agrotika2408.jpg

 

ΠΟΠ Φασόλια Ρόδου: Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε και ενέταξε στον κατάλογο eAmbrosia την αίτηση της Ελλάδας για τα Φασόλια Κατταβιάς Ρόδου/Λόπια Κατταβιάς Ρόδου, καθώς και στο μητρώο Προστατευόμενων Γεωγραφικών Ενδείξεων (ΠΓΕ). Τα Φασόλια Κατταβιάς είναι σπέρματα ξηρών λευκών φασολιών που καλλιεργούνται στο δημοτικό διαμέρισμα Κατταβιάς της Ρόδου με παραδοσιακές τεχνικές καλλιέργειας οι οποίες μεταδίδονται από γενιά σε γενιά. Προστέθηκαν στα πάνω από 1.450 προϊόντα που προστατεύονται (neapaseges.gr, 13/5/20).

Καλές μπίζνες: 2.000 € ανά παιδί ανά μήνα, πέραν των λειτουργικών και των γενικών εξόδων, λάμβαναν οι λεγόμενες ΜΚΟ, πάντα με τη σφοδρή υποστήριξη των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛ., με αποτέλεσμα να προκαλέσουν την προσοχή κάποιων εντίμων της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας, της Δ/νσης Οικονομικής Αστυνομίας και της Δ/νσης Εγκληματολογικών Ερευνών έπειτα από καταγγελία (Π. Σπυρόπουλος, eleftherostypos.gr, 13/5/20, σ.σ. κι εσύ, καημένε αγρότη, προσπαθείς να ζήσεις τα παιδιά σου έντιμα με 0,17 €/κιλό το τριφύλλι ή με 0,85 €/λίτρο το γάλα – δεν υπάρχει περίπτωση).

Εργάτες γης: Φτάσαμε να κάνουν επεισόδια στην Ελλάδα ξένοι επειδή φέτος στα χωράφια πήγαν Έλληνες! Έλληνες εργάτες γης στην Ελλάδα, λέω! Ήδη πήγαν 120 Έλληνες εργάτες στην Ημαθία από την Κοζάνη, αλλά χάλασαν την «απεργία» των αλλοδαπών. Παρ’ όλα αυτά λείπουν 18.000 εργάτες, ενώ ήδη συμφωνήθηκε να πάνε 7.000 Αλβανοί. Περίεργες καταστάσεις (13/4/20).

Δεν είχαν γονείς;: «Είπα στον πατέρα της Ελένης Τοπαλούδη: “Μην ανησυχείτε. Εγώ ζω με αυτή την κοπέλα. Εγώ παιδιά δεν έχω. Έχω όμως δικογραφίες με παιδιά. Θέλω κι εγώ να βγει η αλήθεια. Αυτό το οποίο απηχεί καλύτερα την αλήθεια που θέλετε να ακούσετε είναι ότι το παιδί σας ήχθη ως πρόβατο επί σφαγή και ως αμνός άμωμος. Ας επικρατήσει δικαιοσύνη κι ας χαθεί ο κόσμος όλος. Αυτό εκφράζει την εισαγγελέα Έδρας”» (Α. Δόγκα, εισαγγελέας Έδρας του Μεικτού Ορκωτού Δικαστηρίου, 13/5/20, σ.σ. είναι λάθος η άποψη ότι στην Ελλάδα λειτουργούμε σαν να είμαστε σε ειρήνη τα τελευταία 70 χρόνια και όχι σε εμπόλεμη περιοχή. Είναι λάθος. Και το ανώτατο σε περίπτωση βαριάς καταδίκης είναι τα 40 χρόνια ή ισόβια, δηλαδή 25 χρόνια και βγαίνεις σε 8. Απλώς μας δουλεύουν, διαλύοντας τη δικαιοσύνη της κοινωνίας).

Ζωοκλοπές: Συνελήφθησαν 9 άτομα, αλλοδαποί, στη Λέσβο στις 12/5/20 για υπόθεση ζωοκλοπής/ζωοκτονίας στην περιοχή της Μόριας. Οι συλληφθέντες, δρώντας από κοινού, μπήκαν σε περιφραγμένο αγρόκτημα ημεδαπού στoν Αφάλωνα Λέσβου και αφαίρεσαν αίγα, που ακολούθως θανάτωσαν. Βρέθηκαν και κατασχέθηκαν τμήματα σφαγιασμένου ζώου τοποθετημένα σε νάιλον σακούλες (lesvosnews.net, 13/5/20).

Πολιτική σπέκουλα: Μέχρι 5.000 € οι αγρότες, όχι όλοι οι αγρότες 5.000 €. Προσοχή: μόνο όσοι επλήγησαν, δηλαδή έχασαν/κατέστρεψαν την παραγωγή. Όσοι την έχουν και θα την πουλήσουν αργότερα, ακόμα και σε μικρότερη τιμή, το πολύ να χρειάζονται τα 535 €, που πήραν όλοι οι Έλληνες πολίτες για να ζήσουν στην κρίση.

Φρικιαστικά στοιχεία. Τα χιλιάδες μικροσκοπικά σταγονίδια που εκτοξεύονται από το στόμα κατά την ομιλία αποτελούν έναν δυνητικά σημαντικό τρόπο μετάδοσης του κορονοϊού SARS-CoV-2. Σε ένα λεπτό δυνατής ομιλίας μπορεί να εκτοξευθούν περισσότερα από 1.000 σταγονίδια που περιέχουν τον ιό και τα οποία μπορεί να παραμείνουν αιωρούμενα στον αέρα για τουλάχιστον οκτώ λεπτά. «Υπάρχει σημαντική πιθανότητα η κανονική ομιλία να προκαλεί τη μετάδοση του ιού μέσω του αέρα, ιδίως σε περιορισμένα περιβάλλοντα», (δρ Φ. Άνφινραντ, Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας ΗΠΑ, PNAS, ΑΠΕ-ΜΠΕ, atlantea.news, 14/5/20).

Πάλι πεντοχίλιαρο: Ό,τι και να ειπωθεί για το πεντοχίλιαρο είναι ατεκμηρίωτο και οριακό, με πολλή καλή θέληση. Κάποιοι κάνουν αντιπολιτευτική πολιτική με την αύξηση των προσδοκιών των αγροτών, για να καταρρεύσουν μετά οι αγρότες και να στραφούν πολιτικά εναντίον της κυβέρνησης. Χρησιμοποιούν τους αγρότες για πολιτικά παιχνίδια. Εγώ δεν βρίσκω πολλά αξιόπιστα στοιχεία καταστροφής. Οι μόνοι αγρότες που γνωρίζω οι οποίοι κατέστρεψαν παραγωγή λόγω του κορονοϊού είναι οι αγρότες-ανθοπαραγωγοί κομμένων λουλουδιών, διότι αυτά παράγονται μια συγκεκριμένη ανοιξιάτικη περίοδο, διότι ανεστάλη το χονδρεμπόριο και διότι έκλεισαν τα ανθοπωλεία με κυβερνητική εντολή (15/5/20).

aCera: Ο Αγροτικός Ανθοπαραγωγικός Συνεταιρισμός Αθηνών οργάνωσε δημόσια συνεδρίαση του διευρυμένου διοικητικού συμβουλίου του την Τετάρτη 27 Μαΐου 2020, 14:00-16:00, με κύριο θέμα την ελληνική ανθοκομία (κομμένα άνθη) στη μετά κορονοϊό εποχή (after-Coronovatious era [aCera]). Τη δημόσια συζήτηση, που διεξήχθη στην ελληνική γλώσσα, μπορούσε να παρακολουθήσει κάθε ένας που διαθέτει tablet, έξυπνο τηλέφωνο ή ηλεκτρονικό υπολογιστή από το Facebook, στο vgainoumemprosta.skywalker.gr και στο Ανθαγορά Αθηνών-https://www.facebook.com/anthagora.athinon/ με τη βοήθεια του Skywalker.

Εκσυγχρονισμός ΟΣΔΕ: Η Απομακρυσμένη Υποβολή Αγροτεμαχίων Ενιαίας Αίτησης Ενίσχυσης (ΑΥΑΕΑΕ) και η φιλοξενία της αντίστοιχης εφαρμογής KYΔ Mobile στο κυβερνητικό νέφος (G-cloud) στη διεύθυνση kid.gov.gr «αποτελεί την πρώτη κοινή δράση» του ΟΠΕΚΕΠΕ με τη Γ.Γ. Πληροφορικών Συστημάτων, «ενώ σύντομα θα επεκταθούν περαιτέρω οι υπηρεσίες που παρέχονται ψηφιακά προς τους αγρότες» (Κ. Πιερρακάκης, Μ. Βορίδης).

Ακατανόητο: Στο σπίτι, συντηρητικά, ακούω στα ΜΜΕ τον πρόεδρο ομοσπονδίας αγροτικών συλλόγων από νησί που παράγει κυρίως λάδι και κρασί να ζητά (να απαιτεί) από τον υπουργό ΑΑΤ επείγουσα δωρεάν οικονομική επιδότηση διότι: 1. δεν εισέπραξαν τίποτα από τη σοδειά ελιών/λαδιού που μάζεψαν μέχρι τον Φεβρουάριο του 2020 και 2. σε τρεις μήνες, όπως είπε, θα μαζέψουν τα σταφύλια και υπάρχει αβεβαιότητα. Είναι ακατανόητος ο τρόπος σκέψης! Δηλαδή τι θα πάθει το λάδι που δεν πούλησε ακόμη; Μπορεί να μείνει ως περιουσία του τα επόμενα χρόνια και να πουληθεί όποτε θέλει και μπορεί. Τι ζημιά έπαθε ο ελαιοπαραγωγός και ζητά κρατική ενίσχυση; Τι θέλει να προεισπράξει ο αμπελουργός; Προβλέπει πρόβλημα έπειτα από τρεις μήνες, είναι ανίκανος να το λύσει και ζητά κρατική ενίσχυση; Καταλαβαίνω την καταστροφή όσων αγροτών-παραγωγών δρεπτών ανθέων ήταν έτοιμοι να πουλήσουν την ετήσια ανοιξιάτικη παραγωγή τους και έκλεισε το κράτος τα ανθοπωλεία. Όμως δεν καταλαβαίνω την απαίτηση για κρατική ενίσχυση όσων φυτωριούχων έχουν γλάστρες και πουλούσαν «τρελά» με ανοιχτά τα φυτοπωλεία (Αθήνα, 8/5/20).

Επενδυτές;: Πέντε χρόνια έχει να δει παραγωγή στο κτήμα του αμπελουργός από τη Χαλκίδα. Γειτνιάζει με το κέντρο των λεγόμενων προσφύγων στη Ριτσώνα και έτσι καθημερινά τόσο τα αμπελόφυλλα όσο και τα σταφύλια κλέβονται από τους «φιλοξενούμενους». Όπως καταγγέλλει, πολλές φορές έχει πιάσει αλλοδαπούς να κλέβουν από το αμπέλι του, όμως δεν αντιδρά γιατί φοβάται για τη ζωή του. Σε απόγνωση, ζητά από τις τοπικές αρχές και τους υπεύθυνους του κέντρου να μεριμνήσουν για τις περιουσίες που είναι γύρω απ’ αυτό και να ζητήσουν από την κεντρική διοίκηση αποζημιώσεις για τους ιδιοκτήτες (Ι. Καραγιάννη, TV Star Κεντρικής Ελλάδος, 14/5/20).

Ασβέστωμα: Το ασβέστωμα ή η λεύκανση του κορμού των δέντρων δικαιολογείται εκεί όπου πρέπει να φαίνονται καθαρά οι κορμοί (σε περιοχές κυκλοφορίας ή στάθμευσης οχημάτων χωρίς σήμανση ή οριοθέτηση). Προφανώς στη χώρα μας και ιδίως στις νησιωτικές περιοχές η λεύκανση του κορμού των δέντρων συνδέεται με την παράδοση. Είναι μια πρακτική που συνδέεται με την καθαριότητα του σπιτιού ή του χώρου, μπορούμε να πούμε με τον εξαγνισμό. Συνδέει τις μυρωδιές της άνοιξης με τον ασβέστη. Βέβαια, από την έρευνα έχει αποδειχθεί ότι αυτή η τεχνική έχει πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα (biokipos.blogspot.com/2020/05/blog-post_9.html, Μ. Καπάνταης, δασολόγος, 9/5/20).

Πρωτογενής: «Ο πρωτογενής τοµέας, µε τη φυτική και τη ζωική παραγωγή, ανέρχεται σήµερα στα 11 δισ. € ή 5,1% του ΑΕΠ. Οι επιδοτήσεις των γεωργών είναι 2 δισ. € ή 1% του ΑΕΠ και η µεταποίηση ανέρχεται σε 12 δισ. € ή 5,2% του ΑΕΠ. Συνολικά δηλαδή 25 δισ. € ή 11,3% του ΑΕΠ. Το ποσοστό αυτό είναι µεν διπλάσιο από τον µέσο όρο της Ε.Ε. αλλά ως απόλυτο ποσό υστερεί σηµαντικά από το αντίστοιχο ποσό των µεγάλων ανταγωνιστριών µεσογειακών χωρών, όπως η Ιταλία, η Γαλλία και η Ισπανία. Ο στόχος των 40 δισ. € στα επόµενα πέντε χρόνια είναι απολύτως εφικτός ώστε τελικά η συνεισφορά στο ΑΕΠ να κυµαίνεται πάνω από το 20%» (Μ. Λαζαρίδης, βουλευτής της Ν.Δ., agronews.gr, 16/5/20).

Δημήτρης Μιχαηλίδης
Δημοσιογράφος, «Αγρονέα»

Share this post

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn