agronea-1604mmmm.jpg

Η ζωή στις γυναίκες: Η καλύτερη χώρα για να ζει μια γυναίκα είναι (κατά σειρά αξιολόγησης) η Σουηδία, η Δανία, ο Καναδάς, η Νορβηγία, η Ολλανδία, η Φινλανδία, η Ελβετία, η Αυστραλία, η Νέα Ζηλανδία, η Γερμανία, το Λουξεμβούργο, το Βέλγιο, η Βρετανία, η Γαλλία, η Ιρλανδία, οι ΗΠΑ, η Ιταλία, η Ιαπωνία και η Ισπανία. Η Ελλάδα είναι κάπου εκεί μέσα στις 80 χώρες. Ρωτήθηκαν πάνω από 20.000 γυναίκες σε 80 χώρες. Με δεδομένο ότι υπάρχουν 213 χώρες και αντιπροσωπίες στον ΟΗΕ, εκτιμάται ότι στις άλλες 133 χώρες οι γυναίκες είναι κάτι σαν πράγμα, χωρίς δικαιώματα, και μάλλον προσπαθούν (οι προοδευτικοί;) να επιβάλουν και σε εμάς τον «πολιτισμό» τους. Ελήφθησαν υπ’ όψιν τα ανθρώπινα δικαιώματα, η ισότητα μεταξύ των δύο φύλων, η ισότητα μισθών, η πρόοδος και η ασφάλεια (bovary.gr, 15/2/2019).

Χρέη: 29.700 ευρώ χρωστά κάθε Έλληνας, σχεδόν διπλάσιο από το μέσο ετήσιο εισόδημα. Η Ελλάδα είναι η τελευταία ανάμεσα στις 35 χώρες του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας & Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) όσον αφορά τη μελλοντική ευημερία των χωρών με βάση 34 δείκτες, που μετρούν τις επενδύσεις σε οικονομικό, φυσικό, κοινωνικό και ανθρώπινο κεφάλαιο. Η Ελλάδα κατατάσσεται 35η στο οικονομικό κεφάλαιο, είναι στην 32η θέση στο κοινωνικό κεφάλαιο (έλλειψη εμπιστοσύνης στους συνανθρώπους, στην κυβέρνηση και στο πολιτικό σύστημα, αλλά και στο σύστημα απονομής δικαιοσύνης), είναι στην 31η θέση στις δεξιότητες ενηλίκων και εφήβων και είναι στην 23η θέση στο φυσικό περιβάλλον λόγω χαμηλής ποιότητας αέρα και υπερκατανάλωσης νερού. Η Ελλάδα είναι τελευταία στη μελλοντική ευημερία. Πρώτες οι: Σουηδία, Νορβηγία, Δανία και Ελβετία (presspublica.gr, 21/2/2019).

Πράσινο: Εκείνοι που είχαν πολλούς πράσινους χώρους γύρω τους ως παιδιά μέχρι την ηλικία των 10 ετών, όπως πάρκα και λιβάδια, είναι λιγότερο πιθανό (μείον 55%) να ασθενήσουν ψυχικά αργότερα. Η μελέτη έγινε σε 1.000.000 Δανούς. «Οι άνθρωποι στην πόλη αντιδρούν διαφορετικά στο κοινωνικό στρες από εκείνους στην ύπαιθρο» (Α. Μάγιερ-Λίντενμπεργκ, Ινστιτούτο Ψυχικής Υγείας, Πανεπιστήμιο Χαϊδελβέργης). Εκτός από το ερώτημα τι κάνει πραγματικά το πράσινο στον εγκέφαλο, παραμένει επίσης ανοιχτό πόσο πράσινο είναι επαρκές: είναι αρκετό να κοιτάξετε σε ένα λιβάδι ή να ζήσετε εκεί κοντά ή πρέπει να το χρησιμοποιήσετε ενεργά; Είναι αρκετά τα δέντρα ή πρέπει να είναι ένα δάσος; (Κριστίν Έγκμαν, Πανεπιστήμιο του Άαρχους, peegep.gr, 28/2/2019).

Ατυχήματα: Εργατικό ατύχημα: υφίσταται για τους αγρότες; Και με ποια αποζημίωση; Τι συμβαίνει όταν ένας αγρότης χτυπήσει ενώ βρίσκεται στο χωράφι του; Δεν έχει δικαίωμα καμίας αποζημίωσης! «Εάν πέσει από την ελιά την ώρα που την καθαρίζει και χτυπήσει και είναι στο κρεβάτι 10-20 μέρες, το ταμείο δεν του δίνει τα μεροκάματά του, όπως ισχύει σε άλλους εργασιακούς χώρους. Αν κάποιος είναι στο Δημόσιο, θα πάρει την άδειά του και την αποζημίωσή του κανονικά. Αν είναι σε κάποιο εργοστάσιο και χτυπήσει, θα αποζημιωθεί. Αν είναι αγρότης, δεν θα έχει καμία αποζημίωση. Θα υπάρξει συρρίκνωση της οικονομίας στο σπίτι του και θα πεινάσει η οικογένειά του. Αλλά πληρώνει ίδια ποσά ασφάλισης. Δυστυχώς δεν υπήρξε ποτέ καμία μέριμνα και κανένα σωστό πρόγραμμα για το ασφαλιστικό των αγροτών. Όταν πληρώνει κάποιος, πρέπει να υπάρχει ασφάλιση» (Χ. Παπαδάκης, neakriti.gr, 28/1/2019).

ΕΤΑΓΡΟ: Η Εταιρεία Αγροτικής Οικονομίας (www.etagro.gr) οργανώνει (18 Απριλίου 2019, 09:30, ΓΠΑ) ημερίδα με θέμα την «Παραγωγική ανασυγκρότηση και τη βιώσιμη ανάπτυξη σε νησιά» με εστίαση στην Κάρπαθο. Οι θεματικές είναι: οριοθέτηση βιώσιμης ανάπτυξης στον νησιωτικό χώρο, παραγωγικό σύστημα Καρπάθου, ερευνητικά δεδομένα (τοπικές ποικιλίες, αρωματικά φυτά, ελαιοκαλλιέργεια, αμπέλι, μελισσοκομία, τοπικές φυλές ζώων), πλαίσιο πολιτικής και αναπτυξιακές πρωτοβουλίες, φραγκόσυκο και ξερολιθιές, ανεμόμυλοι και ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Μωρό = δέντρο: Κάθε γέννηση ενός μωρού θα γιορτάζεται με τη φύτευση ενός δέντρου στη βελγική πρωτεύουσα. Το έργο είναι μέρος του σχεδίου για το κλίμα του Δήμου Βρυξελλών. Οι γονείς θα λάβουν μια κάρτα ενημέρωσης ότι φυτεύτηκε ένα δέντρο στο όνομά τους στη νότια Γκλόμπαλ. Τέτοιο έργο εφαρμόζεται στη Λοζάνη της Ελβετίας εδώ και 17 χρόνια. Το έργο έχει τίτλο «Μωρό μπουμ» και έχει ως στόχους: 1. να συμμετάσχει στη διεθνή διάσταση που απαιτείται από το Σύμφωνο των Δημάρχων, βοηθώντας να αναδασώσει τις χώρες του Νότου, 2. να μειώσει το αποτύπωμα άνθρακα της ευρωπαϊκής πρωτεύουσας. Για τα 3.000 παιδιά ετησίως η μείωση του CO2 θα μπορούσε να είναι έως και 13 τόνοι/έτος (peegep.gr, 4/3/2019).

Και αυτά: Η Αποστολή σε συνεργασία και με χρηματοδότηση του Διεθνούς Ανθρωπιστικού Οργανισμού (IOCC) υλοποιεί από το 2014 πρόγραμμα ενίσχυσης επιχειρήσεων και συνεταιρισμών που δραστηριοποιούνται στον πρωτογενή και τον δευτερογενή τομέα με δωρεά εξοπλισμού ή/και υπηρεσιών και επιχειρηματική καθοδήγηση (mentoring). Μέχρι σήμερα η Αποστολή έχει ενισχύσει 84 επιχειρήσεις και συνεταιρισμούς προσφέροντας παραγωγικό εξοπλισμό συνολικής αξίας 1.302.517 ευρώ. Παράλληλα τα μέλη 19 αγροτικών συνεταιρισμών εκπαιδεύτηκαν στην ασφαλή διαχείριση τροφίμων, ενώ οι ιδιοκτήτες 15 μικρών επιχειρήσεων του αγροδιατροφικού τομέα και των πολιτιστικών και δημιουργικών βιομηχανιών ενισχύθηκαν και με επιχειρηματική καθοδήγηση (mentoring) από τα μέλη του Κέντρου Εθελοντών Μάνατζερ Ελλάδος (ΚΕΜΕΛ) (job.gr, 3/3/2019).

Ζάχαρη για τους υπαλλήλους: Θέμα χρόνου είναι πλέον να αναλάβουν τα νέα τους καθήκοντα σε 35 Δήμους και 2 Περιφέρειες της χώρας 259 εργαζόμενοι της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης (presspublica.gr, 6/3/2019, σ.σ. και οι τευτλοπαραγωγοί αγρότες δεν θα σωθούν; Μόνο για τους υψηλά μισθοδοτούμενους της ΕΒΖ ενδιαφέρεται το κράτος μας; Όχι για τους αγρότες; Αλλά οι μόνοι που παράγουν πλούτο είναι οι αγρότες για να πληρώνονται οι εργαζόμενοι της ΕΒΖ, τώρα πλέον δημοτικοί υπάλληλοι. Κρίμα.).

Ατυχήματα 2: Τραγικό θάνατο βρήκε ένας ηλικιωμένος αγρότης στην Αρχαία Κόρινθο όταν την ώρα που γυρνούσε από το κτήμα του στο χωριό τού επιτέθηκε ταύρος. Ο ταύρος ξέφυγε από στάβλο κτηνοτρόφου και επιτέθηκε και σκότωσε τον αγρότη ακαριαία. Επίθεση δέχθηκαν και οι άνδρες της ΕΛ.ΑΣ. από τον αγριεμένο ταύρο, οι οποίοι τελικά τον πυροβόλησαν και τον σκότωσαν (presspublica.gr, 6/3/2019).

Ατυχήματα 3: Σοβαρός τραυματισμός χειριστή τρακτέρ σημειώθηκε στο Λυγουριό Αργολίδας τις μεσημεριανές ώρες της Παρασκευής 8/3/2019. Ο τραυματίας μεταφέρθηκε αρχικά στο Κέντρο Υγείας Λυγουριού και από εκεί με ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ σε νοσοκομείο της Αθήνας σε σοβαρή κατάσταση (argolikeseidhseis.gr, Nemea Press, 9/3/2019, σ.σ. τελικά τι γίνεται με τα αγροτικά ατυχήματα; Γράφει κάποιος; Φροντίζει κάποιος για τους ατυχήσαντες ή οι αγρότες απλώς εύχονται στον Θεό;).

Βρέχει, δεν βρέχει: Λειτουργεί από τις 7/3/219 η διαδικτυακή υπηρεσία Roads του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών και του meteo.gr, που δείχνει σε έναν λεπτομερέστατο πανελλαδικό οδικό χάρτη με χρώματα πού δεν βρέχει, πού βρέχει και πού ρίχνει χιονόνερο, συγκεκριμένα με πράσινο, μπλε και γαλάζιο χρώμα αντίστοιχα. Εκεί που χιονίζει οι δρόμοι έχουν χρώμα μοβ. Η εφαρμογή αναπτύχθηκε σε συνεργασία με την εταιρία Anytime (Interamerican) και είναι εξαιρετικά χρήσιμη για όσους θέλουν να ταξιδέψουν οδικά ή γενικά για όσους ενδιαφέρονται να πληροφορηθούν τις καιρικές συνθήκες σε συγκεκριμένη περιοχή. Δείτε τον χάρτη: http://www.meteo.gr/roads/. Μπορείτε να δείτε την εικόνα του καιρού κατά 3 ώρες, ενώ υπάρχουν προγνώσεις μέχρι και για 3 μέρες μετά (presspublica.gr, 9/3/2019).

Δημήτρης Μιχαηλίδης

Δημοσιογράφος, «Αγρονέα»

Share this post

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn