×

Προειδοποίηση

JUser: :_load: Αδυναμία φόρτωσης χρήστη με Α/Α (ID): 733

2019-5-2_Bolos.jpg

Την Πέμπτη 2 Μαΐου 2019 στις 19:00, στο Δημοτικό Θέατρο «Μελίνα Μερκούρη» (πλατεία Ρήγα Φεραίου) στον Βόλο, θα γίνει η τελετή έναρξης της 35ης Πανελλήνιας Ανιχνευτικής Πολιτιστικής Ενημέρωσης (ΠΑΠΕ) του Σώματος Ελλήνων Προσκόπων, με τη φιλοξενία της Περιφερειακής Εφορείας Προσκόπων Μαγνησίας. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη πολιτιστική συνάντηση εφήβων στην Ελλάδα, που θα διαρκέσει από τις 2 έως τις 5 Μαΐου 2019 και απευθύνεται σε νέους και νέες 15-18 ετών, μέλη των κοινοτήτων ανιχνευτών των προσκοπικών συστημάτων, που με σύνθημα «Ανιχνεύοντας μπορούμε να αλλάξουμε τον κόσμο» (pape.sep.org.gr) παρουσιάζουν πρωτογενείς έρευνες και δημιουργίες τους σε: φωτογραφία, χορό, θέατρο, μουσική, λογοτεχνία, TV spot, γελοιογραφία, κόμικς, σκίτσο, κινηματογράφο, βιωματικές ιστορίες κ.λπ.

Η 35η Πανελλήνια Ανιχνευτική Πολιτιστική Ενημέρωση θα υποδεχτεί 1.300 εφήβους απ’ όλες τις πόλεις της Ελλάδας, στην πολυπληθέστερη ΠΑΠΕ σε όλη την ιστορία διεξαγωγής του θεσμού. Η πρώτη διοργάνωση πραγματοποιήθηκε στην Πάτρα το 1983, με σκοπό κοινότητες απ’ όλη την Ελλάδα να έχουν την ευκαιρία να παρουσιάσουν σε κοινό βήμα τις έρευνές τους, αλλά και να γνωριστούν μεταξύ τους, με νέους και νέες με κοινά ενδιαφέροντα και με τον ίδιο κώδικα πανανθρώπινων αξιών («Νόμος προσκόπων»).

Φέτος, οι νέοι και νέες θα βρεθούν στον Βόλο για να αναδείξουν τον ελληνικό και ευρωπαϊκό πολιτισμό, συμμετέχοντας σε 21 μουσικά συγκροτήματα στη σκηνή του «Μελίνα Μερκούρη», προβάλλοντας 40 ταινίες μικρού μήκους και 37 TV spot με κοινωνικό μήνυμα, παρουσιάζοντας 12 θεατρικά έργα και 20 χορευτικές παραστάσεις, ενώ στην πλατεία Πανεπιστημίου θα στηθεί η μεγαλύτερη έκθεση φωτογραφίας, με 500 φωτογραφίες-στιγμιότυπα της προσκοπικής ζωής, της φύσης και του κάλλους, με έκθεση κόμικς-σκίτσου-γελοιογραφίας, καθώς και με την ανάγνωση 23 λογοτεχνικών κειμένων (πεζογραφίας και ποίησης). Η καρδιά του πολιτισμού θα χτυπά στην αρχαία πόλη της Θεσσαλίας, τη μυθική Ιωλκό (www.gineproskopos.gr).

Πρωτογενής έρευνα. Η έρευνα που θα παρουσιαστεί στην Ανιχνευτική Πολιτιστική Ενημέρωση θα πρέπει να είναι πρωτογενής και να ανήκει σε μια από τις τρείς γενικές κατηγορίες: κοινωνία, πολιτισμός, περιβάλλον. Το αντικείμενο της έρευνας επιλέγεται από τα παιδιά, τα οποία επίσης επιλέγουν τα μέσα που θα χρησιμοποιήσουν αλλά και υλοποιούν την έρευνα (συνεντεύξεις, αποτυπώσεις, καταγραφές απευθείας από την πηγή). Κάθε παρουσίαση είναι 10λεπτη.

Διαγωνισμός spot κοινωνικού μηνύματος «Βιώσιμες γειτονιές: Αυτενεργώ». Το θέμα καλύπτει έναν από τους  στόχους βιώσιμης ανάπτυξης του ΟΗΕ, που εστιάζει στις «βιώσιμες πόλεις και κοινότητες». Οι Έλληνες πρόσκοποι συμμετέχουν ενεργά στην κινητοποίηση «Scouts4SDGs», η οποία στοχεύει στην υλοποίηση δύο εκατομμυρίων τοπικών δράσεων κοινωνικής προσφοράς σε όλες τις χώρες όπου δραστηριοποιούνται πρόσκοποι, και σε τρία δισεκατομμύρια ώρες εθελοντικής υπηρεσίας για την επίτευξη των 17 στόχων έως το έτος 2030.

Διαγωνισμός ταινιών μικρού μήκους. Ίσως το δρώμενο με τη μεγαλύτερη προσμονή κάθε χρόνο! Κοινότητες απ’ όλη την Ελλάδα έχουν τη δυνατότητα να γυρίσουν μια ταινία μικρού μήκους, με μέγιστη διάρκεια τα 10 λεπτά. Ο τίτλος και το σενάριο επιλέγονται από τους ανιχνευτές. Αντίστοιχα, οι ίδιοι κάνουν τη σκηνοθεσία, παίζουν ως ηθοποιοί και φυσικά φροντίζουν για τα γυρίσματα, το μοντάζ κ.λπ. Κάθε ταινία φέρει την προσωπική υπογραφή των ανιχνευτών και έρχεται να διαγωνιστεί σε σενάριο, ευρηματικότητα αλλά και στη δύναμη των μηνυμάτων της. Κριτές το ίδιο το κοινό, έφηβοι απ’ όλη την Ελλάδα. Ανάλογα με τον αριθμό των ταινιών, η οργανωτική επιτροπή της ΠΑΠΕ μπορεί να θεσπίσει και δεύτερο φεστιβάλ στο πλαίσιο της διοργάνωσης. Όσο για την κορυφαία στιγμή, έρχεται την τελευταία βραδιά, με την απονομή των «Όσκαρ»!

Διαγωνισμός χορού. Περιλαμβάνει χορούς παραδοσιακούς, ευρωπαϊκούς, λάτιν, κλασικούς και μοντέρνους.

Μουσικά συγκροτήματα. Μικρά μουσικά σχήματα και συγκροτήματα αποτελούμενα από εφήβους όλης της χώρας ξεδιπλώνουν τα ταλέντα τους μπροστά στο κοινό. Από παραδοσιακά και έντεχνα τραγούδια μέχρι ροκ και διασκευές, το ρεπερτόριο περιλαμβάνει τα πάντα και ξεσηκώνει το ακροατήριο. Οι μουσικές ανησυχίες των συμμετεχόντων και συμμετεχουσών βρίσκουν εύφορο πεδίο να αναπτυχθούν, εκφράζοντας συναισθήματα, ανάγκες, βιώματα και καθετί που θέλουν να μοιραστούν οι έφηβοι με συνομηλίκους τους απ’ όλη την Ελλάδα.

Διαγωνισμός φωτογραφίας. Δίνει τη δυνατότητα στους εφήβους να μοιραστούν το έργο τους με το κοινό. Όχι μόνο με όσους και όσες συμμετέχουν στη δράση, αλλά και με τον τοπικό πληθυσμό, καθώς η έκθεση είναι ανοιχτή προς όλους. Υπάρχουν τέσσερις διαφορετικές κατηγορίες: τοπίο, πρόσωπα, η πόλη μου, ανιχνευτική δράση. Ασπρόμαυρες ή έγχρωμες εικόνες, πολλές φορές μεταφέρουν δυνατά μηνύματα και κρύβουν τη δική τους ιστορία.

Διαγωνισμός κόμικς-σκίτσου-γελοιογραφίας. Ατομικός διαγωνισμός, με ελεύθερο θέμα, που ενισχύει την τάση των ανιχνευτών να αποτυπώνουν στο χαρτί τις καλλιτεχνικές τους ανησυχίες.

Διαγωνισμός λογοτεχνίας-ποίησης. Ατομικός διαγωνισμός με ελεύθερο θέμα. Έως 1.000 λέξεις.

Ενότητα Prisma. Άνθρωποι που μοιράζονται την εμπειρία τους με τους νέους και τις νέες. Στόχος να έρθουν κοντά στους εφήβους άνθρωποι ενδιαφέροντες, που θα μοιραστούν μαζί τους ιστορίες, προσωπικές εμπειρίες και δοκιμασίες που έχουν χαρακτηρίσει την πορεία τους και τους έχουν οδηγήσει στην αλλαγή. Θα δοθεί βήμα σε ομιλητές και ομιλήτριες από ετερόκλιτα περιβάλλοντα, που το προσωπικό τους ταξίδι και οι ιδέες τους θα αποτελέσουν τροφή για σκέψη και θα προκαλέσουν παραγωγικούς προβληματισμούς. Το Prisma θα διεξαχθεί την Παρασκευή 3 Μαΐου 2019 στις 18:00, στο Συνεδριακό Κέντρο Βόλου. Πέραν από τους 1.300 προσκόπους, θα παρευρεθούν και μαθητές και μαθήτριες γυμνασίων και λυκείων της περιοχής.  Η είσοδος είναι ελεύθερη για όλους και όλες.

Ένα τετραήμερο γεμάτο. Από την τελετή έναρξης στις 2 Μαΐου 2019 έως τη λήξη, η 35η Πανελλήνια Ανιχνευτική Πολιτιστική Ενημέρωση σας περιμένει όλους και όλες, από κάθε γωνιά της χώρας.  

Για την καταγραφή, Δημήτριος Μιχαηλίδης, 6998282382

Share this post

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn