Βιοαπόβλητα: Ως βιολογικά απόβλητα ή βιοαπορρίμματα ή βιοαπόβλητα ορίζονται τα απόβλητα από κήπους και πάρκα, τα απορρίµµατα τροφών και μαγειρείων από σπίτια, εστιατόρια, εγκαταστάσεις οµαδικής εστίασης και χώρους πωλήσεων λιανικής και τα απόβλητα από εγκαταστάσεις µεταποίησης τροφίµων. Τα βιοαπόβλητα αποτελούν το 32% κ.β. της συνολικής παραγόμενης ποσότητας αστικών στερεών αποβλήτων στην Ε.Ε., ενώ στην Ελλάδα είναι το 40% κ.β. Υπεγράφη προγραμματική σύμβαση μεταξύ ΕΔΣΝΑ και Περιφέρειας Αττικής (Περιφέρεια Αττικής 9/10/2018).
Κλίμα και γεωργία: Το ελληνικό ΑΕΠ (184 δισ. ευρώ σήμερα) μπορεί να μειώνεται κατά 2% ετησίως μέχρι το 2050 εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής, ενώ το σωρευτικό κόστος μέχρι το τέλος του αιώνα μπορεί να φθάσει για την Ελλάδα στα 700 δισ. ευρώ. Ο τομέας που θα πληγεί περισσότερο από την κλιματική αλλαγή στην Ελλάδα είναι η γεωργία και ακολουθούν όσοι ασχολούνται με τον τουρισμό και τα παράκτια συστήματα (Γ. Στουρνάρας, 2ο Συνέδριο του Economist για τη Βιωσιμότητα στη Νοτιοανατολική Ευρώπη και τη Μεσόγειο, «Στέντορας» 6/10/2018, σ.σ. αν σκεφτείς ότι η ονομαστική συμβολή της γεωργίας στο ΑΕΠ είναι περίπου 4% και ότι κυρίως θα πληγεί η γεωργία, φαίνεται ότι στη γεωργία θα συμβούν συγκλονιστικές αλλαγές και όλοι κοιμούνται).
Λεμόνια: Τα φυτοχημικά συστατικά που βρίσκονται στα λεμόνια, τα οποία ονομάζονται λεμονοειδή (limonoids), έχει αποδειχτεί ότι προστατεύουν από τη στεφανιαία νόσο και βοηθούν στη μείωση της χοληστερόλης και την αποτοξίνωση. Τα λεμονοειδή υπάρχουν στη φλούδα και όχι στη σάρκα του λεμονιού και έχουν 10 φορές περισσότερες βιταμίνες και λιμονίνη από τον χυμό του. Τα λεμόνια αποθηκεύονται στην κατάψυξη ολόκληρα μαζί με τη φλούδα. Τα χρησιμοποιούμε τρίβοντάς τα όπως είναι παγωμένα μαζί με τη φλούδα (iatropedia 12/10/2018).
Βοσκοτόπια: Αυθαίρετη ερμηνεία και καταστρατήγηση της σχετικής υπουργικής απόφασης για τη νέα κατανομή των βοσκοτόπων διαπιστώνει η Νέα ΠΑΣΕΓΕΣ, η οποία και με επιστολή της προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων Σ. Αραχωβίτη, τον γενικό γραμματέα Ν. Αντώνογλου και τον πρόεδρο του ΟΠΕΚΕΠΕ Α. Καπρέλη αποδεικνύει ότι οι «τεχνικές λύσεις» των «ευφυών», που καμία σχέση δεν έχουν με την ύπαιθρο και την πραγματικότητα στον κτηνοτροφικό κόσμο, έρχονται ξανά με αλχημείες να δημιουργήσουν προβλήματα, που αν άμεσα δεν επιλυθούν θα λάβουν εκρηκτικό χαρακτήρα. Στη νέα κατανομή διαπιστώνονται μεγάλα λάθη, που σημαίνουν μη ανεκτές οικονομικές απώλειες για τους παραγωγούς (neapaseges.gr 12/10/2018).
Διαδίκτυο: Μέχρι το 2020 προβλέπεται ότι το 50% του παγκόσμιου πληθυσμού θα έχει πρόσβαση στο διαδίκτυο μέσω κινητού τηλεφώνου από μόλις 36% το 2015. Σήμερα το 66% (πάνω από 5 δισ. άνθρωποι) συνδέονται σε ένα δίκτυο κινητής τηλεφωνίας από 4,6 εκατ. στο τέλος του 2015 (μελέτη GSMA). Από το 2015 έως σήμερα περίπου 5 εκατ. περισσότεροι αγρότες χρησιμοποιούν on-line υπηρεσίες για την εκτέλεση των καθημερινών καθηκόντων τους (sepe.gr 9/10/2018).
Βαρέα… αστικά: Το Υπουργείο Εσωτερικών καθορίζει στις 35 ώρες εβδομαδιαίως την απασχόληση σε μερικές ειδικότητες, μεταξύ των οποίων: σε όσους βρίσκονται στη ρίψη ασφάλτου και τη σήμανση, στο πράσινο, στα συνεργεία ηλεκτροφωτισμού, στην καθαριότητα εξωτερικών χώρων, την απολύμανση/εντομοκτονίες, στους χειριστές μηχανημάτων έργου και τους οδηγούς φορτηγών μεικτού βάρους άνω των 3,5 τόνων, τους γεωτεχνικούς και τους τεχνολόγους γεωπονίας, τους επόπτες δημόσιας υγείας και τους ελεγκτές των τμημάτων εμπορίου και τους οδηγούς, τους μηχανικούς και τους επιθεωρητές περιβάλλοντος (Βήμα Press 10/10/2018, σ.σ. σχεδόν σε όλους. Και οι κτηνοτρόφοι, που βρίσκονται 24 ώρες την ημέρα, 7 μέρες την εβδομάδα, 365 μέρες τον χρόνο, από πού θα λάβουν μείωση του ωραρίου απασχόλησης; Μας δουλεύουν. Φροντίζει μόνο τους δικούς του ο κρατικός μηχανισμός ή θεωρεί ότι δεν είναι δικοί του οι πολίτες από τους οποίους αντλεί έσοδα).
Ελαιόλαδο: H παγκόσμια παραγωγή ελαιολάδου θα σημειώσει μείωση το 2018-19 κατά 7,6% σε σύγκριση με την προηγούμενη χρονιά. Η ισπανική παραγωγή θα έχει +23,4%, η Ιταλία -37%, η Ελλάδα -30,6%, η Πορτογαλία -3,6%, η Τουρκία -30,4% και η Τυνησία +3,6%. Η τιμή στην Ιταλία έφθασε τα 5,09 ευρώ/κιλό (-7%), στην Ισπανία τα 2,76 ευρώ/κιλό (-25%) και στην Ελλάδα τα 2,68 ευρώ/κιλό (-31%) τον Σεπτέμβριο του 2018 σε σχέση με τον Σεπτέμβριο του 2017. Ιστορικά στην περίοδο 2017-18 στην Ε.Ε. είχε παρουσιαστεί αύξηση παραγωγής κατά 25% (συνολικά 2,2 εκατ. τόνοι), αφού η Ισπανία είχε -2,7%, η Ιταλία +135%, η Πορτογαλία +94% και η Ελλάδα +77,4% (Μαδρίτη, IOC, tharrosnews.gr 10/10/2018).
Υγιεινές τροφές: Τα προϊόντα µε τη φράση «ολικής άλεσης» στη συσκευασία τους παρουσιάζουν εκρηκτική ανάπτυξη στην αγορά. Δυστυχώς τέτοια ψωµιά, δηµητριακά, ζυµαρικά ή µπισκότα συχνά αποδεικνύονται κατώτερα των περιστάσεων. Οι καταναλωτές συνδέουν την παρουσία φυτικών ινών ευθέως µε την έννοια της ολικής άλεσης. Ωστόσο αρκετές ετικέτες αυτής της κατηγορίας των προϊόντων µπορεί να περιέχουν εξευγενισµένα/επεξεργασµένα άλευρα. Τα επίπεδα ολικής άλεσης µπορεί να διαφέρουν και ανά κατηγορία προϊόντων. Για παράδειγµα, µια γερµανική έρευνα βρήκε το 2010 ότι µπάρες δηµητριακών «ολικής άλεσης» περιείχαν αλεύρι ολικής άλεσης σε ποσοστά από 7% έως 100%. Οµοίως έρευνα οργανισµού καταναλωτών στη Γαλλία, µελετώντας 105 διαφορετικά παιδικά γεύµατα δηµητριακών, κατέληξε στο συµπέρασµα ότι σε όσα αναγραφόταν ο χαρακτηρισµός «ολικής άλεσης» η περιεκτικότητά τους σε αλεύρι µε ολόκληρο αλεσµένο καρπό χαρακτηριζόταν από µεγάλο εύρος τιµών, από 2% έως και 84% (aftodioikisi.gr 11/10/2018).
Φυτοφάρμακα: Στα ελληνικά χωράφια πέφτουν 30.000 τόνοι φυτοφάρμακα τον χρόνο και κοστίζουν 170 εκατ. ευρώ χώρια οι επιπτώσεις! (Σ. Σεκλιζιώτης, Facebook 17/10/2018).
Ευτυχία: «Ήμουν, δεν ήμουν πέντε χρονών, όταν άρχισε η μητέρα μου να μου λέει ότι η ευτυχία είναι το νόημα της ζωής. Μετά, όταν πήγα σχολείο και η δασκάλα μου με ρώτησε τι θέλω να γίνω όταν μεγαλώσω, της είπα: “Ευτυχισμένος”. Με κοίταξε τότε και μου είπε: “Δεν έχεις καταλάβει την ερώτηση”. Κι εγώ της απάντησα: “Δεν έχεις καταλάβει το νόημα της ζωής!”» (Τζον Λένον).
Φαρυγγίτιδα: Η φαρυγγίτιδα συνήθως είναι αποτέλεσμα του κοινού κρυολογήματος, της γρίπης, του ιού Κοξάκι ή της λοιμώδους μονοπυρήνωσης. Εκτός από τη φαρμακευτική αγωγή που θα συστήσει ο θεράπων ιατρός υπάρχουν και θεραπείες που ανακουφίζουν από τα ενοχλητικά συμπτώματα. Πρέπει: Να αποφεύγετε τον ξηρό αέρα, να κάνετε γαργάρες με αλατόνερο ή χαμομήλι, να κοιμηθείτε, να καταναλώνετε αρκετά υγρά, να πείτε όχι στα αναψυκτικά και στο αλκοόλ, να τρώτε πορτοκάλια ή/και να καταναλώνετε βιταμίνη C. Προσοχή: Αποφύγετε τις πολλές επαφές, καθώς η φαρυγγίτιδα είναι μεταδοτική (healthreport.gr 7/10/2018).
Εναλλακτικά: Στον δείκτη εναλλακτικών ταξιδιών (e-bookers, για Άγγλους ταξιδιώτες) η Ελλάδα αποτελεί τον όγδοο πιο περιζήτητο προορισμό (από το σύνολο 25 χωρών της Ευρώπης) για γαστρονομικό τουρισμό. Κορυφαίος προορισμός σε επίπεδο γαστρονομίας αναδεικνύεται η Ιταλία (tornosnews.gr 5/10/2018).
Γυναίκες: Οι διακρίσεις σε βάρος των γυναικών στον αγροτικό τομέα εξακολουθούν να είναι διαδεδομένες, κυμαινόμενες από 78% στην Ινδία έως 52% στις Ηνωμένες Πολιτείες, αλλά λιγότερες σε σχέση με την προηγούμενη δεκαετία. Η ενδυνάμωση των γυναικών θα μπορούσε να βοηθήσει στην αναζωογόνηση των αγροτικών περιοχών και την κάλυψη της αυξανόμενης ζήτησης τροφίμων. Οι μισές απάντησαν ότι είναι εξίσου επιτυχημένες με τους άνδρες ομολόγους τους και το 42% δήλωσε ότι έχει τις ίδιες ευκαιρίες με τους άνδρες. Το 72% δηλώνει ότι θα χρειαστεί μία έως τρεις δεκαετίες ή και περισσότερο για να επιτευχθεί πλήρης ισότητα (μελέτη σε 17 χώρες του κόσμου, μεταξύ των οποίων το Ηνωμένο Βασίλειο, η Γερμανία, η Γαλλία, η Ιταλία και η Ισπανία). Τον Μάρτιο του 2017 το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενέκρινε μελέτη που ζητά να ενισχυθεί ο ρόλος των γυναικών στον αγροτικό τομέα της Ε.Ε. ως τρόπος αναζωογόνησης των μη εύπορων αγροτικών περιοχών και πρόληψης της περαιτέρω αστικοποίησης. Σύμφωνα με την Copa-Cogeca, οι γυναίκες διαχειρίζονται το 30% των ευρωπαϊκών εκμεταλλεύσεων. Η Ένωση σημειώνει ότι οι γυναίκες θα μπορούσαν να εισαγάγουν καινοτόμες έννοιες και πρακτικές, που είναι ζωτικής σημασίας για την ανάπτυξη δυναμικών αγροτικών κοινοτήτων (Corteva Agriscience, euractiv.gr 16/10/2018).
Ασυμφωνία: «Από τι πάσχουμε κυρίως; Θα σας το πω αμέσως: από μια μόνιμη, πλήρη και κακοήθη ασυμφωνία μεταξύ του πνεύματος της εκάστοτε ηγεσίας μας και του ήθους που χαρακτηρίζει τον βαθύτερο ψυχικό πολιτισμό του ελληνικού λαού στο σύνολό του» (Οδυσσέας Ελύτης).
Δημήτρης Μιχαηλίδης,
Δημοσίως γράφων-«ΑγροΝέα»