Voridis3008.jpg

 

Ο Κτηνοτροφικός Σύλλογος Αττικής «Άγιος Γεώργιος» είχε την ευκαιρία στις 28/8 να θέσει, για πολλοστή φορά, στη νέα πολιτική ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων τα ειδικά προβλήματα που έχουν οι παραγωγοί πραγματικού πλούτου, οι κτηνοτρόφοι της υπαίθρου της Αττικής, από την επιθετική επεκτατική γειτνίασή τους με το μεγάλο αστικό κέντρο της Ελλάδας.

Την αντιπροσωπία του συλλόγου (τη γραμματέα κα Μάγδα Κοντογιάννη, τον υπεύθυνο δημοσίων σχέσεων κ. Κώστα Μαντζουράνη και τον γράφοντα) δέχτηκε ο υπουργός κ. Μάκης Βορίδης στο γραφείο του με τους συνεργάτες του έπειτα από γραπτά αιτήματα του συλλόγου από τις 11/7 και ενισχυτικό συμπληρωματικό αίτημα στις 19/8.

Η κτηνοτροφία στην Αττική εμφανίζεται επαγγελματικά με 200.000-240.000 γιδοπρόβατα, 4.000 αγελάδες γαλακτοπαραγωγής, πτηνοτροφία, χοιροτροφία, μελισσοτροφία και κονικλοτροφία, ενώ τα τελευταία χρόνια παρατηρείται ανεξέλεγκτη δραστηριότητα στα οικόσιτα στην περιοχή παρά τη ρητή απαγόρευσή τους.

Ειδικότερα, οι αιγοπροβατοτρόφοι και οι αγελαδοτρόφοι, με 1.800 περίπου κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις, βρίσκονται σχεδόν παντού στην ύπαιθρο της Αττικής, ακόμα και εγκλωβισμένοι ανάμεσα σε νεοεποικιστές και αυθαίρετα. Η κτηνοτροφία (πρόβατα, αίγες και αγελάδες) ήταν παραδοσιακά τρόπος ζωής, στενά συνδεδεμένος με τους μετακινούμενους Βλάχους, τους Σαρακατσάνους και τους Αρβανίτες.

Ο Κτηνοτροφικός Σύλλογος Αττικής παρουσίασε στον κ. Βορίδη άλμπουμ με 356 προαναγγελμένες ανοιχτές και με ευρεία δημοσιότητα πραγματοποιημένες εκδηλώσεις τα τελευταία 3 χρόνια με στόχο την καταξίωση των κτηνοτρόφων ως δυνατών συντελεστών της οικονομικής, πολιτιστικής, κοινωνικής και βιώσιμης ζωής και ανάπτυξης ολόκληρης της Αττικής.

Τα τελευταία χρόνια ο σύλλογος προσπαθεί να προσεγγίσει όλες τις συλλογικότητες της υπαίθρου της Αττικής ώστε να διαμορφωθούν συνθήκες τοπικής ανάπτυξης στην περιοχή και να ενεργοποιηθούν προγράμματα τοπικής ανάπτυξης από ομάδα τοπικής δράσης. Μάλιστα δόθηκε πρόσκληση στον κ. υπουργό για την επόμενη συνάντηση συλλογικοτήτων της υπαίθρου της Αττικής, η οποία θα γίνει την Πέμπτη 26/9 στις 21:00 στο Πρότυπο Κέντρο Μελισσοκομίας (Ποσειδώνος 8, Κερατέα, πληροφορίες: Μάγδα Κοντογιάννη, 6932 094231, Σταμάτης Σίνης, 6985 942131).

Στον κ. υπουργό παρουσιάστηκε, ανάμεσα στις πολλές δραστηριότητες του συλλόγου, η περσινή εκδήλωση για την Παγκόσμια Ημέρα της Αγρότισσας στις 15/10, η οποία είχε πραγματοποιηθεί στη Λέσχη Αρχιμαγείρων Αττικής «Ακρόπολις» (Πειραιώς 63, Αθήνα) και θα μπορούσε να οργανωθεί φέτος στην ανατολική Αττική. Ο κ. υπουργός ενδιαφέρθηκε για την υποστήριξη της γυναικείας αγροτικής επιχειρηματικότητας, αλλά και για τη συμβολή της αγρότισσας στη βιωσιμότητα της αγροτικής κοινωνίας και τη λειτουργία της ως φροντιστή του περιβάλλοντος (φυσικού, κοινωνικού, πολιτιστικού).

Η ανατολική Αττική έχει καταγεγραμμένα παραγωγικά 125.000 αιγοπρόβατα 687 επαγγελματιών κτηνοτρόφων. Στον Κτηνοτροφικό Σύλλογο Αττικής είναι μέλη 240 από την ανατολική Αττική. Από αυτούς οι 225, έπειτα από εντατική προσπάθεια του συλλόγου, υπέβαλαν αίτηση αδειοδότησης σταβλικών εγκαταστάσεων με τον νόμο 4056/2012, ενώ από το 2012 έχουν εκδοθεί συνολικά μόνο 28 άδειες στάβλων!

Ο απαράδεκτος αυτός αριθμός ίσως οφείλεται στην ακατάλληλη τελειομανία του νόμου, ίσως στην ανικανότητα κατανόησής του από τους κτηνοτρόφους –χωρίς σχολεία και γεωργικές εφαρμογές…–, ίσως σε ανεπάρκεια των δομών των ΔΑΟΚ, ίσως σε «τρομοκράτηση» των υπαλλήλων από τους κερδοσκόπους τσιμεντοποιούς εποικιστές και τους εκάστοτε εκλεγμένους τοπικούς άρχοντες, ίσως σε μια περίεργη διελκυστίνδα μεταξύ τοπικών, περιφερειακών και επιτελικών υπηρεσιών στην Ελλάδα, ίσως σε κάτι άλλο…

Ό,τι και να συμβαίνει, η καταστροφή των επαγγελματιών κτηνοτρόφων της Αττικής και της κτηνοτροφικής παραγωγής είναι σχεδόν αναπόφευκτη. Πρέπει να επιταχυνθεί η διαδικασία αδειοδότησης, ιδιαίτερα σε περιοχές με έντονη οικοπεδοποίηση και τσιμεντοποίηση, όπως στην ύπαιθρο της Αττικής.

Εναλλακτικά και ως οριακή αντιμετώπιση της απαράδεκτης κατάστασης, θα έπρεπε να προωθηθεί η αποζημίωση της παύσης λειτουργίας των στάβλων που υπήρχαν το 2012 ή η δημιουργία κτηνοτροφικών πάρκων για όσους κτηνοτρόφους δεν μπορούν να μετακινηθούν. Τα κτηνοτροφικά πάρκα θα μπορούσαν να δώσουν μια κάποια λύση.

Παράλληλα η εξασφάλιση των απαραίτητων γαιών για την επισιτιστική αυτάρκεια των κατοίκων της Ελλάδας επιβάλλει την προώθηση και τη νομική κατοχύρωση των χρήσεων γης, αλλά και την εφαρμογή –είναι διεθνής η αναγνώριση της πολύ σημαντικής συμβολής της– της βόσκησης των δασών (όχι των αναδασωτέων). Τόσο για την πυρασφάλεια, απομακρύνοντας τη χαμηλή βλάστηση, όσο και για την περιβαλλοντική ισορροπία και αειφορία, καθόσον η πανίδα είναι συμβιωτική με τη χλωρίδα. Αλλιώς, όταν ξεκινήσουν να καίγονται, δεν σβήνουν.

Ο Κτηνοτροφικός Σύλλογος Αττικής υπογράμμισε την απαράδεκτη έλλειψη αγροτικών επαγγελματικών σχολείων, όχι αστικού τύπου, αλλά μαθητείας, που θα μπόλιαζαν τον αγροτικό τρόπο ζωής και παραγωγής. Η ύπαιθρος της Αττικής χρειάζεται τέτοια σχολεία (ακόμα και στο Τατόι), αλλά και city farms μέσα στον αστικό ιστό, επισκέψιμα αγροκτήματα στην περιφέρεια της Αττικής, για την εντατική προσέγγιση των μαθητών και την αποδοχή των αγροτών και της παραγωγής τροφής. Ο Κτηνοτροφικός Σύλλογος Αττικής έχει ήδη υλοποιήσει αρκετές σχετικές ενημερώσεις σε σχολεία. Ένα τέτοιο πρόγραμμα πρέπει να συνεχιστεί πιο συστηματικά στα αστικά σχολεία της Αττικής.

Αναφέρθηκε ότι όλοι οι αγρότες είχαν παρακολουθήσει με πολύ ενδιαφέρον την πειραματική λειτουργία αγοράς αγροτών στην Πρέβεζα από την Ένωση Νέων Αγροτών Πρέβεζας (Λεωνίδας Ραβανός, 6974 111252) και συμμετείχαν στη διαμόρφωση του νόμου 4235/2014, που προέβλεπε τη λειτουργία αγορών αγροτών (farmers’ markets). Οι αγορές αγροτών –μόνο από τοπικούς αγρότες– ελαχιστοποιούν τα τροφοχιλιόμετρα (διοξείδιο του άνθρακα, κλιματική αλλαγή), ενισχύουν την τοπική ανάπτυξη, προσφέρουν κεφάλαιο κίνησης στους αγρότες και απομακρύνουν την ανάγκη «δανείων», ενώ μειώνουν πραγματικά –και όχι πλασματικά– τις τιμές των τροφίμων για τους καταναλωτές.

Θα άξιζε, ανέφερε η κα Μάγδα Κοντογιάννη, η λειτουργία μίας τουλάχιστον πιλοτικής αγοράς αγροτών στην ύπαιθρο της Αττικής έπειτα από 5 ολόκληρα χρόνια ανικανότητας της δημόσιας διοίκησης να εκδώσει τις «εφαρμοστικές» στον νόμο που ψήφισε η Ελληνική Βουλή το 2014.

Η κα Μάγδα Κοντογιάννη προσκάλεσε τον κ. Βορίδη να γευτεί σε στάβλο της υπαίθρου της Αττικής «χοντρό» (παϊδάκια από προβατίνα ή από ζυγούρι, που τρέφεται από τα βότανα της αττικής γης).

Δημήτρης Μιχαηλίδης
Δημοσιογράφος, «Αγρονέα»

Share this post

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn