×

Προειδοποίηση

JUser: :_load: Αδυναμία φόρτωσης χρήστη με Α/Α (ID): 733

to_pswmi_pswmaki.jpg

Μέχρι την 15η Νοεμβρίου 2019 δέχεται το Ευρωπαϊκό Μουσείο Άρτου (Ανδρούτσου 7, Βαρνάβας, 190 14 Αττική, 22950 97870, 6936 891193) αιτήσεις συμμετοχής στο πρόγραμμα «Όλου του κόσμου το ψωμί».

Το Ευρωπαϊκό Μουσείο Άρτου, θέλοντας να συμβάλει ενεργά στην ανάπτυξη και τη βελτίωση της σχέσης παιδιών και εφήβων με τον πολιτισμό της καθημερινής ζωής και τα πολιτιστικά αγαθά, υλοποιεί το πολιτιστικό πρόγραμμα «Όλου του κόσμου το ψωμί» υπό την αιγίδα του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού.

Το πρόγραμμα απευθύνεται σε μαθητές όλων των βαθμίδων της εκπαίδευσης, στις οικογένειές τους και σε εκπαιδευτικούς. Στόχοι είναι η εξοικείωση παιδιών και εφήβων (έως 18 ετών) με τον πολιτισμό και η γνωριμία τους με τους πολιτιστικούς χώρους και την πολυπολιτισμική σημασία του ψωμιού ώστε να κατανοήσουν τους στίχους του άγνωστου ποιητή «μη με φωνάζεις “ξένο” / το ψωμί σου δεν διαφέρει απ' το δικό μου» μέσω εκπαιδευτικών προγραμμάτων, βιωματικών δράσεων, ποιημάτων, παραμυθιών και μουσικής.

Μέσω του προγράμματος καλλιεργείται ο θαυμασμός και ο σεβασμός προς την υλική και την άυλη πολιτιστική κληρονομιά της χώρας μας, αλλά και όλων των χωρών του κόσμου, καθώς επίσης και προς το περιβάλλον, ώστε να καταστούν οι ίδιοι οι νέοι προστάτες και συνεχιστές αυτών.

Ζητούμενο είναι βεβαίως και η προσέλκυση των οικογενειών των μαθητών μέσω της παρακίνησής τους από τα παιδιά τους ώστε να ευαισθητοποιηθούν νέα σύνολα κοινού, που θα συμμετέχουν ενεργά, θα συν-διαλέγονται και θα συν-δημιουργούν.

Τα παιδιά και οι έφηβοι θα κληθούν να ζητήσουν από τους γονείς τους να φτιάξουν μαζί ένα ψωμί από την πατρίδα τους ή/και την ιδιαίτερη πατρίδα τους και να καταγράψουν τις ημέρες του χρόνου που αυτό παρασκευάζεται και τον τυχόν ιδιαίτερο συμβολισμό του. Κάθε ψωμί-έκθεμα μπορεί να παρουσιάζεται με ζωντανή αναμετάδοση της ομαδικής διαδικασίας ζυμώματος από τους νέους που το ζύμωσαν ή να συνοδεύεται από σχετικές αφηγήσεις, τραγούδια, μαρτυρίες και έθιμα.

Τα συγκεντρωμένα ψωμιά θα δημιουργήσουν μια έκθεση που θα αποτελέσει μέρος μεγάλης εκδήλωσης στο τέλος του έτους και θα συμπεριληφθούν σε λεύκωμα που θα εκδοθεί από το Ευρωπαϊκό Μουσείο Άρτου.

Το μουσείο απευθύνει πρόσκληση συμμετοχής στο πρόγραμμα «Όλου του κόσμου το ψωμί», ώστε όλοι να συμβάλλουν στην εξοικείωση παιδιών και εφήβων με τη σύγχρονη καλλιτεχνική δημιουργία και στην ενδυνάμωση της δημιουργικότητας και της φαντασίας τους.

Δηλώσεις συμμετοχής έως 15 Νοεμβρίου στο Ευρωπαϊκό Μουσείο Άρτου (Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε., www.ilmb.gr, http://www.mouseio-psomiou.com).

Δημήτρης Μιχαηλίδης
Δημοσιογράφος, συγγραφέας, «Αγρονέα»

Share this post

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn