agrotika.png

Πραγματοποιήθηκε στις 14/1/2019 στο ευγενικά προσφερθέν κέντρο διασκέδασης Λάμψη (Λεωφ. Πάρνηθας 279, Αχαρναί) ο ετήσιος απολογισμός των δραστηριοτήτων του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Αττικής με ένα εξαιρετικό φωτογραφικό υλικό από κάθε μία σημαντική εκδήλωση του 2018.

Την πρωτοχρονιάτικη πίτα ευλόγησε ο πατέρας Γελάσιος, ενώ τις ευχές εκ μέρους του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Αττικής δέχθηκε ο πρόεδρος κ. Γιάννης Κοντογιάννης.

Τον πλούσιο απολογισμό, που παρουσίασε η κα Μάγδα Κοντογιάννη, γραμματέας του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Αττικής, παρακολούθησαν πολλοί προσκεκλημένοι ανάμεσα στις παραδοσιακές οικογένειες των κτηνοτρόφων της Αττικής και μεταξύ αυτών διακρίναμε τους: κ. Ταξιάρχη Φαρμάκη, εντεταλμένο σύμβουλο για την Πρωτογενή Παραγωγή της Περιφέρειας Αττικής, κα Γιάννα Τσούπρα, εντεταλμένη σύμβουλο για την Πολιτική Προστασία της Περιφέρειας Αττικής, κ. Γεώργιο Βλάχο, βουλευτή Υπαίθρου Αττικής, γεωτεχνικό, κ. Γιάννη Κασσαβό, δήμαρχο Αχαρνών, κ. Αθανάσιο Κελμάγερ, πρόεδρο του Αγροτικού Ανθοπαραγωγικού Συνεταιρισμού Αθηνών «Κεντρική Ανθαγορά Αθηνών», κα Σοφία Μαστρογιάννη, προϊσταμένη Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνοτροφίας Ανατολικής Αττικής, κ. Πασχάλη Συρίγο, πρόεδρο της Ομοσπονδίας Συλλόγων Μικρών Κυκλαδονήσων, κ. Γιάννη Φραγκούλη, πρόεδρο της Ομοσπονδίας Δωδεκανησιακών Συλλόγων, κ. Κωνσταντίνο Μουζάκη, πρόεδρο της Λέσχης Αρχιμαγείρων Αττικής «Ακρόπολις», κ. Θοδωρή Σαμούση, κα Αριέττα Τσαγκαράκη, εμπορικό ακόλουθο της γαλλικής πρεσβείας, κ. Δημήτρη Φυντάνη, διευθυντή της Skywalker και του ειδησεογραφικού site stentoras.gr, κα Φανή Παπασταματίου, Δήμος Αχαρνών, κ. Τάκη Μίντζια, επιχειρηματία, Λάμψη, κα Γιάννα Μίχου, διευθύντρια Ανθρώπινων Πόρων, Skywalker, κ. Νίκο Κορδαλή, κτηνοτρόφο, επιχειρηματία στα Μέγαρα, μέλος του Δ.Σ. του κτηνοτροφικού συλλόγου, κ. Κώστα Μαντζουράνη, πρόεδρο της ΚΟΙΝΣΕΠ «Κυκεών» και μέλος του κτηνοτροφικού συλλόγου, κ. Ανδρέα Σερέτη, αντιπρόεδρο του κτηνοτροφικού συλλόγου, κ. Κώστα Γεωργίου, ΔΑΟΚ Ανατολικής Αττικής, κ. Γιάννη Πέτρου, μέλος του Δ.Σ. του κτηνοτροφικού συλλόγου, κ. Μανώλη Χατζημανωλάκη, μέλος του Δ.Σ. του κτηνοτροφικού συλλόγου, κ. Αντώνη Μιχαλοδημητράκη, επιχειρηματία, κτηνοτρόφο, κα Λίτσα Μωραΐτη, κτηνοτρόφο, κα Αθηνά Μιχαηλίδου, κα Δέσποινα Γαζωράκη, κα Κατερίνα, σύζυγο του Βασιλείου Κοντογιάννη, κ. Γιάννη Γαζωράκη, κα Φωτεινή Μαντζουράνη, κ. Ευστάθιο Ασημάκη, κα Ευανθία Βρυώνη, κ. Δημήτριο Νερούτσο, κ. Τάσο Ματαράγκα, κτηνοτρόφο, κ. Γιάννη Πατσαβούρα, κτηνοτρόφο, κ. Πάνο Καϊδατζή, κτηνοτρόφο, κ. Γιώργο Κουλοχέρη, κ. Γιάννη Αθανασόπουλο, Πανελλήνιο Κέντρο Οικολογικών Ερευνών, και πολλούς άλλους.

Μέσα από 69 φωτογραφίες, μία από κάθε δράση του 2018, ο Κτηνοτροφικός Σύλλογος Αττικής παρουσίασε την πλούσια δραστηριότητά του σε όλους τους τομείς και ιδιαίτερα στις τηλεοπτικές παρουσίες, στη συμμετοχή σε εκθέσεις και φεστιβάλ, αλλά και στις συναντήσεις-συζητήσεις για την επίλυση σημαντικών θεμάτων που απασχολούν τους κτηνοτρόφους της Αττικής.

Ιδιαίτερη σημασία δόθηκε στην παρουσίαση των συμπερασμάτων από τη συμμετοχή του κτηνοτρόφου κ. Κορδαλή στη μεγάλη διεθνή έκθεση Sommet de l’Elevage (3-5 Οκτωβρίου 2018, Κλερμόν-Φεράν, Γαλλία). Ο κ. Κορδαλής μεταξύ άλλων είπε: «Όλοι οι κτηνοτρόφοι είναι ενταγμένοι σε συνεταιρισμούς. Κάθε συνεταιρισμός καλύπτει μια περιοχή μόνο με 1-2 φυλές ζώων. Μόνο οι συνεταιρισμοί πωλούν και κατηγοριοποιούν ζώα και κρέας. Κανένας άλλος. Δεν κατατέμνονται αγροτικές εκμεταλλεύσεις ούτε κληρονομικά. Τα σφαγεία ανήκουν στους συνεταιρισμούς. Σε μια περιοχή δεν αλλάζουν οι εκτροφές ούτε οι εκμεταλλεύσεις. Οι εκμεταλλεύσεις πωλούν και κρέας από τα σφαγεία τους και φαγητό». Και φέτος ο κ. Κορδαλής θα μετάσχει στη Zootechnia (31/1-3/2/2019, Θεσσαλονίκη), στο περίπτερο 3, stand 46, ενώ προωθείται συντονισμένη επίσκεψη στη Zootechnia για να εντοπιστούν οι εξελίξεις στην κτηνοτροφία.

Με έναν πρωτότυπο τρόπο ο πρόεδρος κ. Κοντογιάννης καλούσε κάθε έναν από τους εκπροσώπους των φορέων να κόψουν το κομμάτι τους από την πίτα και να εκφράσουν τις ευχές τους για το νέο έτος.

Όλοι οι παριστάμενοι πήραν κομμάτι της πίτας, ενώ ο τυχερός προήλθε από κλήρωση ανάμεσα στους καταγεγραμμένους εισελθόντες. Τυχερός της πρωτοχρονιάτικης πίτας αναδείχθηκε ο κ. Σταύρος Κιτάντης, ανθοπαραγωγός, Μαραθώνας.

Με την ευκαιρία ο Κτηνοτροφικός Σύλλογος Περιφέρειας Αττικής «Άγιος Γεώργιος» ευχαρίστησε όσους συνέβαλαν σημαντικά στο έργο του. Έτσι, ευχαρίστησε τη Λέσχη Αρχιμαγείρων Αττικής για τη συνεργασία στην Παραδοσιακή Γαστρονομία, τη Skywalker και την εφημερίδα «Στέντορας» για την υποστήριξη στις Βιώσιμες Κοινωνίες, τον Αθανάσιο Κελμάγερ για την πίστη του στη Συλλογική Συνεργασία, τον γράφοντα για τη συμμετοχή του στις Βιώσιμες Κοινωνίες, ενώ απένειμε πλακέτα στην οικογένεια Βασιλείου Κοντογιάννη για την προσφορά της στις Βιώσιμες Κοινωνίες, που παρέλαβε η κα Κατερίνα Κοντογιάννη, την οποία παρέδωσε, αναγνωρίζοντας τη μακροχρόνια συμβολή της στην τοπική ανάπτυξη, ο δήμαρχος Αχαρνών κ. Κασσαβός.

Η οικογένεια Βασιλείου Κοντογιάννη, που χαρακτηρίζει την περιοχή στο Google Maps ως «βουστάσιο Κοντογιάννη», εγκαταστάθηκε στη Λαθαία του Μενιδίου το 1966, σε έναν βοσκότοπο, χωρίς τίποτε άλλο εκεί γύρω, όταν οι συνολικοί κάτοικοι της περιοχής ήταν περίπου 20.000, ενώ σήμερα η ίδια περιοχή έχει 170.000 κατοίκους. Ο σημερινός Δήμος Αχαρνών ξεκίνησε από εκείνους του πιονιέρους Βλάχους και Αρβανίτες κτηνοτρόφους, ανθοπαραγωγούς και παραγωγούς κηπευτικών.

Η ύπαιθρος της Αττικής ήταν βιώσιμη, αειφόρα, μπόρεσε να μας προσφέρει μέχρι σήμερα και εξαιτίας της μπορεί να επιβιώνει ακόμη η πυκνοκατοικημένη Αθήνα, που έχει συγκεντρώσει τον μισό πληθυσμού του κράτους σε ένα λεκανοπέδιο. Όλο το βάρος της πυκνοκατοικημένης πρωτεύουσας σηκώνει σήμερα ο αγροτικός κόσμος με τις καλλιέργειες και τις εκτροφές του, ενώ ταυτόχρονα δέχεται την τσιμεντοποιημένη επίθεση τόσο στο φυσικό, όσο και στο πολιτιστικό περιβάλλον, καθώς και στον βιώσιμο μέχρι πρότινος τρόπο ζωής του. Γι’ αυτό ο πρόεδρος του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Αττικής εξήγγειλε για άλλη μία φορά την ελπιδοφόρο προοπτική των βιώσιμων κοινωνιών με συνεργασία όλων των συγκατοίκων.

Δημήτρης Μιχαηλίδης-«Αγρονέα»
Τηλ.: 6998 28238

Share this post

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn