×

Προειδοποίηση

JUser: :_load: Αδυναμία φόρτωσης χρήστη με Α/Α (ID): 733

2019-9-26_Keratea.jpg

Την Πέμπτη 26 Σεπτεμβρίου στις 21:00 στο Πρότυπο Κέντρο Μελισσοκομίας στην Κερατέα Αττικής (Ποσειδώνος 8, 22990 42700) με πρωτοβουλία του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Αττικής έχει προγραμματιστεί συζήτηση για τις Ομάδες Τοπικής Δράσης (ΟΤΔ).

Η συζήτηση, κατόπιν ανοιχτής πρόσκλησης σε όλες τις συλλογικότητες της υπαίθρου της Αττικής, κανονίστηκε μετά τη συνάντηση μερικών συλλογικοτήτων στην Παλλήνη στις 7/6/19. Μεταξύ των παρόντων: Γιωργάκης Σταμάτης, Κοντογιάννης Γιάννης, Κοντογιάννη Μάγδα, Κουλοχέρης Γιώργος, Λεβαντής Δημήτρης, Μαντζουράνης Κωνσταντίνος, Μάρκου Ιωάννης, Μπέκας Βασίλης, Παλαιολόγος Άγγελος, Σίνης Σταμάτης, Σταμάτης Παναγιώτης, Φυντάνης Δημήτρης, Χατζηγαβριήλ Ελευθερία, ο γράφων κ.ά. Συμφωνήθηκε δε να δοθεί η ευκαιρία σε όλους όσοι πιθανόν θα ήθελαν να ενημερωθούν και να συμμετάσχουν στο ξεκίνημα της προσπάθειας να έρθουν.

Οι ΟΤΔ είναι τυπικές δομές των οργανώσεων της κοινωνίας των πολιτών, ανοιχτές ακόμα και σε δομές της τοπικής αυτοδιοίκησης ή και σε επιχειρήσεις της δημόσιας οικονομικής, της ιδιωτικής οικονομικής και της κοινωνικής οικονομίας, με αντικείμενο την τοπική (κοινοτική) ανάπτυξη.

Ως τοπική ανάπτυξη ορίζονται οι θεληματικές προσπάθειες ομάδων ανθρώπων σε τοπικό επίπεδο για τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης και εργασίας που βασίζονται κατά κύριο λόγο στις δικές τους δυνάμεις για σχεδιασμό και υλοποίηση. Η τυπική δομή, αν απαιτηθεί και αν συναποφασιστεί στο μέλλον, θα μπορούσε να είναι ανώνυμη εταιρεία (Α.Ε.), αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία (ΑΜΚΕ), κοινοπραξία ή άλλη νομική δομή.

Στην Ελλάδα υπάρχουν πολλές ΟΤΔ. Μάλιστα στις αμέσως προηγούμενες μέρες κατατέθηκε νομοσχέδιο στην Ελληνική Βουλή με επισπεύδοντα τον υπουργό Περιβάλλοντος & Ενέργειας για τη δημιουργία ΑΜΚΕ με την ονομασία «Μάτι Ξανά» και αντικείμενο ένα πρότυπο νέο χωρικό σχέδιο για την περιοχή του Ματιού Μαραθώνα.

Η πρόταση του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Αττικής, από το 2015, κατά το οποίο έγιναν πολλές σχετικές συναντήσεις, ήταν η δημιουργία ΟΤΔ με κοινή δήλωση ενδιαφέροντος, και ανάλογα με την περίπτωση η σύσταση τυπικών δομών από όσους θέλουν, αν θέλουν. Τέτοιες περιπτώσεις θα μπορούσαν να είναι το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης (LEADER), οργανωμένα χωρικά σχέδια (Περιφερειακό Πρόγραμμα) κ.ά.

Η ανοιχτή πρόσκληση λοιπόν προς τις συλλογικότητες της υπαίθρου της Αττικής είναι για την Πέμπτη 26/9 στις 21.00 στο Πρότυπο Κέντρο Μελισσοκομίας στην Κερατέα. Πληροφορίες: Μάγδα Κοντογιάννη (6932 094231) και Σταμάτης Σίνης (6985 942131).

Δημήτρης Μιχαηλίδης
Δημοσιογράφος, «Αγρονέα»

Share this post

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn