proskopoi.jpg

Την 1η Αυγούστου 2019 το 1ο Σύστημα Προσκόπων Θέρμης καλεί όλους όσοι διετέλεσαν πρόσκοποι να φορέσουν την προσκοπική μαντίλα δημόσια στον χώρο εργασίας ή αλλού και αφού φωτογραφηθούν με αυτή να αναρτήσουν τη φωτογραφία στη σελίδα του Facebook «Ναι, ήμουν κι εγώ πρόσκοπος στο 1ο Σύστημα Προσκόπων Θέρμης».

Την 1η Αυγούστου κάθε χρόνου οι εν ενεργεία πρόσκοποι και οι παλαίμαχοι ή/και παλαιοί πρόσκοποι καλούνται να φορέσουν δημόσια το προσκοπικό μαντίλι τους, το οποίο είναι σύμβολο της υπόσχεσης που δίνει ο καινούργιος πρόσκοπος να τηρεί το πανανθρώπινο αξιακό σύστημα όπως αποτυπώνεται στον Νόμο των Προσκόπων και το πνεύμα του προσκοπισμού.

Η Παγκόσμια Ημέρα Προσκοπικού Μαντιλιού (World Scout Scarf Day) προωθείται κυρίως μέσω του Facebook από το 2007, και φέτος οι βαθμοφόροι και η Επιτροπή Κοινωνικής Συμπαράστασης του 1ου Συστήματος Προσκόπων Θέρμης δίνουν την ευκαιρία σε όλους να ξαναθυμηθούν την προσκοπική υπόσχεσή τους όπως την εφαρμόζουν στην καθημερινότητα της προσωπικής και επαγγελματικής τους ζωής.

Το Σώμα Ελλήνων Προσκόπων υπό τον τίτλο «Ένα μαντίλι ενώνει τον κόσμο!» έχει στο site του από τις 17/5/2018: Το 1907 στο μικρό νησί του Μπράουνσι στην Αγγλία ο Μπέιντεν Πάουελ, ιδρυτής του προσκοπισμού, με μια ομάδα από αγόρια από όλες τις κοινωνικές τάξεις πραγματοποιεί την πρώτη προσκοπική κατασκήνωση. Έτσι ξεκίνησε να οικοδομείται η προσκοπική κίνηση. Τα αγόρια που βρέθηκαν εκεί φόρεσαν ίδια ρούχα ώστε κανείς να μη διαφέρει από τον άλλον. Στο Τζάμπορι (Jamboree) του 1937 ο Πάουελ θα αναφέρει ότι η στολή στους προσκόπους «καλύπτει τις διαφορές μεταξύ χωρών, φυλών και θρησκευμάτων».

Το σομόν μαντίλι της πρώτης στολής μπορεί αρχικά να χρησιμοποιούνταν από τα παιδιά σαν σφεντόνα ή σαν τριγωνικός επίδεσμος, ωστόσο πολύ γρήγορα συμβόλισε το «δέσιμο» μεταξύ των προσκόπων. Το μαντίλι της πρώτης προσκοπικής ομάδας φοριέται σήμερα από τους προσκόπους όλου του κόσμου που ολοκληρώνουν με επιτυχία μια συγκεκριμένη αποστολή.

Οι προσκοπικές στολές αλλάζουν, φυσικά, από χώρα σε χώρα, όμως σε όλες υπάρχει το μαντίλι ως βασικό στοιχείο τους. Άλλοτε μονόχρωμο, άλλοτε με ρίγα, ραμμένο σήμα και σχέδια, αντικατοπτρίζει την ποικιλομορφία των προσκόπων σε όλο τον πλανήτη. Ο κρίκος που το συγκρατεί συμβολίζει πάντα τον σύνδεσμο μεταξύ των προσκόπων. Όπως το προσκοπικό τριφύλλι συγκρατεί τα τρία φύλλα, έτσι και ο κρίκος του μαντιλιού αντικατοπτρίζει τις ίδιες αρχές από την κοινή υπόσχεση που ενώνει τους προσκόπους παγκόσμια.

Το προσκοπικό μαντίλι είναι αυτό που ταξιδεύει στον τόπο και στον χρόνο. Αλλάζει χρώματα ανάλογα με τις παραδόσεις κάθε χώρας, μεταφέρει την ιστορία των λαών, αλλά και τις εμπειρίες από μεγάλες προσκοπικές διοργανώσεις. Δεν είναι λίγοι αυτοί που ανυπομονούν να φορέσουν στον λαιμό το συλλεκτικό μαντίλι από κάποιο παγκόσμιο προσκοπικό Τζάμπορι.

Αυτές τις ημέρες είναι σε εξέλιξη το 24ο Παγκόσμιο Προσκοπικό Τζάμπορι, με φιλοξενούσες χώρες το Μεξικό, τις ΗΠΑ και τον Καναδά, στη Βόρεια Αμερική (https://www.2019wsj.org), στο Summit Bechtel Reserve, προσκοπικό κέντρο στη δυτική Βιρτζίνια, από τις 22 Ιουλίου μέχρι τις 2 Αυγούστου.

Το Παγκόσμιο Προσκοπικό Τζάμπορι είναι ένας θεσμός στην καθιέρωση του οποίου πρωτοστάτησε το Σώμα Ελλήνων Προσκόπων. Η διοργάνωσή του κάθε τέσσερα χρόνια σε διαφορετική χώρα τονίζει την παγκοσμιότητα του προσκοπισμού και υλοποιεί με τον καλύτερο τρόπο το όραμα για παγκόσμια συναδέλφωση και ειρήνη. Το ΣΕΠ συμμετείχε με οργανωμένες αποστολές σε όλα τα Παγκόσμια Προσκοπικά Τζάμπορι μέχρι σήμερα και είχε την τιμή να διοργανώσει το 1963 το 11ο Παγκόσμιο Τζάμπορι στον Μαραθώνα Αττικής.

Το 2019 το θέμα του Τζάμπορι είναι «Unlock a new world» («Ξεκλείδωσε έναν νέο κόσμο») και καλεί όλους να ξεκλειδώσουν νέες περιπέτειες, νέους πολιτισμούς και νέες φιλίες.

Τα μαντίλια των προσκόπων είναι διαφορετικά όπως και οι άνθρωποι. Όλα όμως φοριούνται από προσκόπους που είναι ίσοι μεταξύ τους και έχουν κοινό στόχο να κάνουν έναν καλύτερο κόσμο. Στην Ελλάδα οι πρώτες ομάδες των προσκόπων φορούσαν γαλάζιο μαντίλι. Από το 1995 είναι κυανό σκούρο με άσπρη ρίγα, όπως τα χρώματα της σημαίας μας.

Το 1ο Σύστημα Προσκόπων Θέρμης Θεσσαλονίκης στο πλαίσιο της πεντηκονταετούς συνεχούς προσφοράς του στην τοπική κοινωνία (από το 1969) και της προετοιμασίας της εκατονταετίας από την ίδρυσή του το 1926 έχει οργανώσει συζητήσεις για την τοπική ανάπτυξη την πρώτη Κυριακή κάθε μήνα στις 11:00 στη λέσχη του (Μ. Αντύπα 1, Θέρμη, δίπλα στο γήπεδο μπάσκετ στον λόφο της Υψώσεως του Τιμίου Σταυρού).

Έχουν ήδη γίνει συζητήσεις στις 31/3/2019 (γενέθλια Συστήματος), στις 13/4 (ομάδα πρωτοβουλίας), στις 21/4 («Προσκοπισμός και τοπική ανάπτυξη»), στις 5/5 («Τοπική ανάπτυξη»), στις 2/6 («Zero waste») και στις 7/7 («Κοινωνική οικονομία»).

Την 1η Αυγούστου έχει σχεδιαστεί η Ημέρα Προσκοπικής Μαντίλας. Και ήδη έχουν προγραμματιστεί συζητήσεις, ανοιχτές σε όλους τους συμπολίτες, την 1η Σεπτεμβρίου στις 11:00 στο 1ο Σύστημα Προσκόπων Θέρμης με θέμα «Από τη λογοτεχνία στο σπίτι μας: Εφαρμογές της επιστημονικής φαντασίας στην καθημερινή ζωή» και υπεύθυνη την κα Νάστια Ντάνου.

Επίσης στο 1ο Σύστημα Προσκόπων Θέρμης προγραμματίζονται συζητήσεις στις 6 Οκτωβρίου με θέμα τη διατροφή (με υπεύθυνο τον κ. Δημήτριο Λίτσα), στις 3 Νοεμβρίου με ανοιχτό θέμα (με υπεύθυνη την κα Τζιτζίδου) και στις 8 Δεκεμβρίου με θέμα τον εθελοντισμό σε συνδυασμό με την Παγκόσμια Ημέρα Εθελοντή Κοινοτικής Ανάπτυξης (με υπεύθυνο τον κ. Γεώργιο Μακαδασόπουλο).

Δημήτρης Μιχαηλίδης

Δημοσιογράφος, «Αγρονέα»

Share this post

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn