agrotika-0205.jpg

Παιδιά υπαίθρου: Μελέτη σε 1.000.000 παιδιά δείχνει ότι τα παιδιά που μεγάλωσαν μέσα στο πράσινο είχαν κατά μέσο όρο 55% μικρότερο κίνδυνο εμφάνισης κάποιας ψυχικής διαταραχής αργότερα στη ζωή τους ακόμα κι αν λαμβάνονταν υπόψη άλλοι παράγοντες κινδύνου. Από παλαιότερες έρευνες γνωρίζουμε ότι περιβαλλοντικοί παράγοντες όπως ο συχνός θόρυβος, η ρύπανση του αέρα, οι λοιμώξεις και η φτώχεια αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισης κάποιας ψυχικής διαταραχής. Από την άλλη, έχει διαπιστωθεί ότι οι περισσότεροι χώροι πρασίνου σε μια περιοχή δημιουργούν μεγαλύτερη κοινωνική συνοχή, αυξάνουν τα επίπεδα σωματικής δραστηριότητας των κατοίκων και βελτιώνουν τη νοητική ανάπτυξη των παιδιών. Η νέα μελέτη δείχνει ότι τελικά το πόσο πράσινο υπάρχει γύρω από το σπίτι ενός παιδιού μπορεί να παίξει ρόλο στο πόσο ψυχικά υγιές θα είναι όταν μεγαλώσει. Τα ευρήματα δείχνουν ότι ο κίνδυνος ανάπτυξης κάποιας ψυχικής διαταραχής μειώνεται όσο περισσότερο περιβάλλεται κανείς από πράσινο από τη γέννησή του έως την ηλικία των δέκα ετών. Συνεπώς η παρουσία πρασίνου κατά την παιδική ηλικία είναι πολύ σημαντική. Αυξάνονται οι ενδείξεις ότι το φυσικό περιβάλλον παίζει μεγαλύτερο ρόλο για την ψυχική υγεία από ό,τι έχει θεωρηθεί έως τώρα (ΑΠΕ-ΜΠΕ, 26/2/2019).

Τουρισμός: Στις 20 πιο ασφαλείς χώρες για τους τουρίστες η Ελλάδα (tornosnews.gr, 6/3/2019, σ.σ. και τι δίνει πίσω στην τοπική κοινωνία ο τουρισμός γι’ αυτή την «ασφάλεια»; Μήπως τίποτα εκτός από κέρδη στους επιχειρηματίες και την πιθανή φορολογία – γιατί, αν τα προϊόντα είναι εισαγωγής, είναι τραγικό και, αν οι υπάλληλοι είναι «πρακτικώς ασκούμενοι» από τη Μολδαβία κ.α., είναι απαράδεκτο).

Αγρο-μαθητεία: «Κόμβοι για την πρακτική άσκηση και τη μαθητεία στον αγροδιατροφικό τομέα» ξεκίνησαν με το έργο Apprenticeship HUBs in Αgro-food Sector μέσα από την προώθηση συνεργασιών μεταξύ παρόχων επαγγελματικής εκπαίδευσης και επιχειρήσεων. Οι εταίροι του έργου είναι από την Κροατία, την Ελλάδα (Νέα ΠΑΣΕΓΕΣ), την Ιταλία και την Ουγγαρία (neapaseges.gr, 8/3/2019, σ.σ. πολύ καλή προσέγγιση, αλλά πιθανόν με μακροχρόνια αποτελέσματα).

Αγροτικός τομέας χωρίς αγρότες: Δεν νοείται ψηφιακός μετασχηματισμός του γεωργικού τομέα χωρίς τους αγρότες. Στήθηκε έντεχνος αποκλεισμός των συνεταιρισμών από ένα έργο που πρώτα και κύρια αυτούς αφορά. Και αυτά λόγω του ασφυκτικού χρονικού περιθωρίου που έχει δοθεί για έναν διεθνή διαγωνισμό και μάλιστα σε περίοδο που πολλές περιοχές της χώρας έχουν κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Σε επιστολή της Νέας ΠΑΣΕΓΕΣ προς την πολιτική ηγεσία του ΥΠΑΑΤ ζητείται η άμεση και αποφασιστική παρέμβαση του κ. Αραχωβίτη ώστε να δοθεί δίμηνη παράταση και σημειώνεται ότι, ακόμα και αν δεν υπήρχαν τα προβλήματα που δημιούργησε το πέρασμα της «Ωκεανίδας», θα ήταν πρακτικά αδύνατο να συντάξει κανείς φάκελο υποψηφιότητας για έναν τέτοιο δαιδαλώδη και πολύπλοκο διεθνή διαγωνισμό παρ’ εκτός κι αν ήταν ενήμερος από πριν και είχε ήδη προετοιμαστεί (neapaseges.gr, 7/3/2019).

Δήμαρχος: Οι κάτοικοι της πόλης Φερ Χέιβεν (Βερμόντ, ΗΠΑ) επέλεξαν για νέο τους δήμαρχο μια τρίχρονη κατσίκα, τον Λίνκολν. Το Φερ Χέιβεν, με 2.500 κατοίκους, δεν έχει επίσημο δήμαρχο, αλλά έναν town manager (δημοτικό μάνατζερ), που είναι επιφορτισμένος με καθήκοντα δημάρχου. Κατά τη διάρκεια της ετήσιας θητείας της η κατσίκα θα είναι η εκπρόσωπος του Φερ Χέιβεν στα σημαντικότερα γεγονότα της πόλης, όπως η παρέλαση της Ημέρας των Πεσόντων, το Φεστιβάλ Μήλου κ.ά. Ήταν ένας καλός τρόπος για να ενδιαφερθούν τα παιδιά για τη δημοκρατία (iefimerida.gr, anixneuseis.gr, 9/3/2019).

Θνήσκει η Ελλάδα: Στις τελευταίες θέσεις στον δείκτη γονιμότητας της Ε.Ε. κατατάσσεται η Ελλάδα το 2017 με 1,35 (1,38 το 2016). Ο αντίστοιχος δείκτης στην Ε.Ε. ήταν 1,59. Η Γαλλία είχε 1,90 γεννήσεις/γυναίκα, η Σουηδία 1,78, η Ιρλανδία 1,77, η Δανία 1,75, η Μάλτα 1,26, η Ισπανία 1,31, η Ιταλία 1,32 και η Κύπρος 1,32. Η μέση ηλικία στην οποία μια Ελληνίδα αποκτά παιδί για πρώτη φορά ήταν τα 30,4 χρόνια, ενώ ο ευρωπαϊκός μέσος όρος ήταν τα 29,1 χρόνια. Σημειώνεται πως το 2017 γεννήθηκαν συνολικά στην Ε.Ε. 5,075 εκατ. παιδιά έναντι 5,148 εκατ. το 2016 (presspublica.gr, 12/3/2019).

Διάσημη κουζίνα: Έρευνα που διεξήχθη σε 24 χώρες ανέδειξε την ιταλική κουζίνα (ζυμαρικά και πίτσα) για άλλη μια φορά την πιο διάσημη κουζίνα του κόσμου. Αφιερωμένο σε αυτούς που δήθεν διαφημίζουν την ελληνική γαστρονομία σε όλο τον κόσμο, αυτούς που ταξιδεύουν για να ακουστεί η Ελλάδα, αυτούς που βραβεύονται ως πρεσβευτές της ελληνικής γαστρονομίας, τους τηλεοπτικούς σεφ και reality, διαφημίσεις, λεφτά, λόγια… Kαι η Ελλάδα, με τόσα πλούσια πιάτα, με τόσο τουρισμό, με τόσα πολλά θετικά στοιχεία, υγιεινή διατροφή, μεγάλη ποικιλία κ.λπ., βρίσκεται στη 12η θέση, κάτω από την αμερικανική κουζίνα, τη μεξικανική, την τουρκική κ.ο.κ. Και η ερώτηση είναι η εξής: πού θα πάει αυτός ο κατήφορος με του καθενός το μαγαζάκι και όχι όλοι μαζί για να αλλάξει το σκηνικό; Αναλυτικά: 1. ιταλική κουζίνα, 2. κινεζική, 3. ιαπωνική, 4. ταϊλανδέζικη, 5. γαλλική, 6. ισπανική, 7. αμερικανική, 8. μεξικανική, 9. ινδική, 10. τουρκική, 11. κορεατική, 12. ελληνική κ.λπ. (Κ. Μουζάκης, Λέσχη Αρχιμαγείρων Αττικής, Facebook, 12/3/2019. https://yougov.co.uk/topics/food/articles-reports/2019/03/12/italian-cuisine-worlds-most-popular).

Κλέβουν, κλέβουν, κλέβουν: Θύματα κλοπών έχουν πέσει το τελευταίο διάστημα αγρότες του κάμπου της Βέροιας. Σύμφωνα με καταγγελίες που έγιναν στον Αγροτικό Σύλλογο Βέροιας, περισσότερες από δέκα φορές κλάπηκαν από χωράφια φετινά φυτά ροδάκινων και ακτινιδίων. Παραγωγοί πήγαν στο χωράφι να φροντίσουν τα νέα τους φυτά και είδαν το κτήμα άδειο. Μάλιστα κάποιοι αναγκάστηκαν να βάλουν εργάτη φύλακα το βράδυ για να αποφύγουν τις κλοπές (pliroforiodotis.gr, 12/3/2019).

Τουρίστες: Οι τουρίστες σε ποσοστό 74% θέλουν μία μόνο πλατφόρμα που θα εξυπηρετήσει όλες τις ταξιδιωτικές ανάγκες τους, για πτήσεις, ξενοδοχεία και περιηγήσεις, με προϊόντα και υπηρεσίες υποστήριξης πριν και κατά τη διάρκεια του ταξιδιού. Στόχος είναι η απρόσκοπτη ταξιδιωτική εμπειρία. Σύμφωνα με έρευνα, το 34% των ταξιδιωτών χρησιμοποιεί μία ενιαία πλατφόρμα (tourismtoday.gr, 12/3/2019).

Αθέμιτες πρακτικές: Εγκρίθηκαν στις 12/3/2019 οι νέοι κοινοτικοί κανόνες για την προστασία των αγροτών απέναντι στις αθέμιτες εμπορικές πρακτικές των αγοραστών χονδρικής. Η νέα οδηγία πρέπει να εγκριθεί από το συμβούλιο. Οι νέοι κανόνες θα πρέπει να βρίσκονται σε εφαρμογή 30 μήνες από τη θέσπισή τους. Η προστασία έγκειται στην καθυστέρηση πληρωμών, στις καθυστερημένες μονομερείς ακυρώσεις ή αναδρομικές αλλαγές των παραγγελιών, στην άρνηση του αγοραστή να υπογράψει γραπτό συμβόλαιο με τους προμηθευτές τροφίμων και στην κατάχρηση εμπιστευτικών πληροφοριών. Τίθενται επίσης εκτός νόμου οι απειλές για αντίποινα εναντίον των προμηθευτών. Επιτέλους, ο Δαυίδ νίκησε τον Γολιάθ. Η δικαιοσύνη, τα υγιή τρόφιμα και τα κοινωνικά δικαιώματα στο τέλος επικράτησαν των αθέμιτων πρακτικών στην αλυσίδα παραγωγής και διανομής τροφίμων. Για πρώτη φορά στην ιστορία της Ε.Ε. οι αγρότες, οι παραγωγοί τροφίμων και οι καταναλωτές δεν θα υφίστανται bullying από τους μεγάλους παίχτες. Οι μικρές μονάδες αγροτικών εκμεταλλεύσεων στην Ε.Ε. χάνουν 2,5-8 δισ. ευρώ κάθε χρόνο (1%-2% του κύκλου εργασιών τους) λόγω αθέμιτων εμπορικών πρακτικών (meatnews.gr, 13/3/2019).

Μπράβο: Στην έκθεση FoodExpo (16-18/3/2019, Σπάτα Αττικής) θαυμάσαμε εξαιρετικές, ποιοτικές παραγωγές και έξυπνες συσκευασίες για να σταλούν σε όλο τον κόσμο. Μπράβο στους αγρότες.

Δημήτρης Μιχαηλίδης

Δημοσιογράφος, «Αγρονέα»

Share this post

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn