Μέλι: Υπάρχει μια τροφή που δεν έχει ημερομηνία λήξης και δεν μας ενδιαφέρει πότε θα την καταναλώσουμε. Το μέλι είναι ίσως η μοναδική τροφή που κρατά πραγματικά για πάντα χάρη στη μαγική χημεία του και την εργασία των μελισσών. Αν σφραγιστεί σωστά, η υγρασία δεν απορροφάται και το μέλι παραμένει το ίδιο σε υφή και γεύση για πάντα. Το παλαιότερο βάζο με μέλι στον κόσμο πιστεύεται ότι είναι 5,5 χιλιάδων χρόνων (medicalnews.gr, 14/3/2019).
Αγροτικά ατυχήματα: Συγκλονισμένη είναι η κοινωνία του Τζάιλου στη δυτική Αχαΐα από την είδηση θανάτου 52χρονου αγρότη, πατέρα τριών παιδιών, που καταπλακώθηκε από το τρακτέρ του την ώρα που έκανε αγροτικές εργασίες στο χωράφι του σε πλαγιά. Ο εντοπισμός του άτυχου άντρα έγινε αρκετή ώρα αργότερα, όταν οι οικείοι του ανησύχησαν, με τον έναν από τους γιους του να μεταβαίνει στο χωράφι και να βρίσκεται αντιμέτωπος με τη σοκαριστική εικόνα του νεκρού πατέρα του. Ο άτυχος αγρότης μεταφέρθηκε με ασθενοφόρο στο κέντρο υγείας της Κάτω Αχαΐας, όπου διαπιστώθηκε ο θάνατός του (patrastimes.gr, texnologosgeoponos.gr, 25/3/2019).
Γλυφοσάτη: Αμερικανικό δικαστήριο του Σαν Φρανσίκο έκρινε ότι το ζιζανιοκτόνο Roundup (Bayer-Monsanto, με βάση τη γλυφοσάτη) υπήρξε «ουσιαστικός παράγοντας» στην εμφάνιση καρκίνου (λέμφωνα non-Hodgkin) στον Έ. Χάρντεμαν από την Καλιφόρνια. Η υπόθεση αυτή είναι μόλις η δεύτερη από τις περίπου 11.200 αγωγές που έχουν κατατεθεί στις ΗΠΑ εναντίον του Roundup. Στην πρώτη επιδικάστηκε ποσό 289 εκατ. δολαρίων (Αύγ. 2018). Το ποσό μειώθηκε στα 78 εκατ. δολάρια και σήμερα η υπόθεση βρίσκεται στο Εφετείο (naftemporiki.gr, 20/3/2019).
Επενδύσεις: Οι Αμερικανοί ανακαλύπτουν τους «θησαυρούς» της ελληνικής γης. Με «όχηµα» το γιαούρτι, ολοένα και περισσότεροι καταναλωτές στην Αμερική ενδιαφέρονται να εντάξουν στο διαιτολόγιό τους διατροφικούς θησαυρούς της ελληνικής γης. «Οι Αµερικανοί φίλοι µας θεωρούν την Ελλάδα µια ξεχωριστή ευκαιρία για επενδύσεις» (Τ. Πάιατ, Αμερικανός πρέσβης στην Ελλάδα). Το µεγαλύτερο ενδιαφέρον των Αµερικανών επικεντρώνεται στις επενδύσεις στη φαρµακευτική και τη βιοµηχανική κάνναβη. Στο «µικροσκόπιο» βρίσκεται και η τεχνογνωσία που διαθέτουν τα ελληνικά οινοποιεία. Ενδιαφέρον υπήρξε και για την εισαγωγή πολλαπλασιαστικού υλικού για επιτραπέζια σταφύλια, αρωµατικά φυτά (ρίγανη, τσάι του βουνού κ.λπ.) και επιτραπέζιες ελιές (ethnos.gr, 3/3/2019).
Δάση 1: Η ιταλική πετρελαϊκή εταιρία Eni σχεδιάζει να φυτέψει δάση σε έκταση 81.000 τ. χλμ., που είναι τέσσερις φορές η έκταση της Ουαλίας (περίπου το 25% της έκτασης της Ιταλίας), για να μειωθούν οι εκπομπές ρύπων. Η είδηση είναι ότι οι δενδροφυτεύσεις θα γίνουν στη Ζιμπάμπουε, τη Μοζαμβίκη και την Γκάνα. Οι καταναλωτές ασκούν πιέσεις και οι επενδυτές όλο και πιο συχνά ζητούν στοιχεία για το πώς προτίθενται να αντιδράσουν στις προκλήσεις, που απειλούν να καταστρέψουν τον κλάδο. «Ο στόχος μας είναι στο μέλλον να προσδιορίσουμε την ημερομηνία που θα περάσουμε στην πλήρη κλιματική ουδετερότητα» (Eni) (texnologosgeoponos.gr, 17/3/2019).
Δάση 2: Νέα ανάλυση των δασών του κόσμου αποκαλύπτει ότι υπάρχει αρκετός χώρος στον πλανήτη για τη φύτευση 1,2 τρισ. νέων δέντρων, που θα μπορούσε να απορροφήσει περισσότερο άνθρακα από το ισοδύναμο όλων των ανθρωπογενών εκπομπών CO2 (Τ. Κράουθερ, Ομοσπονδιακό Τεχνολογικό Ινστιτούτο Ζυρίχης). Η φύτευση δέντρων θα είχε μεγαλύτερο αντίκτυπο στο περιβάλλον του πλανήτη από την κατασκευή αιολικών πάρκων ή τις χορτοφαγικές δίαιτες. Έχουμε 400 Gtn εκπομπών τώρα και περίπου τρία τρισ. δέντρα. Εάν αυξήσουμε τα δέντρα κατά άλλο ένα τρισ., αντισταθμίζουμε τις εκπομπές 10 ετών. Τα δέντρα έχουν το πλεονέκτημα της απλότητας, γιατί οποιοσδήποτε μπορεί να φυτέψει ένα (naftemporiki.gr, 6/3/2019).
«Μαύρα»: Στη δέσμευση 5.806 κιλών τυριών προχώρησε η ΔΑΟΚ Πειραιά κατά τον υγειονομικό κτηνιατρικό έλεγχο σε ψυκτική αποθήκη του Πειραιά, όπου οι ελεγκτές εντόπισαν και δέσμευσαν 515 χαρτοκιβώτια τυροκομικά προϊόντα (κεφαλογραβιέρα και τυρί Ηπείρου) λόγω απουσίας του κωδικού αριθμού κτηνιατρικής έγκρισης και της ημερομηνίας ελάχιστης διατηρησιμότητας στις συσκευασίες των προϊόντων (zougla.gr, 26/3/2019).
Να φοράς ζώνη και κράνος: «Ίσως να μην έχει σημασία για σένα. Σε αγαπούν κάποιοι όμως. Να φοράς ζώνη και κράνος. Όχι γιατί είσαι κακός οδηγός κατ' ανάγκην. Αλλά γιατί μπορεί να είναι κακός ο απέναντι οδηγός. Και σε έβαλε σημάδι. Εσένα. Τον άνθρωπό σου. Το παιδί σου. Τη μάνα σου. Τον αδελφό σου. Να φοράς ζώνη και κράνος. Κι αν σε κοροϊδεύουν οι φίλοι σου, πες τους ότι τα φοράς γιατί θέλεις να ξαναβρεθείτε σ' αυτή τη ζωή κι όχι στην άλλη. Να φοράς ζώνη και κράνος. Όσο αίμα κι αν ποτίσεις τον δρόμο, δεν θα φυτρώσει ζωή. Η άσφαλτος και η ρόδα υπάρχουν για να σε εξυπηρετήσουν, μην τους χαρίζεις τη ζωή σου. Μην παίρνεις άλλες ζωές μαζί σου. Με μια ταχύτητα 10 χλμ. την ώρα μπορεί να μείνεις παράλυτος. Με μια ταχύτητα 50 χλμ. την ώρα μπορεί να σκοτωθείς. Μην ξεχνάς ότι όσο τρέχεις εσύ, άλλο τόσο και περισσότερο τρέχει κι ο απέναντι. Να φοράς ζώνη και κράνος. Για τη μάνα σου, που σε περιμένει κι έχει ζεστάνει το φαΐ. Για τη γυναίκα σου, που σε περιμένει να σου πει πως είναι έγκυος. Για τον πατέρα σου, που σε περιμένει να σου πει πως έγινε καλά από τον καρκίνο του. Να φοράς ζώνη και κράνος. Είναι μαγκιά να είσαι ασφαλής. Γιατί μάγκας είναι αυτός που το βράδυ γυρίζει σπίτι του. Να φοράς ζώνη και κράνος. Κάνεις και τη δική μας δουλειά πιο εύκολη. Δεν θα σε βρούμε σε ένα φορείο διαμελισμένο, με κομμένο κεφάλι, να αιμορραγείς από παντού, και δίπλα μας να κλαίνε οι δικοί σου άνθρωποι και να μας σκίζουν τις στολές, παρακαλώντας μας να σε αναστήσουμε. Δεν μπορούμε να το κάνουμε αυτό. Να φοράς ζώνη και κράνος. Είσαι πιο όμορφος έτσι. Όσα προβλήματα κι αν έχεις. Κάποιοι σε περιμένουν να τους τα πεις, να ξαλαφρώσεις. Μην τους προσθέτεις κι άλλα πιο μαύρα προβλήματα. Τους αγαπάς, έτσι δεν είναι; Να φοράς ζώνη και κράνος. Μελέτες έδειξαν ότι οι άνθρωποι που φορούν ζώνη και κράνος έχουν υψηλότερο δείκτη νοημοσύνης. Δεν θες να σε περνάμε για χαζό, έτσι δεν είναι; Να φοράς ζώνη και κράνος. Καλύτερα μερικές ώρες με ζώνη ή κράνος παρά μια ζωή σε αναπηρικό αμαξίδιο. Καλύτερα ζωντανός παρά μια ανάμνηση σε μια φωτογραφία. Να φοράς ζώνη και κράνος. Θέλουμε το αίμα σου να κυλά στις φλέβες σου κι όχι στην άσφαλτο. Να φοράς ζώνη και κράνος. Γιατί η ριμάδα η ζωή είναι ωραία όταν είσαι ζωντανός» (27/3/2019, σ.σ. μου το έστειλε η κα Αθηνά Μιχαηλίδου).
Κτηνοτροφία: «Μαζί με τους κτηνοτρόφους, τους ανθρώπους του μόχθου και της βιοπάλης, που δουλεύουν επτά ημέρες την εβδομάδα χωρίς αργίες και σχόλες, γιορτάσαμε τον προστάτη τους άγιο Μάμα. Χρέος δικό μας είναι να εργαστούμε για να κάνουμε πιο εύκολη τη ζωή τους, αίροντας εμπόδια και αντικίνητρα που επιβλήθηκαν, όπως η δυσβάστακτη φορολογία και η αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών. Η χώρα μας είναι τραγικά ελλειμματική σε κρέας και γάλα. Οφείλουμε να αντιμετωπίσουμε κατάματα το πρόβλημα, λαμβάνοντας υπόψη εξίσου σοβαρά το γεγονός ότι οι κτηνοτρόφοι είναι αυτοί που κρατούν ζωντανή την ελληνική περιφέρεια!» (Μ. Χαρακόπουλος, υπ. YΠAAT). (thessaliatv.gr, 4/9/2018, σ.σ. παλιό, αλλά πρέπει πάντα να το επισημαίνουμε).
Ύπαιθρος: «Η ψυχή της χώρας δεν νοείται δίχως την ύπαιθρο. Τόσο η ύπαιθρος, όσο και η πολωνική γεωργία γενικότερα, σημειώνουν πρόοδο. Η πολωνική Σιλεσία πρέπει να είναι πυρήνας ανάπτυξης σε ολόκληρη την Ευρώπη. Η Πολωνία χωρίς το πολωνικό χωριό δεν θα είχε ψυχή. Είμαι πεπεισμένος για αυτό. Η πολωνική ύπαιθρος μας δίνει δύναμη και τεράστια χαρά, που αντλείται από την παράδοση και τον πολωνικό πολιτισμό», (Ματέους Μοραβιέτσκι, πρωθυπουργός της Πολωνίας, euractiv.gr, 27/3/2019).
Δημήτρης Μιχαηλίδης
Δημοσιογράφος, «Αγρονέα»