×

Προειδοποίηση

JUser: :_load: Αδυναμία φόρτωσης χρήστη με Α/Α (ID): 733

IMG_0184_Magda.jpg

Γιορτάστηκε στις 5 Ιουλίου 2019 στο Μενίδι (Πλήθωνος Γεμιστού 14, 136 78 Αχαρνές, τοποθεσία: Βουστάσιο Κοντογιάννη) η Παγκόσμια Ημέρα Συνεργατισμού από τον Κτηνοτροφικό Σύλλογο Αττικής, η οποία φέτος είχε επισήμως οριστεί για τις 6 Ιουλίου 2019, το πρώτο Σάββατο του Ιουλίου, με θέμα «Συνεργατισμός για αξιοπρεπή εργασία» και εισηγήτρια τη γραμματέα του συλλόγου, την κα Μάγδα Κοντογιάννη (6932 094231).

Τους συμμετέχοντες χαιρέτισε ο πρόεδρος του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Αττικής κ. Γιάννης Κοντογιάννης.

Η κα Κοντογιάννη αναφέρθηκε σε προσωπικά βιώματα για να ενισχύσει την εικόνα της αξιοπρεπούς εργασίας των κτηνοτρόφων, ιδιαίτερα βεβαίως των συνεργαζόμενων κτηνοτρόφων.

Μεγαλωμένη ως τέταρτης γενιάς κτηνοτρόφος, μας έδειξε πώς πέρασαν οι αξίες του συνεργατισμού στην ίδια από πολύ μικρή, περιγράφοντας μάλιστα με φωτογραφίες τις εμπειρίες της από εκείνη την ηλικία, όταν δούλευε με την οικογένειά της, ήδη από το 1966, στο Βουστάσιο Κοντογιάννη στη Λαθέα Μενιδίου για να τα φέρουν βόλτα.

Πενήντα έξι χρόνια μετά, το 2012, η κα Κοντογιάννη περιέγραψε πώς από έλλειψη κοινωνικής συνοχής στο Μενίδι και ηθικής –ηθική είναι οι κανόνες για την επιβίωση μιας κοινωνίας– η αχαλίνωτη κερδοσκοπία και η ανήθικη ψηφοθηρία, σε συνδυασμό με την κακή δημοσιοϋπαλληλική νοοτροπία και τον οχαδερφισμό των υπευθύνων, παρά το ότι έχει εκδοθεί ο νόμος 4056 τον Μάρτιο του 2012, τον Σεπτέμβριο του ίδιου χρόνου εκποιήθηκε το κοπάδι τους, δυσάρεστη εξέλιξη που «έκλεψε» την αξιοπρέπεια της εργασίας από την ίδια και την οικογένειά της. Και κάπως έτσι συνεχίζουν κάποιοι μέχρι και σήμερα, καθώς δεν έχει εκδοθεί η απαραίτητη νομοθετική ρύθμιση.

Η δημόσια διοίκηση (ήτοι δημόσιοι υπάλληλοι και πολιτικοί προϊστάμενοι) δεν έχει βάλει ποτέ ως προτεραιότητα την παραγωγή, ούτε και σήμερα, που η διατροφική αυτάρκεια κινδυνεύει σοβαρά στην Ελλάδα, ενώ θίγεται η πολιτική και η οικονομική ανεξαρτησία λόγω της παραμελημένης παραγωγής.

Σχεδόν με απάθεια σημειώνει η δημόσια διοίκηση τη σημαντική διεύρυνση του εμπορικού ελλείμματος της Ελλάδας τον Μάιο του 2019 κατά 56%, όπως καταγράφει η ΕΛ.ΣΤΑΤ. (ΙΕΕΣ-ΣΕΒΕ, 8/7/2019). Και στην ελληνική αγροτική παραγωγή έχει πολλά να προσφέρει ο συνεργατισμός, ακόμα και να δημιουργήσει αίσθημα αξιοπρεπούς εργασίας.

Οι συνεταιριστικές επιχειρήσεις βασίζονται στις αξίες της αυτοβοήθειας, της αυτοευθύνης, της δημοκρατίας, της ισότητας, της δικαιοσύνης και της αλληλεγγύης. Όπως εξελίχθηκαν στον χρόνο από την εποχή του πρώτου καταναλωτικού συνεταιρισμού στο Ρότσντεϊλ, είναι:

 Εθελοντική και ανοιχτή συμμετοχή: Οι συνεταιριστικές επιχειρήσεις είναι εθελοντικές οργανώσεις, ανοιχτές σε όλα τα πρόσωπα, τα οποία είναι ικανά να χρησιμοποιήσουν τις υπηρεσίες τους και να αποδεχτούν με προθυμία τις ευθύνες των μελών χωρίς εθνικές, κοινωνικές, φυλετικές, πολιτικές ή θρησκευτικές διακρίσεις.

  1. Δημοκρατικός έλεγχος των μελών: Οι συνεταιριστικές επιχειρήσεις είναι δημοκρατικές οργανώσεις που ελέγχονται από τα μέλη τους, τα οποία συμμετέχουν στη διαμόρφωση της πολιτικής τους και τη λήψη των αποφάσεων. Πρωτίστως τα μέλη των συνεταιριστικών εταιρειών έχουν ίσα εκλογικά δικαιώματα (ένα μέλος μία ψήφος).
  2. Οικονομική συμμετοχή των μελών: Τα μέλη συμμετέχουν ισότιμα –δίκαια– στο κεφάλαιο της συνεταιριστικής επιχείρησης και στον έλεγχό του με δημοκρατικές μεθόδους. Τα τυχόν περισσεύματα διατίθενται για την ανάπτυξη της επιχείρησης, τη δημιουργία αποθεματικών, την παραχώρηση οφελών στα μέλη ανάλογα με τις συναλλαγές τους και την προώθηση άλλων δραστηριοτήτων που εγκρίνονται από τα μέλη.
  3. Αυτονομία και ανεξαρτησία: Οι συνεταιριστικές επιχειρήσεις είναι αυτόνομες αυτοβοηθούμενες οργανώσεις, ελεγχόμενες από τα μέλη τους. Εάν θα συνάψουν συμφωνίες με άλλους ή εάν θα εξασφαλίσουν κεφάλαια από εξωτερικές πηγές, θα πρέπει να συνάδουν με τη συνεταιριστική αυτονομία τους.
  4. Εκπαίδευση, κατάρτιση και πληροφόρηση: Οι συνεταιριστικές επιχειρήσεις εξασφαλίζουν εκπαίδευση και κατάρτιση στα μέλη και στους υπαλλήλους τους ώστε να μπορούν να συμβάλλουν ενεργά στην ανάπτυξη των συνεταιρισμών. Ενημερώνουν το κοινό για τη φύση του συνεργατισμού και τα οφέλη που προσφέρει.
  5. Συνεργασία μεταξύ συνεταιριστικών επιχειρήσεων: Οι συνεταιριστικές επιχειρήσεις εξυπηρετούν τα μέλη τους περισσότερο αποτελεσματικά και ενδυναμώνουν το συνεταιριστικό κίνημα συνεργαζόμενες μεταξύ τους σε τοπικό, περιφερειακό, εθνικό και διεθνές επίπεδο.
  6. Κοινοτικό ενδιαφέρον: Οι συνεταιριστικές επιχειρήσεις εργάζονται για τη βιώσιμη ανάπτυξη των κοινοτήτων τους εφαρμόζοντας την πολιτική που αποφασίζεται από τα μέλη τους.

Στην πολύ ενδιαφέρουσα βραδιά, καθισμένοι σε κουρελούδες πάνω σε μπάλες από σανό, συμμετείχαν πολλοί κτηνοτρόφοι και φίλοι και ανάμεσά τους οι κ.κ. Αντώνης Παλιούρας, Σεβαστή Παρασκευοπούλου, Αθανάσιος Κελμάγερ, Αλέξανδρος Μόσχος, Δημήτριος Κελμάγερ, Αντώνιος Μιχαλοδημητράκης, Νίκος Σιδηρόπουλος, Νικολέτα Δαρσακλή, Γιώργος Κουλοχέρης, Δέσποινα Γαζωράκη, Κατερίνα Κοντογιάννη, Ανδρέας Σερέτης, Ιωάννης Γαζωράκης, Γιάννης Παπαδημητρίου, Δημήτριος Νερούτσος, Ιώ Πατρινάκου, Κώστας Μαντζουράνης, Ηλίας Λουκίσσας, Αναστασία Ράπτη, Θεοφάνης Λέκκας, Γιάννης Πρίφτης ο γράφων και πολλοί άλλοι.

Η αγροτική κοινωνία, αν το μπορέσει, θα ορθοποδήσει μόνο με την αξιοποίηση της κοινωνικής οικονομίας. Μόνο τότε η εργασία του αγρότη θα περιβληθεί με την πρέπουσα αξιοπρέπεια και ο τρόπος ζωής του με σεβασμό στις πολιτιστικές αξίες του αγροτικού κόσμου.

Στις 2 Αυγούστου 2019 στις 21:00, όπως την πρώτη Παρασκευή κάθε μήνα, ο Κτηνοτροφικός Σύλλογος Αττικής (210 2400242) έχει την τακτική μηνιαία ανοιχτή συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου του και μέσα στα θέματα που θα συζητηθούν είναι ο απολογισμός των δραστηριοτήτων του και ο προγραμματισμός των επόμενων δράσεών του για την προαγωγή του συνεργατισμού.

Άλλωστε ήδη έχει προσδιοριστεί η συζήτηση για τη σύσταση ομάδας πρωτοβουλίας για μια ομάδα τοπικής δράσης στην ύπαιθρο της Αττικής (ΑΡΑΤΤΙΚΑ) στις 26 Σεπτεμβρίου 2019 στο Κέντρο Μελισσοκομίας Κερατέας.

Δημήτρης Μιχαηλίδης

Δημοσιογράφος, «Αγρονέα»

Share this post

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn