sel.8_44.png

Μοναχικοί: Νέα τάση στον τουρισμό τα τελευταία χρόνια αποτελούν οι προορισμοί για μοναχικούς ταξιδιώτες, με τους φαν του είδους να αναζητούν τους καλύτερους προορισμούς, όπως η Νέα Ζηλανδία (άγρια τοπία), η Νορβηγία (πολυτελείς καλύβες στο βουνό) και η Κόστα Ρίκα (pura vida, εσωτερικά τροπικά δάση και ατέλειωτες ευκαιρίες υπαίθριας διασκέδασης) (tourismtoday.gr 2/10/2018).

Οι αγρότες για τις αγρότισσες: Στις 15 Οκτωβρίου 2018, στις 12:00, στο κτίριο του ελληνικού ICOMOS (Πειραιώς 73, Αθήνα) ο Κτηνοτροφικός Σύλλογος Αττικής και η Λέσχη Αρχιμαγείρων Αττικής οργάνωσαν εκδήλωση προς τιμήν της αγρότισσας με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας της Αγρότισσας. Πληροφορίες: Μάγδα Κοντογιάννη (6906 962549), Κ. Μαντζουράνης (6948 250720).

Ποιότητα: Μπορεί η Ελλάδα να μην μπορεί να ανταγωνιστεί άλλες χώρες στη μεγάλη παραγωγή κρέατος, ωστόσο μπορεί να τις ανταγωνιστεί σε ποιότητα. Αυτό σκέφτηκε και ο κ. Κουτσώφτης, ένας ιδιοκτήτης φάρμας με μοσχάρια στην Ημαθία, ο οποίος έφτιαξε μια υπερσύγχρονη φάρμα, όπου τα μοσχαράκια μεγαλώνουν με τροφή που παρασκευάζεται από δημητριακά, αρωματικά φυτά και βότανα, ενώ στον χώρο ακούγεται κλασική μουσική. Δείτε το ρεπορτάζ της Δ. Αμαραντίδου στην ΕΡΤ3 (https://youtu.be/cySvHk8QOtc, Β. Κοκολάκος, 3/10/2018).
Αγροτικά ατυχήματα: Βρέθηκε νεκρός ο αγνοούμενος 73χρονος κτηνοτρόφος από τον Αλμυρό στην περιοχή Περδικόβρυση ανάμεσα στα χωριά Παλαιοκερασιά και Σπαρτιά. Ο Νικοβιώτης αγνοείτο από το απόγευμα του Σαββάτου (29/9/2018), όταν, σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά, μαζί με βοηθό του έσπευσαν να προστατεύσουν από τις καιρικές συνθήκες τα ζωντανά του και λόγω των καιρικών συνθηκών στην πορεία χάθηκαν. Ο βοηθός επέστρεψε και ειδοποίησε τις αρχές, οι οποίες ξεκίνησαν άμεσα έρευνες, ζητώντας τη συνδρομή των Πυροσβεστικών Δυνάμεων (Marconi 96,1, presspublica.gr 3/10/2018).

«Αντι-νοθεία» του λαδιού: Η προστασία των πολιτών από μη γνήσια και νοθευμένα προϊόντα και η διασφάλιση της ποιότητας του ελληνικού ελαιολάδου και μελιού είναι οι βασικοί στόχοι του νέου εθνικού προγράμματος QuaAuthentic_GR, το οποίο συντονίζει η Prolepsis και συμμετέχουν το Τμήμα Επιστήμης Τροφίμων & Διατροφής του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, η εταιρία-εργαστήριο ποιοτικού ελέγχου ΕΡΓΑΝΑΛ και η Επαγγελματική Οργάνωση Ελαιολάδου ΣΕΒΙΤΕΛ. Το έργο υλοποιείται στο πλαίσιο της δράσης Ερευνώ-Δημιουργώ-Καινοτομώ και συγχρηματοδοτείται από το ΕΠΑΝΕΚ (κωδικός έργου: Τ1ΕΔΚ-05678). Για πληροφορίες: κ. Γ. Κουτελίδα (210 6255700, εσωτ.: 104) ή στο 6936 631702.

Αγροτικό επιμελητήριο: Δεκατέσσερις ελληνικές επιχειρήσεις συμμετείχαν στην επιχειρηματική αποστολή στη Βηρυτό, που διοργάνωσαν το Εμπορικό & Βιομηχανικό Επιμελητήριο Αθηνών, ο ΣΕΒ και ο ΣΕΒΕ σε συνεργασία με το Εμπορικό, Βιομηχανικό & Γεωργικό Επιμελητήριο της Βηρυτού και με την υποστήριξη του Υπουργείου Εξωτερικών στις 3/10/2018. Την επιχειρηματική αποστολή συνόδευσε ο αν. υπουργός Εξωτερικών (ΑΠΕ-ΜΠΕ, job.gr 4/10/2018, σ.σ. παντού γύρω μας, αλλά και μακριά, λειτουργούν αγροτικά ή γεωργικά επιμελητήρια. Μόνο στην Ελλάδα η παραγωγή είναι υποτιμημένη, δεν αναγνωρίζεται και δεν συμμετέχει. Πρέπει να δημιουργηθούν αγροτικά επιμελητήρια στην Ελλάδα ή να γίνονται αποδεκτοί οι αγρότες στα τοπικά επιμελητήρια τουλάχιστον ισότιμα με τα άλλα επαγγέλματα και με συμμετοχή στις διοικήσεις).

Πρόβειο κρέας: «Έχουμε μεγάλο άνοιγμα στις εισαγωγές κρέατος. Γίνονται κυρίως στα κρέατα στα οποία δεν έχουμε επάρκεια, στο βόειο και το χοιρινό. Εδώ αυτό που θα μπορούσε να κάνει άμεσα το υπουργείο για να στηρίξει και το εισόδημα των Ελλήνων παραγωγών είναι να προωθήσει την κατανάλωση του αιγοπρόβειου κρέατος. Το ελληνικό αρνί και κατσίκι, με τη διατροφή που κάνει στην ποιμενική κτηνοτροφία, είναι ένα εξαιρετικό κρέας, που είναι αξιοζήλευτο σε όλο τον κόσμο, αλλά δεν υπάρχει το κατάλληλο μοντέλο προώθησής του. Και για το ελληνικό γιαούρτι: Έχουμε αναπτύξει πρωτοβουλίες, προχωρούμε μια πρωτοβουλία για την κατοχύρωση του ελληνικού γιαουρτιού ως ΠΓΕ» (ΑΠΕ-ΜΠΕ, meatnews.gr 4/10/2018).

Φιλικό σφαγείο: Μεγάλο σφαγείο (2.400 βοοειδή/ημέρα) που θα λειτουργεί με ηλιακή ενέργεια ενέκριναν οι αρχές του Κουίνσλαντ στην Αυστραλία, το οποίο θα κοστίσει 186,5 εκατ. ευρώ. Η κατασκευή του σφαγείου θα γίνει από την Asia Pacific Agri-Corp από το 2019. Η Πολιτεία Κουίνσλαντ είναι η κυριότερη περιοχή παραγωγής και εξαγωγής βοδινού της Αυστραλίας (xinhuanet.com, meatnews.gr 1/10/2018).

Σώστε τα καΐκια: Ξεκίνησε η καμπάνια #Savekaikia για να σταματήσει η καταστροφή των ξύλινων παραδοσιακών σκαφών και το έγκλημα που συντελείται σε βάρος της ναυτικής παράδοσης της χώρας. Από το 1996, για τον περιορισμό της υπεραλίευσης, η Ελλάδα έχει χάσει 12.500 από τα 14.500 καΐκια, ο μεγαλύτερος αριθμός στην Ευρώπη. Αλλά στη γειτονική Τουρκία αυξάνονται συνεχώς, στην ίδια θάλασσα. 45 εκατ. ευρώ διατίθενται για την καταστροφή σκαφών, ενώ τα σκάφη θα μπορούσαν να αλλάξουν χρήση και να παραμείνουν στο πέλαγος ως τουριστικά σκάφη. «Το έγκλημα κατά της ναυτικής παράδοσής μας πρέπει να σταματήσει. Αυτά τα καΐκια είναι η ψυχή του Αιγαίου. Είναι μέρος της ιστορίας, της παράδοσης, της συνείδησής μας. Είναι βάρβαρο και βάναυσο να καταστρέφονται αριστουργήματα, αληθινά έργα τέχνης. Αυτά τα σκάφη έχουν ψυχή. Χωρίς τη ναυτοσύνη της η πατρίδα μας δεν θα μπορούσε να υπάρχει σήμερα. Όχι μόνο διότι θεμελίωσε την ανεξαρτησία της με την ισχύ της στη θάλασσα. Ακούγεται ως προσβολή της ίδιας μας της ιστορίας το γεγονός ότι συνεχίζεται η αδιάκοπη καταστροφή των παραδοσιακών ξύλινων αλιευτικών σκαφών» (περιφερειάρχης Γ. Χατζημάρκος, atlantea.news 3/10/2018).

Πολιτιστική κληρονομιά: Στις 5/10/2018, Παγκόσμια Ημέρα Εκπαιδευτικών, εγκαινιάστηκε το παιδαγωγικό πακέτο για εκπαιδευτικούς «Η πολιτιστική κληρονομιά της Ευρώπης» και στις 24 επίσημες γλώσσες της Ε.Ε., μια πρωτοβουλία που εντάσσεται στο Ευρωπαϊκό Έτος Πολιτιστικής Κληρονομιάς 2018. Δημιουργεί ευκαιρίες για παιδιά και νέους ώστε να ανακαλύψουν και να εξερευνήσουν την αξία της κοινής κληρονομιάς της Ευρώπης είτε πρόκειται για τη λογοτεχνία, την τέχνη, τα μνημεία ή τη χειροτεχνία και τις παραδόσεις. «Το σύνθημά μας για το Ευρωπαϊκό Έτος είναι “Η κληρονομιά μας: Το παρελθόν συναντά το μέλλον”. Υπάρχει καλύτερος τρόπος να το υποστηρίξουμε αυτό από το να δώσουμε τη δυνατότητα στα παιδιά και στους νέους να μάθουν και να εκτιμήσουν την πολιτιστική κληρονομιά τους; Χαίρομαι ιδιαίτερα που σήμερα, στην Παγκόσμια Ημέρα Εκπαιδευτικών, παρέχουμε στους εκπαιδευτικούς μας τα μέσα για να το πράξουν» (επίτροπος Εκπαίδευσης Ε.Ε. Τ. Νάβρατσιτς, ec.europa.eu 5/10/2018).

Πατριωτισμός: «Οφείλουμε όλοι να ενσκήψουμε με θάρρος στις πηγές της ιστορίας, να την αναγνώσουμε με εμπιστοσύνη και να απομονώσουμε κάθε μορφή εθνικισμού, που καπηλεύεται τα γνήσια πατριωτικά αισθήματα των Ελλήνων. Ο πατριωτισμός βασίζεται στις οικουμενικές αξίες της ειρήνης, της ισότητας και της δημοκρατίας» (Κ. Νοτοπούλου, υφυπουργός Εσωτερικών, όχι υπουργός Μακεδονίας-Θράκης).

Κακή αλίευση: 69 kg ψάρια κατασχέθηκαν στις 5/10/2018 στην ιχθυόσκαλα Νέας Μηχανιώνας από το Λιμεναρχείο. Ήταν τσιπούρες μικρού μεγέθους (15-18 εκ., ενώ το επιτρεπόμενο μέγεθος είναι 20 εκ.) και κολιοί μικρού μεγέθους (15-16 εκ., επιτρεπόμενο μέγεθος: 20 εκ.) (vimapress.gr 6/10/2018).

«Λαθρο-απόσταξη»;: Μεγάλη φωτιά ξέσπασε στη Μεσσαρά από ρακοκάζανο στο Περτοκεφάλι, στο οποίο σημειώθηκε έκρηξη. Δεν έχει διευκρινιστεί αν το ρακοκάζανο ήταν σε λειτουργία και αν βρίσκονταν άνθρωποι εκεί, ενώ ο χώρος όπου βρισκόταν έχει διαλυθεί. Ζημιές έχουν προκληθεί σε σπίτια και καταστήματα, όπου έσπασαν τζάμια, ενώ διεκόπη το ρεύμα και πήρε φωτιά παρακείμενη αγροτολιβαδική έκταση. Στο σημείο έσπευσε η Πυροσβεστική από τη Μεσσαρά και το Ηράκλειο (eleftherostypos.gr 10/11/2018).

Συγκινητικό: Έφυγε από τη ζωή ο Χάτσικο της Κρήτης. Επί οχτώ χρόνια κάθε πρωί πήγαινε έξω από σουπερμάρκετ στην περιοχή των Πατελλών στην Κρήτη, περιμένοντας το αφεντικό του, που είχε όμως φύγει από τη ζωή λόγω ανακοπής μέσα στο σουπερμάρκετ και τον είχαν βγάλει από την πίσω πόρτα. Ο σκύλος με το θλιμμένο βλέμμα, που έγινε γνωστός ως Χάτσικο της Κρήτης, δεν έχανε την ελπίδα να ξαναδεί τον καλύτερό του φίλο. Το βράδυ έφευγε από το σουπερμάρκετ και επέστρεφε στο σπίτι στο οποίο διέμενε ο ιδιοκτήτης του. Ο Χάτσικο, που συγκίνησε το Πανελλήνιο με την αφοσίωσή του, έφυγε από τη ζωή. Το πρόσωπο του σκυλιού ήταν πάντα στραμμένο προς το σουπερμάρκετ. Ο Χάτσικο αποτελεί ένα τρανό παράδειγμα της σχέσης του τετράποδου με τον άνθρωπο. Είναι και ένα κοινωνικό μήνυμα προς όλους τους ανθρώπους (iefimerida.gr 7/10/2018).

Δημήτρης Μιχαηλίδης,
Δημοσίως γράφων-«ΑγροΝέα»

Share this post

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn