dentro.jpg

Mega data: Την εφαρμογή νέων μεθόδων τεχνητής νοημοσύνης για την επεξεργασία και τη διαχείριση δορυφορικών δεδομένων μεγάλης κλίμακας φιλοδοξεί να αναπτύξει το Extreme Earth στο ΕΚΠ Αθηνών με στήριξη από το Ηorizon 2020 της Ε.Ε. (6 εκατ. ευρώ). Τα αποτελέσματα του έργου θα χρησιμοποιηθούν στη γεωργία ακριβείας (in.gr, 15/4/2019).

Ελληνικές λέξεις:  

·         Turbo: προέρχεται από την αρχαία ελληνική «τύρβη», που σημαίνει την κυκλική και ταραχώδη κίνηση.

·         Yes: προέρχεται από το αρχαιοελληνικό επιτατικό μόριο «γε», που σημαίνει «βεβαίως».

·         Sponsor: προέρχεται από το ρήμα «σπένδω» και το ομόρριζο «σπονδή», που σημαίνουν «προσφέρω» και «προσφορά» αντίστοιχα.

·         Pause: προέρχεται από την ελληνική «παύσις» και σημαίνει το «σταμάτημα».

·         Carat: προέρχεται από τη λέξη «κεράτιον», παράλληλα ήταν η μονάδα μέτρησης για αντικείμενα μικρού βάρους.

·         Kiss: προέρχεται πιθανόν από τον αρχαιοελληνικό ρηματικό τύπο «κυνέω» (μελλ. «κύσω»), που σημαίνει «φιλώ».

·         Disaster: η «καταστροφή» προέρχεται από τον συνδυασμό των λέξεων «dis» (λατ.) και «ἀστήρ» και έχει την έννοια της αναποδιάς που προέρχεται από τη δυσμενή θέση ενός πλανήτη.

·         Ajax: προέρχεται από την ελληνική «Αἴας», τον μυθικό ήρωα του Τρωικού Πολέμου.

·         Μarmalade: «μαρμελάδα», από το λατινικό «melimelum», που προέρχεται από τις λέξεις «μέλι» και «μῆλον».

·         Mentor: Ο Μέντωρ ήταν φίλος του Οδυσσέα και σύμβουλος του Τηλέμαχου. Με αυτή τη σημασία, του σοφού ανθρώπου, κάνει διεθνή καριέρα (Thedailyowl, vimapress.gr, 13/4/2019).

 Σχέδια Βελτίωσης: Η Ένωση Κατασκευαστών Γεωργικών Μηχανημάτων Ελλάδος έχει ζητήσει δημόσια από τους 13 περιφερειάρχες να τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους για ολοκλήρωση της αξιολόγησης των Σχεδίων Βελτίωσης του Μέτρου 4.1.1 έως τις 30/6/2019. Η Προγραμματική Περίοδος 2014-2020 οδεύει προς το τέλος της και δεν υπάρχουν ακόμη εγκρίσεις του Μέτρου 4.1.1, που αφορά περισσότερες από 15.000 αιτήσεις φυσικών προσώπων και ακόμα 250 περίπου συλλογικών. Καλούμε άμεσα το ΥΠAAT να αυξήσει  τα διαθέσιμα κονδύλια του προϋπολογισμού του Μέτρου και να προχωρήσει με τις εξαγγελίες του για τη στήριξη της χρηματοδότησης των αγροτών μέσω των τραπεζών (EKAΓEM, 17/4/2019).

 Σεβαστά: Τα πιο σεβαστά επαγγέλματα του κόσμου για το 2019: 1. γιατρός, 2. δικηγόρος, 3. μηχανικός, 4. δάσκαλος, 5. αστυνομικός, 6. νοσοκόμος, 7. λογιστής, 8. local government manager, 9. σύμβουλος διαχείρισης και 10. καθηγητής δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης (Ίδρυμα Varkey, Tasos Kyriakidis, 16/4/2019).

Τοπική ανάπτυξη: Τα αποτελέσματα του Γ’ κύκλου αξιολόγησης για τη δημιουργία μητρώου προϊόντων που παράγονται και τυποποιούνται στις Κυκλάδες και προτείνονται από το δίκτυο Aegean Cuisine ανακοίνωσε το Επιμελητήριο Κυκλάδων. Στις 23/2/2019 προσετέθησαν 96 νέα προϊόντα και έτσι υπάρχει πλέον κατάλογος 387 κυκλαδίτικων προϊόντων με τη σφραγίδα του δικτύου Aegean Cuisine (atlantea.news, 18/4/2019).

Ελιά: Οι αρχαίοι Αθηναίοι πρόσφεραν κλαδί ελιάς στους ξένους ίσως διότι ήθελαν να δώσουν και στους ξένους την ευκαιρία να καταναλώσουν ελαιόλαδο μακροπρόθεσμα και έτσι να έχουν και αυτοί την ευκαιρία για πνευματική ανάπτυξη και κατά συνέπεια να αποκτήσουν την ικανότητα που απαιτείται για να αντιληφθούν την αξία της ειρήνης. Διότι το μητρικό γάλα και το ελαιόλαδο περιέχουν ένα συγκεκριμένο σύμπλεγμα από 3 ουσίες κρίσιμες για την ανάπτυξη του εγκεφάλου (Χ. Κοσμάς, zougla.gr, 19/4/2019).

Ορισμός: «Τοπική ανάπτυξη: σχεδιασμένη αλλαγή σε κοινοτικό επίπεδο που αποβλέπει στη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης του τοπικού πληθυσμού και μπορεί να υποβοηθηθεί από έναν φορέα αλλαγής σε τρόπο ώστε να επιτευχθεί η μέγιστη δυνατή συμμετοχή των κατοίκων τόσο στον προσδιορισμό του περιεχομένου του τοπικού προγράμματος αλλαγής, όσο και στη διαδικασία υλοποίησής του» (Γ. Δαουτόπουλος, «Τοπική ανάπτυξη»).

Κοινωνική επιχειρηματικότητα: Αυτοί που ζητούν, και όχι αυτοί που προσφέρουν προϊόντα και υπηρεσίες, μπορούν να προκαλέσουν τη βιώσιμη κοινωνική επιχειρηματικότητα. Μια καταναλωτική οργάνωση, μια τοπική κοινότητα, ένας σύλλογος μπορεί να κινητοποιήσει τις διαδικασίες αλλά και να εξασφαλίσει τη βιωσιμότητα ενός καταναλωτικού συνεταιρισμού. Ένας σύλλογος γονέων, ένας παιδικός σταθμός, ένας σύλλογος κοινωνικής μέριμνας, ένα ίδρυμα υπερηλίκων (Β. Τακτικός, Facebook, 22/4/2019).

 Τοπικότητα: Το 72% των ταξιδιωτών πιστεύει ότι οι άνθρωποι χρειάζεται να κάνουν άμεσα επιλογές αειφορίας στα ταξίδια ώστε να διασωθεί ο πλανήτης για τις επόμενες γενιές. Το 73% των ταξιδιωτών σκοπεύει να επιλέξει διαμονή σε οικολογικό ή «πράσινο» κατάλυμα τουλάχιστον μία φορά μέσα στο 2019 (το 2016 62%, το 2017 65% και το 2018 68%). Το 72% δεν ξέρει για τα οικολογικά σήματα και το 37% ανέφερε ότι ένα διεθνές πρότυπο για την αναγνώριση τέτοιων καταλυμάτων θα τους βοηθούσε να κάνουν ταξίδια φιλικά στο περιβάλλον. Το 68% θα προτιμούσε οι ταξιδιωτικές δαπάνες του να επιστρέφουν στην τοπική κοινότητα. Το 72% αναζητά αυθεντικές εμπειρίες τοπικής κουλτούρας (booking.com, tornosnews.gr, 18/4/2019).

Ανεργία: Η λύση στο σοβαρό κοινωνικό πρόβλημα της χώρας δεν μπορεί να προέλθει από την προσδοκία της ταχείας διαδικασίας σχηματισμού νέων κερδοσκοπικών επιχειρήσεων για να απασχολήσουν ανέργους. Αν περιμέναμε μια τέτοια άμεση ανταπόκριση στις ανάγκες απασχόλησης, θα έπρεπε να δημιουργηθούν περί τις 120.000 επιχειρήσεις, με δεδομένο ότι σήμερα η μέση ελληνική επιχείρηση έχει 9-10 άτομα. Αυτό το ενδεχόμενο είναι πολύ μακρινό, ακόμα και με υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης μπορεί να εκπληρωθεί σε 7-10 χρόνια (καθηγητής Α. Λύτρας, «Εναλλακτικές δυνατότητες για την ενίσχυση της ζήτησης», V. Taktikos, Facebook, 17/4/2019).

Ταξίδια: Οι Έλληνες υπερδιπλασίασαν τα ταξίδια στο εξωτερικό με ρυθμό άνω του 240% τα τελευταία 13 χρόνια. Το 2005 ο συνολικός αριθμός ήταν 3,6 εκατ. ταξίδια. Το 2018 έφτασε τα 7,96 εκατ., αριθμός ρεκόρ όλων των εποχών (Τράπεζα της Ελλάδος). Πρώτη επιλογή των Ελλήνων για το 2018 ήταν η Βουλγαρία με 2,37 εκατ. ταξίδια, με την Τουρκία να ακολουθεί με 967.000 ταξίδια, τη Γερμανία με 499.000 και την Ιταλία με 405.000. Αλλά δεν ξέρουμε την Ελλάδα επαρκώς. Δημοφιλέστεροι προορισμοί είναι τα νησιά (Κέρκυρα, Κρήτη, Κεφαλονιά, Ζάκυνθος, Πάτμος και Σύρος) και το Πόρτο Χέλι, το Μέτσοβο, τα Ιωάννινα και το Πήλιο, με έντονο το ενδιαφέρον των ταξιδιωτών να αποκτήσουν εμπειρίες από τοπικά ήθη και έθιμα (Λ. Τσιλίδης {ΗΑΤΤΑ}, ΑΠΕ-ΜΠΕ, vimapress.gr, 21/4/2019.

Ορολογίες: Για να μην ακούσετε ορολογίες και «χαθείτε», η μετάφραση είναι η εξής:

  • Γάλακτος: Αρνί και κατσίκι μέχρι 5 εβδομάδων.
  • Αρνί: Πρόβατο μέχρι 8 μηνών.
  • Ζυγούρι: Πρόβατο 8-14 μηνών, δεν έχει τεκνοποιήσει ακόμα.
  • Πρόβατο: Από 1 έτους και άνω.
  • Κατσίκι: Γίδι μέχρι 7 μηνών.
  • Γίδα: Γίδι από 1 έτους και άνω (economy365.gr, 24/4/2019).

Χωρίς μπαταρία: Ερευνητές σε ΗΠΑ και Κίνα δημιούργησαν τον πρώτο βηματοδότη που δεν χρειάζεται μπαταρία αλλά τροφοδοτείται με ενέργεια από τους χτύπους της καρδιάς. Η εμφυτεύσιμη συσκευή, η οποία προς το παρόν έχει δοκιμαστεί με επιτυχία σε πειραματόζωα, εκτός από την παραγωγή ηλεκτρικών παλμών για τη ρυθμική σύσπαση της καρδιάς, μπορεί επίσης να διορθώσει την καρδιακή αρρυθμία. Η νανογεννήτρια μέσα στον βηματοδότη είναι βιο-συμβατή και ανθεκτική στον χρόνο (presspublica.gr, 23/4/2019).

Ρομά: «Δεν υπάρχουν πολίτες πρώτης, δεύτερης ή τρίτης κατηγορίας. Είμαστε παιδιά του ίδιου Θεού» (Α. Τσίπρας, πρωθυπουργός, 8/4/2019, σ.σ. αλλά η τοποθέτηση αφορούσε Ρομά, που ζουν κατά πλειονότητα με παρασιτικά επαγγέλματα στις παρυφές των αστικών κοινωνιών, δεν αφορούσε τους αγρότες. Α, και μην ξεχνάμε, τον οργανωτή των αυθόρμητων συνάξεων των Ρομά στη Λαμία τον συνέλαβαν για κατοχή ναρκωτικών σε τυχαίο έλεγχο αυτοκινήτων…)

Δημήτρης Μιχαηλίδης

Δημοσιογράφος, «Αγρονέα», τηλ.: 6998 282382

Share this post

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn