Πολιτικοί: «Οι άξιοι άνθρωποι δεν επιδιώκουν την εξουσία ούτε για τα χρήματα ούτε για τη δόξα, γιατί ούτε πληρωμένοι θέλουν να χαρακτηριστούν ούτε κλέφτες, αποκομίζοντας κρυφά κέρδος από αυτό, ούτε πάλι για τη δόξα, γιατί δεν είναι φιλόδοξοι. Η πιο μεγάλη τιμωρία είναι να τον εξουσιάζει κάποιος χειρότερός του. Από φόβο γι’ αυτή ακριβώς την τιμωρία δέχονται να ασκήσουν εξουσία οι άξιοι άνθρωποι όταν καμιά φορά συμβεί να πάρουν εξουσία στα χέρια τους και αναλαμβάνουν τότε να κυβερνήσουν όχι με την ιδέα ότι τους περιμένει εκεί κάτι καλό ή ότι θα καλοπεράσουν, αλλά σαν να προχωρούν σε κάτι που είναι ανάγκη να το πράξουν και που δεν έχουν κάποιους καλυτέρους τους ή έστω ομοίους τους για να τους το αναθέσουν» (Πλάτωνος «Πολιτεία», Α 347 b-d).
Αρκούδα: Μια αρκούδα στο χωριό Πεπονιά Τσοτυλίου. Μπήκε σε μονάδα εκτροφής γουνοφόρων ζώων και έτρωγε τις τροφές. Άμεσα ειδοποιήθηκε ο ομοσπονδιακός θηροφύλακας της Κυνηγετικής Ομοσπονδίας Μακεδονίας-Θράκης, που έσπευσε αργά το βράδυ της Κυριακής 30/6/19. Εκτός από την ομοσπονδία πήγαν η Αστυνομία, η Δασική Υπηρεσία και ο Αρκτούρος. Μόλις τα υπηρεσιακά οχήματα έφτασαν στη μονάδα, η αρκούδα πήδησε τον φράκτη και έφυγε (hunters.gr, 1/7/19, σ.σ. όχι, θα καθόταν να συζητήσει για τα δικαιώματα των ζώων και την προστασία της άγριας πανίδας…).
ΚΟΙΝΣΕΠ: Οι κοινωνικές συνεταιριστικές επιχειρήσεις αναγνωρίζονται για την ανθεκτικότητά τους στις μεταβολές της κυκλικής και της δομικής οικονομίας και για την ικανότητά τους να συμβάλλουν στην τοπική και την περιφερειακή οικονομική ανάπτυξη, συμπεριλαμβανομένης της κοινωνικής ένταξης. Τα τελευταία χρόνια, μετά την κρίση του 2008, έχει δοθεί ιδιαίτερη έμφαση στη δυνατότητα που έχουν να δημιουργούν περισσότερες και καλύτερες θέσεις εργασίας. Σε μελέτες περιπτώσεων από οργανισμούς 5 κρατών-μελών της Ε.Ε. διερευνάται η συμβολή των κοινωνικών συνεταιριστικών επιχειρήσεων στη δημιουργία και τη διατήρηση των θέσεων εργασίας (https://www.eurofound.europa.eu/publications/report/2019/cooperatives-and-social-enterprises-work-and-employment-in-selected-countries, elinyae.gr, 6/19).
Κτηνοτροφία: «Για τη Ν.Δ. η ενίσχυση του κτηνοτροφικού κλάδου, που υπέστη πλήγματα από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και πρόθυμων συνοδοιπόρων του, είναι ζήτημα πρώτης προτεραιότητας, γιατί γνωρίζουμε από πρώτο χέρι ότι η κτηνοτροφία είναι αυτή που κρατά ακόμη ζωντανά τα χωριά μας. Η κτηνοτροφία δίνει ψωμί σε χιλιάδες ανθρώπους και στις οικογένειές τους και αν στηριχθεί ουσιαστικά από την Πολιτεία μπορεί να κάνει το μεγάλο παραγωγικό άλμα, κερδίζοντας τη θέση που της αξίζει στην ελληνική οικονομία» (Κεφαλόβρυσο, Βαλανίδα, Λουτρό και Κρανιά Ελασσόνας, Μ. Χαρακόπουλος, 30/6/19, σ.σ. όταν δημοσιευτεί θα έχουν γίνει οι εκλογές στις 7/7/19 και θα είναι απλώς ιστορικό κείμενο).
Κοιλιακό λίπος: Το λίπος που συσσωρεύεται στην περιοχή της κοιλιάς, εκτός από αντιαισθητικό, συνδέεται και με σοβαρά προβλήματα υγείας. Φροντίστε να το αποβάλλετε υιοθετώντας ορισμένες υγιεινές διατροφικές συνήθειες σε συνδυασμό με τακτική άσκηση. Τα 6 φρούτα που θα σας βοηθήσουν στη μείωση του λίπους στην περιοχή της κοιλιάς είναι: αβοκάντο, μούρα, ρόδι, μήλα και αχλάδια, πορτοκάλι και γκρέιπφρουτ.
Τυροποιητής: Αύξηση επετεύχθη της ποσότητας τυριού με την ίδια ποσότητα γάλακτος μέσω νέας τεχνολογίας που δημιούργησαν δύο φοιτητές με το έργο Cheeseboost και δίνει 10% έως 20% παραπάνω τυροποίηση. «Ενώ από τα 100 κιλά πρόβειου γάλακτος παίρνουμε 25 κιλά τυρί, με τη νέα τεχνολογία, μέσω μιας ασύρματης αυτοματοποιημένης συσκευής η οποία εφαρμόζεται κατά τη διάρκεια της τυροποίησης, από τα 100 κιλά πρόβειου γάλακτος παίρνουμε 28 κιλά τυρί. Ο τυροκόμος έχει αύξηση εσόδων, μειώνοντας το τυρόγαλα, το οποίο αποτελεί ρυπαντή του περιβάλλοντος. Η συσκευή οδηγεί στην επιτάχυνση και την αύξηση του ρυθμού κρυστάλλωσης των πρωτεϊνών του τυριού» (Δ. Ι. Κασαρτζιάν, Γ. Καρανάσιος, Πανεπιστήμιο Πάτρας, ΑΠΕ, agro24.gr, 6/5/19).
Πιο πολλές πολύ ζεστές ημέρες: Κάθε δεκαετία που περνά αυξάνεται στην Ελλάδα ο αριθμός των πολύ ζεστών ημερών (με μέσο ρυθμό 5 πρόσθετων ημερών ανά δεκαετία) και παράλληλα μειώνεται ο αριθμός των πολύ κρύων βραδιών (με μέσο ρυθμό 7 νυχτών ανά δεκαετία) μέσα στη χρονιά, κάτι που έχει επιπτώσεις στην υγεία και την ευεξία των κατοίκων της Ελλάδας (Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, «International journal of climatology», zougla.gr, 29/6/19, σ.σ. τελικά φαίνεται ότι η Ελλάδα στο μέλλον δεν θα χρειάζεται θερμοκήπια, αλλά… ψυχροκήπια για τις καλλιέργειες).
Ατύχημα πάλι: Τραγικό θάνατο (μόνος του) βρήκε 60χρονος στο Βούναργο Αιτωλοακαρνανίας, που καταπλακώθηκε από το τρακτέρ του ενώ εκτελούσε αγροτικές εργασίες στην Πέρα Βρύση. Ο 60χρονος εντοπίστηκε την επόμενη μέρα από γειτόνισσα και απεγκλωβίστηκε από την Πυροσβεστική Πύργου (patrisnews, xiromeropress.gr, 7/7/19).
Τσομπάνος: Φύλακας προβάτων στη Σκωτία με 24.000 ευρώ ανά έτος (!) στο νησί Βόρειο Ρονάλτσι στο Όρκνεϊ της Σκωτίας. Δουλειά του να μην πηδούν τα πρόβατα πάνω από τον φράχτη, να μην τρώνε λάθος φυτά και να μην μπαίνουν στα βράχια. Επίσης να φροντίζει την επιδιόρθωση του φράγματος, της περίφραξης και τον συντονισμό ομάδας εθελοντών. Ο ρόλος απαιτεί 35 ώρες εργασία την εβδομάδα και προσφέρει μισθό 21.840 λίρες τον χρόνο. «Η προθυμία να εργαστεί εποικοδομητικά με την τοπική κοινότητα είναι απαραίτητη και ο αιτών πρέπει να είναι σε θέση να εργαστεί με δική του πρωτοβουλία». Για τη διεκδίκηση της θέσης δέχονταν βιογραφικά στη North Ronaldsay Trust μέχρι τις 9 Αυγούστου 2019 (iefimerida.gr, 3/7/19).
Τα ποσά ενίσχυσης των κτηνοτρόφων: Στα 247,90 ευρώ/ΜΜΖ (μονάδα μεγάλου ζώου) καθορίζεται το ποσό της ενίσχυσης για το Μέτρο 1 (βοοειδή), ενώ για το Μέτρο 2 (αιγοπρόβατα) στα 46,40 ευρώ/ζώο για το 2018, με 2,79 εκατ. ευρώ για τα βοοειδή και 554.000 ευρώ για τα αιγοπρόβατα. Τα επιλέξιμα ζώα είναι 11.248,6 το 2018 (9.563,2 ΜΜΖ το 2017 και 11.930 αιγοπρόβατα το 2018 (11.668 το 2017) (meatplace.gr, 26/6/19).
Ανεξαρτήτως τρόπου κατανάλωσης: Διευκρινιστική εγκύκλιος του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων που αφορά τα προϊόντα του Παραρτήματος Ι του ν. 4492/2017 λέει ότι ο νόμος εφαρμόζεται για νωπά και ευαλλοίωτα προϊόντα ανεξαρτήτως του προορισμού πώλησης και του τελικού τρόπου κατανάλωσης αυτών. Συνεπώς η αναφορά «σταφύλια» στον Πίνακα αφορά όλα τα σταφύλια, βρώσιμα και οινοποιήσιμα. Το ίδιο ισχύει αντίστοιχα και για άλλα προϊόντα του ανωτέρω Παραρτήματος, όπως π.χ. ντομάτες, κεράσια, ροδάκινα, εσπεριδοειδή κ.ά., ανεξάρτητα αν προορίζονται για βρώση, χυμό, μαρμελάδα κ.λπ. (Ν. Αντώνογλου, neapaseges.gr, 2/7/19).
Λιπάσματα: Η χρήση των λιπασμάτων στην Ε.Ε. σταθεροποιήθηκε τα τελευταία χρόνια. Ωστόσο η υιοθέτηση τεχνολογιών γεωργίας ακριβείας προσφέρει δυνατότητες για πιο αποδοτική χρήση. Τα λιπάσματα είναι το 10% των εξόδων και εξαρτώνται από τις τιμές ενέργειας. Η χρήση λιπασμάτων μειώθηκε σημαντικά κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 1990 και του 2000 λόγω των μεταρρυθμίσεων της ΚΓΠ (CAP). Παρά το γεγονός ότι το 90% των λιπασμάτων που χρησιμοποιούνται στην Ε.Ε. παράγεται στην εγχώρια αγορά, η Ε.Ε. εξακολουθεί να είναι καθαρός εισαγωγέας. Όταν χρησιμοποιούνται τα λιπάσματα καταλλήλως, αυξάνεται η παραγωγή βιομάζας, συλλαμβάνεται περισσότερο διοξείδιο του άνθρακα, ενώ παράλληλα αυξάνονται οι αποδόσεις. Η υπερβολική χρήση λιπασμάτων μπορεί να οδηγήσει σε διαρροή αζώτου στα υδάτινα ρεύματα και να διαταράξει την ισορροπία των γύρω οικοσυστημάτων (neapaseges.gr, 2/7/19).
Πυρκαγιά: Πυρκαγιά ξέσπασε το απόγευμα της Δευτέρας 8/7/19 σε κτηνοτροφική μονάδα στους Αγίους Αναργύρους Λάρισας. Επί τόπου βρέθηκε η Πυροσβεστική, αλλά η φωτιά έκαψε 300 πρόβατα ζωντανά και δέματα με τροφές. Η πυρκαγιά εκτιμάται πως ξεκίνησε από καλαμιές σε παρακείμενο χωράφι (tinealarissa.gr, 8/7/19).
Δημήτρης Μιχαηλίδης
Δημοσιογράφος, «Αγρονέα»