agrotika_1902.jpg

Γάλλοι αγρότες: Την περίοδο 2010-11 το ποσοστό θνησιμότητας των Γάλλων αγροτών εξαιτίας των αυτοκτονιών είναι 20% υψηλότερο από αυτό του γενικού πληθυσμού και 30% ειδικά για τους γαλακτοπαραγωγούς. Ο μεγαλύτερος αριθμός αυτοκτονιών παρατηρήθηκε κατά τη διάρκεια των μηνών που οι τιμές του γάλακτος έφτασαν στο χαμηλότερο επίπεδο. Ένας αγρότης αυτοκτονεί μέρα παρά μέρα, ειδικά άντρες ηλικίας 45-54 ετών. Τα γεωργικά εισοδήματα είναι από τα χαμηλότερα στη χώρα, 350 ευρώ/μήνα (Ouest, France). Ο αριθμός των μικροκαλλιεργητών που αυτοκτονούν είναι υψηλότερος σε σύγκριση με τους αγρότες που κατέχουν μεγάλες εκτάσεις (INRA, 2017). Το εισόδημα των αγροτών σε ολόκληρη την Ευρώπη έχει συρρικνωθεί σημαντικά για διάφορους λόγους, (σ.σ. και είναι πάρα πολλοί οι αβέβαιοι παράγοντες: οι τιμές, τα έξοδα, το κλίμα κ.λπ.). Οι αναλυτές επιμένουν ότι πρέπει να παρασχεθεί περισσότερη στήριξη στους αγρότες σε ολόκληρη την Ε.Ε. «Η προτεραιότητά μου ήταν να διασφαλίσω όσο το δυνατόν περισσότερο τις άμεσες πληρωμές, που αποτελούν αναγκαία στήριξη για το εισόδημα των γεωργών» (Φιλ Χόγκαν, επίτροπος Γεωργίας Ε.Ε., Santé Publique France, Euractiv, 20/10/2018).

Ντομάτες: Η Ελλάδα, βασική παραγωγός χώρα ντομάτας, από το 2008 έως 2018 δαπάνησε 140 εκατ. ευρώ για να εισαγάγει ντομάτες από τη Γερμανία, το Βέλγιο, την Πολωνία, την Ιταλία, την Αλβανία, τη Σερβία κ.α. Μόνο το 2018 (10μηνο) εισήγαγε 20,763 εκατ. ευρώ (αύξηση 76%) για 27,094 χιλ. τόνους, ενώ εξήγαγε 34,738 χιλ. τόνους ντομάτας αξίας μόνο 11,497 εκατ. ευρώ! Το πλέον παράλογο είναι ότι από την Πολωνία το μεταφορικό κόστος για εισαγωγή ντομάτας στην Ελλάδα κυμαίνεται στα 12-13 λεπτά, όταν η μεταφορά ενός φορτίου, π.χ. από την Πελοπόννησο, στοιχίζει 5-6 λεπτά για να φθάσει στην Αθήνα και άλλα 10 λεπτά για να πάει στη Θεσσαλονίκη, ενώ με 8-10 λεπτά το κιλό επιβαρύνεται αν παρεμβάλλεται πλοίο. Ένα στρέμμα ντομάτα δίνει σε χωράφι 6-8 τόνους, σε θερμοκήπιο στην Κρήτη δίνει έως 12 τόνους, ενώ η υδροπονική σε ντομάτα beef δίνει 60 τόνους ανά στρέμμα και σε τσαμπί 50 τόνους (ΕΛ.ΣΤΑΤ., Α. Γκίτση, capital.gr, 17/12/2018).

Μελισσοπερίεργα: Σε έντονη νεκταροέκκριση οι μέλισσες ηλικίας μεγαλύτερης των 16 ημερών γίνονται συλλέκτριες. Όταν η νεκταροέκκριση σταματά, απλώς προστατεύουν τα αποθέματα. Οι μέλισσες δεν αναγνωρίζουν τον μελισσοκόμο τους. Οι «χοροί» αποτελούν την πιο εξελιγμένη μορφή επικοινωνίας μεταξύ των μελισσών. Δηλώνουν την απόσταση και την κατεύθυνση της τροφής από τη φωλιά. Για την αποκωδικοποίηση της γλώσσας αυτής ο Γερμανός βιολόγος Καρλ φον Φρις τιμήθηκε με το βραβείο Νόμπελ (neapaseges.gr, 28/12/2018).

Δέντρα: Οι δήμοι και οι πολεοδόμοι θα πρέπει να φυτέψουν φυσικούς φράχτες ή συνδυασμούς δέντρων με φράχτες –αντί να βασίζονται αποκλειστικά στα δέντρα– για να μειώσουν αποτελεσματικά την ατμοσφαιρική ρύπανση από τα αυτοκίνητα. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι δρόμοι που είχαν μόνο φυσικούς φράκτες ήταν οι πιο αποτελεσματικοί στη μείωση της έκθεσης στη ρύπανση, μειώνοντας τον μαύρο άνθρακα κατά 63% (Global Center for Clean Air Research, [GCARE], Πανεπιστήμιο Surrey, Αγγλία, «Atmospheric Environment», doryforos.gr., PEEGEP: 25318, 7/1/2019).

Αγροεμπόριο: Τον διπλασιασμό της αξίας των εισαγωγών και των εξαγωγών της σε αγροδιατροφικά προϊόντα έχει επιτύχει μέσα στην τελευταία δεκαπενταετία η Ευρωπαϊκή Ένωση. Το 2017 η αξία του εμπορίου αγροδιατροφικών προϊόντων ανήλθε σε 275 δισ. ευρώ, δηλαδή το 7,4% της συνολικής εμπορικής δραστηριότητας της Ε.Ε. Τα εξαγώγιμα προϊόντα με τη μεγαλύτερη αξία για την Ε.Ε. ήταν τα γαλακτοκομικά (τυρί, γάλα και γιαούρτι) και τα αβγά με 11,3 δισ. ευρώ, ενώ το κρέας κτλ. με 10,3 δισ. ευρώ. Η Ε.Ε. δαπάνησε τα περισσότερα χρήματα για φρούτα και καρπούς (20,4 δισ. ευρώ). Οι ΗΠΑ ήταν ο κύριος αγροτικός εμπορικός εταίρος της Ε.Ε. το 2017 (εξαγωγές 22 δισ. €, εισαγωγές 11,4 δισ. ευρώ). Η Κίνα ήταν ο δεύτερος μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος της Ε.Ε. (εξαγωγές 11,1 δισ. ευρώ, εισαγωγές 6,7 δισ. ευρώ). Η Βραζιλία προσφέρει εισαγωγές 11,6 δισ. ευρώ (μεγαλύτερη) (Eurostat, euractiv.gr, 31/12/2018, σ.σ. η Ε.Ε. είναι ο πρώτος παγκόσμιος έμπορος αγροτικών προϊόντων. Ίσως δεν την ενδιαφέρει όσο πρέπει για τους Έλληνες η αγροτική παραγωγή. Προσοχή!).

Απορρίμματα: Υπάρχουν πέντε απλοί τρόποι για σχεδόν μηδενική εκπομπή απορριμμάτων από το σπίτι σας. Το μόνο που χρειάζεται είναι οργάνωση και ένα σταθερό σχέδιο, που περιλαμβάνει: α. αγοράστε χύμα προϊόντα, β. αγοράστε λιγότερα, γ. δημιουργήστε τα δικά σας προϊόντα (π.χ. απορρυπαντικά), δ. επαναχρησιμοποίηση και ανακύκλωση και ε. κομποστοποίηση (Κ. Καλτσά, ecozen.gr, 10/1/2019).

Blue Monday: Κατά μια θεωρία, η τρίτη Δευτέρα του Ιανουαρίου (21/1/2019) θεωρείται η πιο μελαγχολική ημέρα του χρόνου, γι’ αυτό αποκαλείται έτσι από τους Αγγλοσάξονες. Το 2005 ο Κ. Αρνάλ ανακοίνωσε τον μαθηματικό τύπο για να βρει ποια είναι η πιο καταθλιπτική μέρα του χρόνου, που περιλαμβάνει 7 παράγοντες: τον καιρό, τα έσοδα, τα χρέη, τον χρόνο από τα Χριστούγεννα, τον χρόνο από την αποτυχία υλοποίησης των αποφάσεων για το νέο έτος, τα χαμηλά επίπεδα κινήτρων και την ανάγκη για δράση (eleytherostypos.gr, 21/1/2019).

Φάρμακα στα ψάρια: Μέχρι το 1990 δεν είχαμε στοιχεία για χρήση των φυτοφαρμάκων στη χώρα, ενώ για τα «ανθρωποφάρμακα» δεν υπήρχε κανένα στοιχείο μέχρι το 2008. Το 85% των δυνητικών ρυπαντών καταλήγει στη θάλασσα. Ετησίως προσθέτουμε 1.000 νέες χημικές ενώσεις στις πάνω από 6 εκατομμύρια! Έπειτα από έρευνα που έγινε στην Ήπειρο (Σαγιάδα και εκβολές Καλαμά) εντοπίστηκαν σε ποσοστό 67% των δειγμάτων χημικές ενώσεις-ρυπαντές και μεγάλες συγκεντρώσεις φαρμακευτικών ουσιών που περιέχονται σε ψυχιατρικά φάρμακα, αντιβιοτικά και κυρίως αναλγητικά (Τ. Αλμπάνης, καθηγητής Πανεπιστήμιου Ιωαννίνων, pelop.gr, koutipandoras.gr, 25/12/2019).

Βιοπλαστικά: Μια νέα τεχνολογία ανανεώσιμου βιοπολυμερούς υπόσχεται φιλικά βιοπλαστικά, τα οποία ενδεχομένως κάποια στιγμή να απαλλάξουν τον κόσμο από μία από τις χειρότερες πηγές μόλυνσης του περιβάλλοντος. Προέρχεται από μικροοργανισμούς που τρέφονται από φύκια και είναι βιοδιασπώμενο, ενώ παράγει μηδενικές τοξικές ουσίες και τα απόβλητα που δημιουργεί είναι οργανικά. Στα πλαστικά οφείλεται το 90% της ρύπανσης στους ωκεανούς (ΟΗΕ). Μια λύση είναι εν μέρει τα βιοπλαστικά, αλλά και τα βιοπλαστικά έχουν επιπτώσεις στο περιβάλλον, διότι για την καλλιέργεια των φυτών ή των βακτηρίων για το βιοπλαστικό απαιτούνται γόνιμο έδαφος και γλυκό νερό, που πολλές χώρες δεν έχουν. Η νέα διαδικασία παράγει βιοπλαστικό-PHA από θαλάσσιους μικροοργανισμούς, που ανακυκλώνεται πλήρως σε οργανικά απόβλητα (Tel Aviv University, Bioresource Technology, naftemporiki.gr, 30/12/2018).

Εξαφάνιση εντόμων: Τα έντομα εξαφανίζονται ταχύτατα και αυτό πρέπει να μας τρομάζει. Στη Γη καταγράφηκαν 5 φάσεις μαζικού αφανισμού ειδών. Η 1η πριν από 440 εκατ. χρόνια, η 2η πριν από 360 εκατ. χρόνια, η 3η πριν από 252 εκατ. χρόνια, η 4η πριν από 200 εκατ. χρόνια, όταν εξαφανίστηκε το 70% των τότε ειδών (κυριαρχία δεινοσαύρων), η 5η πριν από 65 εκατ. χρόνια. Σήμερα ζούμε την 6η φάση, που οφείλεται σε ανθρώπινες πράξεις, ο βιολογικός αφανισμός. «Η εξαφάνιση των εντόμων είναι από τις πιο εκτεταμένες στον πλανήτη» (Ν. Μακνίλ, «National Geographic»). «Ο κόσμος των εντόμων είναι αχανής και εν μέρει αχαρτογράφητος: Τα είδη εντόμων που δεν γνωρίζουμε είναι υπερπολλαπλάσια αυτών που γνωρίζουμε. Και είναι πολύ δύσκολο να καταλάβουμε πόσα τελικά λείπουν» (Ν. Βάγκνερ, «New York Times Magazine»). Το καμπανάκι του συναγερμού το χτύπησε πριν από έναν χρόνο μια ομάδα ερασιτεχνών εντομολόγων από το Κρέφελντ (Ντίσελντορφ, Γερμανία) (Πανεπιστήμια Μεξικού και Στάνφορντ, Proceeding of the National Academy of Sciences, Α. Δημουλάς, «Καθημερινή», 17/12/2018).

Υγεία vs θρησκεία: Και δεύτερο καντόνι του Βελγίου (Φλάνδρα) απαγορεύει διά νόμου τη σφαγή χαλάλ και κοσέρ αν δεν έχει πρώτα αναισθητοποιηθεί, ενώ οι επικριτές υποστηρίζουν πως παραβιάζεται η ελευθερία και η ανεξιθρησκία. Οι τελετές, ιδιαιτέρως στο χαλάλ, προσφέρουν μαρτυρικό θάνατο. Ήδη η Σουηδία, η Δανία, η Ελβετία και η Νέα Ζηλανδία έχουν απαγορεύσει τη σφαγή ζώων χωρίς αναισθητοποίηση (eleftherostypos.gr, 7/1/2019).

Δημήτρης Μιχαηλίδης, «Αγρονέα», τηλ.: 6998 282382

Share this post

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn