agrotikiOIkonomia_oct15.jpg

 

Πραγματοποιήθηκε δημόσια διαδικτυακή συζήτηση προς τιμήν της Ελληνίδας αγρότισσας με πρωτοβουλία της κας Μάγδας Κοντογιάννη, κτηνοτρόφου (69320 94231), γραμματέως του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Αττικής, μέσω της πλατφόρμας Zoom και με την τεχνική στήριξη του Skywalker-Εργασία στην Ελλάδα και ταυτόχρονη διαδραστική παρουσία στο Facebook για προτάσεις και ερωτήσεις και στο www.vgainoumemprosta.skywalker.gr μόνο για παρακολούθηση της συζήτησης.

Στη δημόσια διαδικτυακή συζήτηση,  η οποία είναι διαθέσιμη στο https://www.facebook.com/Skywalker.gr/videos/3438496412877074/, μετείχαν κατόπιν πρόσκλησης της κας Κοντογιάννη (Μενίδι Αττικής) οι κ.κ. Ελισάβετ-Ειρήνη Μιχαηλίδου (Νέος Σκοπός Σερρών, συντονίστρια), Αργυρώ Λαγγουράνη (Λιδορίκι Φωκίδας), η Μαρία Καραντάνη (Σκεπαστό Καλαβρύτων), Ευθυμία Πετρίδου (Κλεισοχώρι Πέλλας) και Ευαγγελία Μωραΐτη, ενώ η κα Ελισάβετ Καλαρούτη, Διευθύντρια Δράσεων, Skywalker, παρείχε την αναγκαία τεχνική στήριξη. Συνολικά μετείχαν 55 αγρότισσες, η συζήτηση είχε 8.828 θεάσεις και 157 κοινοποιήσεις στο Facebook.

Η συζήτηση-γιορτή ξεκίνησε με χαιρετισμό και «στην υγεία όλων με… γάλα», τον άσπρο «χρυσό» των κτηνοτρόφων, ενώ η μία σύνδεση έγινε μέσα από στάβλο με τα πρόβατα και τα νεογέννητα αρνάκια στο Μενίδι, αδειοδοτημένο από το 1967, όπου χαιρετισμό απηύθυνε και η συνταξιούχος κτηνοτρόφος κα Κατερίνα Κοντογιάννη, Αρβανίτισσα. Η κάθε μία αγρότισσα έτυχε να είναι παντρεμένη με ήδη τρία παιδιά και μία με ένα παιδί και να είναι ήδη σε ενδιαφέρουσα.

Τη συζήτηση χαιρέτισε η υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κα Φωτεινή Αραμπατζή με μαγνητοσκοπημένο μήνυμα.

Ανάμεσα στα πολλά και σημαντικά καταγράψαμε και μερικά απολογιστικά, όπως ότι:

  1. Οι αγρότισσες με πρόωρη συνταξιοδότηση φτάνουν το 56,5%.
  2. Σύμφωνα με τις 653.283 δηλώσεις ΟΣΔΕ, οι γυναίκες αρχηγοί εκμεταλλεύσεων είναι το 47%, δηλαδή 305.913, χωρίς να είναι ξεκάθαρο αν μερικές είναι εικονικές ή «παρένθετες» για λόγους οικογενειακής στρατηγικής.
  3. Στις μικρές/πολύ μικρές αγροτικές επιχειρήσεις το 46% ανήκει σε γυναίκες.
  4. Οι εκμεταλλεύσεις των αγροτισσών είναι συνήθως μόνο το 40% του μεγέθους των εκμεταλλεύσεων των αγροτών.
  5. Οι Ελληνίδες αγρότισσες που στηρίζονται από την εξισωτική ενίσχυση είναι το 40% του συνόλου των ενισχυόμενων.
  6. Στα προγράμματα επαγγελματικής κατάρτισης του ΕΛΓΟ «Δήμητρα» οι γυναίκες το 2018 ήταν μόνο το 32%.
  7. Γυναίκες ήταν το 29,33% των αιτούμενων νέων γεωργών.
  8. Στα Σχέδια Βελτίωσης μόνο το 26% ήταν αιτήσεις αγροτισσών.
  9. Μόνο το 16% των συμμετεχόντων στα έργα LEADER είναι γυναίκες.
  10. Οι αγρότισσες κατέχουν μόλις το 12% της αγροτικής έκτασης στην Ε.Ε.

Επισημάνθηκε ότι αγρότης είναι ένα εξαιρετικά αντίξοο επάγγελμα και ακόμα δυσκολότερο ο κτηνοτρόφος, αλλά εκεί που σχεδόν τερματίζονται οι αντοχές είναι στην περίπτωση της γυναίκας κτηνοτρόφου, σημείωσε η κα Αραμπατζή.

Υπάρχουν ουσιαστικές αρνητικές διαφοροποιήσεις στις υποστηρικτικές υπηρεσίες της Πολιτείας, αλλά και γενικότερα προς τις αγρότισσες μητέρες σε σχέση με τις αστές μητέρες. Ακόμα και στις πληρωμένες άδειες λοχείας και φροντίδας παιδιού οι αγρότισσες δεν απολαμβάνουν κάποια μέριμνα. Η γυναίκα αγρότισσα είναι ο αφανής αθόρυβος ήρωας της υπαίθρου με αδήλωτη, επίπονη, συνεχή εργασία. Η Ελληνίδα αγρότισσα έχει μικρότερο εισόδημα από τον άνδρα αλλά και πολύ λιγότερες παροχές από την αστή γυναίκα και συνήθως βρίσκεται χωρίς τη βοήθεια που μπορεί να έχει η γυναίκα των πόλεων.

Η αγρότισσα φαίνεται να έχει όλα εκείνα τα προσόντα που χρειάζεται η σύγχρονη εποχή μας και τη δύναμη να υπηρετεί ταυτόχρονα πολλούς στόχους (multitasking), να έχει θηλυκό μυαλό που γεννά λύσεις, ενσυναίσθηση και κυρίως να μπορεί να λειτουργεί με συλλογικότητα, που είναι απαραίτητη δεξιότητα σήμερα. Η αγρότισσα πρέπει να μπορεί να ασκεί ταυτόχρονα 100 ειδικότητες, ακόμα αυτήν της λογίστριας.

Μεγάλη αδικία είναι η αστική φορολόγηση και αντιμετώπιση πολλών καταστάσεων, που καταστρέφουν την αγροτική κοινωνία, ενώ την ίδια στιγμή δεν λειτουργούν αστικές πρόνοιες. Έτσι, αυτοτελείς διαφοροποιημένες αγροτικές εκμεταλλεύσεις αντιμετωπίζονται από τους γραφειοκράτες «οικογενειακά», κάτι που στερεί την επιχειρηματική ευελιξία, που προσφέρεται στις αστές.

Ο Covid-19 ανέδειξε τη διαφορά ποιότητας ζωής στις αγροτικές περιοχές, «σχεδόν δεν καταλάβαμε την πανδημία, παρά μόνο όταν μας έφερναν τα προβλήματά τους οι αστοί», ανέφερε μια αγρότισσα. Οι αγροτικές περιοχές συνειδητοποίησαν την τοπική διατροφική ασφάλεια, που θα συζητηθεί από τον Κτηνοτροφικό Σύλλογο Αττικής την επόμενη Τετάρτη 21/10, στις 12:00 το μεσημέρι, στο Facebook, όπως μας είπε η κα Μάγδα Κοντογιάννη.

Η κα Ε.Ε. Μιχαηλίδου θυμήθηκε ότι στο αγροτικό σχολείο που πήγαινε, ο πρόεδρος έλεγε: «Εάν έχεις 20 άνδρες, έχεις 20 άνδρες. Εάν τους εκπαιδεύσεις, μπορείς να έχεις έναν λόχο. Εάν έχεις 20 γυναίκες, έχεις ένα χωριό». Τελικά η ψυχή της κοινωνίας, ο πολιτισμός, η ψυχή του χωριού είναι οι γυναίκες.

Στη φετινή συγκυρία πρόεδρος στην ευρωπαϊκή COPA-COJECA είναι αγρότισσα, Πρόεδρος της Δημοκρατίας είναι γυναίκα, και στο ελληνικό υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης υφυπουργός είναι μια κυρία από αγροτική περιοχή.

Οι αγρότισσες που μίλησαν και εκφράστηκαν μέσω Facebook ή/και τηλεφωνικά συμφώνησαν να ξεκινήσουν να «κάνουν κάτι» καταρχάς στην επικοινωνία μεταξύ των αγροτισσών, ακόμα και σαν ανταλλαγή εμπειριών και εξεύρεση ισορροπιών. Έτσι, μέχρι να δημιουργηθεί κάποιας μορφής forum, οι αγρότισσες συμφώνησαν να δίνουν ένα σταθερό διαδικτυακό ραντεβού κάθε Τρίτη, 12:00-12:30, με τη φροντίδα του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Αττικής. Και τα αποτελέσματα της προσπάθειας θα τα δουν όλες μαζί σε εκδήλωση για την Παγκόσμια Ημέρα της Αγρότισσας το 2021.

Ο Κτηνοτροφικός Σύλλογος Αττικής, με αρμόδια την κα Μάγδα Κοντογιάννη, στη μετά Covid-19 εποχή καθιέρωσε, με την τεχνική υποστήριξη του Skywalker.gr-Εργασία στην Ελλάδα, τις ωριαίες τακτικές δημόσιες διαδικτυακές συζητήσεις κάθε Τετάρτη, στις 12:00 το μεσημέρι, με θέματα όπου επιλέγει να εστιάσει. Την Τετάρτη 21/10 το θέμα είναι «Τοπική διατροφική ασφάλεια» με επίκεντρο τα μικρά νησιά.

Δημήτρης Μιχαηλίδης
Δημοσιογράφος, «Αγρονέα»

πηγή φώτο:'https://www.freepik.com/photos/people'

Share this post

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn