ceta-sel8_2.jpg

Μεγάλη συζήτηση έχει γίνει και γίνεται για τη μυστική διαπραγμάτευση και συμφωνία σχεδόν με τη μορφή υφαρπαγής της εξουσίας των κρατών από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Η CETA (με τον Καναδά, Comprehensive Economic & Trade Agreement) και η TiSA (Trade in Services Agreement) ξεσήκωσαν θύελλα διαμαρτυριών για την περίεργη συμπεριφορά («πούλημα»;) των υπαλλήλων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κατά τη διαπραγμάτευση με σχεδόν πλήρη αδιαφάνεια. Ούτε οι εκπρόσωποι κρατών (Ευρωπαϊκό Συμβούλιο) ούτε οι εκπρόσωποι των πολιτών (ευρωπαϊκό κοινοβούλιο) είχαν κάποιας μορφής πρόσβαση στις διαπραγματεύσεις.

Μάλιστα μετά τον θόρυβο που προκλήθηκε από την παράνομη (;) διαρροή (πάλι καλά που υπήρξε παράνομη διαρροή) μερικών σελίδων από τις διαπραγματεύσεις για την ΤΤΙΡ (Transatlantic Trade & Investment Partnership) επιβλήθηκε με σχεδόν ακαριαία αντίδραση η διαδικασία της έγκρισης των τελικών συμφωνιών από τα εθνικά κοινοβούλια.

Στη σειρά ακολουθούν οι εμπορικές συμφωνίες, που κατά κάποιο τρόπο συνεχίζουν να είναι μυστικές, με 50 ακόμα κράτη του πλανήτη μας, που όμως δεν θα απαιτούν συναπόφαση από τα εθνικά κοινοβούλια. Προφανώς έγινε η παραχώρηση να αποφασίσουν τα εθνικά κοινοβούλια για να εκτονωθεί η αγανάκτηση από τις μυστικές διαπραγματεύσεις, αλλά στη συνέχεια το «μάζεψαν» και στο μέλλον οι συμφωνίες θα εγκρίνονται μόνο από ευρωπαϊκά όργανα (!).

Τελευταία ευκαιρία για να σταματήσει κάποια τέτοιας απαράδεκτης μορφής διαδικασία είναι η ενημέρωση όλων των ενεργών πολιτών για να πιεστούν οι βουλευτές της Ελλάδας και να καταψηφιστούν από το ελληνικό κοινοβούλιο οι συμφωνίες CETA και TISA.

Σε ανταπόκρισή της στις 26 Ιανουαρίου 2018 η δημοσιογράφος κα Ειρήνη Αιμονιώτη (694.99.82.514) στον ιστοχώρο Emvolos αναφέρεται στην εμπορική συμφωνία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με τη MERCOSUR (Brazil, Argentina, Paraguay, Uruguay & Venezuela), όπου ο γεν. γραμματέας της Copa-Cogeca κ. Pekka Pesonen δήλωσε στις 24/1/2018: «Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει ήδη δώσει πάρα πολλά για τη γεωργία στις χώρες Mercosur στις διαπραγματεύσεις χωρίς να πάρει κάτι σε αντάλλαγμα. Μία έκθεση δείχνει ότι μία πιθανή εμπορική συμφωνία Ε.Ε. – Mercosur θα μπορούσε να κοστίσει στον γεωργικό τομέα της Ε.Ε. περισσότερα από 7 δισεκατομμύρια ευρώ».

Και η κα Ε. Αιμονιώτη προσθέτει: «Η πλειονότητα των ευρωπαϊκών εισαγωγών βοδινού και πουλερικών προέρχεται ήδη από αυτές τις χώρες. Περισσότερο από το 75% του εισαγόμενου στην Ευρωπαϊκή Ένωση βόειου κρέατος, κυρίως μειωμένης αξίας, προέρχεται από τις χώρες Mercosur. Όσον αφορά στα κοτόπουλα πάχυνσης, μία εκτεταμένη προσφορά θα μπορούσε να προκαλέσει απώλεια των αγορών για 150 εκατομμύρια κοτόπουλα κρεατοπαραγωγής στην Ε.Ε., η οποία θα οδηγήσει σε μείωση της ανάπτυξης και της απασχόλησης στις αγροτικές περιοχές.

Στους τομείς ζάχαρης, αιθανόλης, πορτοκαλιών και ρυζιού οι χώρες αυτές δεν έχουν απολύτως καμία δέσμευση να μειώσουν τις εξαγωγές τους».

Και συνεχίζει ο κ. Pekka Pesonen: «Ως εκ τούτου καλούμε την Ε.Ε. να διατηρήσει τα τιμολόγια εισαγωγής προκειμένου να αποφευχθεί η υπερπροσφορά στην εσωτερική αγορά και να εξασφαλιστούν ίσοι όροι ανταγωνισμού. Η ευρωπαϊκή παραγωγή ρυζιού βρίσκεται επίσης υπό πίεση. Μία δυνητική εμπορική συμφωνία θα είχε επίσης αρνητικές επιπτώσεις στις αγορές μας για φρέσκα πορτοκάλια και χυμούς πορτοκαλιού».

Η κα Ε. Αιμονιώτη στον ιστοχώρο Emvolos στις 26/1/2018 επισημαίνει ότι η εμπορική συμφωνία της Ε.Ε. με τη Mercosur δεν εξασφαλίζει την απόλυτη προστασία σε 21 προϊόντα γεωγραφικής ένδειξης της Ελλάδας, μεταξύ των οποίων αφήνει χωρίς προστασία και τη φέτα, το ούζο, το ελαιόλαδο Καλαμάτας, τις ελιές Καλαμάτας και τον οίνο Σαντορίνης, που έχουμε όλοι ιδιαίτερο ενδιαφέρον.

Προφανώς στα μάτια των αστών τεχνοκρατών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής τα σημαντικά είναι τα βιομηχανικά προϊόντα και οι υπηρεσίες και όχι ο πρωτογενής τομέας. Μοιάζει να μισούν τους αγρότες και την αγροτική παραγωγή.

Κλεισμένοι πίσω από κτίρια-φρούρια της Ε.Ε. οι αστοί τεχνοκράτες και τα λόμπι των συντεχνιών, μακριά από τους ανθρώπους της πραγματικής παραγωγής και μακριά από την πραγματική ζωή, επεξεργάζονται συνεχώς τρόπους για να επιβεβαιώνουν την ανάγκη της ύπαρξής τους ως υπαλλήλων και των θέσεών τους στη διοίκηση. Ακόμα και εις βάρος των συμπολιτών – αγροτών – παραγωγών στην ίδια τους την κοινωνία.

Και οι αγρότες είναι απασχολημένοι με τους μικρούς και τους μεγάλους, με τις κομματικές ταμπέλες, με τις πρωτοκαθεδρίες, με τις επιλογές κομματικών συστρατεύσεων έναντι των καθαρά αγροτικών, ανοργάνωτοι οι περισσότεροι έναντι μίας μειοψηφίας κομματικά οργανωμένων («πουλημένων»;) αγροτών, με την αναγέννηση (!) των κομματικών αγροτικών τομέων, με, με…

Φαίνεται σαν να δέχονται μία επίθεση οι Ευρωπαίοι αγρότες και μία απαξίωση της αγροτικής παραγωγής τους. Όταν οι τεχνοκράτες βρίσκονται μπροστά σε δίλημμα επιλογής μεταξύ βιομηχανικών προϊόντων έναντι αγροτικών προϊόντων, επιλέγουν να υποστηρίξουν τα βιομηχανικά προϊόντα. Περιστασιακά τη γλιτώνουν οι οργανωμένοι αγρότες, που όμως δεν συναντάμε αυτό το είδος των αγροτών στην ελληνική πραγματικότητα. Και τα αγροτικά προϊόντα, τα καλά προστατευμένα, είναι συνήθως το γάλα των Βορειοευρωπαίων και τα κρέατα των Βορειοευρωπαίων και η σαμπάνια των Βορειοευρωπαίων και η ζάχαρη των βορειοευρωπαϊκών βιομηχανιών και, και, αλλά δεν είναι τα προϊόντα των Νοτιοευρωπαίων… Ειδικά για τις εμπορικές ονομασίες που υιοθέτησε η Ε.Ε. (Π.Ο.Π., Π.Γ.Ε., Ε.Γ.Π.Ε. κ.λπ.) για να υποστηρίξει την πολιτιστική της κληρονομιά και τις αγροτικές περιοχές και το μοντέλο ζωής της Ε.Ε., στη CETA από τις 1.400 προστατευόμενες ονομασίες που διαθέτει η Ε.Ε. μόνο 143, συμπεριλαμβανομένων 42 γαλλικών, θα προστατεύονται στον Καναδά.

Το ευρωπαϊκό κοινοβούλιο επικύρωσε (Φεβ. 2017) τη συμφωνία ελεύθερου εμπορίου Ε.Ε.– Καναδά ή CETA με πλειοψηφία 408 ψήφων υπέρ, 254 κατά και 33 αποχών. Ο δούρειος ίππος των Η.Π.Α. είναι ένας τόμος 2.344 σελίδων που προβλέπει αύξηση των εμπορικών συναλλαγών μεταξύ της Ε.Ε. και του Καναδά μέσω μείωσης των δασμών και απλοποίησης των διαδικασιών.

Η συμφωνία, μετά από σκληρή διαπραγμάτευση (κάτι μου θυμίζει αυτό…) για επτά χρόνια μεταξύ της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (μόνο και απόρρητα) και της Οτάβα, τέθηκε σε «προσωρινή» εφαρμογή από 1/3/2017, αλλά, για να εφαρμοστεί πλήρως, πρέπει να εγκριθεί από 38 περιφερειακά ή εθνικά κοινοβούλια. Και εκεί είναι η ευκαιρία των Ευρωπαίων πολιτών, ή έστω μόνο των Ελλήνων πολιτών μέσω των βουλευτών μας. «Έστω και ένα μόνο κράτος να λείψει από το προσκλητήριο, η συνθήκη (CETA) δεν θα μπορέσει να τεθεί σε ισχύ».

Απαιτείται κάποιος εκδημοκρατισμός μέσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση, στις διαδικασίες που τηρούνται, ακόμα και στις συμφωνίες για το διεθνές εμπόριο. Δεν γίνεται αποδεκτό κάποιοι υπάλληλοι, όσο ψηλά και αν βρίσκονται, να εκπροσωπούν τους πολίτες και τους εκλεγμένους από τους πολίτες με χρονικό ορίζοντα πολιτικούς. Πρόκειται για ξεκάθαρη υφαρπαγή εξουσίας από τις συντεχνίες των τεχνοκρατών για να καλύψουν προσωπικά υπαρξιακά προβλήματα των υπαλλήλων και για συναλλαγές των πολιτικών με τις συντεχνίες των τεχνοκρατών, οι οποίοι πολιτικοί αποφεύγουν με τον τρόπο αυτό τον κόπο που επιβάλλεται να καταβάλουν στη θέση ευθύνης τους. Οι «συναλλασσόμενοι» ανήθικα πολιτικοί, με κύριο στόχο να έχουν την ησυχία τους κατά την περίοδο της ευθύνης τους, καταστρέφουν το μέλλον της κοινωνίας που εκλέχτηκαν να υπηρετήσουν.

Μοιάζει σαν να καταφέρνει ο συντεχνιακός υπαλληλικός μηχανισμός να διοικεί αντιδημοκρατικά ή έστω χωρίς δημοκρατική νομιμοποίηση και να συμφωνεί «εν κρυπτώ» διεθνείς συμφωνίες για ένα εμπόριο που ίσως να απέχει πολύ από το να είναι δίκαιο εμπόριο.

Αντιγράφουμε και ασπαζόμαστε απολύτως την πρώτη αρχή του ευρωπαϊκού κινήματος για τον εκδημοκρατισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του διεθνούς εμπορίου και εγώ θα πρόσθετα και της προσπάθειας συμβιωτικών διαδικασιών των αστών με τους αγρότες.

«Διεκδικούμε όρους εμπορίου και προϊόντων που διασφαλίζουν τις καλύτερες κοινωνικές και περιβαλλοντικές συνθήκες, που ωφελούν τους παραγωγούς (αγρότες) και τους καταναλωτές. Η υπεράσπιση της αρχής της προφύλαξης  (άρθρο 191 της Συνθήκης της Λισαβόνας) και η αποτροπή της ρυθμιστικής συνεργασίας, που μειώνει τις προδιαγραφές, είναι σημαντικές σε αυτή την κατεύθυνση» (http://stop-ttip-ceta-greece.blogspot.gr/ και www.facebook.com/diktyoTTIPthessalia/).

Δημήτρης Μιχαηλίδης,
Δημοσιογράφος στα «Αγρονέα»

Share this post

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn