agrotika-nea-2602.jpg

Φεγγαροβαμβάκι: Βλάστησε ένας από τους σπόρους βαμβακιού που μεταφέρθηκαν στη Σελήνη από την κινεζική αποστολή Chang'e-4 και είναι ο πρώτος σπόρος φυτού που αναπτύσσεται εκεί, σε περιβάλλον μίνι βιόσφαιρας, μέσα σε δοχείο. Το Chang'e-4 μετέφερε σπόρους από βαμβάκι, πατάτες και άλλα φυτά. Όλα τα φυτά είναι σφραγισμένα σε δοχεία στο σκάφος και στόχος είναι να δημιουργηθεί μια μικρή βιόσφαιρα, ένα τεχνητό αυτοσυντηρούμενο περιβάλλον. «Αυτή είναι η πρώτη φορά που άνθρωποι επιχειρούν πειράματα βιολογικής ανάπτυξης στην επιφάνεια της Σελήνης» (Xie Gengxin) («People's Daily», presspublica.gr, 15/1/2019).

Χωρίς ΦΠΑ: Νέοι επαγγελματίες, αγρότες και επιτηδευματίες που κάνουν έναρξη εργασιών έχουν τη δυνατότητα να ενταχθούν στο ειδικό καθεστώς μικρών επιχειρήσεων με τζίρο έως 10.000 ευρώ, που προβλέπει απαλλαγή από τον ΦΠΑ, με την ένδειξη «χωρίς φόρο προστιθέμενης αξίας, απαλλαγή  μικρών επιχειρήσεων, άρθρο 39 Ν. 2859/2000». Το μέτρο αυτό είναι μεταξύ των αλλαγών που επήλθαν πρόσφατα στο ειδικό καθεστώς των μικρών επιχειρήσεων με στόχο τη βελτίωση και την απλοποίηση της φορολογικής νομοθεσίας. Με εγκύκλιο του διοικητή της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) Γιώργου Πιτσιλή παρέχονται διευκρινίσεις για την εφαρμογή των νέων ρυθμίσεων, ενώ διευκρινίζεται ότι αν κάποια στιγμή εντός του φορολογικού έτους γίνει υπέρβαση του ορίου των 10.000 ευρώ, τότε καθίσταται υποχρεωτικά η μετάταξη στο κανονικό καθεστώς ΦΠΑ. Σημειώνεται ότι όσοι εντάσσονται στο ειδικό καθεστώς των μικρών επιχειρήσεων δεν ασκούν δικαίωμα έκπτωσης του ΦΠΑ των εισροών τους, δεν υποβάλλουν δηλώσεις ΦΠΑ.

Κρέας vs όσπρια: Η αποφυγή κατανάλωσης ζωικών προϊόντων έχει πολύ μεγαλύτερα περιβαλλοντικά οφέλη απ’ ό,τι η αγορά βιώσιμου κρέατος και γαλακτοκομικών προϊόντων. Εξετάζοντας τα δεδομένα από περίπου 40.000 αγροκτήματα σε 119 χώρες, η έρευνα επιβεβαίωσε την επιζήμια επίπτωση της βιομηχανίας κρέατος σε διάφορα περιβαλλοντικά θέματα, όπως η χρήση των υδάτων, η ρύπανση του αέρα και των υδάτων και οι εκπομπές αερίων θερμοκηπίου. Η παγκόσμια χρήση γης θα μειωνόταν 75% εάν ήμασταν χορτοφάγοι! Η παραγωγή βόειου κρέατος χρησιμοποιεί 36 φορές περισσότερο γη και παράγει έξι φορές περισσότερες εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου απ’ ό,τι η παραγωγή οσπρίων (Τ. Πουρ, Πανεπιστήμιο Οξφόρδης, «Ναυτεμπορική», 9/1/2019).

Ασφαλιστική Αστυνομία: Σε 24ωρη βάση θα λειτουργεί στον ΕΦΚΑ η ασφαλιστική Αστυνομία, που συστήνεται βάσει του νέου οργανισμού του ταμείου. 11 νέα περιφερειακά ελεγκτικά κέντρα ασφάλισης προεκλογικά με ακόμα 8.502 θέσεις δημοσίων υπαλλήλων («Κέρδος», 25/1/2019, σ.σ. όλοι κυνηγούν τους αγρότες κυρίως και ίσως και τον τουρισμό).

Περίεργοι vigans: Επίθεση σε δύο κρεοπωλεία και δύο ιχθυοπωλεία στο Παλαιό Φάληρο πραγματοποίησε η ομάδα των Αντισπισιστικών Υποκειμένων στις 17/1/2019. Σε ανάρτησή τους λένε ότι αποφάσισαν να χτυπήσουν τα καταστήματα γιατί αισθάνονται απέχθεια για κάθε κυνηγό ζώων, είτε ξηράς είτε θαλάσσης. Μάλιστα χαρακτηρίζουν τα εν λόγω καταστήματα πτωματοπωλεία (presspublica.gr, 24/1/2019, σ.σ. περίεργη άποψη για την ελευθερία επιλογής έχουν μερικοί και την επιβάλλουν τελείως φασιστικά).

Δηλώσεις ΟΣΔΕ: Ο ΟΠΕΚΕΠΕ προσκαλεί σε υποβολή αιτήσεων εκδήλωσης ενδιαφέροντος φυσικά ή νομικά πρόσωπα (ιδιωτικού ή δημοσίου δικαίου), αγροτικούς συνεταιρισμούς ή ενώσεις αυτών ή ομάδες παραγωγών (Κέντρα Υποδοχής Δηλώσεων, ΚΥΔ) προκειμένου να πιστοποιηθούν ως φορείς υποβοήθησης των αγροτών για τη συμπλήρωση και την υποβολή της ενιαίας αίτησης στο ΟΣΔΕ για τα έτη 2019-2020. Η αίτηση του δικαιούχου αγρότη υποβάλλεται είτε απευθείας από τον ίδιο τον δικαιούχο (on-line υποβολή) είτε μέσω ενός πιστοποιημένου ΚΥΔ της επιλογής του που έχει πιστοποιηθεί για τη γεωγραφική περιοχή στην οποία ανήκει η έδρα της αγροτικής του εκμετάλλευσης (texnologosgeoponos.gr, 25/1/2019).

ΘΕΣγάλα… δύσκολα: Ο Θεσσαλικός Συνεταιρισμός Παραγωγών ΘΕΣγάλα υπέβαλε στις 25/1/2019 αίτηση υπαγωγής στο άρθρο 106β του πτωχευτικού κώδικα στο Πρωτοδικείο Λάρισας. Οι τρεις πιστώτριες τράπεζες, Πειραιώς, Θεσσαλίας και Eurobank, συμφώνησαν, καθώς δεν υπήρχε άλλη διέξοδος και οι απανωτές κατασχέσεις που θα ακολουθούσαν θα έβαζαν οριστικό λουκέτο στην επιχείρηση και θα έχαναν το σύνολο των κεφαλαίων τους. Το συνολικό ποσό υπολογίζεται στα 6 εκατ. ευρώ, ενώ το συνολικό άνοιγμα προς παραγωγούς, προμηθευτές και εργαζομένους μαζί με τα δάνεια φτάνει κοντά στα 20 εκατ. ευρώ. Ήδη το εμπορικό σήμα έχει δεσμευτεί για 500.000 ευρώ (thessaliaeconomy.gr, 26/1/2019).

Ντομάτες: Οι ντομάτες που αγοράζουμε από το σουπερμάρκετ ή τον μανάβη της γειτονιάς είναι άοσμες και η γεύση τους είναι επίπεδη, σαν να τρως χαρτόνι. Οι ντομάτες πλέον συλλέγονται άγουρες και υποβάλλονται σε επεξεργασία που θα τις καταστήσει ανθεκτικές στα παράσιτα και στην ταλαιπωρία της μεταφοράς, αλλά και όμορφες στο μάτι. Η αιτία είναι η γενετική μετάλλαξη, που τους προσδίδει ένα βαθύ κόκκινο χρώμα και ομοιόμορφη εμφάνιση όταν ωριμάζουν, αλλά απενεργοποιεί το γονίδιο που δίνει τα σάκχαρα και τις αρωματικές ουσίες που είχαν οι ντομάτες στο παρελθόν. Όταν οι ερευνητές ενεργοποίησαν εκ νέου το απενεργοποιημένο γονίδιο, ο ώριμος καρπός δίνει 20% επιπλέον σάκχαρα και 20-30% επιπλέον καροτενοειδή, αλλά η εμφάνιση δεν είναι ομοιόμορφη (Πανεπιστήμιο Φλόριντα, Science, Econews, 7/9/2019).

Φέτα καταπληκτική: Διαπιστώθηκε ότι η φέτα ΠΟΠ περιέχει συνολικά 489 διαφορετικές πρωτεΐνες, γεγονός που την καθιστά ένα από τα πλουσιότερα σε πρωτεΐνες είδη τυριού παγκοσμίως. Έχει πρωτεΐνες που σχετίζονται με τη ρύθμιση του ανοσοποιητικού συστήματος, με αντιμικροβιακή δράση, καθώς και πρωτεΐνες που ελέγχουν το μικροβίωμα του εντέρου. Πρωτεΐνες που σχετίζονται με βιταμίνες (D και B12) και με τη λειτουργία του νευρικού συστήματος, τη λειτουργία των νεφρών, καθώς και πρωτεΐνες για τον μεταβολισμό της χοληστερίνης και τη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης. Η ερευνητική μονάδα πρωτεομικής του ΙΙΒΕΑΑ ανέπτυξε την τροφομετρία, που δημιουργεί το τροφομετρικό αποτύπωμα, όπως είναι το γενετικό προφίλ, το DNA, στους ανθρώπους. Με βάση τα ευρήματα της έρευνας αναπτύχθηκε μια νέα μέθοδος για την ιχνηλασιμότητα του χρησιμοποιούμενου γάλακτος, τον προσδιορισμό της ύπαρξης νοθείας σε αυτή, τον διαχωρισμό της από παρεμφερή προϊόντα και τελικά την ταυτοποίηση της προέλευσης της φέτας ως αποκλειστικά ελληνικού προϊόντος ονομασίας προελεύσεως (Ίδρυμα Ερευνών Ακαδημίας Αθηνών, ΙΙΒΕΑΑ, ΑΠΕ-ΜΠΕ, 17/1/2019).

Χρέη, χρέη, χρέη: Στα 334,988 δισ. ευρώ ανήλθε στο γ’ τρίμηνο του 2018 το χρέος μας, αυξημένο κατά 21,493 δισ. ευρώ σε σχέση με το 2017, ενώ η λεγόμενη κυβέρνηση υποστήριξε ότι στο διάστημα αυτό υπήρξε πρωτογενές πλεόνασμα 3,842 δισ. ευρώ. Όπως διευκρινίζεται από την ΕΛ.ΣΤΑΤ., αυτό διαφέρει από το πρωτογενές πλεόνασμα, διότι μια σειρά από δαπάνες και έσοδα αντιμετωπίζονται διαφορετικά απ’ ό,τι αντιμετωπίζονται κατά την κατάρτιση των τριμηνιαίων μη χρηματοοικονομικών λογαριασμών. Πάντοτε αναρωτιόμαστε πώς είναι δυνατόν να έχει η Ελλάδα πρωτογενή πλεονάσματα άνω του 3,5% του ΑΕΠ, οπότε δημοσιονομικά, και ταυτόχρονα να αυξάνεται το δημόσιο χρέος της, αφού αυξάνεται μόνο από τα ελλείμματα (analyst.gr, 21/1/2019, σ.σ. μας δουλεύουν…).

Τεχνητές αρτηρίες: Δημιουργήθηκαν τέλεια ανθρώπινα αιμοφόρα αγγεία σε εργαστήριο. Το επίτευγμα αποτελεί σημαντικό βήμα προόδου για την αξιοποίηση τέτοιων οργανοειδών στο μέλλον για να αντιμετωπιστούν διάφορες αγγειακές παθήσεις σε ασθενείς όπως οι διαβητικοί, το Αλτσχάιμερ, οι καρδιαγγειακές νόσοι, το εγκεφαλικό και ο καρκίνος. Τα αγγειακά οργανοειδή δημιουργήθηκαν από την καλλιέργεια ανθρώπινων πολυδύναμων βλαστικών κυττάρων. «Η δυνατότητα να δημιουργούμε ανθρώπινα αγγεία ως οργανοειδή από βλαστικά κύτταρα αποτελεί μια επαναστατική αλλαγή. Επειδή κάθε όργανο στο σώμα μας συνδέεται με το κυκλοφορικό σύστημα, οι ερευνητές μπορούν πλέον να φωτίσουν τις αιτίες και να βρουν νέες θεραπείες για διάφορες αγγειακές παθήσεις» (Ρ. Γουίμερ, δρ Γ. Πένινγκερ, Ινστιτούτο Επιστημών Ζωής, Πανεπιστήμιο Βρετανικής Κολομβίας (Βανκούβερ), Ινστιτούτο Μοριακής Βιοτεχνολογίας Αυστριακής Ακαδημίας Επιστημών, Nature, Dailymail, Drugtargetreview, ecozen.gr, 17/1/2019).

Δημήτρης Μιχαηλίδης, «Αγρονέα»
Τηλ.: 6998 282382

Share this post

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn