×

Προειδοποίηση

JUser: :_load: Αδυναμία φόρτωσης χρήστη με Α/Α (ID): 733

proskopismos-1302.jpg

Υπάρχουν και καλές ειδήσεις. Την Κυριακή 10 Φεβρουαρίου στη Θέρμη Θεσσαλονίκης, στους πρόποδες του Λόφου των Προσκόπων, εκεί που στην κορυφή του βρίσκεται ο ιερός ναός της Ύψωσης του Τιμίου Σταυρού, του οποίου κτήτορας ήταν ο αείμνηστος Γεώργιος Τσιτλακίδης, οι συμπολίτες ξαναθυμήθηκαν το ξεκίνημα της κοινωνικής προσφοράς πριν από 50 χρόνια.

Η συνάντηση έγινε με πρόσκληση του αρχηγού του 1ου Συστήματος Προσκόπων κ. Κώστα Γεωργίου και συναντήσαμε εκεί τον εκπρόσωπο του δημάρχου Θέρμης κ. Στέλιο Γκιζάρη, αντιδήμαρχο Περιβάλλοντος, Αγροτικών & Πρασίνου, τον πρόεδρο της Δημοτικής Κοινότητας Θέρμης κ. Σωτήρη Βογιατζή, τον πρόεδρο της Επιτροπής Κοινωνικής Συμπαράστασης Προσκόπων κ. Στέργιο Λουκά, τον πρόεδρο του Εμπορικού Συλλόγου Θέρμης κ. Στάθη Μπιστέλα, τον εκπρόσωπο του Λαογραφικού Συλλόγου κ. Παναγιώτη Δημητριάδη, τον εκπρόσωπο του Θερμαϊκού κ. Αχιλλέα Μεταλούλη, τον παλαιό αρχηγό κ. Γεώργιο Παναγιωτόπουλο, την παλαιά αρχηγό κα Νάστια Ντάνου, τον εκπρόσωπο της Πνοής Ζωής κ. Γιώργο Κονόμησα, τον τοπικό έφορο προσκόπων κ. Γεώργιο Μπάμπουρα, τον εκπρόσωπο των Προσκόπων Περαίας κ. Χριστόδουλο Ζηκίδη, τον εκπρόσωπο του 7ου Συστήματος Προσκόπων Καλαμαριάς, την αρχηγό αγέλης λυκόπουλων (για παιδιά 6-11 ετών) κα Νικολέτα Αντωνιάδου, την αρχηγό της ομάδας προσκόπων (για παιδιά 11-15 ετών) κα Μυρτώ Καλατζίδου, την αρχηγό της κοινότητας ανιχνευτών (για εφήβους 15-8 ετών) κα Γεωργία Αντωνιάδου, την κα Μαρία Τζιτζίδου, την κα Δήμητρα Καλλιώρα, τον κ. Πέτρο Ξενιάδη, τον κ. Σάββα Καβούνη, υπαρχηγό ομάδας, τον κ. Λάμπη Μαλαθούνη, υπαρχηγό κοινότητας, και πολλούς γονείς και φίλους του προσκοπισμού.

Επίκαιρος όσο ποτέ, ο προσκοπισμός, ένα σύστημα κοινωνικής διαπαιδαγώγησης, ακόμα και σήμερα, στη μεταβατική περίοδο από τη Βιομηχανική Επανάσταση στην κοινωνία της γνώσης, προσφέρει εξαιρετικές υπηρεσίες στις κοινωνίες που τον αξιοποιούν. Τον προσκοπισμό ως εθελοντικό σύστημα διαπαιδαγώγησης μπορεί να αξιοποιήσει κάθε κοινωνία ανθρώπων για να βοηθήσει τα νεαρά άτομα να κοινωνικοποιηθούν.

Συνήθως η τεχνογνωσία του προσκοπισμού προβλέπει ότι μια επιτροπή κοινωνικής συμπαράστασης, λειτουργούσα κανονικά ως εθελοντική οργάνωση της κοινωνίας των πολιτών, με μέλη γονείς και μέλη της κοινωνίας που ενδιαφέρονται για την αξιοποίηση του προσκοπισμού από τους νέους της, έχει την πρωτοβουλία, αναλαμβάνει τη στήριξη και είναι ο σύνδεσμος με την τοπική κοινωνία.

Το Σώμα Ελλήνων Προσκόπων προσφέρει την τεχνογνωσία για την εκπαίδευση των εθελοντών που θα προσφέρουν τον χρόνο, την προσπάθεια και την καλή τους διάθεση για τη σωστή απασχόληση των παιδιών της κοινωνίας με το προσκοπικό παιχνίδι μέσα σε ένα πλαίσιο αξιών.

Το προσκοπικό παιχνίδι είναι ένα συναρπαστικό και πάρα πολύ ελκυστικό παιχνίδι, τα εξωτερικά χαρακτηριστικά του οποίου είναι η εθελοντική συμμετοχή, η αναγνώριση ενός συνόλου κανόνων συμπεριφοράς και η αύξηση της εμπιστοσύνης και της αλληλοβοήθειας μεταξύ των συνανθρώπων.

Η μεθοδολογία του είναι το γνωστό διοικητικό σχήμα της διοίκησης με μικροομάδες, των οποίων, όπως έλεγε ο καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας Ξουρής, το ιδανικό μέγεθος είναι 8,3 άτομα ανά ομάδα. Τότε πετυχαίνεται το άριστο επίπεδο διαπροσωπικών σχέσεων. Οι ενωμοτίες των προσκόπων, η μικρότερη αυτοδιοικούμενη ομάδα παιδιών, έχουν 5-9 προσκόπους ανά ενωμοτία. Και το Συμβούλιο Τιμής της ομάδας προσκόπων έχει πάλι 8-9 εκλεγέντες ενωμοτάρχες.

Στην κορύφωση της Βιομηχανικής Περιόδου (1800-2050), το 1908 ο προσκοπισμός, τον οποίο εμπνεύστηκε ο λόρδος Πάουελ, είχε ως κύριο κορμό δραστηριοτήτων την ισορροπία του ανθρώπου, που εξασφαλιζόταν μέσα στη φύση και μέσα από τη βαθιά προσέγγιση του Θεού.

Στο μεταίχμιο, στη μεταβατική περίοδο από τη Βιομηχανική Περίοδο (αυτό που πολλοί λένε 4.0) προς την κοινωνία της γνώσης, ο κύριος κορμός δραστηριοτήτων θα έπρεπε να είναι η προώθηση της συστημικής προσέγγισης (ολιστική θεωρία, δηλαδή ότι τα συστήματα επιβιώνουν και όχι τα άτομα, το «εμείς» απέναντι στο «εγώ») με ενδυνάμωση του κοινωνικού ιστού, αυτό που λέμε κοινωνικό κεφάλαιο.

Το κοινωνικό κεφάλαιο είναι ένα κεφάλαιο όπως όλα τα κεφάλαια. Ίσως το σημαντικότερο. Είναι η συνδετική ουσία που κρατά ενωμένα τα άτομα μιας κοινωνίας ακριβώς για να αποτελούν κοινωνία. Είναι η εμπιστοσύνη και η αλληλοβοήθεια. Και καθώς κινούμαστε προς την κοινωνία της γνώσης, όλο και περισσότερο μας χρειάζονται κοινωνικές δεξιότητες.

Και αυτό που ζήσαμε την Κυριακή στο 1ο Σύστημα Προσκόπων Θέρμης, με πρόσκληση των βαθμοφόρων (εθελοντών ενηλίκων) μετά τις ευχές του παπά Σεραφείμ, ήταν μια μέθεξη, μια ζωντανή συμμετοχή σε ένα εργαστήριο κοινωνικής ζύμωσης, ένα εργαστήριο αύξησης της εμπιστοσύνης και της αλληλεγγύης με τους ανήλικους προσκόπους, τους εθελοντές εφήβους βαθμοφόρους, τους ενήλικες γονείς και φίλους και τους εκπροσώπους των τοπικών οργανώσεων.

Όλοι βγαίνουν κερδισμένοι από τέτοιες εξαιρετικά καλά οργανωμένες με την τεχνογνωσία του προσκοπισμού εκδηλώσεις. Και τα παιδιά μας, και οι γονείς ακόμα, και οι εθελοντές βαθμοφόροι. Το προσκοπικό παιχνίδι κατορθώνει να κάνει να «κερδίζουν» ακόμα και οι προσφέροντες εθελοντικά. Αρκεί να βρεθεί κάποιος να ανάψει τον σπινθήρα, όπως έκανε ο Γιώργος Τσιτλακίδης για τα παιδιά και την κοινωνία της Θέρμης τότε, το 1969. Και τότε τον ακολούθησαν καταρχάς οι Στέλιος Κυριακίδης, Λάκης Ηλιόπουλος, Στέλιος Μπουλιώνης, Θόδωρος Τσιλιγκόπουλος και Γιώργος Δράζος. Αξίζουν συγχαρητήρια στους πρώτους και σε όλους όσοι πρόσφεραν εθελοντικά στην κοινωνία κατά την 50χρονη λειτουργία του 1ου Συστήματος Προσκόπων Θέρμης.

Θυμάμαι ότι παλαιότερα στο γραφείο ενός φίλου έβλεπα μια φωτογραφία που έδειχνε έναν που προσπαθούσε να κρατήσει ένα παιδί για να περπατήσει και έγραφε: «Η πιο σταθερή στιγμή μας είναι όταν προσπαθούμε να στηρίξουμε κάποιον άλλον».

Και στις 5 Φεβρουαρίου στο ΑΠΕ βρήκα συνεντεύξεις από εθελοντές που μεταξύ άλλων έλεγαν: «Από τον εθελοντισμό έμαθα να εκτιμώ τα σημαντικά πράγματα της ζωής, να λαμβάνω ικανοποίηση από ένα χαμόγελο, ένα βλέμμα ευγνωμοσύνης». Και παρακάτω: «Ανακάλυψα νέες πτυχές του εαυτού μου. Έμαθα να διαχειρίζομαι αγχωτικές καταστάσεις. Τέσταρα την υπομονή μου. Όλα μπορούν να αντιμετωπιστούν με χαμόγελο. Πάντα υπάρχει κάτι ακόμα να μάθεις. Έμαθα να πιστεύω στον εαυτό μου».

Εκεί, δίπλα δίπλα, οι συμμετέχοντες στην πρωτοχρονιάτικη πίτα του 1ου Συστήματος Προσκόπων Θέρμης στις 10 Φεβρουαρίου ακούσαμε, προβληματιστήκαμε, μάθαμε, γελάσαμε, συμμετείχαμε, βιώσαμε ένα εργαστήριο κοινωνικής ζύμωσης για τη συνδιαμόρφωση ομάδων τοπικής δράσης για την τοπική κοινωνία.

Περιμένουμε και άλλες ευχάριστες εκπλήξεις φέτος με τη συμπλήρωση των πρώτων 50 χρόνων κοινωνικής προσφοράς, οργανωμένες από τους βαθμοφόρους Κώστα, Νικολέτα, Γεωργία, Μυρτώ, Σάββα και Λάμπη, την Επιτροπή Κοινωνικής Συμπαράστασης του 1ου Συστήματος Προσκόπων Θέρμης, που αποτελούν οι Στέργιος Λουκάς, Μαρία Τζιτζίδου, Δήμητρα Καλλιώρα και Πέτρος Ξενιάδης, και όσους άλλους θέλουν να συμβάλουν πραγματικά στην τοπική ανάπτυξη.

Δημήτρης Μιχαηλίδης-«Αγρονέα»
Τηλ.: 6998 282382

Share this post

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn