agoik1.jpg

 

TruStFoodS: ένα ακρωνύμιο ερευνητικού έργου που αντιπροσωπεύει την ανάπτυξη πρωτοποριακού συστήματος ιχνηλασιμότητας για τον έλεγχο της ασφάλειας των τροφίμων σε αειφόρες αλυσίδες προμήθειας αγροτικών τροφίμων (https://www.trustfoods.eu/).

Σε πρόσφατη ανακοίνωση της ομάδας έργου του TruStFoodS σε συνέδριο (8th International Conference on Contemporary Marketing Issues) φάνηκαν τα πρώτα αποτελέσματα σχετικά με τους παράγοντες που συμβάλλουν στην αποδοχή ενός καινοτόμου συστήματος ιχνηλασιμότητας βιολογικών τροφίμων.

Στον αγροδιατροφικό τομέα καμία καινοτομία δεν έχει αξία αν δεν ληφθούν υπόψη εκ των προτέρων οι απόψεις των καταναλωτών, εξάλλου ως τελικοί χρήστες διαμορφώνουν τη ζήτηση αυτών των προϊόντων. Οι καταναλωτές θέλουν πλέον να είναι ενημερωμένοι για το τι τρώνε, από πού προήλθε και από ποια στάδια έχει περάσει η τροφή μέχρι να φτάσει στο πιάτο τους.

Σύμφωνα με έρευνα που υλοποιήθηκε στη χώρα μας, αποκαλύφθηκε ότι ο πιο σημαντικός παράγοντας για να αποδεχθούν οι καταναλωτές ένα τέτοιο σύστημα είναι η ποιότητα και η διατροφική αξία των βιολογικών προϊόντων. Επομένως υπάρχει μια ξεκάθαρη σχέση μεταξύ των βιολογικών τροφίμων και των παραγόντων για την αποδοχή ενός συστήματος ιχνηλασιμότητας από τους καταναλωτές.

Στην έρευνα καταγράφηκε το γεγονός ότι υπάρχει ένα αυξανόμενο ενδιαφέρον από τους καταναλωτές για τα βιολογικά προϊόντα, περισσότερο από την οπτική της «καθαρής» τροφής παρά της διαδικασίας ελέγχου και της πιστοποίησής της.

Πρωτοβουλίες όπως οι αστικοί λαχανόκηποι και το καλάθι του παραγωγού σηματοδοτούν την αναζήτηση του «καλού» παραγωγού, ενώ παράλληλα δείχνουν ότι οι καταναλωτές ίσως δεν ενδιαφέρονται ή και δεν εμπιστεύονται τόσο την ένδειξη πιστοποίησης αλλά είναι προβληματισμένοι για την ουσία της παραγόμενης τροφής.

Τα τρόφιμα είναι ευάλωτα σε μια σειρά από κινδύνους της αλυσίδας εφοδιασμού τροφίμων, και μια αστοχία μπορεί να επηρεάσει την ασφάλεια των προϊόντων. Επιπλέον, εμφανίζονται νέοι κίνδυνοι και κίνδυνοι που μπορεί να σχετίζονται με τυχαία μόλυνση ή με «σκόπιμη» (οικονομικά ή ιδεολογικά κίνητρα) προκειμένου να υπάρξουν περισσότερα κέρδη ή να βλαφτούν οι καταναλωτές.

Ο κύριος στόχος του έργου TruStFoodS είναι να αναπτύξει μια καινοτόμο εφαρμογή του Internet of Things (IoT) με δυνατότητα ανάλυσης δεδομένων τεχνολογίας ανίχνευσης και ενός πρωτότυπου ολοκληρωμένου Συστήματος Υποστήριξης Αποφάσεων (DSS), μελετώντας όλους τους βασικούς ενδιαφερόμενους από την αλυσίδα εφοδιασμού, ώστε να προσφέρει μια πολυδιάστατη εκτίμηση επιπτώσεων και χρηματοοικονομική ανάλυση που διερευνά τη βιωσιμότητα και την αποδοτικότητα αυτής της επένδυσης.

Ένας τρόπος ώστε οι καταναλωτές να είναι σίγουροι ότι τα τρόφιμα που αγοράζουν είναι ασφαλή αποτελεί το καινοτόμο σύστημα ιχνηλασιμότητας TruStFoodS, που υλοποιείται στον Τομέα της Αγροτικής Οικονομίας, Σχολή Γεωπονίας, Δασολογίας & Φυσικού Περιβάλλοντος, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Το έργο (TruStFoodS) χρηματοδοτείται από το Ελληνικό Ίδρυμα Έρευνας και Καινοτομίας (ΕΛΙΔΕΚ) και τη Γενική Γραμματεία Έρευνας και Τεχνολογίας (ΓΓΕΤ).

Πληροφορίες: κα Ε.-Σ. Δαλαμπίρα, Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Δημήτρη Μιχαηλίδης
Δημοσιογράαφος, «Αγρονέα», 6998 282382

πηγή φωτο:https://www.freepik.com/photos/food"

Share this post

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn