voskotopia99.jpg

 

Την Τετάρτη 16 Σεπτεμβρίου 2020, στις 12:00 το μεσημέρι, οργανώνεται δημόσια διαδικτυακή συζήτηση στο Facebook: Skywalker από τον Κτηνοτροφικό Σύλλογο Αττικής «Άγιος Γεώργιος» με θέμα «Αγροτική Επιχειρηματικότητα: Βοσκήσιμες γαίες».

Ο Κτηνοτροφικός Σύλλογος Αττικής έχει ήδη συμμετάσχει σε δημόσιες διαδικτυακές συζητήσεις στο Facebook, όπως ανέφερε ο κ. Γιάννης Koντογιάννης (πρόεδρος, Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.): στις 2/6/20 Δ.Σ. Κτηνοτροφικού, στις 17/6/20 «Γαλακτοκομία», στις 3/7/20 «Συνεργατισμός», στις 10/7/20 «Τοπική ανάπτυξη», στις 22/7/20 «Αγροτική επιχειρηματικότητα», στις 26/8/20 «Αγορές καταναλωτών, στις 2/9/20 «Τυροκόμηση» και στις 9/9/20 «Τιμές αγροτικών προϊόντων».

Τεράστιο πρόβλημα έχει δημιουργηθεί από τη συντεχνιακή, μεταξύ άλλων, θέση κάποιων δημοσίων υπαλλήλων, οι οποίοι υπεξαιρώντας τη θέση τους φρόντισαν σταδιακά να οχυρωθούν πίσω από μια περίεργη τοποθέτηση. Κατάφεραν να νομοθετήσουν με τη συνδρομή των εκλεγμένων εκπροσώπων των πολιτών ότι το δάσος είναι μόνο για τη χλωρίδα του ή κυρίως για τη χλωρίδα του.

Έτσι, κατάφεραν να δημιουργήσουν κατάλληλες συνθήκες για να περιβληθούν με εξουσίες της μορφής αξιοποίησης τμημάτων του δάσους μόνο με γνωμάτευσή τους (!), που βέβαια είναι εκτεθειμένη σε χρηματοδοτικό επηρεασμό.

Ωστόσο τα δάση είναι οικοσύστημα όπου η χλωρίδα είναι συμβιωτική με την πανίδα. Τα φυτά ζουν και απαιτούν την ύπαρξη ζώων για να επιβιώσουν μέσα στο οικοσύστημα, πάντα βέβαια με κανόνες.

Όμως με κανόνες και συγκεκριμένες καλλιεργητικές πρακτικές γίνεται και η καλλιέργεια των εδαφών του πλανήτη μας. Συγκεκριμένα είδη του ζωικού βασιλείου θα έπρεπε να μπορούν να βοσκήσουν μέσα στο δάσος με κανόνες που θα προβλέπουν την πυκνότητα βόσκησης, τη βοσκοϊκανότητα και τις τεχνικές βόσκησης. Ακόμα και τα δάση μπορούν να είναι βοσκήσιμες γαίες χωρίς να αλλάξουν ονομασία.

Για τις ανάγκες του νόμου 4351/4.12.2015, βοσκήσιμες γαίες καλούνται οι εκτάσεις που μπορούν να  χρησιμοποιηθούν για βόσκηση ζώων (βοσκότοποι), στις οποίες αναπτύσσεται βλάστηση αυτοφυής ή μη, ποώδης, φρυγανική ή ξυλώδης με θαμνώδη ή αραιά δενδρώδη μορφή ή και μεικτή και οι οποίες μπορεί να εκτείνονται και σε υδάτινα παραλίμνια ή παραποτάμια οικοσυστήματα όπου αναπτύσσεται υδροχαρής βλάστηση. Ο χαρακτήρας και ο προορισμός των βοσκήσιμων γαιών δεν μεταβάλλεται λόγω της χρήσης τους για τη διατροφή των αγροτικών ζώων, η δε διαχείριση και η προστασία τους διέπονται από τις σχετικές για κάθε κατηγορία έκτασης διατάξεις της αγροτικής, δασικής και περιβαλλοντικής νομοθεσίας.

Οι βοσκήσιμες γαίες «πονοκέφαλος» για τους κτηνοτρόφους, «ενώ δεν υπάρχουν βοσκοτόπια και κόβονται επιδοτήσεις από τον κτηνοτροφικό κόσμο της χώρας και οι υπεύθυνοι (ανεύθυνοι!) εξακολουθούν να δίνουν ανεξέλεγκτα κοινόχρηστες εκτάσεις, βοσκοτόπους, για καλλιεργήσιμες γαίες» (Π. Λειβαδίτης, αντιπρόεδρος Πανελλήνιας Ένωσης Κτηνοτρόφων, ert.gr, 3/3/20).

Η Ελλάδα απέκτησε εθνική στρατηγική για τα δάση με την υπ’ αρ. 170195/758/28.11.2018 υπουργική απόφαση με τίτλο «Σχέδιο στρατηγικής ανάπτυξης της δασοπονίας 2018-2038», αλλά ακόμα και σήμερα δεν έχει εθνική αγροτική στρατηγική και βέβαια ούτε για την κτηνοτροφία. Στην εθνική στρατηγική για τα δάση αναφέρεται ότι «το μοντέλο της μεσογειακής δασοπονίας συμβάλλει στην τοπική ανάπτυξη και συνεισφέρει στο Ακαθάριστο Εθνικό Προϊόν της χώρας, όπως η παραγωγή ξυλείας και βιομάζας, η παραγωγή μη ξυλωδών δασικών προϊόντων (μανιτάρια, καρποί, ρητίνη, αρωματικά φυτά κ.λπ.) και οι υπηρεσίες που παρέχουν τα δασικά οικοσυστήματα (αναψυχή, τουρισμός)». Με εμφανή έκπληξη επισημαίνουμε μια περίεργη ιδεολογική διαστροφή, καθότι το δάσος δεν θεωρείται ότι συμβάλλει και ότι πρέπει να συμβάλλει και στην ανάπτυξη της κτηνοτροφίας, ιδιαίτερα αν σκεφτούμε ότι η πανίδα είναι συμβιωτική με τη χλωρίδα του δάσους.

Μέχρι σήμερα, πέντε χρόνια μετά, δεν είχε αποτέλεσμα η νομοθέτηση του Ν. 4351/2015 και οι κτηνοτρόφοι συνεχίζουν να βρίσκονται σε κατάσταση ομηρείας από τους κατά τόπους δασάρχες, ενώ συνεχίζει ο αποκλεισμός από τις επιδοτήσεις της Κοινής Γεωργικής Πολιτικής.

Οι κτηνοτρόφοι χάνουν συνεχώς επί χρόνια από την αδιανόητη νομοθετικά κατοχυρωμένη αδυναμία σύνταξης των διαχειριστικών σχεδίων βόσκησης με κανόνες. Μόνοι κερδισμένοι οι κατά τόπους «διευκολύνοντες» περιστασιακά.

Φέτος δόθηκε μια «πυροσβεστική» λύση με τον νόμο 4685/2020 «Εκσυγχρονισμός περιβαλλοντικής νομοθεσίας, ενσωμάτωση Οδηγιών 2018/844 και 2019/692 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και Συμβουλίου και λοιπές διατάξεις». Στις λοιπές διατάξεις δίνεται η δυνατότητα μόνο για την είσπραξη των επιδοτήσεων της ΚΓΠ (CAP) να γίνεται αποδεκτή η χρήση δασικών εκτάσεων ως βοσκήσιμων γαιών ακόμα και χωρίς τα διαχειριστικά σχέδια βόσκησης.

Και στην πρόταση για στρατηγικό σχεδιασμό της ελληνικής γεωργίας του δρος Φώτη Βακάκη (Ιούνιος 2020), σε θέματα σχετικά με τη χωροταξία της αγροτικής επιχειρηματικότητας, στη σελίδα 39, διαβάζουμε: «Ένα από τα σοβαρότερα προβλήματα της ποιμενικής αιγοπροβατοτροφίας στην Ελλάδα είναι η οριοθέτηση των εκτάσεων στις οποίες επιτρέπεται αυτή να ασκείται. Η καταγραφή και το σύστημα διαχείρισης των βοσκοτόπων, των οποίων η έκταση εκτιμάται ότι είναι της τάξεως των 50 εκατ. στρεμμάτων, είναι το σημαντικότερο ζητούμενο της όλης προσπάθειας. Έχουν εκδοθεί αρκετά νομικά κείμενα για τα δάση, τις δασικές εκτάσεις και τους βοσκοτόπους, το περιεχόμενο των οποίων, εκτός του ότι είναι σαφές, εκφράζει και διαφορά αντίληψης μεταξύ Δασικών και Γεωργικών Υπηρεσιών όσον αφορά στο εννοιολογικό περιεχόμενο και στη σκοπιμότητα των παρεμβάσεων για την προστασία, την προαγωγή και την αξιοποίηση της παραγωγικής ικανότητας των βοσκοτόπων».

Η αποδειχθείσα λανθασμένη προσέγγιση της επιστημονικής απομόνωσης κάθε παράγοντα έχει καταγραφεί, και ήδη από το 1973, μετά τη διάσκεψη του ΟΗΕ για το περιβάλλον, έχει καταστεί σαφές σε όλους τους νοήμονες ότι το σημαντικότερο όλων για τη συνέχιση της ζωής είναι η ισορροπία για τη βιωσιμότητα (αειφορία) ενός συστήματος ή, στην προκειμένη περίπτωση, οικοσυστήματος.

Αλλά το χωράφι και το λιβάδι δεν είναι εργοστάσιο. Είναι ολόκληρο οικοσύστημα με τη χλωρίδα και την πανίδα του μαζί.

Η κα Μάγδα Κοντογιάννη, κτηνοτρόφος (69320 94231), προσκαλεί όλους στη δημόσια διαδικτυακή συζήτηση για τα βοσκοτόπια την Τετάρτη 16/9, στις 12:00 το μεσημέρι, στο Facebook: Skywalker.

Δημήτρης Μιχαηλίδης
Δημοσιογράφος, «Αγρονέα»
6998 282382

Share this post

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn