koinsep_0705.jpg

Την Τρίτη 7 Μαΐου 2019 στις 7 μ.μ. η κοινωνική συνεταιριστική επιχείρηση «ΩΡΕΣ» (Ωφέλεια, Ροή, Έκφραση, Συμμετοχή) οργανώνει και προσκαλεί όλους τους συμπολίτες σε συζήτηση στην έδρα της (Αντύπα 1, Σέρρες) με θέμα: «Η κοινωνική οικονομία από τη θεωρία στην πράξη» και συντονιστή τον γράφοντα.

Ας δούμε κάποια βασικά σημεία για αρχή:

Τα κύρια συστήματα οικονομικής διαχείρισης είναι η δημόσια οικονομική, η ιδιωτική οικονομική και η κοινωνική οικονομία.

Επιχειρηματικότητα είναι η διάθεση για δράση με μεγάλες αβεβαιότητες και, όταν η επιχειρηματικότητα γίνεται δομή δράσης, έχουμε την επιχείρηση.

Επιχειρήσεις είναι τα νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου που δραστηριοποιούνται στον χώρο της δημόσιας οικονομικής για να ικανοποιήσουν όλους τους πολίτες, π.χ. δήμοι, Περιφέρειες, υπουργεία, οργανισμοί κ.λπ.

Επιχειρήσεις είναι επίσης οι εταιρίες που δραστηριοποιούνται στον χώρο της ιδιωτικής οικονομικής για την επίτευξη εκχρηματισμένου κέρδους, π.χ. ομόρρυθμες εταιρίες, εταιρίες περιορισμένης ευθύνης, ανώνυμες εταιρίες, ιδιωτικές κεφαλαιουχικές εταιρίες κ.λπ.

Οι επιχειρήσεις είναι κυρίως συνεταιρισμοί όταν δραστηριοποιούνται στον χώρο της κοινωνικής οικονομίας για την ικανοποίηση των αναγκών των συμμετεχόντων πολιτών (φυσικών ή νομικών προσώπων), π.χ. αστικοί (καταναλωτικοί, οικοδομικοί, προμηθευτικοί, πιστωτικοί κ.λπ.), αγροτικοί, εργασιακοί και συζεύξεις αυτών, όπως η κοινωνικά υποστηριζόμενη γεωργία (ΚΥΓΕΩ) κ.λπ.

Οι εργασιακοί συνεταιρισμοί, οι οποίοι γίνονται για την ικανοποίηση της ανάγκης για εργασία των μελών τους, διακρίνονται στην Ελλάδα κυρίως σε κοινωνικές συνεταιριστικές επιχειρήσεις (ΚΟΙΝΣΕΠ), συνεταιρισμούς εργαζομένων και κοινωνικούς συνεταιρισμούς περιορισμένης ευθύνης (ΚΟΙΣΠΕ).

Μια ιδιομορφία στην Ελλάδα είναι ότι έχουν δημιουργηθεί πολλά νομικά πλαίσια για τη δημιουργία και τη λειτουργία των διάφορων μορφών συνεταιρισμών και μάλιστα και διαφορετικά επιβλέποντα υπουργεία και εξειδικευμένες ρυθμίσεις. Π.χ. οι αστικοί συνεταιρισμοί εποπτεύονται από το Υπουργείο Ανταγωνιστικότητας, οι αγροτικοί συνεταιρισμοί από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων και οι εργασιακοί συνεταιρισμοί από το Υπουργείο Εργασίας & Κοινωνικής Ασφάλισης.

Σήμερα (2011) δημιουργήθηκε και ο νεολογισμός «κοινωνική και αλληλέγγυα οικονομία» (ΚΑΛΟ), που συμπίπτει απολύτως με την κοινωνική οικονομία, απλώς και μόνο για να προσπαθήσει να προσεταιριστεί τον χώρο συγκεκριμένη πολιτική σκέψη εξουσίας.

Η ΚΟΙΝΣΕΠ «ΩΡΕΣ» είναι μια επιχείρηση συλλογικής και κοινωνικής ωφέλειας με έδρα την περιφερειακή ενότητα των Σερρών. Έχει τη μορφή αστικού συνεταιρισμού και μέσω επιχειρηματικής δραστηριότητας επιδιώκει την εξυπηρέτηση του συλλογικού οφέλους επενδύοντας σε δράσεις που έχουν κοινωνικό αντίκτυπο. Ιδρύθηκε τον Σεπτέμβριο του 2018 και συστήθηκε από επτά γυναίκες.

Βασικός στόχος είναι η δημιουργία ενός χώρου έκφρασης, που θα χρησιμοποιείται και ως έδρα της ΩΡΕΣ, η προώθηση δραστηριοτήτων πολιτισμού, τέχνης, παιδείας και οικιακής οικονομίας, περιβάλλοντος και πολιτιστικών, παραδοσιακών, οικολογικών τεχνών και τρόπου διαβίωσης μέσω παροχών κοινής ωφέλειας και αξιοποίησης τοπικών προϊόντων και ανθρώπινου δυναμικού. Η ΚΟΙΝΣΕΠ «ΩΡΕΣ» προωθεί επίσης δράσεις και προγράμματα που προσφέρουν σε ενήλικες και παιδιά την ευκαιρία να αναπτύξουν τις δεξιότητές τους.

Την Τρίτη 7 Μαΐου στις 7 μ.μ. στην έδρα της ΚΟΙΝΣΕΠ «ΩΡΕΣ» (τηλ.: 6974 828241, 6955 954022) πολλές ΚΟΙΝΣΕΠ θα αναφερθούν στις ιδιαιτερότητες των δομών της κοινωνικής και αλληλέγγυας οικονομίας για την καλύτερη ενημέρωση όλων.

Δημήτρης Μιχαηλίδης
Δημοσιογράφος, «Αγρονέα»
Τηλ.: 6998 282382

Share this post

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn