perivallon_0904.jpg

ΕΚΕ: Με 37 εταιρίες από όλο το φάσμα της ελληνικής αγοράς έγινε το συνέδριο Εταιρική Υπευθυνότητα στην Πράξη (27/2/2019, Maroussi Plaza), δίνοντας μικρόφωνο και στις ΜΚΟ, με την πολύτιμη βοήθεια των οποίων τα οφέλη της EKE φτάνουν στους τελικούς αποδέκτες. Οι εκπρόσωποι ΜΚΟ μίλησαν για την εμπειρία τους και τη συνεργασία με brands της ελληνικής αγοράς (Boussias Conferences, τηλ.: 210 6617777 εσωτ.: 129, σ.σ. ενδιαφέρουσα αλλά αμφιλεγόμενη η λειτουργία της εταιρικής κοινωνικής ευθύνης).

Climats: Τοίχοι, πόρτες, σκάλες, παλιές καλύβες, αποθήκες, πέτρινα κτίσματα αμπελουργών στη Βουργουνδία αποκαθίστανται χάρη σε δωρεές ιδιωτών της ένωσης Climats της Βουργουνδίας, που ηγείται από το 2017 της εκστρατείας συντήρησης της αμπελουργικής κληρονομιάς. Τα εδάφη έχουν υπαχθεί από τον Ιούλιο του 2015 στα μνημεία παγκόσμιας κληρονομιάς της Unesco. Κάθε έργο χρηματοδοτείται κατά 50% με ανώτατο όρο τα 25.000 ευρώ χάρη σε ένα ταμείο που χρηματοδοτούν πολλοί ξένοι δωρητές, ιδιώτες, λάτρεις της Βουργουνδίας και της κληρονομιάς των Climats, δηλαδή των αμπελώνων των οποίων το όνομα έχει αναγνωριστεί και επίσημα (euractiv.gr, 31/1/2019).

Δακοκτονία: Όλοι δηλώνουν φέτος –προεκλογικά– έτοιμοι να παρατάξουν στόλο ψεκαστήρων και να δώσουν νικηφόρα μάχη της δακοκτονίας! Ομολογούν ότι φέτος θα κάνουν αυτό που δεν έκαναν πέρυσι. Δεν επέδειξαν δηλαδή ετοιμότητα με αποτέλεσμα να χάσουν οι ελαιοπαραγωγοί μερικά εκατομμύρια από την τσέπη τους παρά το ότι πλήρωσαν γι’ αυτή. Από τη στιγμή που η καταστροφή προκλήθηκε από την προβληματική λειτουργία στον μηχανισμό του κράτους, γιατί δεν υπάρχει αποζημίωση για τους πληγέντες; Οι ελαιοπαραγωγοί οφείλουν άμεσα να διεκδικήσουν πολιτικά και δικαστικά αποζημιώσεις για τη χαμένη ελαιοπαραγωγή. Το αίτημα για αποζημίωση και μάλιστα για... όλα τα κιλά και όλα τα λεφτά είναι το πλέον δίκαιο αγροτικό αίτημα. Οι ελαιοπαραγωγοί πλήρωσαν για τη δακοκτονία. Οι εισπράξαντες υπεύθυνοι οφείλουν να τους αποζημιώσουν και να πληρώσουν πολιτικά και οικονομικά (eleftheriaonline.gr, 30/1/2019).

ΑΠΕ παντού: Η Ευρωβουλή ενέκρινε νέους ευρωπαϊκούς κανόνες για τις ανανεώσιμες πηγές και την ενεργειακή επάρκεια, που θα βοηθήσουν τους καταναλωτές να επωφεληθούν από τη μετάβαση στις ανανεώσιμες πηγές. Τα νοικοκυριά τώρα έχουν δικαίωμα να παράγουν ηλεκτρικό ρεύμα χρησιμοποιώντας ηλιακά πάνελ, να πωλούν την ποσότητα που τους περισσεύει από την ιδία κατανάλωση και να λαμβάνουν τιμές αγοράς. Η οδηγία για την ενεργειακή επάρκεια πρέπει να ενσωματωθεί στις εθνικές νομοθεσίες μέχρι το καλοκαίρι του 2020. Η οδηγία για την ενέργεια από ανανεώσιμες πηγές πρέπει να εφαρμοστεί μέχρι τα τέλη του Ιουνίου του 2021 (kepka.org, 31/1/2019).

Πλατφόρμες παντού: Διαθέσιμη για τη σύσταση ομόρρυθμων και ετερορρύθμων εταιριών (Ο.Ε. και Ε.Ε.) είναι εδώ και λίγες ημέρες η πλατφόρμα της Ηλεκτρονικής Υπηρεσίας Μίας Στάσης (e-ΥΜΣ). Σύντομα η υπηρεσία θα είναι διαθέσιμη και για τις υπόλοιπες νομικές μορφές, για τις ΕΠΕ (Φεβρουάριος 2019) και για τις Α.Ε. (Μάρτιος 2019, προεκλογικά). Η πλατφόρμα της e-ΥΜΣ λειτουργεί από τον Ιούλιο του 2018 (atlantea.news.gr, 8/2/2019, σ.σ. και πότε θα γίνει κάτι τέτοιο και για τους επιχειρηματίες της υπαίθρου; Γιατί κρατούν τους αγρότες σε καθεστώς ομηρείας;)

Αγροτικό ατύχημα: Ένας 35χρονος άνδρας που έκανε αγροτικές εργασίες στην περιοχή Ζάρος της Κρήτης πλακώθηκε από βράχο στα πόδια. Ο αγρότης, με δύο παιδιά, χρόνια κάτοικος της περιοχής, μεταφέρθηκε στο κέντρο υγείας Αγίας Βαρβάρας, όπου οι γιατροί έκριναν απαραίτητη τη μεταφορά του στο ΠαΓΝΗ. Κατά τη διάρκεια της διακομιδής του όμως ο άτυχος άνδρας έπαθε ανακοπή και άφησε την τελευταία του πνοή καθ’ οδόν (presspublica.gr, 9/2/2019, σ.σ. επικίνδυνα επαγγέλματα τα αγροτικά και πολύ μοναχικά. Μέχρι να σε βρουν, πέθανες ή έστω ενώ σε μεταφέρουν).

Διαδίκτυο: Προτού ταξιδέψει η generation Z (ταξιδιώτες μετά τους millennials), εξετάζει στοιχεία όπως η πρόσβαση στο διαδίκτυο, οι περιπετειώδεις εμπειρίες και κυρίως πόσο δημοφιλής είναι ένας προορισμός στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Άλλοι παράγοντες είναι το budget (οικονομικός προορισμός), πόσο φιλική προς το περιβάλλον είναι μια χώρα και αν διαθέτει κοινωνική συνείδηση (tourismtoday.gr, 1/2/2019).

Προμηνύματα: Έναν χρόνο πριν από τον σεισμό της Φουκουσίμα (2011) και το τσουνάμι με τους 20.000 νεκρούς είχαν ξεβραστεί 12 ψάρια-«κουπιά» βαθέων υδάτων (200-1.000 μ.), ασημένια με κόκκινα πτερύγια, πάνω από 3 μ. έκαστο. Τα ψάρια-κουπιά («ryugu no tsukai»: «αγγελιαφόρος από το παλάτι του θαλάσσιου θεού») αναφέρονται στον θρύλο να βγαίνουν στις ακτές ενόψει υποθαλάσσιων σεισμών. Στις 2/2/2019 δύο ακόμα ψάρια-κουπιά από τα 7 συνολικά εντοπίστηκαν στα δίχτυα ψαρά στην Τογιάμα. Τα ψάρια των βαθέων νερών που ζουν κοντά στον πυθμένα της θάλασσας είναι πιο ευαίσθητα στις κινήσεις των ενεργών ρηγμάτων απ’ ό,τι εκείνα που βρίσκονται κοντά στην επιφάνεια της θάλασσας (eleftheria.gr, 6/2/2019).

Δεύτερη αλλά όχι για αγρότες: Το Υπουργείο Εργασίας προχωρά στην υλοποίηση του προγράμματος «Δεύτερη επιχειρηματική ευκαιρία 5.000 ανέργων πρώην αυτοαπασχολουμένων με στόχο μια δεύτερη ευκαιρία να ξεκινήσουν εκ νέου την οικονομική δραστηριότητά τους». Η διάρκεια της επιχορήγησης ορίζεται σε 12 μήνες με δυνατότητα επέκτασης για επιπλέον 12 μήνες. Το ποσό της επιχορήγησης κυμαίνεται στα 12.000 με 36.000 ευρώ για 3.000 με 4.000 άτομα με φροντίδα του ΟΑΕΔ. Η στήριξη των αυτοαπασχολουμένων (αστών ή αγροτών;) που επλήγησαν την περίοδο της κρίσης πρέπει να είναι βασική μέριμνα της κυβέρνησης στο πλαίσιο της προσπάθειας για την ανασυγκρότηση της παραγωγική βάσης της χώρας και την ανάταξη της αγοράς εργασίας (presspublica.gr, 8/2/2019, σ.σ. οι σύλλογοι αγροτών να εξασφαλίσουν ότι περιλαμβάνονται και αγρότες που σταματούν τα χωράφια και τα πρόβατα και θέλουν μια δεύτερη ευκαιρία σε άλλο παραγωγικό επάγγελμα. Είναι ρεαλιστικό και δίκαιο).

Τα φυτά: Οι μελέτες και τα πειράματα σχετικά με την επικοινωνία των φυτών δείχνουν ότι είναι σε θέση να συνδέονται στενά μεταξύ τους και με τα ανθρώπινα όντα. «Η μυστική ζωή των φυτών» συλλέγει μια σειρά από επιτεύγματα και ευρήματα τα οποία σχετίζονται με τον κόσμο των λαχανικών, που εκθέτουν τις διαφορετικές σχέσεις μεταξύ φυτών και ανθρώπου (https://goo.gl/US75kX).

Ελαιόλαδο: Το οργανοληπτικό εργαστήριο ΣΕΒΙΤΕΛ είναι διαπιστευμένο από το Εθνικό Σύστημα Διαπίστευσης (ΕΣΥΔ) σύμφωνα με το πρότυπο ISO 17025, αναγνωρισμένο από το Διεθνές Συμβούλιο Ελαιοκομίας (ΔΣΕ), και συμμετέχει σε συνεργασία με τον ΕΦΕΤ στον επίσημο έλεγχο τροφίμων με την εκτέλεση κατ’ έφεση εξετάσεων παρθένων ελαιολάδων. Το κόστος των εξετάσεων ανέρχεται σε 50 ευρώ ανά δείγμα ελαιολάδου (τηλ.: 210 3238856, e-mail Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.).

Γάλα: Στην έσχατη λύση αποφάσισαν να φτάσουν οι κτηνοτρόφοι της Μεσσηνίας. Θα σφάξουν τα ζώα τους, μια και αδυνατούν να πουλήσουν το γάλα. Μάλιστα κατήγγειλαν τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης για κοροϊδία. Πλέον οι κτηνοτρόφοι θα προχωρήσουν σε παράδοση των μητρώων για να μπορέσουν να σφάξουν τα ζώα. Η σφαγή των ζώων θα επηρεάσει μεγάλο κύκλο επαγγελμάτων. Οι κτηνοτρόφοι συνεχίζουν να αδειάζουν στα χαντάκια το αδιάθετο γάλα (tharrosnews.gr, 13/2/2019).

Παγκόσμια Ημέρα Σκέψης και Φιλίας: 22 Φεβρουαρίου. Κάθε χρόνο με όλους όσοι έδωσαν την προσκοπική τους υπόσχεση ότι θα προσπαθούν να τηρούν το πανανθρώπινο αξιακό προσκοπικό σύστημα να αφιερώνουν λίγη ώρα να σκεφτούν φίλους και βέβαια τι έκαναν και τι θα μπορούσαν να κάνουν παραπάνω. Στην Ελλάδα το Σώμα Ελλήνων Προσκόπων θα γιορτάσει τα 110 γενέθλιά του το 2020 με προσφορά στην κοινωνική διαπαιδαγώγηση.

Δημήτρης Μιχαηλίδης

Δημοσιογράφος, «Αγρονέα»

Share this post

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn