sel.8_24.png
Έργα στον Πύργο Σαντορίνης με την ενίσχυση του τοπικού αγροτικού συνεταιρισμού ύψους 15.000 € συμφωνήθηκαν στις 3/5/2018 με το διοικητικό συμβούλιο της «Εστίας Πύργου». Επίσης αποφάσισαν ομόφωνα την ενοικίαση μέρους οικοπέδου του τοπικού συνεταιρισμού για δημιουργία χώρου στάθμευσης στον Πύργο κατόπιν σχετικής τοποθέτησης του προέδρου της Ένωσης Συνεταιρισμών Θηραϊκών Προϊόντων κ. Μ. Καφούρου. Η «Εστία» εκφράζει την ικανοποίησή της για την καλή συνεργασία με τον τοπικό αγροτικό συνεταιρισμό (atlantea.news 6/5/2018, σ.σ. υπάρχουν και κανονικοί συνεταιρισμοί, που συμβάλλουν στην τοπική ανάπτυξη και δεν είναι συγκαλυμμένες πολυμετοχικές εταιρίες).

Πράσινο φως σε 30 οικοδομικούς συνεταιρισμούς δίνει το Υπουργείο Περιβάλλοντος & Ενέργειας, ενώ τέσσερις από αυτούς πήραν το πολυπόθητο «εισιτήριο» της οικιστικής καταλληλότητας για να δομήσουν τις εκτάσεις τους και να προχωρήσουν στη δημιουργία πρότυπων οικιστικών αναπτύξεων. Σε 11 περιφερειακές ενότητες της χώρας εκτός της Αττικής έπειτα από δεκαετίες αναμονής, παλινωδιών και καθυστερήσεων παίρνουν πράσινο φως οικιστικής ανάπτυξης για να ρίξουν θεμέλια και να προχωρήσουν σε πολεοδόμηση συνολικής έκτασης 6.877,9 στρεμμάτων, δηλαδή όση είναι η έκταση του Ελληνικού! (Α. Δεμερτζής, ecopress.gr 7/5/2018, σ.σ. οι οικοδομικοί συνεταιρισμοί ως κομμάτι της κοινωνικής οικονομίας ικανοποιούν τις ανάγκες των μελών τους, έστω και τις επίπλαστες ανάγκες. Συγχαρητήρια διότι προχωρά η κοινωνική οικονομία – ελπίζουμε χωρίς να καταστρέφεται το κοινό μας περιβάλλον).

Σαραντατετράχρονος αγρότης εγκλωβίστηκε κάτω από το τρακτέρ του (11/5/2018) και παρέμενε επί ώρες νεκρός στο σημείο στο Άνω Διακοφτό Αχαΐας. Βρέθηκε επειδή ανησύχησαν οι οικείοι του. Ο Παναγιώτης ασχολούνταν με την καλλιέργεια ελιάς, αμπελιών και σταφίδων (ert.gr 12/5/2018, σ.σ. πόσοι αγρότες σκοτώνονται κάθε χρόνο στην Ελλάδα και ποια είναι η κατάσταση σε σχέση με άλλα κράτη; Μήπως είναι πολύ επικίνδυνο να είσαι αγρότης μεταξύ πολλών άλλων;…).

Εύσημα στους παραγωγούς κάστανου στην περιοχή της Ποταμιάς και της Σκήτης στην Αγιά Λάρισας απένειμε ο υφυπουργός του ΥΠΑΑΤ λέγοντας: «Η καλύτερη κίνηση για την προστασία και την ανάδειξη του εξαιρετικού κάστανου και των κόπων σας είναι η δημιουργία οργάνωσης παραγωγών. Η επιχειρηματική ιδέα απαιτεί τη συμμετοχή σε οργανώσεις παραγωγών που λαμβάνουν υπόψη τα χαρακτηριστικά και τις αδυναμίες της γεωργίας, αλλά και τα πλεονεκτήματα της ποιότητας των πρώτων υλών και της ταυτότητας του τελικού προϊόντος. Οι σύγχρονοι παραγωγοί δεν πρέπει απλώς να παράγουν ένα προϊόν, αλλά καλούνται να διαχειριστούν ολόκληρα παραγωγικά οικοσυστήματα. Το νέο μοντέλο αγρότη μετατρέπει τον παραγωγό από εργάτη γης σε σύγχρονο επιχειρηματία, οργανωμένο σε ομάδες παραγωγών με μακροπρόθεμο σχεδιασμό παραγωγής και εμπορίας ποιοτικών προϊόντων, με περιβαλλοντική συνείδηση, μεγαλύτερη δυνατότητα αξιοποίησης των καινοτόμων τεχνολογιών και καλύτερη διαπραγμάτευση με τον έμπορο» (Β. Κόκκαλης, larissanet.gr 4/5/2018).

Ο επίτροπος Γεωργίας της Ε.Ε. Φιλ Χόγκαν επιβεβαίωσε ότι θα συμφωνήσει με τα αιτήματα του Ηνωμένου Βασιλείου σχετικά με κανόνες της Ε.Ε. για τη διαφοροποίηση των καλλιεργειών, οι οποίοι θα χαλαρώσουν έπειτα από υπερβολική βροχή που καθυστέρησε την καλλιέργεια (neapaseges.gr 4/5/2018, σ.σ. ώστε χαλαρώνουν οι κανονισμοί όταν έχει πολλή βροχή και ικανούς εκπροσώπους των αγροτών, στην Ελλάδα χωρίς αγροτική εκπροσώπηση και χωρίς Υπηρεσίες αξιόλογες... προφανώς οι ελληνικές Υπηρεσίες κρίνονται ανίκανες για ανάλογα αιτήματα…)

Όσο πιο κοντά ζει ένας άνθρωπος σε κάποια κτηνοτροφική φάρμα με βοοειδή και χοίρους, τόσο μικρότερος είναι ο κίνδυνος να εμφανίσει διάφορες κοινές αλλεργίες. Προηγούμενες μελέτες είχαν δείξει ότι ο κίνδυνος αλλεργιών είναι μειωμένος για τους αγρότες και τους εργαζομένους σε τέτοια αγροκτήματα σε σχέση με τον γενικό πληθυσμό. Η μελέτη σε 2.500 άτομα (20-72 ετών) έδειξε ότι το 30% είχε αλλεργία σε γύρη, ακάρεα σκόνης, γάτες, σκύλους κ.ά. Διαπιστώθηκε ότι όσοι ζούσαν σε απόσταση έως 330 μέτρων από κάποια κτηνοτροφική μονάδα είχαν κατά μέσο όρο 27% μικρότερη πιθανότητα να είναι αλλεργικοί. Και όσοι ζούσαν σε ακτίνα 500 μέτρων από χοίρους ή 400 μέτρων από αγελάδες είχαν αντίστοιχα 37% και 32% μικρότερο κίνδυνο εκδήλωσης αλλεργίας σε σχέση με όσους ζούσαν σε απόσταση άνω των 800 μέτρων. Όσες περισσότερες κτηνοτροφικές φάρμες υπήρχαν σε απόσταση 500 μέτρων, τόσο μειωνόταν ο κίνδυνος αλλεργίας. Ο κίνδυνος ήταν 4% μικρότερος για κάθε πρόσθετη φάρμα και ειδικότερα 14% μικρότερος για κάθε έξτρα χοιροτροφείο. Όσοι είχαν γεννηθεί και μεγαλώσει σε αγρόκτημα με ζώα ήταν λιγότερο πιθανό (22%) να εμφανίσουν αλλεργία σε σχέση με όσους δεν είχαν μεγαλώσει σε φάρμα (πιθανότητα αλλεργίας 34%). «Παρά τις ανησυχίες για τη ρύπανση του αέρα από τις κτηνοτροφικές φάρμες και τις επιπτώσεις στη δημόσια υγεία, τα ευρήματά μας δείχνουν ότι υπάρχουν οφέλη από τη διαβίωση κοντά σε τέτοιες μονάδες» (δρ Λ. Σμιτ, Πανεπιστήμιο Ουτρέχτης, Occupational & Environmental Medicine, dikaiologitika.gr 2/5/2018).

Ολοκληρώθηκε η πρώτη συνάντηση διαβούλευσης για την κατάρτιση εθνικής στρατηγικής για τα δάση, όπως είχε ανακοινωθεί στις 18/4/2018. Στη συνάντηση αυτή προσκλήθηκαν φορείς από όλο το φάσμα των ενδιαφερόμενων μερών. Στόχος είναι τα δάση να προσφέρουν το 1% στο ΑΕΠ της χώρας. Η κ. Ιγγλέζη (Μόνιμη Επιτροπή Βουλής) τόνισε ότι «είναι η πρώτη φορά που η χώρα θέλει στρατηγική και ανοίγει διάλογο με την κοινωνία μέσα και από τις κοινοβουλευτικές διαδικασίες». «Στόχος είναι η εθνική δασική στρατηγική να αναρτηθεί για διαβούλευση σε δύο μήνες» (Σ. Φάμελλος, αν. υπουργός Περιβάλλοντος). Η δημόσια διαβούλευση θα συνεχιστεί στη Θεσσαλονίκη με παρόμοια δομή και θεματολογία, ενώ ενδιάμεσα οι εμπλεκόμενοι φορείς μπορούν να στέλνουν τις απόψεις τους για όλα μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε., texnologosgeoponos.gr 12/5/18, σ.σ. ελπίζω να ήταν στις διαβουλεύσεις και οι κτηνοτρόφοι, καθόσον η πανίδα είναι συμβιωτική με τη χλωρίδα και εξασφαλίζει τη βιωσιμότητα των δασών).

Γερμανο-αμερικανική επιστημονική μελέτη κατέληξε στο συμπέρασμα ότι τα παιδιά που ζουν στην ύπαιθρο περιβαλλόμενα από ζώα και σκόνη γεμάτη βακτήρια μεγαλώνουν έχοντας πιο ανθεκτικό ανοσοποιητικό σύστημα, πράγμα που μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο αργότερα όχι μόνο για σωματικές, αλλά και για ψυχικές παθήσεις. Η λεγόμενη «υπόθεση υγιεινής» (δηλαδή ότι τα αποστειρωμένα περιβάλλοντα της πόλης γυρνούν μπούμερανγκ όσον αφορά την προστασία από τα μικρόβια) έχει ισχύ ακόμη και στο πεδίο των ψυχικών διαταραχών. Τα παιδιά της πόλης χωρίς καμία επαφή με ζώα είχαν σημαντικά υψηλότερα επίπεδα στρες και φλεγμονής στον οργανισμό τους σε σχέση με τα παιδιά της φάρμας. Προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι όσοι άνθρωποι εμφανίζουν αυξημένα επίπεδα φλεγμονώδους αντίδρασης στο σώμα τους είναι πιθανότερο να εμφανίσουν κατάθλιψη ή μετατραυματική αγχώδη διαταραχή. Όσοι ζουν σε αστικές περιοχές μακριά από ζώα όχι μόνο γίνονται πιο ευάλωτοι στις αλλεργίες, αλλά και σε ψυχιατρικές διαταραχές. Οι ερευνητές συμβουλεύουν τους ανθρώπους των πόλεων να τρώνε τροφές πλούσιες σε υγιή βακτήρια ή προβιοτικά, να περνούν χρόνο κοντά στη φύση και να έχουν κάποιο κατοικίδιο στο σπίτι τους (καθηγητής Σ. Ρέμπερ, Πανεπιστήμιο της Ουλμ Γερμανίας, Πανεπιστήμιο του Κολοράντο, ΗΠΑ, Περιοδικό Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών των ΗΠΑ, PNAS, dikaiologitika.gr 2/5/2018).

Ακόμα και 10 χρόνια ζωής μπορούν να κερδίσουν όσοι ακολουθούν πέντε υγιεινές συνήθειες, όπως συμπεραίνει αμερικανική έρευνα. Οι 5 συνήθειες είναι: η υγιεινή διατροφή, η τακτική σωματική άσκηση, το κανονικό βάρος, η κατανάλωση αλκοόλ με μέτρο και το κόψιμο του τσιγάρου. Η μελέτη έγινε σε 79.000 γυναίκες και 44.400 άνδρες σε βάθος 30ετίας. Διαπιστώθηκε ότι όσοι άνθρωποι τηρούσαν τις 5 υγιεινές συνήθειες είχαν κατά μέσο όρο 82% μικρότερη πιθανότητα να πεθάνουν από καρδιαγγειακά και 65% μικρότερο κίνδυνο να πεθάνουν από καρκίνο. Γενικότερα οι πρώτοι είχαν 74% μικρότερο κίνδυνο θανάτου από οποιαδήποτε αιτία (Σχολή Δημόσιας Υγείας Πανεπιστημίου Χάρβαρντ, ecozen.gr 30/4/2018).

Δημήτρης Μιχαηλίδης,
Δημοσιογράφος – «ΑγροΝέα»

Share this post

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn