mixailidis_lezanda_21.6.jpg

Την Τετάρτη 3 Ιουλίου 2019 στις 21:00 στην Πνευματική Εστία Βούλας (Πάρκο Εθνικής Αντίστασης, δίπλα από την εκκλησία του Αγίου Ιωάννου, Αγίου Ιωάννου 2 ή/& Ζεφύρου 2, 166 73 Βούλα) θα γίνει η παρουσίαση της νέας εκδοτικής προσπάθειας των εκδόσεων Στέντορας με θέμα την αγροτική ανάπτυξη.

Πρόκειται για την καινούργια προσφορά του Skywalker.gr στο κοινωνικό σύνολο μέσω των εκδόσεών του και την αναδημοσίευση άρθρων του γράφοντος σχετικών με την αγροτική ανάπτυξη, συγκεντρωμένων στο βιβλίο «Σκέψεις για την αγροτική ανάπτυξη». Τα κείμενα είχαν δημοσιευτεί στις εφημερίδες «Skywalker Freepress» και «Στέντορας», καθώς και στον ιστότοπο stentoras.gr, τα τελευταία δύο χρόνια.

Στην παρουσίαση του βιβλίου κλήθηκαν να προλογίσουν ο κ. Αθανάσιος Κελμάγερ, πρόεδρος του Αγροτικού Ανθοπραγωγικού Συνεταιρισμού Αθηνών «Κεντρική Ανθαγορά Αθηνών», η κα Μάγδα Κοντογιάννη, γραμματέας του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Περιφέρειας Αττικής «Άγιος Γεώργιος», και ο κ. Γεώργιος Παπαβασίλης, πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Παραγωγών Κηπευτικών Μεγάρων.

Στις 7/6/2019 πραγματοποιήθηκε η πρώτη ημερίδα προετοιμασίας για την κατάρτιση του Στρατηγικού Σχεδίου Κοινής Γεωργικής Πολιτικής 2021-2027, εκεί όπου χτυπά η καρδιά της γραφειοκρατίας όσων μισθοδοτούνται και κάνουν καριέρα με αντικείμενο τη μελέτη της αγροτικής ανάπτυξης. Και εκεί, ακούγοντας τις λεπτομερείς εισηγήσεις, συνειδητοποιεί κάποιος γιατί το Υπουργείο Γεωργίας κατάντησε Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και από υπουργείο τομέα κατάντησε υπουργείο διαδικασίας.

Έπειτα από πολύ λίγες μέρες σε μια φιλική συζήτηση, τρώγοντας ρεβίθια, ο φίλος Δημήτρης Φυντάνης μου πρότεινε να αναδημοσιευτούν «φωτογραφίες» των γεγονότων και των σκέψεων από τον αγροτικό χώρο έτσι όπως είχαν αποτυπωθεί στη «Skywalker Freepress», αργότερα στον «Στέντορα» και σήμερα στον ιστότοπο stentoras.gr, όλα προσφορά της διαδικτυακής πλατφόρμας αναζήτησης εργασίας skywalker.gr.

Άδραξα με ενθουσιασμό την ευκαιρία, κυρίως για να στρέψω την προσοχή και άλλων συμπολιτών στα προβλήματα της καθημερινότητας της αγροτικής κοινωνίας και ζωής πέραν των αναγνωστών του «Στέντορα», της «Αγροέκφρασης», της «Agrenda», της «Άποψης Δυτικής Αττικής» και πολλών άλλων – διότι τα άρθρα και τα «Αγρονέα» δημοσιεύονται ελεύθερα και ανατυπώνονται χωρίς πνευματικά δικαιώματα από πολλούς φίλους και bloggers.

Το αποτέλεσμα της εξαιρετικής προσπάθειας της κας Κατερίνας Γκρίτζαλη, που ανέλαβε το δύσκολο έργο της επιμέλειας της έκδοσης, σε μια πολύ δύσκολη προεκλογική περίοδο, με πολλούς φίλους να συμμετέχουν στις εκλογές για την ελληνική Βουλή, εν μέσω καλοκαιριού, με άστατο καιρό, θα παρουσιαστεί την Τετάρτη 3 Ιουλίου στις 21:00 στην Πνευματική Εστία Βούλας.

Στο βιβλίο μου βρίσκονται σκόρπιες «φωτογραφίες» από τον αγροτικό κόσμο, με τον οποίο μοιάζει να μη θέλει να ασχοληθεί κανένας, αν και θα μπορούσε ίσως κάποιος κοινωνιολόγος να διακρίνει ακόμα και αποστροφή των αστών απέναντί του. Όλοι ασχολούνται με την αγροτική ανάπτυξη  –αλήθεια, τι σημαίνει ανάπτυξη;– ή με την ανάπτυξη του αγροτικού τομέα ή με την αύξηση της αγροτικής παραγωγής ή ακόμα και της παραγωγικότητας μιας εκτροφής ή εκμετάλλευσης ή με τις τιμές των αγροτικών προϊόντων ή με την επιχειρηματικότητα στον αγροτικό τομέα, αλλά σχεδόν κανένας με τους αγρότες, τους πραγματικούς φροντιστές του περιβάλλοντος, τους ανθρώπους των αγροτικών κοινωνιών.

Λίγο πριν ολοκληρωθεί η προσπάθεια για την έκδοση του βιβλίου, στις 17/6, του Αγίου Πνεύματος, βρέθηκα σε αντάμωμα Σαρακατσάνων, που οργανώθηκε από τον σύλλογο «Τα Χειμαδιά» στην Πάρνηθα. Καθώς επέστρεφα, σταμάτησα μια στιγμή και θαύμασα τη θέα του λεκανοπεδίου της Αττικής με τα εκατομμύρια των ανθρώπων που ζουν εκεί, χωρίς να μπορείς να διακρίνεις τίποτα από όσα τους απασχολούν σε καθημερινή βάση. Έτσι όπως μας βλέπουν οι τεχνοκράτες και οι γραφειοκράτες από τα κλιματιζόμενα γραφεία τους με τα τρυφερά χέρια και τα μακριά νύχια.

Το βιβλίο είναι ένα πολύ ισχυρό «τηλεσκόπιο», που προσπαθεί να δει τουλάχιστον τους ανθρώπους και ίσως να αφουγκραστεί τους καημούς και τους αναστεναγμούς στην καθημερινή ζωή τους και να αποτυπώσει τα συναισθήματα των απλών αγροτών, των παραγωγών του πραγματικού πλούτου – ούτε λογιστικού ούτε χρηματιστηριακού ούτε εικονικού ούτε πλασματικού ούτε πλεονασματικού.

Την Τετάρτη 3 Ιουλίου προσκαλούνται όλοι οι αστοί και οι αγρότες για να επικεντρωθούν στις ανθρώπινες ζωές, στην ανθρώπινη ευημερία των κατοίκων και την ανάγκη, αφού γνωριστούν όχι μόνο ως παραγωγοί και ως καταναλωτές αλλά και ως συνάνθρωποι, να προσπαθήσουν να δημιουργήσουν συνθήκες για βιώσιμες κοινωνίες με συνεργασία και να αντιληφθούν ότι ο συνεργατισμός προσφέρει προοπτικές για αξιοπρεπή εργασία. Άλλωστε στις 7 Ιουλίου είναι η Παγκόσμια Ημέρα Συνεργατισμού και στην Ελλάδα, την οποία θα γιορτάσει ο Κτηνοτροφικός Σύλλογος Αττικής στις 5 Ιουλίου στις 21:00 στο Μενίδι (Πλήθωνος Γεμιστού 14, 136 78 Αχαρνές), προτάσσοντας το θέμα «Συνεργατισμός για αξιοπρεπή εργασία» με εισηγήτρια την κα Κοντογιάννη (6932 094231).

Είναι μεγάλη τιμή για μένα η έκδοση των κειμένων μου της τελευταίας διετίας από τις εκδόσεις Στέντορας και θα είναι ακόμα μεγαλύτερη η τιμή της παρουσίας όσων μπορούν στην παρουσίαση του βιβλίου.

Δημήτρης Μιχαηλίδης

Δημοσιογράφος, «Αγρονέα»

Share this post

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn