4%) και ψευδάργυρος (-14,6%). Τα σιτάρια, το ρύζι, ο αραβόσιτος, το κριθάρι, οι πατάτες, η σόγια και τα λαχανικά θα υποστούν απώλειες θρεπτικών ουσιών περίπου 3% κατά μέσο όρο έως το 2050 λόγω του διοξειδίου του άνθρακα. Οι άνθρωποι σε χώρες με χαμηλό και μεσαίο εισόδημα λαμβάνουν μεγαλύτερο μέρος των θρεπτικών ουσιών τους από φυτικές πηγές, οι οποίες τείνουν να έχουν χαμηλότερη βιοδιαθεσιμότητα από τις πηγές που προέρχονται από ζώα. Η διατροφή και η ανθρώπινη υγεία είναι εξαιρετικά περίπλοκες και δύσκολο να προβλεφθούν (agronews.gr, 19/7/19).

Δημήτρης Μιχαηλίδης
Δημοσιογράφος, «Αγρονέα

Share this post

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn