lezanta_1109.jpg

Αγροτικά δάνεια: Δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ Β’ 2197/2019 η ΚΥΑ για τη σύσταση Ταμείου Χαρτοφυλακίου με την επωνυμία «Ταμείο Εγγυήσεων Αγροτικής Ανάπτυξης» ως ανεξάρτητης χρηματοδοτικής μονάδας στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Ταμείου Επενδύσεων (ΕΤΑΕ) με 80 εκατ. από το ΠΑΑ 2014-20. Το ΕΤΑΕ θα ξεκινήσει τις διαδικασίες επιλογής των τραπεζών που θα συμμετέχουν στο χρηματοδοτικό εργαλείο και στις οποίες θα παρέχονται εγγυήσεις για την ανάπτυξη χαρτοφυλακίου δανείων προς γεωργικές εκμεταλλεύσεις και μεταποιητικές επιχειρήσεις. Οι εγγυήσεις δίνονται με μηδενικό κόστος έτσι ώστε να χορηγούνται δάνεια με χαμηλότερο επιτόκιο, μεγαλύτερο χρόνο αποπληρωμής και μειωμένες εξασφαλίσεις. Το σύνολο των δανείων που θα χορηγηθούν δύναται να φτάσει και τα 400 εκατ. ευρώ (eatnews.gr, 11/6/19).

Trans λιπαρά: Νέα ευρωπαϊκή νομοθεσία (Κανονισμός Ε.Ε. 2019/649) θέτει αυστηρά όρια στην περιεκτικότητα trans λιπαρών στα τρόφιμα, περιορίζοντάς τα στα 2 γραμμ./100 γραμμ. λίπους μέχρι τη 1/4/2021. Πρόκειται κυρίως για μερικώς υδρογονωμένα λάδια («βιομηχανικώς παραγόμενα» trans λιπαρά). Τα trans λιπαρά αυξάνουν την κακή χοληστερόλη (LDL cholesterol), ενώ μειώνουν τα επίπεδα της καλής χοληστερόλης (HDL). Ο κίνδυνος καρδιαγγειακών νοσημάτων ανά γραμμάριο πρόσληψης trans λιπαρών οξέων είναι 4-5 φορές υψηλότερος συγκριτικά με την ίδια ποσότητα κορεσμένων λιπαρών. Η νέα νομοθεσία στην Ε.Ε. συνεπικουρεί προς την κατεύθυνση εξάλειψης των trans λιπαρών (neapaseges.gr, 18/6/19).

Καλαμιές: Το κάψιμο της καλαμιάς πρέπει να αποφεύγεται, γιατί η σωστή διαχείριση της καλαμιάς εμπλουτίζει το έδαφος με οργανική ουσία, προστατεύει τα εδάφη από τη διάβρωση, ιδιαίτερα τα επικλινή, και προστατεύει το περιβάλλον, καθώς με την καύση απελευθερώνονται στην ατμόσφαιρα αέρια του θερμοκηπίου. Επιβάλλεται είτε η άμεση ενσωμάτωσή της στο έδαφος είτε η βόσκησή της και η ενσωμάτωση των υπολειμμάτων της στο έδαφος. Όποιος υποβάλλει δήλωση ΟΣΔΕ δηλώνει συμμόρφωση στους Κώδικες Ορθής Γεωργικής Πρακτικής, που απαγορεύουν την καύση καλαμιάς. Ο ΟΠΕΚΕΠΕ μπορεί να επιβάλλει τις νόμιμες κυρώσεις (neapaseges.gr, 18/6/19).

Σημαντική διεύρυνση κατά 56% παρουσίασε το εμπορικό έλλειμμα της Ελλάδας τον Μάιο του 2019, καθώς η υπέρμετρη αύξηση των εισαγόμενων προϊόντων κατά 20,1% επικάλυψε την άνοδο των εξαγωγών, η οποία διαμορφώθηκε σε μόλις 3%. Οι ελληνικές εισαγωγές ανήλθαν σε 5.230,9 εκατ. ευρώ τον Μάιο του 2019 και οι εξαγωγές σε 3.044,6 εκατ. ευρώ, με αποτέλεσμα το εμπορικό ισοζύγιο να παρουσιάσει έλλειμμα 2.186,3 εκατ. ευρώ έναντι ελλείμματος 1.401,6 εκατ. ευρώ τον Μάιο του 2018. Αντίστοιχη είναι η εικόνα, αν εξαιρέσουμε τα πετρελαιοειδή, με το εμπορικό ισοζύγιο να παρουσιάζει έλλειμμα 1.719,5 εκατ. ευρώ, αυξημένο κατά 344,4 εκατ. ευρώ, δηλαδή 25%, σε σχέση με τον Μάιο του 2018 (seve.gr, 8/7/2019).

Αλλαγή μοντέλου γεωργίας: Η έκθεση του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ σχετικά με το δικαίωμα του ανθρώπου στην τροφή προειδοποιεί ότι η σημερινή γεωργία μπορεί να οδηγήσει σε καταστροφικά για το περιβάλλον προβλήματα στο μέλλον. Η 24σέλιδη έκθεση-καταπέλτης θεωρεί ότι το ισχύον οικονομικό σύστημα με τις ιδιωτικές εταιρίες και τα φυτοφάρμακα οδηγεί σε καταστροφικές συνέπειες για το περιβάλλον και τους ανθρώπους. Για να καταπολεμηθεί η πείνα και να εξασφαλιστεί ο εφοδιασμός του πληθυσμού με τρόφιμα, απαιτείται ένα εντελώς νέο σύστημα, καταλήγει η έκθεση (atexnos.gr, 28/5/18).

Αχινοί: Το ψάρεμα αχινού απαγορεύεται αυστηρότατα από την κοινοτική και την εθνική νομοθεσία και τα πρόστιμα που προβλέπονται αγγίζουν τα 400-3.000 ευρώ. Η επαγγελματική αλιεία και μεταποίηση αχινού ελέγχονται. Στις ταβέρνες και στα εστιατόρια οι αχινοί προέρχονται από παράνομους αλιείς. Ο αχινός, ως εδραίος οργανισμός (κάθεται σε ένα σημείο), συγκεντρώνει τη βρομιά της θάλασσας, πολλώ δε μάλλον όταν υπάρχει μόλυνση (aftodioikisi.gr, 2/7/19).

Εργασιακά: Η φθίνουσα βιομηχανία άνθρακα έχει αφήσει περίπου 100.000 πρώην ανθρακωρύχους άνεργους στη Δυτική Βιρτζίνια των ΗΠΑ. Η φιλανθρωπική οργάνωση Appalachian Beekeeping Collective, που ιδρύθηκε με κεφάλαια από έναν διακανονισμό ύψους 7,5 εκατ. δολαρίων σε δίκη εναντίον εταιρίας ανθρακωρυχείων για παραβίαση του νόμου περί καθαρού ύδατος, έχει εκπαιδεύσει 35 πρώην ανθρακωρύχους ως μελισσοκόμους και θα εκπαιδεύσει 50 ακόμα (Alessandro Colombo, Facebook, 10/7/19).

Λουλούδια: Τα λουλούδια ακούν το βουητό των μελισσών και παράγουν πιο γλυκό νέκταρ. Ο ήχος είναι στοιχειώδης για την επιβίωση. Τα φυτά μπορούν να ακούσουν εξίσου καλά με τα ζώα. Οι ερευνητές εξέτασαν τα νυχτολούλουδα (Oenothera drummondii) και διαπίστωσαν ότι τα συγκεκριμένα φυτά μέσα σε λίγα λεπτά μετά την ανίχνευση δονήσεων από τα φτερά μελισσών αυξάνουν προσωρινά τη συγκέντρωση γλυκού νέκταρ. Αυτό συμβαίνει διότι η επικονίαση είναι το κλειδί για την αναπαραγωγή των φυτών. Εξέθεσαν φυτά σε ήχους υψηλής συχνότητας (160 kilohertz) και ενδιάμεσης συχνότητας (34 έως 35 kilohertz). Στα φυτά όμως που εκτέθηκαν σε ήχους μελισσών (0,2-0,5 kilohertz) και παρόμοιους ήχους χαμηλής συχνότητας (0,05 έως 1 kilohertz) μέσα σε 3 λεπτά η συγκέντρωση ζάχαρης αυξήθηκε από 12% έως 17% και μετά σε 20%. Το σχήμα του λουλουδιού σαν δορυφορικό πιάτο ενισχύει τη δυνατότητα λήψης ηχητικών κυμάτων. Αυτή η μοναδική μελέτη έχει ανοίξει ένα εντελώς νέο πεδίο επιστημονικής έρευνας, το οποίο αποκαλείται φυτοακουστική (L. Hadany, Πανεπιστήμιο Τελ Αβίβ, «Flowers respond to pollinator sound within minutes by increasing nectar sugar concentration», scinews.eu, melissokomianet.gr, 12/7/19).

Τιμές αγροτικών: Οριακή μείωση (-0,3) έδειξαν τον Ιούνιο του 2019 οι τιμές των τροφίμων παγκοσμίως, με τον δείκτη στο 173. Ο δείκτης τιμών του κρέατος αυξήθηκε κατά +1,5%, λόγω ζήτησης στην Κίνα. Ο δείκτης τιμών στα γαλακτοκομικά έπεσε κατά -11,9% (meatnews.gr, 8/7/19, σ.σ. οι παρατηρήσεις αφορούν κυρίως το εμπόριο αγροτικών προϊόντων, διότι η παραγωγή απαιτεί επενδύσεις και μακρύ χρόνο παραγωγής, τουλάχιστον διετία).

Εφησυχασμός: «Φτάσαμε στο σημείο να θεωρούμε τον εφησυχασμό αρετή. Κι όμως, ο εφησυχασμός είναι η μεγαλύτερη δειλία. Το χειρότερο που μπορούμε να κάνουμε στα παιδιά μας είναι να τους μαθαίνουμε να σωπαίνουν. Στην αρχαία Ελλάδα, σε περιόδους κρίσεων και ρήξεων, επιβαλλόταν πρόστιμο σε όποιον πολίτη δεν έπαιρνε θέση. Εμείς λέμε στους νέους να είναι ανεύθυνοι, να μένουν εκτός γηπέδου, αντί να τους διδάσκουμε ότι όλοι πρέπει να είμαστε μέσα στο γήπεδο και να αγωνιζόμαστε. Αλλά όταν αρνείσαι το δικαίωμα της συμμετοχής και της επιλογής, αρνείσαι την ελευθερία σου» (Ελένη Γλύκατζη-Αρβελέρ).

Λιώνει ο Βόρειος Πόλος: Η θερμοκρασία έφτασε τους 21 βαθμούς Κελσίου (14/7/19) στο Αλέρτ, το βορειότερο κατοικημένο μέρος στον πλανήτη λιγότερο από 900 χλμ. από τον Βόρειο Πόλο, ένα «απόλυτο ρεκόρ» ζέστης σε αυτό τον σταθμό από το 1950. Το προηγούμενο ρεκόρ, των 20 β. Κελσίου, ήταν στις 8/7/1956. Ο μέσος όρος ημερησίως για τον Ιούλιο είναι 3,4 β. και η μέση μέγιστη θερμοκρασία είναι 6,1 β. Το τρέχον κύμα είναι «αρκετά ασυνήθιστο». «Η κλιματική αλλαγή έχει σαφώς μια πολύ έμμεση ή άμεση επιρροή» σε αυτό το ρεκόρ, ιδιαίτερα καθώς η Αρκτική θερμαίνεται τρεις φορές πιο γρήγορα από οποιοδήποτε άλλο μέρος του πλανήτη (Αρμέλ Καστεγιάν, υπουργείο Περιβάλλοντος Καναδά, Γαλλικό Πρακτορείο, presspublica.gr, 17/7/19).

Δημήτρης Μιχαηλίδης
Δημοσιογράφος, «Αγρονέα»

Share this post

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn