agrotika_oct12.jpg

 

Κοινωνική οικονομία: Κυκλοφόρησε στις 30/6/20 το 19ο τεύχος-Ιούνιος 2020 του περιοδικού «Κοινωνική Οικονομία» (ISSN 2407-9626), που εκδίδει το Ινστιτούτο Συνεταιριστικών Ερευνών και Μελετών (ΙΣΕΜ) και μπορεί κάποιος να βρει στο http://isem-journal.blogspot.com/. Δυστυχώς δεν πρόλαβε να περιλάβει κάποια επισήμανση για την Παγκόσμια Ημέρα Συνεργατισμού (Coops Day, 4 Ιουλίου), η οποία φέτος ήταν αφιερωμένη στην κλιματική αλλαγή. Στα ενδιαφέροντα περιεχόμενα μεταξύ άλλων βρίσκονται: «Οι συνεταιρισμοί του αγροτικού τομέα», «Φορολογία των αγροτικών συνεταιρισμών», «Η ενοποίηση της συνεταιριστικής νομοθεσίας», «Ερωτοαπαντήσεις για τον νέο νόμο», «Οι λόγοι της αναστολής της εξέλιξης των αγροτικών συνεταιρισμών στην Ελλάδα», «Πώς προδιαγράφεται το μέλλον τους», «Υπόδειγμα καταστατικού αγροτικού συνεταιρισμού σύμφωνα  με τον Ν. 4673/2020», «Ο κατακερματισμός της ελληνικής συνεταιριστικής νομοθεσίας» κ.ά.

Όχι στη μονοκαλλιέργεια: Συγκαλλιέργεια βρόμης σε έναν παραδοσιακό ελαιώνα απέδειξε τα οφέλη, που μεταξύ άλλων είναι: 1. παραγωγή 300 kg βρόμης/στρέμμα, 2. αναστολή διάβρωσης του εδάφους, 3. βιομάζα με υψηλή περιεκτικότητα σε CO2, άρα μεγάλη απόδοση, 4. μείωση εκπομπών CO2 και αύξηση εδαφικής γονιμότητας. Μελετάται επίσης και η συγκαλλιέργεια με λεβάντα. Πανεπιστήμιο της Córdoba, έργο Diverfarming του Ορίζοντας 2020 της E.E. Γ.Δ. Agri, Olimerca, olivenews.gr, 25/6/20 (σ.σ. η φύση νικά και επανέρχεται. Όχι στη μονοκαλλιέργεια αλλά συστήματα όσο πιο κοντά στην πραγματική φύση. Και τα ζώα είναι συμβιωτικά με τη χλωρίδα και πρέπει να συνυπάρχουν).

Τεχνολογία: Η τεχνολογία στριμώχνει τους ζωοκλέφτες όταν οι μάντρες έχουν κλειστό κύκλωμα ασφαλείας και τα πρόβατα GPS! Αυτό συνέβη και στην περίπτωση κλοπής ζώων ιδιοκτησίας 65χρονου, ο οποίος είχε την πρόνοια να εγκαταστήσει στον στάβλο του στο Ηράκλειο Κρήτης κλειστό κύκλωμα τηλεόρασης. Στην καταγραφή φαίνεται 47χρονος συγχωριανός, που πήρε 2 κατσίκες και 4 πρόβατα. Ο δράστης συνελήφθη και χθες οδηγήθηκε ενώπιον του εισαγγελέα υπηρεσίας, ο οποίος άσκησε σε βάρος του ποινική δίωξη για ζωοκλοπή με αντικείμενο ζώα ευρισκόμενα σε ειδικό περιφραγμένο χώρο που χρησιμοποιούνται για τη διατροφή του ιδιοκτήτη. Επίσης, πριν από λίγους μήνες αίσθηση είχε προκαλέσει η σοφή απόφαση νεαρού κτηνοτρόφου από τις Ασίτες Ηρακλείου Κρήτης να εγκαταστήσει GPS στο κουδούνι προβάτου. Σε χρόνο-ρεκόρ κατάφερε να εντοπίσει σχεδόν όλο το κλεμμένο κοπάδι του και η ΕΛ.ΑΣ. οδηγήθηκε στα ίχνη των υπόπτων (Ε. Καρεκλάκη, patris.gr, 27/6/20).

Νησιωτικότητα: «Θεωρώ ότι πρώτα απ’ όλα η νησιωτικότητα είναι όρος εθνικής επιβίωσης για εμάς, για τη χώρα μας» (Β. Κικίλιας, υπουργός Υγείας, «Σήμερα», Σκάι, 30/6/20, σ.σ. κι ενώ η νησιωτικότητα αφορά τη δυσκολία πρόσβασης λόγω θαλάσσης, η αυτάρκεια των νησιών είναι το κλειδί της επιβίωσης αλλά και της βιωσιμότητας των νησιωτικών κοινωνιών. Με τον πρόεδρο της Ομοσπονδίας Συλλόγων Μικρών Κυκλαδονήσων κ. Π. Συρίγο είχαμε κάνει πολλές προσπάθειες για να αναγεννηθεί και ο πρωτογενής τομέας. Στις 21/10/20, στις 12:00 το μεσημέρι, οργανώνεται δημόσια διαδικτυακή συζήτηση στο Facebook, στο προφίλ Skywalker-Εργασία στην Ελλάδα, με τίτλο «Τοπική διατροφική ασφάλεια» και εστίαση στις ορεινές απομακρυσμένες περιοχές και στα μικρά νησιά.

Καταθέσεις: Τον Μάιο του 2020 εμφανίστηκε αύξηση των καταθέσεων του ιδιωτικού τομέα (νοικοκυριά και επιχειρήσεις) για τέταρτο συνεχόμενο μήνα, με τις εισροές να φτάνουν σε 1,72 δισ. €. Συνολικά τους τέσσερις τελευταίους μήνες της πανδημίας οι θετικές ροές καταθέσεων του ιδιωτικού τομέα ανέρχονται σε 7,05 δισ. €. Παρότι τα επιτόκια των καταθέσεων είναι σχεδόν μηδενικά και οι αποδόσεις αστείες (ΤτΕ, sofokleousin.gr, 3/7/20).

Αμπέλια: Ο κ. Μ. Βορίδης (ΥΠΑΑΤ) έκανε ιδιαίτερη μνεία στην αναγκαιότητα συγκρότησης ενός φιλόδοξου προγράμματος ανα-αμπέλωσης, το οποίο, όπως είπε, θα ενταχθεί στο επόμενο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης προκειμένου να αναδειχθεί η τεράστια δυναμική και η εξαγωγική προοπτική του επιτραπέζιου σταφυλιού και της σταφίδας. Παράλληλα ο υπουργός επεσήμανε την ιδιαίτερη σημασία των μέτρων ενίσχυσης που ελήφθησαν για τη στήριξη των οινοπαραγωγών, όπως η απόσταξη κρίσεως και ο πράσινος τρύγος, τονίζοντας επιπροσθέτως ότι το υπουργείο στηρίζει τους οινοπαραγωγούς ώστε να στηριχθούν και οι αμπελοπαραγωγοί (ΥΠΑΑΤ, 3/7/20, σ.σ. επιτέλους, είναι η πρώτη φορά που ξεκαθαρίζει ότι άλλο οι οινοποιοί και άλλο οι αγρότες αμπελοπαραγωγοί. Μέχρι στιγμής βλέπουμε να στηρίζονται κυρίως οι οινοποιοί ώστε ίσως εμμέσως να στηριχθούν και οι αμπελουργοί. Πάντα χαμένοι οι αγρότες).

Απομονωμένη: Ένα από τα συνηθέστερα σφάλματα του επιχειρείν είναι οι οικονομικές προβλέψεις in vitro σαν η οικονομία να είναι κάπου έξω και πάνω από την πραγματική ζωή και όχι οργανικό μέρος της! (Νικολάου Α.Ε., 5/7/20, (σ.σ. ίσως γι’ αυτό ερμηνεύουν σωστά τι έγινε αλλά δεν πετυχαίνουν σχεδόν ποτέ να προβλέψουν με ακρίβεια τι θα γίνει).

Κεφίρ: Kefir εκ της τούρκικης «keyif», που σημαίνει «ευχαρίστηση». Πλούσιο ρόφημα, γευστικό και θρεπτικό, με υπόξινη γεύση και ιδιαίτερα αρώματα. Πλούσιο σε πρωτεΐνη, ασβέστιο, φώσφορο, Β12, ριβοφλαβίνη, μαγνήσιο, βιταμίνη D, βιταμίνη Κ2 και πολλά προβιοτικά. Τα προβιοτικά είναι μικροοργανισμοί που επηρεάζουν την υγεία με διάφορους τρόπους, συμπεριλαμβανομένης της πέψης, της διαχείρισης του σωματικού βάρους και της ψυχικής υγείας (Φάρμα ΚαρΜα, Ι. Καρρά, Facebook, 20/6/20).

Αθέμιτος ανταγωνισμός: Όταν η αγροτική γη πωλείται 650 €/m2, δεν μπορεί να γίνει γεωργία και κτηνοτροφία. Funds, χομπίστες και νεοέποικοι διαμορφώνουν μια φούσκα με τα αγροτεμάχια της Ευρώπης (και της Ελλάδας). Στη Γαλλία οι περίφημοι αμπελώνες της Βουργουνδίας, στην Ελλάδα οι παραδοσιακοί ελαιώνες της Πελοποννήσου, ακόμα και στην ανατολική Αττική αλλά και στο Μενίδι, καθίσταται όλο και πιο απαγορευτική η ανάπτυξη των εγχώριων αγροτικών εκμεταλλεύσεων (agronews.gr, 16/6/20, σ.σ. το real estate διαφθείρει όλο το σύστημα της διοίκησης και της τοπικής αυτοδιοίκησης, ιδιαίτερα στην Ελλάδα, όπου δεν υπάρχουν χρήσεις γης και οι αυθαιρεσίες «τακτοποιούνται» κυρίως για οικονομικούς και ψηφοθηρικούς λόγους. Και οι αγρότες [γεωργοί, ανθοπαραγωγοί και κτηνοτρόφοι] «πληρώνουν» τις αυθαιρεσίες).

Συνεταιρισμοί: Εκπαιδευτικά webinar για την εκκίνηση συνεταιρισμών του #CoopStarter 2.0 στην Ελλάδα (http://www.diktio-kapa.dos.gr/?p=3953, σ.σ. μας έχουν πρήξει με τους επιχειρηματίες startupper της ιδιωτικής οικονομικής. Επιτέλους και coop starter για την κοινωνική οικονομία. Μπράβο).

Στοιχεία: Στο σύνολο των επιχειρήσεων του κλάδου καταλυμάτων ο κύκλος εργασιών το α’ τρίμηνο του 2020 ανήλθε σε 231.473.680 €, σημειώνοντας μείωση 17,1% σε σχέση με το 2019. Στο σύνολο των επιχειρήσεων του κλάδου εστίασης ο κύκλος εργασιών το α’ τρίμηνο του 2020 ανήλθε σε 884.073.387 €, σημειώνοντας μείωση 10,3% σε σχέση με το 2019. Η προσωρινή εικόνα τον Απρίλιο είναι τελείως διαφορετική (στοιχεία ΕΛ.ΣΤΑΤ., euro2day.gr, presspublica.gr, 8/7/20, σ.σ. πρόκειται για τα πρώτα επίσημα στοιχεία από τα δηλωμένα. Συμπεράσματα θα βγουν μετά τα επίσημα στοιχεία του β’ τριμήνου [Απρ., Μάιος, Ιουν. 2020] σε σχέση με το 2019).

Μουσική: Ο κ. Παναγιώτης Γιλτίδης, αντιπρόεδρος Αγροτοκαταναλωτών Ελλάδος και παραγωγός καρπουζιών στο Νέο Αγιονέρι Κιλκίς, μιλά και παίζει Μότσαρτ και Μπετόβεν για να μεγαλώνουν τα καρπούζια του με μια νότα γλυκύτερη από τα άλλα στο τραπέζι. «Όταν γίνεσαι ένα με τη φύση, αυτή ανταποκρίνεται. Το καρπούζι σού μιλά, όσο παράξενο κι αν φαίνεται αυτό σε κάποιους ανθρώπους, εγώ το ζω εδώ και χρόνια και το νιώθω κάθε μέρα. Τραγουδώ στα καρπούζια μου. Όχι κάτι συγκεκριμένο αλλά συνήθως προτιμούμε την κλασική μουσική, που επηρεάζει θετικά τα φυτά» (Π. Γιλτίδης. Πρακτορείο 104,9 FM, e-daily.gr, 7/7/20).

Διάβρωση: Ο ισλαμιστής υποστηρικτής των απανταχού ισλαμιστών απαιτεί τζαμί στην Αθήνα και του το κάνουμε, αλλάζει το μνημείο του παγκόσμιου πολιτισμού σε τζαμί και οι διαβρωμένοι εθνικά Έλληνες τρέχουν να ξοδέψουν τα λεφτά τους στη γείτονα, ενώ αγοράζουν τουρκικά προϊόντα χωρίς σκέψη. Τραγική κατάσταση ενός λαού, που διαβρωμένο από την αυτοαποκαλούμενη «προοδευτική Αριστερά» στην Ελλάδα είναι προσηλωμένο σε παρελάσεις υπερηφάνειας, αντικρατικές δραστηριότητες μορφής Καρανίκα (δεν υπηρετώ στον στρατό του κράτους αλλά δέχομαι να μισθοδοτούμαι) και βαθύ αντιπατριωτικό «συντεχνιασμό» σε εμπόλεμη περιοχή και κατάσταση. Πάρα πολύ άσχημη μη βιώσιμη κατάσταση (10/7/20).

Τοπική: «H τοπική ανάπτυξη στη μετά τον κορονοϊό εποχή»: Συζήτηση στο διαδίκτυο με 88 συμμετέχοντες online και περίπου 10.000 προβολές την Παρασκευή 10/7/20. Πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση (https://www.facebook.com/Skywalker.gr/videos/3340379302658958).

Δημήτρης Μιχαηλίδης
Δημοσιογράφος, «Αγρονέα»

Πηγή φώτο:'https://www.freepik.com/photos/woman'

Share this post

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn