agrotika_sep28.jpg

 

Συνταξιούχοι: Ψηφίστηκε σε νόμο του υπουργείου Υγείας (μέρος Β’,  συνταξιοδοτικές ρυθμίσεις, άρθρο 11) ότι «κατ' εξαίρεση δεν μειώνεται το ποσό της σύνταξης των συνταξιούχων του ΟΓΑ εφόσον ασκούν απασχόληση υπακτέα στην ασφάλιση του πρώην ΟΓΑ και των προσώπων που αναφέρονται στην παρ. 3 του άρθρου 4 του Ν. 4387/2016 (Α' 85) ή των συνταξιούχων άλλων φορέων και του Δημοσίου εφόσον το ετήσιο εισόδημά τους από απασχόληση στον αγροτικό τομέα δεν υπερβαίνει το ποσό των 10.000 €» (neapaseges.gr, 17/6/20, σ.σ. δεν είναι καλή η εξέλιξη, με λόγο τη μη εγκατάλειψη των αγρών, διότι αν δεν λαμβάνεται υπόψη το συνολικό εισόδημα του συνταξιούχου, απλώς μεγαλοσυνταξιούχοι και επιχειρηματίες θα συνεχίσουν να ανταγωνίζονται αθέμιτα την προσπάθεια καινούργιων αγροτών να σταδιοδρομήσουν, να ζήσουν, και ο αγροτικός τομέας θα πεθάνει μαζί με τους φιλάργυρους συνταξιούχους, σκοτώνοντας ταυτόχρονα τους νέους αγρότες).

Δίπλα σου: «Φέτος το καλοκαίρι μπορεί να περάσουμε τις διακοπές μας πιο κοντά στο σπίτι μας, αυτό όμως δεν σημαίνει ότι δεν θα περάσουμε όμορφα. Στην Ευρώπη έχουμε έναν πλούτο τόπων φυσικού και πολιτιστικού ενδιαφέροντος τους οποίους αξίζει να επισκεφθούμε. Οι τόποι αυτοί βρίσκονται δίπλα μας, έτοιμοι να τους ανακαλύψουμε. Γι’ αυτό σήμερα βρίσκομαι στην ευχάριστη θέση να εγκαινιάσω την εκστρατεία “Ο πολιτισμός της Ευρώπης δίπλα σου”, μέσα από την οποία οι Ευρωπαίοι θα ανακαλύψουν την ομορφιά και τον πλούτο των τόπων που βρίσκονται κοντά στο σπίτι τους με ασφαλή και βιώσιμο τρόπο» (Μ. Γκαμπριέλ, επίτροπος Καινοτομίας, Έρευνας, Πολιτισμού, Εκπαίδευσης και Νεολαίας E.E., COMM-REP-Greece, 18/6/20).

Κτηνοτρόφος: «Ο Γιάννης (Χερουβείμ) μας έβαλε από το πρώτο λεπτό στον ρυθμό του. Είναι αυτό που λέμε προκομμένος. Ένας άνθρωπος-ορχήστρα, που εκπέμπει κάθε στιγμή το πόσο αγαπά αυτό που κάνει. Μοιάζει να είναι γεννημένος κτηνοτρόφος, αλλά και τυροκόμος, αγρότης και ήδη πατέρας 3 αγοριών, παρά τη δική του νεαρή ηλικία, που τα μυεί καθημερινά στις δικές του ιεροτελεστίες. Και ως προκομμένος και μερακλής, για να μας αποχαιρετίσει, μας έφτιαξε ένα υπέροχο γλυκό με γιαούρτι παραγωγής του, λευκή σοκολάτα και φιστίκι Αιγίνης, με φόντο την πιο όμορφη θέα του νησιού» (από το trailer της ΕΡΤ1 για την εκπομπή «Η ζωή αλλιώς», 17:00, 20/6/20).

Έννοιες: Πολιτισμός = έχω αυτοκίνητο, παιδεία = προσέχω τον πεζό, κουλτούρα =κρατώ τη λαμπάδα τη Μ. Παρασκευή! (δρ Γ. Κριτσωτάκης, μέλος ομάδας «σοφών» της Tropos Branding, Facebook, 20/6/20).

Νοθεία: Δημιουργήθηκε η πρώτη στον κόσμο φορητή συσκευή τσέπης που σε συνδυασμό με μια εφαρμογή για smartphone μπορεί να ανιχνεύσει άμεσα τα επίπεδα μεθανόλης στα αλκοολούχα ποτά και έτσι να αποκαλύψει αν αυτά έχουν νοθευτεί, με έναν αισθητήρα που απορροφά τα αέρια του ποτού και τα αναλύει άμεσα. Ο έλεγχος της συσκευής σε 89 αλκοολούχα ποτά έδειξε ότι λειτουργεί με μεγάλη ακρίβεια επί μήνες. Η μεθανόλη είναι ένα φθηνό βιομηχανικό προϊόν, παράγωγο του πετρελαίου, που χρησιμοποιείται για τη νόθευση των αλκοολούχων ποτών μέχρι και 50% σε όλο τον κόσμο (και στην Ελλάδα), κρύβοντας θανάσιμους κινδύνους για τους ανυποψίαστους πότες (καθ. Σ. Πρατσίνης, Ομοσπονδιακό Ινστιτούτο Τεχνολογίας-ΕΤΗ, Ζυρίχη, ΑΠΕ-ΜΠΕ, atlantea.news, 16/6/20).

Αντιβιοτικά: Η ειδική Ομάδα Eμπειρογνωμόνων για Συμβουλές επί των Αντιμικροβιακών Παραγόντων (Antimicrobial Advice ad hoc Expert Group, AMEG) έχει ταξινομήσει τα αντιβιοτικά σε κατηγορίες ανάλογα με τις πιθανές επιπτώσεις που συνεπάγεται για τη δημόσια υγεία η χρήση τους στα ζώα εξαιτίας της αυξημένης αντιμικροβιακής αντοχής και ανάλογα με το πόσο αναγκαία είναι η χρήση τους στην κτηνιατρική. Η κατηγοριοποίηση είναι εργαλείο για την υποστήριξη της λήψης αποφάσεων από τους κτηνιάτρους σχετικά με την επιλογή αντιβιοτικού (neapaseges.gr, 19/6/20).

Ελληνική κτηνοτροφία: Ο αριθμός των βοοειδών το 2019 ανήλθε σε 530.061 ζώα σε 13.584 εκμεταλλεύσεις, με μέσο αριθμό βοοειδών ανά εκμετάλλευση 39. Ο αριθμός των χοίρων ανήλθε σε 733.154 ζώα σε 16.195 εκμεταλλεύσεις, με μέσο αριθμό χοίρων ανά εκμετάλλευση 45,3. Ο αριθμός των προβάτων το 2019 ανήλθε σε 8.427.196 ζώα σε 83.856 εκμεταλλεύσεις, με μέσο αριθμό προβάτων ανά εκμετάλλευση 100,5. Ο αριθμός των αιγών ανήλθε το 2019 σε 3.580.042 ζώα σε 64.286 εκμεταλλεύσεις, με μέσο αριθμό αιγών ανά εκμετάλλευση 55,7 (ΕΛ.ΣΤΑΤ., 2019, neapaseges.gr, 19/6/20).

Κυκλική: Στην αξιοποίηση των αποβλήτων κατά μήκος της αγροδιατροφικής αλυσίδας αξίας του ελαιολάδου θα συμβάλει η έρευνα «Oliven» (μέχρι το 2021). Η «Oliven» στοχεύει στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας και βιοκαυσίμων με πρώτη ύλη τα παραπροϊόντα του ελαιολάδου μέσω της αεριοποίησης βιομάζας (πρόγραμμα ARIMNet2 της Ε.Ε., καθ. D.-V. Candeas, Πανεπιστήμιο Jaén Olimerca, olivenews.gr, 15/6/20).

Μειώσεις: Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, στο τετράμηνο Ιαν.-Απρ. 2020 η τουριστική κίνηση ήταν μειωμένη κατά 36,1%, με μείωση στα έσοδα κατά 51,4% σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο. Μόνο τον Απρίλιο του 2020 οι αφίξεις μειώθηκαν κατά 96,2% και οι εισπράξεις κατά 98,7% σε σχέση με τον Απρίλιο του 2019. Βελτιωμένο εμφανίζεται το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών της χώρας στο τετράμηνο Ιαν.-Απρ., καθώς το έλλειμμά του μειώθηκε κατά 465 εκατ. € και διαμορφώθηκε στα 4,7 δισ. €. Ενώ οι εισπράξεις από μεταφορές περιορίστηκαν κατά 3,2% (ΑΠΕ-ΜΠΕ, atlantea.news, 19/6/20, σ.σ. μόνο έκπληξη από τα στοιχεία της ΤτΕ, δηλαδή το «τσουνάμι» χρηματοδοτήσεων και επιδοτήσεων με παραλήπτες τους ξενοδόχους οφείλεται στη μείωση κατά 36,1%, μόνο 51,4% στα έσοδα!)

Δυστύχημα: Τραγικό θάνατο βρήκε 4χρονο αγοράκι το οποίο έπεσε από τρακτέρ που οδηγούσε συγγενικό του πρόσωπο και στη συνέχεια χτυπήθηκε από το τρακτέρ στο χωριό Εξαμίλι στον Λαγκαδά Θεσσαλονίκης (ΑΠΕ-ΜΠΕ, Ελευθερία Online, 19/6/20).

Απαγορευτικά: Αν μπορεί να αποδειχθεί ότι κάποιος αγρότης επλήγη από τον κορονοϊό, αν υπάρχουν διαθέσιμα στο ΠΑΑ κάθε κράτους, αν αυτά δεν είναι πάνω από το 2% του συνολικού Δεύτερου Πυλώνα Αγροτικής Ανάπτυξης, τότε μπορεί να δοθούν όχι σε εφταχίλιαρο αλλά μέχρι 7.000 € (ακόμα και τα 200 € είναι μέχρι τα 7.000 €). Η Ε.Ε. δεν βοηθά τον Ευρωπαίο αγρότη λόγω κορονοϊού και η Ελλάδα δεν επιτρέπεται να βοηθήσει με δικά της.

Δολοφόνος: Μια σφήκα «δολοφόνος» που ζει στην Ασία έχει κάνει την εμφάνισή της και στην Ευρώπη, προκαλώντας μεγάλη ανησυχία. Η Σ. Στόουνλι, έμπορος από το Χαλ της Αγγλίας, ανέφερε ότι είδε μια τεράστια σφήκα στον κήπο της. Η Σ. Στόουνλι, που έχει δουλέψει σε πολλές χώρες και στην Αυστραλία, ανέφερε ότι δεν έχει ξαναδεί ποτέ κάτι τέτοιο. Πριν από λίγες ημέρες ένα άλλο τέτοιο τεράστιο έντομο εντοπίστηκε στην ίδια αγγλική πόλη. Τον Δεκέμβριο του 2019 οι τεράστιες σφήκες εντοπίστηκαν στις ΗΠΑ («Daily Mail», aftodioikisi.gr, 17/6/20, σ.σ. μια περίεργη συνωμοτική σιωπή επικρατεί για την εισβολή άλλων ζώντων οργανισμών που πιθανόν να ανατρέψουν την ισορροπία στους επιβαλλόμενους τόπους, πάντα εις βάρος των αυτοχθόνων φυτών και ζώων).

Ελαιόλαδο: Κάποτε μας έλεγαν ένα παραμύθι το οποίο υποστήριζε ότι το ελληνικό ελαιόλαδο, και δη το μεσσηνιακό, έχει πολλές ελπίδες να εισχωρήσει στην αγορά της Κίνας. Οπότε; Αν κάθε Κινέζος έτρωγε από μια κουταλιά της σούπας, θα ξεπουλούσαμε όλη την πραμάτεια μας! Η πραγματικότητα όμως είναι τελείως διαφορετική. Στον καλύτερο και πιο έγκυρο  διαγωνισμό  ελαιολάδου στον κόσμο (Mario Solinas), αλλά και πρόσφατα σε ελληνικό διαγωνισμό, ένα ελαιόλαδο από την Κίνα σάρωσε τα βραβεία! Επομένως ας αλλάξουμε πλευρό, κι ας ονειρευτούμε άλλα κατορθώματα. Όσο για τη χάραξη εθνικής ελαϊκής πολιτικής, οπλιστείτε με υπομονή (Α.Π., tharrosnews.gr, 17/6/20).

Πραγματική συγκριτική ζημιά: Στην Αγιά Λάρισας στα πρώιμα κεράσια οι τιμές ξεκίνησαν με 3 €, συνεχίστηκαν με 2,5-3 €, ενώ ο συνεταιρισμός «Κίσσαβος» ευελπιστεί ότι στα όψιμα οι τιμές θα κρατηθούν σε πάνω από τα 2 €. Καλά νούμερα και στο ροδάκινο και ιδιαίτερα στις πρώιμες ποικιλίες, στις οποίες η συγκομιδή συνεχίζεται ικανοποιητικά, ενώ η τιμή είναι 35% παραπάνω από πέρσι, αφού στις υπερπρώιμες ποικιλίες τα πρώτα συμβόλαια ξεκίνησαν από τα 0,9 € (eleftheria.gr, 15/6/20, σ.σ. τελικά, αυτοί που μιλούν για πεντοχίλιαρη ή εφταχίλιαρη «αποζημίωση» στους αγρότες τι ακριβώς εννοούν και για ποιους αγρότες τεκμηριώνεται η πραγματική ζημιά λόγω κορονοϊού ή μήπως είναι απλώς αντιπολιτευτική πρακτική ανθρώπων που δεν τους ενδιαφέρει ο αγροτικός κόσμος αλλά μόνο η πολιτική αντιπαράθεση;)

Δημήτρης Μιχαηλίδης
Δημοσιογράφος, «Αγρονέα», 6998 282382

πηγή φωτό:'https://www.freepik.com/photos/bottle'

Share this post

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn