sel.8_25.png

Αγροτική επιχειρηματικότητα: «Η επιχειρηματική ανθοπαραγωγή χρειάζεται τον HR manager για να χειρίζεται τεχνικές στη διαχείριση ανθρώπινων πόρων, να γνωρίζει τη νομοθεσία, να ετοιμάζει τη μισθοδοσία, να έχει πλέγμα αξιών που να ταιριάζει με τη διοίκηση και να είναι συνολικά ένας συνεργάτης που θα σχεδιάζει το κοινό μέλλον» (Α. Κελμάγερ, πρόεδρος της «Κεντρικής Ανθαγοράς Αθηνών», managing partner, The King of Salix, Αθήνα, Caravel, HR Community Conference «Επιχειρηματικότητα και διοίκηση ανθρώπινου δυναμικού» 17/5/2018).

Δημόσιο: Εδώ και λίγο καιρό είναι διαθέσιμη η νέα ιστοσελίδα demosio.gr. Σκοπός του demosio.gr είναι να δώσει πρόσβαση στα δημόσια δεδομένα του «Διαύγεια» σε όλους με εύκολο και απλό τρόπο. Επισκεφθείτε το και δοκιμάστε το.

Κατοικίδια: «Τα κατοικίδιά σας είναι ευπρόσδεκτα σε αυτό το ξενοδοχείο. Ποτέ δεν είχαμε σκύλο που κάπνισε πάνω στο κρεβάτι, καίγοντας έτσι τα σεντόνια. Ποτέ δεν είχαμε σκύλο που έκλεψε τις πετσέτες μας από το δωμάτιο και έβαζε τον ήχο της τηλεόρασης πολύ δυνατά ή μάλωνε φωνάζοντας με τον/τη σύντροφό του. Ποτέ δεν είχαμε σκύλο που μέθυσε και έσπασε έπιπλά μας. Οπότε, αν ο σκύλος σας ή η γάτα σας μπορούν να εγγυηθούν για εσάς, είστε και εσείς ευπρόσδεκτοι στο ξενοδοχείο» (Ξενοδοχείο στη Μηλίνα Πηλίου, Μαγνησία, lifo.gr 27/3/2018).

Συμπράξεις: Η Πανελλήνια Ένωση Συμπράξεων Κοινωνικής Οικονομίας (ΠΕΣΚΟ), στο πλαίσιο της αλληλέγγυας συμβουλευτικής που ασκεί τα τελευταία χρόνια για τις εθελοντικές οργανώσεις και φορείς κοινωνικής οικονομίας με χαρακτηριστική δράση το «Μέντορες για την Κοινωνική Οικονομία», προσφέρει τρία πρότυπα σχέδια χρηματοδότησης για πρότυπες τοπικές, κοινωνικές, πολιτιστικές συμπράξεις με τη μορφή αστικής μη κερδοσκοπικής εταιρείας. Προαπαιτούμενο αυτής της προσφοράς είναι ένα τοπικό σύμφωνο συνεργασίας τουλάχιστον 5 συλλογικών φορέων για τοπικές πολιτιστικές δράσεις ή εκθέσεις αγροτικής κληρονομιάς και εναλλακτικά εκθετήριο τοπικών προϊόντων. Η ΠΕΣΚΟ είναι σε θέση να ενημερώσει επίσης για όλη τη διαδικασία. Πληροφορίες: 210 8813760, Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε., socialactivism.gr.

Μετανάστες: To 6% των Ελλήνων ηλικίας 20-64 ετών κατοικούσαν το 2017 σε άλλες χώρες-μέλη της Ε.Ε. To 2012 το εν λόγω ποσοστό ήταν 4,7%, όπως και το 2007. Μέσος όρος Ε.Ε.: 3,8%. Τα ποσοστά ποικίλλουν σημαντικά μεταξύ των κρατών-μελών, από 1% για Γερμανούς έως 19,7% για Ρουμάνους. Σε γενικές γραμμές, μεγαλύτερη κινητικότητα παρατηρείται στους αποφοίτους της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στην Ε.Ε., καθώς αποτελούν το 32,4% του συνόλου των πολιτών που έχουν μετοικήσει σε άλλο κράτος-μέλος. Το ποσοστό σε αποφοίτους τριτοβάθμιας εκπαίδευσης είναι 31,4%. Παρατηρείται ότι το ποσοστό απασχόλησης στους Έλληνες που βρίσκονται σε άλλη χώρα της Ε.Ε. είναι 77,3% σε σχέση με 57,8% στην Ελλάδα (Eurostat, ΑΠΕ-ΜΠΕ, eleftherostypos.gr 28/5/2018).

Εισβολείς: Τα ξενικά είδη που «εισβάλλουν» στις ελληνικές θάλασσες επηρεάζουν το οικοσύστημα και τον ίδιο τον άνθρωπο. Το φαινόμενο οφείλεται σε φυσικές διεργασίες και στην ανθρώπινη αμέλεια. Το πρόβλημα έγινε εντονότερο όταν πλάτυνε η Διώρυγα του Σουέζ (2015). Χίλια ξενικά είδη έχουν καταγραφεί στη Μεσόγειο. Σε πολλές χώρες απαγορεύουν στα πλοία να αδειάζουν νερό προερχόμενο από ξένες θάλασσες, ωστόσο στην Ελλάδα δεν υπάρχει αυστηρό πλαίσιο. Ναι μεν αλλάζουν τα οικοσυστήματα, ναι μεν έχουμε αλλαγή λόγω των ειδών-εισβολέων, αλλά ο βασικός παράγοντας που αλλάζει τις θάλασσές μας είναι ο άνθρωπος. Είτε αυτό έχει να κάνει με την αλιεία ή την καταστροφική μορφή αυτής είτε έχει να κάνει με τη ρύπανση. Το μόνο δηλητηριώδες είδος στα νερά μας είναι ο λαγοκέφαλος. Υπάρχουν κάποια είδη φυκιών που όντως έχουν αλλάξει την ισορροπία του οικοσυστήματος. Οι μέδουσες εξαπλώνονται όταν δεν υπάρχουν οι θηρευτές τους και αυτοί δεν υπάρχουν λόγω της υπεραλίευσης και της μόλυνσης. Είναι σημαντικό να μας ενημερώνει ο κόσμος. (Α. Μήλιου, Αρχιπέλαγος, Α. Κιτσικώστα, cnn.gr 22/5/2018).

Αστοί και αγρότες: Αυτή τη στιγμή στα αστικά κέντρα ζει το 55% του πλανήτη και, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του ΟΗΕ, θα είναι 68% ως το 2050 με αποτέλεσμα οι πόλεις να γίνονται ολοένα και μεγαλύτερες (σαν μαύρες τρύπες που καταβροχθίζουν τα πάντα…). Η αύξηση του αστικού πληθυσμού θα επικεντρωθεί σε Ινδία, Κίνα και Νιγηρία, που θα εκπροσωπήσουν το 35% της αύξησης αυτής μέχρι το 2050. Η Ινδία θα αποκτήσει επιπλέον 416 εκατ. αστούς, η Κίνα 255 εκατ. και η Νιγηρία 189 εκατ. Ο πληθυσμός των πόλεων από 751 εκατ. ανθρώπους το 1950 έφτασε φέτος τα 4,2 δις (ΑΠΕ-ΜΠΕ, presspublica.gr 17/5/2018, σ.σ. προλαβαίνουμε ίσως ακόμα να σώσουμε τον πλανήτη).

Εξαφάνιση ειδών: Το 83% όλων των άγριων θηλαστικών έχουν εξαφανιστεί μετά την άνοδο του ανθρώπινου πολιτισμού. Μόνο το 4% όλων των θηλαστικών είναι σήμερα άγρια ζώα στη φύση, ενώ το υπόλοιπο 36% των θηλαστικών είναι οι άνθρωποι. Η ανθρωπότητα αναπτύχθηκε με δραματικούς ρυθμούς μέσω της γεωργίας, του ζωικού κεφαλαίου και της βιομηχανικής επανάστασης, αλλά οι άνθρωποι σήμερα αποτελούν ένα σχετικά μικρό ποσοστό της τάξεως του 0,01% όλης της ζωής στον πλανήτη. Έχουν οδηγηθεί στην εξαφάνιση το 80% όλων των θαλάσσιων ζώων, το 15% των ψαριών και το 50% των φυτών της Γης (Εθνική Ακαδημία Επιστημών, ΗΠΑ, Ρ. Μίλο, Ινστιτούτο Βάιτσμαν, Ισραήλ, Guardian, presspublica.gr 26/5/2018).

Ελαιόλαδο: Αρκούσε μια ανακοίνωση της ισπανικής κυβέρνησης ότι «φέτος υπάρχει καλή ανθοφορία» για να επικρατήσει πανικός στη διεθνή αγορά ελαιολάδου και να ξεκινήσει μια πτώση των τιμών παραγωγού σε όλες τις ελαιοπαραγωγικές χώρες και στην Ελλάδα, η οποία συνεχίζεται (εν αναμονή της καρπόδεσης). Οι αγοραπωλησίες πάγωσαν. Το πρόβλημα θα επιδεινωθεί αν αυξηθούν οι εισαγωγές αδασμολόγητου ελαιολάδου από την Τυνησία. Η παραγωγή μοιάζει ότι θα είναι στα ίδια επίπεδα στην Ελλάδα. Η πίεση των τιμών προβληματίζει έντονα διότι έχει αποθηκευτεί πολύ λάδι στους παραγωγούς. Το πρόβλημα στην Ελλάδα είναι ότι δεν υπάρχει στρατηγική στον τομέα (tharrosnews.gr, 29/05/2018).

Διεπαγγελματικές: Τον Οκτώβριο του 1990 η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρουσίασε μία ανακοίνωση στο Συμβούλιο σχετικά με τον μελλοντικό ρόλο που μπορούν να διαδραματίσουν στον γεωργικό τομέα οι επαγγελματικές οργανώσεις με τις συμφωνίες που συνάπτουν μεταξύ τους, ώστε να διευκολύνουν τον διάλογο μεταξύ των επιχειρήσεων στην αλυσίδα εφοδιασμού, να προωθήσουν τις καλύτερες δυνατές πρακτικές και να συμβάλουν στη διαφάνεια των αγορών. Έτσι, η Επιτροπή ορίζει τις διεπαγγελματικές σχέσεις ως σχέσεις συνεργασίας οι οποίες διαμορφώνονται εθελοντικά μεταξύ των διάφορων επαγγελματικών κατηγοριών που έχουν σχέση με την παραγωγή, την εμπορία και κατά περίπτωση τη μεταποίηση, τη διακίνηση ενός προϊόντος ή μιας ομάδας ομοειδών γεωργικών προϊόντων. Οι διεπαγγελματικές οργανώσεις θα πρέπει να αποτελούν στο εσωτερικό της ζώνης παραγωγής την οποία καλύπτουν έναν ανοιχτό χώρο συζητήσεων και ανταλλαγής πληροφοριών μεταξύ των κατόχων γεωργικών εκμεταλλεύσεων, των βιομηχανιών μεταποίησης και των εμπόρων με βάση την εθελοντική συμμετοχή των μελών τους. Μια καλή βάση είναι η αρχή της αντιπροσωπευτικότητας των επαγγελματικών κατηγοριών και της αντιπροσωπευτικότητας της παραγωγής ή/και της μεταποίησης ή/και της εμπορίας του προϊόντος για το οποίο συστήνεται η Δ.Ο. και κατά κανόνα η αρχή της ομοφωνίας στις αποφάσεις των οργάνων των μελών μιας Δ.Ο. Παρέχεται η δυνατότητα υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις να επεκτείνουν ορισμένους κανόνες που εφαρμόζονται εντός των Δ.Ο. και σε επιχειρήσεις που δεν είναι μέλη τους. Προκειμένου οι Δ.Ο. να επιτελέσουν τον ρόλο τους και να προωθήσουν τη γεωργική παραγωγή, είναι σχεδόν πάντοτε αναγκασμένες να διαθέτουν ισχυρά αποθεματικά και πόρους. Διαπιστώνεται ακόμα μία φορά ότι η συλλογική και οργανωμένη δράση με βάση τον διάλογο και τη συμφωνία κατόπιν ομοφωνίας, που προϋποθέτει και συνεπάγεται ειδικά ο θεσμός των Δ.Ο., δεν είναι συμβατή με τη νοοτροπία μιας κοινωνίας που δεν πείθει ότι αποδέχεται την ένταξή της στον δυτικό τρόπο του πράττειν, όπως και η αγροτική συλλογική δράση. Δυστυχώς τα υφιστάμενα δεδομένα προδιαγράφουν το μέλλον χειρότερο από το παρελθόν (Ά. Μητροπούλου, «Ναυτεμπορική»).

Πεπόνια: Δύο πεπόνια πουλήθηκαν στην αγορά του Σαπόρο της Ιαπωνίας για 29.300 $, σε μια χώρα στην οποία το συγκεκριμένο φρούτο θεωρείται σύμβολο ευμάρειας. Ενώ σε άλλες χώρες θεωρείται σύμβολο πλούτου το ακριβό κρασί, στην Ιαπωνία αντιμετωπίζεται με αυτόν τον τρόπο το πεπόνι yubari. Μάλιστα αρκετοί το αγοράζουν ως δώρο για φίλους ή συναδέλφους (Daily Mail, iefimerida.gr 26/5/2018).

Δημήτρης Μιχαηλίδης,
Δημοσιογράφος – «ΑγροΝέα»

Share this post

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn