agrotiki_oikonomia_14.png

Κρασί, τυρί: Τα σκληρά πικάντικα τυριά ταιριάζουν με ημίγλυκα κόκκινα ξηρά, πόρτο, σέρι ή ροζέ κρασιά. Ξηρά ή ημίγλυκα, άσπρα ή ροζέ συνοδεύουν καλύτερα τα μαλακά τυριά. Τα μπλε τυριά ταιριάζουν καλύτερα με πόρτο ή ξηρό σέρι. Καπνιστά τυριά ταιριάζουν καλύτερα με κόκκινο ή άσπρο ξηρό κρασί. Τυριά τύπου μπρι και καμαμπέρ ταιριάζουν με αφρώδη κρασιά. Η μοτσαρέλα ταιριάζει με ημίγλυκα άσπρα ή ροζέ κρασιά. Δεν σερβίρουμε ποτέ το τυρί παγωμένο, γιατί χάνει τις γευστικές του ιδιότητες. Αφήστε το για καμιά ώρα εκτός ψυγείου (sintayes.gr, 3/2/2018).

CO2: Το πρόγραμμα «Αγροκτήματα με μηδενικό αποτύπωμα άνθρακα, αποβλήτων και νερού. Κατευθυντήριες οδηγίες για στρατηγικές αειφόρου διαχείρισης του βαλκανικού γεωργικού τομέα – BalkanRoad» θα υλοποιηθεί σε πέντε χώρες (Ελλάδα, Κύπρο, Βουλγαρία, Π.Γ.Δ.Μ. και Αλβανία) και επτά οργανισμούς. Στόχος του είναι η βελτίωση του βαλκανικού γεωργικού περιβάλλοντος, καθώς και η δημιουργία ενός κοινού βαλκανικού πρωτοκόλλου για οικολογικό σήμα. Για τον σκοπό αυτό θα αναπτυχθεί ένα εύκολο στη χρήση λογισμικό (ROAD), το οποίο θα καταγράφει, θα υπολογίζει και θα αξιολογεί το περιβαλλοντικό αποτύπωμα των εμπορεύσιμων γεωργικών προϊόντων (greenagenda.gr, 31/1/2018).

Μεσογειακή 1: Η μεσογειακή διατροφή, η λεγόμενη και «κρητική διατροφή», μολονότι εκθειάζεται για τα οφέλη της στην υγεία, χάνεται σταδιακά από τη Μεσόγειο, γεγονός που οδηγεί σε αύξηση της παχυσαρκίας και των χρόνιων ασθενειών στην περιοχή, αλλά επίσης και σε αναπηρίες και πρόωρο θάνατο, προειδοποίησε ο Οργανισμός Επισιτισμού & Γεωργίας του Ο.Η.Ε. (FAO) στην Παγκόσμια Έκθεση Μιλάνου σε συνεργασία με το Διεθνές Κέντρο Ανωτέρων Μεσογειακών Αγρονομικών Σπουδών (CIHEAM). Η μεσογειακή ή κρητική διατροφή, που έχει αποδειχθεί από επιστημονικές μελέτες ότι προλαμβάνει τις καρδιαγγειακές παθήσεις, αποτελείται κατά κύριο λόγο από φρούτα, λαχανικά, άπαχο κρέας, ψάρι και ελαιόλαδο αντί για ζωικά λίπη. Η παγκοσμιοποίηση, οι εμπορικές συναλλαγές ειδών διατροφής και η αλλαγή του τρόπου ζωής, κυρίως η αλλαγή του ρόλου των γυναικών στην κοινωνία, μεταβάλλουν τις καταναλωτικές συνήθειες στη Μεσόγειο (govastileto.gr, 17/1/2018).

Μεσογειακή 2: Η μεσογειακή διατροφή είναι θρεπτική, καλά ενσωματωμένη στους τοπικούς πολιτισμούς, σέβεται το περιβάλλον και ευνοεί τις τοπικές οικονομίες. Όμως, καθώς εισάγονται ολοένα και περισσότερα προϊόντα από άλλες περιοχές και το αγροτικό τοπίο μεταμορφώνεται από τις μονοκαλλιέργειες, τα παραδοσιακά διατροφικά συστήματα υφίστανται τις επιπτώσεις της τροποποίησης των διατροφικών συνηθειών. Μόνο το 10% των παραδοσιακών ποικιλιών φυτών καλλιεργούνται ακόμη σήμερα στην περιοχή της Μεσογείου. Ο τουρισμός, ο εντεινόμενος αστισμός, η εξάντληση των φυσικών πηγών και η απώλεια των παραδοσιακών γνώσεων συμβάλλουν στον ταχύτατο περιορισμό της γενετικής ποικιλομορφίας των φυτών και των ζώων σε όλη τη Μεσόγειο (Α. Μέιμπεκ, «Βιώσιμα Διατροφικά Συστήματα FAO», govastileto.gr, 17/1/2018).

Γιαούρτι και βιοκαύσιμα: Γερμανοί και Αμερικανοί επιστήμονες βρήκαν τον τρόπο να μετατρέψουν τα απόβλητα από την παραγωγή γιαουρτιού σε πρώτη ύλη για τα βιοκαύσιμα και τα αντιβιοτικά για ζώα. Τα κατάλοιπα περιέχουν λακτόζη, φρουκτόζη και γαλακτικό οξύ. Οι ερευνητές παρήγαγαν καπροϊκό ή εξανικό οξύ και καπρυλικό ή οκτανικό οξύ, που είναι «πράσινα» αντιμικροβιακά, τα οποία μπορούν να προστεθούν στις ζωοτροφές στη θέση των κανονικών αντιβιοτικών. Σε δεύτερο στάδιο με περαιτέρω επεξεργασία είναι δυνατό να παραχθούν βιοκαύσιμα για χρήση σε αεροσκάφη. Οι ανοικτοί βιοαντιδραστήρες σε μερικούς μήνες παράγουν καπροϊκό και καπρυλικό οξύ, καθώς και άλλα δευτερεύοντα προϊόντα. «Θέλουμε να ανακτήσουμε τα πάντα από το ελληνικό γιαούρτι, συμπεριλαμβανομένου του νερού. Αυτό θα βοηθούσε και τη βιομηχανία να είναι κερδοφόρα, και να προχωρήσουμε σε μια πιο κυκλική οικονομία» (Λ. Ειντζενεντ, «Daily Mail», 14/12/2017).

Κασκαβάλι: Με προεργασία 3 ετών η περιφέρεια Ηπείρου δρομολογεί την κατοχύρωση του τυριού κασκαβάλι ως προϊόντος Π.Ο.Π. και Π.Γ.Ε. της Πίνδου, περιοχή όπου δραστηριοποιήθηκαν επί αιώνες κτηνοτρόφοι, ίδρυσαν ορεινούς οικισμούς και δημιούργησαν τη δική τους γαστρονομία και πολιτισμό (agrotika-nea.gr, 3/2/2018).

ePublishing: Tο ΕΚΤ ePublishing περιλαμβάνει 3 ξεχωριστές πλατφόρμες για περιοδικά, πρακτικά συνεδρίων και βιβλία/μονογραφίες. Η Εντομολογική Εταιρεία Ελλάδος ενδιαφέρεται και για τη μελέτη των ωφέλιμων και παραγωγικών εντόμων, των εχθρών και των ασθενειών αυτών, καθώς και για την προστασία του περιβάλλοντος από τη μη ορθολογική χρήση κάθε φύσεως μέσων, εντομοκτόνων και άλλων χημικών ουσιών. Οι μελέτες διατίθενται ηλεκτρονικά για το κοινό στο https://ejournals.epublishing.ekt.gr/index.php/entsoc/issue/archive?issuesPage=1#issues (Εντομολογική Εταιρεία Ελλάδος / Ε.Ε.Ε., Entomologia Hellenica, www.ekt.gr).

Μοναξιά: Στην Αγγλία ορίστηκε υπουργός Μοναξιάς με αρμοδιότητα «την κατάρτιση μίας εθνικής στρατηγικής για να καταπολεμηθεί αυτή η σύγχρονη μάστιγα». Εννέα εκ. Άγγλοι (τα 2 εκ. άνω των 75 ετών) υποφέρουν από μοναξιά, η οποία «βλάπτει την υγεία όσο και 15 τσιγάρα την ημέρα» και «μπορεί να αντιμετωπιστεί μόνο αν συνεργαστούν όλοι: η κυβέρνηση, οι εργοδότες, οι επιχειρήσεις, οι οργανισμοί της κοινωνίας των πολιτών, οι οικογένειες, οι τοπικές κοινωνίες και κάθε άτομο ξεχωριστά». Όσοι ζουν ολομόναχοι, δίχως να έχουν κάποιον να μιλήσουν και να μοιραστούν τις σκέψεις και τις εμπειρίες τους παρουσιάζουν σταδιακή φθορά της ψυχοσωματικής υγείας τους. Είναι επίσης πιθανό να ζουν τελικά λιγότερο απ’ ό,τι όσοι δεν είναι μόνοι τους. Η συχνότητα της μοναξιάς κορυφώνεται στην εφηβεία, στα πρώτα χρόνια της ενήλικης ζωής και ύστερα στους ηλικιωμένους. Μία λύση είναι η συμμετοχή σε προγράμματα εθελοντισμού (Ν. Δέγλερης, presspublica.gr, 24/1/2018).

Πλούτος: Οι 500 πλουσιότεροι άνθρωποι στη Γη αύξησαν τις περιουσίες τους συνολικά κατά 1 τρισ. $ το 2017 και έτσι έχουν συνολική περιουσία 5,3 τρισ. $ (4,4 τρισ. το 2016). Το κλειστό σύστημα δολαρίου και ευρώ δείχνει ότι το χρήμα δεν ανακυκλώνεται, δεν αναδιανέμεται, παρά απεναντίας τείνει να συσσωρεύεται διαρκώς σχεδόν νομοτελειακά. Παλιά λέγαμε «το χρήμα πάει στο χρήμα» και πιστεύαμε ότι αυτό θα το διορθώναμε με την ψήφο μας. Αμ δε!

Θερμίδες: Από τις 8/5/2018 σε όλα τα εστιατόρια των Η.Π.Α. δίπλα στον κατάλογο θα αναφέρονται οι θερμίδες που περιέχει κάθε μερίδα της παραγγελίας. Αυτή η διάταξη του Αμερικανικού Οργανισμού Τροφίμων & Φαρμάκων (Food & Drug Administration / FDA) θα εφαρμόζεται σε όλες τις πολιτείες των Η.Π.Α., όχι μόνο στα εστιατόρια, αλλά και στις αυτόματες μηχανές, καθώς και σε όλες τις αλυσίδες γρήγορου φαγητού που διαθέτουν πάνω από 20 υποκαταστήματα. Από τις 8/7/2018 θα εφαρμόζεται και στα καταστήματα έτοιμου φαγητού self service. Δεν νοείται υγιεινή διατροφή, ακόμα και η μεσογειακή διατροφή, χωρίς τον περιορισμένο αριθμό θερμίδων. Η παχυσαρκία είναι νόσος με επιπτώσεις όπως καρδιοπάθειες, διαβήτη τύπου ΙΙ, υπέρταση, ορμονικές διαταραχές κ.λπ. (Ν. Κατσαρός, Facebook, 27/12/2017).

Λίπη: Το ανοσοποιητικό σύστημα αντιδρά σε διατροφή πλούσια σε λιπαρά και θερμίδες όπως αντιδρά σε μία βακτηριακή λοίμωξη και αυτό είναι ολέθριο για το ανοσοποιητικό σύστημα. Το ανθυγιεινό φαγητό καθιστά την άμυνα του οργανισμού πιο επιθετική μακροπρόθεσμα και η φλεγμονή που προκαλεί η εσωτερική ενεργοποίηση του ανοσοποιητικού παραμένει ισχυρή. Μακροπρόθεσμα μπορεί να οδηγήσει σε αρτηριοσκλήρυνση και διαβήτη. Η δυτική διατροφή, εκτός από την οξεία φλεγμονώδη αντίδραση που πυροδοτεί, αλλάζει τον τρόπο αποθήκευσης των γενετικών πληροφοριών. «Τα ευρήματά μας έχουν μεγάλη συσχέτιση με τον σύγχρονο τρόπο ζωής. Η υγιεινή διατροφή πρέπει να γίνει βασικό στοιχείο της ακαδημαϊκής μας μόρφωσης, ώστε ειδικά τα μικρά παιδιά να μάθουν να αντιστέκονται στους πειρασμούς της βιομηχανίας τροφίμων» (A. Christ, Πανεπιστήμιο Βόννης Cell, sciencedaily.com, 14/1/2018).

Ρύζι: Το ξαναζεσταμένο ρύζι είναι επικίνδυνο, καθώς μπορεί να προκαλέσει δηλητηρίαση, διότι, όταν το αφήσουμε έξω από το ψυγείο, αναπτύσσεται το βακτήριο Bacillus cereus, που προκαλεί τοξίνες ακόμα και αν μείνει μία μέρα στο ψυγείο. Τα συμπτώματα της τροφικής δηλητηρίασης, όπως εμετός και διάρροια, θα εκδηλωθούν 1-5 ώρες αργότερα με διάρκεια όχι μεγαλύτερη από 24 ώρες. Βρετανικό Εθνικό Σύστημα Υγείας, Food Standards Agency, ladylike.gr, 24/1/2018).

Δημήτρης Μιχαηλίδης,
Δημοσιογράφος – «ΑγροΝέα»

Share this post

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn