topikh-mixahl.jpg

Στις 19/1/2019 στο αρχοντικό ΚΙΝΣΤΕΡΝΑ στη Μονεμβάσια Λακωνίας πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση της 10ης απονομής βραβείων Αγρότης της Χρονιάς 2019 από την εφημερίδα «Agrenda», η οποία είναι πλέον ένας αναμενόμενος ετήσιος θεσμός στην ελληνική πραγματικότητα.

Η εκδήλωση έγινε για να απονεμηθούν τα τρία βραβεία (Αγρότης της Χρονιάς, Κτηνοτροφική Εκμετάλλευση της Χρονιάς και Συλλογική Προσπάθεια της Χρονιάς) και επιπλέον οι δύο τιμητικές διακρίσεις (Βαμβακοκαλλιεργητή και Συνεταιρισμού).

Αγρότης της Χρονιάς αναδείχθηκε ο Παναγιώτης Πασσάς και το βραβείο απένειμε ο κ. Γιάννης Πανάγος, εκδότης και διευθυντής της εφημερίδας «Agrenda».

Κτηνοτροφική Εκμετάλλευση της Χρονιάς αναδείχθηκε η μονάδα του Σοφοκλή Φιλιππίδη και το βραβείο παραδόθηκε από τον Παύλο Σατολιά, πρόεδρο του Κτηνοτροφικού Συνεταιρισμού Καλαβρύτων και πρόεδρο της Νέας ΠΑΣΕΓΕΣ.

Συλλογική Προσπάθεια της Χρονιάς  αναγνωρίστηκε στον Αγροτικό Συνεταιρισμό Ροβιών και η απονομή έγινε από τον Πέτρο Δούκα, πρόεδρο της ICC Hellas.

Τιμητική διάκριση απονεμήθηκε στον βαμβακοκαλλιεργητή Νίκο Βαρδούλη για τη μακροχρόνια επιτυχημένη αγροτική επιχειρηματικότητά του και η απονομή έγινε από τον Γιάννη Χίγκα, διευθύνοντα σύμβουλο της Γ. Χίγκας ΑΒΕΕ.

Τιμητική διάκριση απονεμήθηκε στον Αγροτικό Συνεταιρισμό Συκέας για την αποτελεσματική λειτουργία του και η απονομή έγινε από τον Νίκο Κυριακίδη, εμπορικό διευθυντή της Yara Hellas.

Συγχαρητήρια σε όλους τους διακριθέντες, συγχαρητήρια στην επιτροπή επιλογής, συγχαρητήρια σε όσους συνέβαλαν στην πραγματοποίηση της εκδήλωσης, συγχαρητήρια στον σταθερό διοργανωτή του θεσμού τα τελευταία δέκα χρόνια κ. Γιάννη Πανάγο. Μπράβο σε όσους τίμησαν την εκδήλωση και στους επιλεγέντες – και ήταν πολλοί, κοντά στους 300, κυρίως από την Πελοπόννησο, αλλά και από πολύ μακρινά σημεία της Ελλάδας.

Συνάντησα πάρα πολλούς που ασχολούνται με τον αγροτικό χώρο και αγρότες. Ανάμεσά τους ο κ. Λεωνίδας Πολυμενάκος, παλαιός πρόεδρος της Ένωσης Νέων Αγροτών Λακωνίας, οικογενειάρχης, ελαιοκαλλιεργητής, ελαιοτριβέας και ελαιοτυποποιητής από το Λάγιο Λακωνίας, ο οποίος ξαναέφερε στη μνήμη τα παλιά εκείνα χρόνια όταν αναζητούσαμε εναγωνίως μαζί με τον κ. Βασίλη Γιαννόπουλο, τον κ. Βασίλη Κόλλια και τον κ. Παναγιώτη Γκιοργκίνη τρόπους καταξίωσης των αγροτικών επαγγελμάτων.

Ανάμεσα στις ιδέες, στις προτάσεις, είχαν αναφερθεί οι πολύ σοβαρές συζητήσεις των οργανωμένων και λειτουργούντων καταστατικά νέων αγροτών και η θεσμοθέτηση τότε, το 2004, στην Κοζάνη, το 2005 στη Σπάρτη και μετά, διαδικασίας προβολής καλών πρακτικών των αγροτών. Όχι διαγωνισμού και ανταγωνιστικής διαδικασίας, αλλά προβολής όλων των αγροτών, όσων παρουσίαζαν ένα συγκεκριμένο επίπεδο επίδοσης σε σημαντικά σημεία, όπως η κοινωνική δράση, οι οικογενειακές δομές, ο σεβασμός στην πολιτιστική κληρονομιά, η συμμετοχή σε συλλογικά σχήματα, η ενίσχυση της τοπικότητας, η ευαισθητοποίηση και η φροντίδα του φυσικού περιβάλλοντος, η συμμετοχή σε οργανώσεις της τοπικής κοινωνίας των πολιτών, η αποτελεσματικότητα, οι καινοτόμες λύσεις, η βέλτιστη χρήση των διαθέσιμων πόρων και πολλά άλλα.

Μάλιστα θυμάμαι ότι είχαμε οργανώσει ένα ολόκληρο συνέδριο το 2012 στο Ελατοχώρι Πιερίας με παρουσιάσεις καλών πρακτικών από όλη την Ελλάδα, με συμμετοχή ευρωβουλευτών (κ. Παπαστάμκου), βουλευτών και υπευθύνων πολιτικών στον αγροτικό τομέα (καθηγητής κ. Τσαυτάρης, δρ Μελάς, κ. Χαρακόπουλος, καθηγητής κ. Μάμαλης) και μερικούς μήνες μετά, θυμηθήκαμε, είχε οργανωθεί έκθεση-παρουσίαση καλών πρακτικών στη σημαντική Zootechnia (Θεσσαλονίκη, 2013), σε ένα ολόκληρο περίπτερο, το οποίο είχε διαμορφωθεί από θερμοκηπιακή κατασκευή.

Εκεί, σε ένα πανό 2x1, οι νέοι αγρότες με τρεις μεγάλες φωτογραφίες και συγκεκριμένα ίδια στοιχεία της αγροτικής τους εκμετάλλευσης παρουσίαζαν καλές πρακτικές από όλη την Ελλάδα, για την ακρίβεια από τις τότε λειτουργούσες 33 ενώσεις νέων αγροτών. Ο κάθε ενδιαφερόμενος μπορούσε να δει, να διαβάσει και να σχηματίσει μια πρώτη άποψη από τις τρεις μεγάλες φωτογραφίες της μονάδας. Η μία φωτογραφία έδειχνε την οικογένεια του αγρότη,  η δεύτερη, γενική πανοραμική φωτογραφία της εκμετάλλευσης, και μία φωτογραφία των εγκαταστάσεων, του εξοπλισμού. Ωραία χρόνια με μόνο στόχο την καταξίωση των αγροτικών επαγγελμάτων και την τόνωση του κύρους των επαγγελματιών αγροτών. Χωρίς διαγωνισμούς και ανταγωνισμούς.

Στην εκδήλωση συνάντησα και τον κ. Σ. Φλώρο, τότε εκλεγμένο στην τοπική αυτοδιοίκηση και σήμερα πρόεδρο της Αναπτυξιακής Πάρνωνα, και θυμηθήκαμε μαζί τις εκδηλώσεις που οργανώσαμε τότε στον Πάρνωνα για την ενεργοποίηση των τοπικών κοινωνιών για τοπική ανάπτυξη και για τοπική παραδοσιακή γαστρονομία (culinary heritage) το 1998. Μάλιστα είχαμε κάνει με τη βοήθεια της κας Αθηνάς Μιχαηλίδου καταγραφή των παραδοσιακών συνταγών και των παραδοσιακών φαγητών σε όλο τον Πάρνωνα. Ωραία χρόνια, όταν οι ομάδες τοπικής ανάπτυξης ήταν ακόμα καινοτόμες πρωτοβουλίες των τοπικών κοινωνιών για τοπική ανάπτυξη. Και είχαν κάνει πραγματικό καινοτόμο έργο, πριν καταντήσουν –μερικές– μικρές τοπικές νομενκλατούρες, αντίγραφα της μη αποτελεσματικής σημερινής δημόσιας διοίκησης.

Την εκδήλωση του Αγρότη της Χρονιάς κάλυπταν επαρκώς πολλοί δημοσιογράφοι. Εγώ ξεχάστηκα για λίγο με τους φίλους που συνάντησα εκεί, παράγοντες τοπικής ανάπτυξης (κ. Τζεφεράκος), καλλιεργητές και κτηνοτρόφους (κ. Μαρουλάκος, κ. Σταματάκος, κ. Γιώργας), μέλη του Τοπικού Συμφώνου Ποιότητας Πάρνωνα, με τα εργαστήρια, τα εστιατόρια και τους ξενώνες της Μονεμβάσιας και πολλούς αγρότες, ακόμα και από το Αμύνταιο (κα Κρητικού).

Καλές οι ιδέες, καλές οι προσπάθειες, καλές οι πιλοτικές εφαρμογές, αλλά άξιος πολλών συγχαρητηρίων ο κ. Γ. Πανάγος, που υλοποίησε τη βράβευση του Αγρότη της Χρονιάς και ιδιαίτερα πάρα πολλών συγχαρητηρίων που τη βράβευση την κατέστησε θεσμό δεκαετίας. Η βράβευση δεν ολοκληρώνει διαγωνισμό ή ανταγωνισμό αγροτών και αυτό την κάνει πολύ σημαντική για τον αγροτικό τομέα, καθώς επιβραβεύει καλές πρακτικές έπειτα από αξιολόγηση. Μάλιστα από την επιβράβευση ενός αγρότη της χρονιάς κάποτε, φέτος απολαύσαμε πέντε επιβραβεύσεις, που τείνουν προς τη σωστή κατεύθυνση. Στον  αγροτικό τομέα δεν χωρά ο ανταγωνισμός, αλλά η συνεργασία και η ανάδειξη καλών πρακτικών. Μπράβο.

Η Μονεμβάσια, η εκδήλωση του Αγρότη της Χρονιάς, ήταν μια αναζωογόνηση για όποιον συμμετείχε. Μια πολύχρωμη όαση μέσα στο γκρίζο της σημερινής κατάστασης στις αγροτικές κοινωνίες. Για μία ακόμα φορά συγχαρητήρια σε όλους εκεί στην «Agrenda».

Η εκδήλωση του Αγρότη της Χρονιάς, ενώ μοιάζει να εστιάζεται στον αγροτικό τομέα, στην ουσία πρόκειται για γιορτή της τοπικής ανάπτυξης, για μια εξαίρετη δραστηριότητα ανάδειξης της ανάγκης για τοπιοποίηση και για εστίαση στην ευημερία των ανθρώπων, οι οποίοι είναι οι πολλαπλασιαστές κάθε διαθέσιμου πόρου και μέσου.

Δημήτρης Μιχαηλίδης-«Αγρονέα»
Τηλ.: 6998 282382

Share this post

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn