lezanta_anthokomia1-04.jpg

 

Έλαβε χώρα στις 17/6/20, πετυχαίνοντας τους στόχους της, η παρουσίαση του βιβλίου «Ανθοκομία: Καλλιέργεια και μετασυλλεκτική διαχείριση ανθέων και φυλλωμάτων» του καθηγητή Αναστάσιου Δάρρα στην Ανθαγορά Αθηνών (Ανθέων 21, Άνω Πατήσια, Αθήνα, 210 2584680).

Η παρουσίαση πραγματοποιήθηκε χάρη στην υποστήριξη του Skywalker.gr-Εργασία στην Ελλάδα και δη της κας Ελισάβετ Καλαρούτη, Διευθύντριας Δράσεων, Skywalker.gr.                                   

Μεταδόθηκε δημόσια διαδικτυακά: https://www.facebook.com/Skywalker.gr/videos/701102590709099/.

1Ο γράφων και συντονιστής της εκδήλωσης («Αγρονέα»), η οποία εντάχθηκε από τον Αγροτικό Ανθοπαραγωγικό Συνεταιρισμό Αθηνών (ΑΑΣΑ) στην ενημερωτική-εκπαιδευτική σειρά Ανθοτετάρτες επεσήμανε την παρουσία-συμμετοχή 50 περίπου άμεσα ενδιαφερομένων, μεταξύ των οποίων οι κ.κ.: Αθανάσιος Κελμάγερ (πρόεδρος ΑΑΣΑ), Νικόλαος Θυμάκης (πρόεδρος του Ινστιτούτου Γεωπονικών Επιστημών), Μάγδα Κοντογιάννη (κτηνοτρόφος, ενεργός πολίτης), Πέτρος Ηρειώτης (πρόεδρος Συνιδιοκτησίας Ανθαγοράς Αθηνών), Γιάννης Κοντογιάννης (πρόεδρος του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Αττικής), Αλέξανδρος Μόσχος (αντιπρόεδρος του ΑΑΣΑ), Σταύρος Κιτάντης (γραμματέας του ΑΑΣΑ), Κώστας Ηρειώτης (ταμίας του ΑΑΣΑ), Χρήστος Φλεριανός (μέλος του Δ.Σ. του ΑΑΣΑ), Αντώνης Σούχλας (μέλος του Δ.Σ. του ΑΑΣΑ), Γεώργιος Πονηρός, Γεώργιος Χαμπάκης, Γεώργιος Λέκκας, Φάνης Κατσανδρής, Δημήτρης Μούγιος, Ιωάννα Σιδέρη, Κωνσταντίνα Βαφειαδάκη, Αναστασία Δήμα, Γεώργιος Προκοπίδης, Κυριακή Κλουβάτου, Στέλιος Πρωτονοτάριος και Κωνσταντίνα Καραγιάννη.

2Το βιβλίο του καθηγητή Δάρρα, που εκδόθηκε από τις Εκδόσεις Παρισιάνου το 2019 με ISBN 978-960-583-402-9, αναπτύσσει σε 330 σελίδες τα κεφάλαια: 1. Βασικές αρχές φυσιολογίας που σχετίζονται με την ανάπτυξη και την άνθιση, 2. Διαχείριση του πολλαπλασιαστικού υλικού, 3. Ασθένειες και εχθροί των ανθοκομικών καλλιεργειών, 4. Βασικές αρχές μετασυλλεκτικής διαχείρισης και ποιότητας ανθέων και φυλλωμάτων, 5. Εμπορία και διακίνηση ανθέων και φυλλωμάτων, 6. Καλλιέργεια και διαχείριση των εμπορικότερων ανθοκομικών ειδών.

Μερικά από τα πολύ ενδιαφέροντα σημεία της Ανθοτετάρτης ήταν:

  • Εάν τα συνέδρια είναι σταυροδρόμια επιτάχυνσης της ροής των γνώσεων και οι εκθέσεις είναι σταυροδρόμια επιτάχυνσης εμπορικών πράξεων, τότε οι διαγωνισμοί και οι αγώνες είναι οι χώροι εντοπισμού των προσεχών ή μελλοντικών τάσεων ή εφαρμογών.
  • Με προσοχή καταγράφεται στους ανθοδετικούς διαγωνισμούς διεθνώς η τάση να χρησιμοποιούνται ενδογενή ανθοκομικά φυτά σε κάθε περιοχή.
  • Παρότι τα συνήθη εμπορικά ανθοκομικά σήμερα είναι τα τριαντάφυλλα και οι ορχιδέες, φαίνεται ότι στο μέλλον θα χρησιμοποιούνται όλο και περισσότερο τα ενδημικά ανθοκομικά φυτά.
  • Καταγράφηκε ότι σε διεθνείς ανθοδετικούς διαγωνισμούς το 80% ήταν ενδημικά φυτά από διάφορες περιοχές. Αυτή η τάση θα είναι η επικρατούσα σε 5-10 χρόνια, και επιβάλλεται η έγκαιρη προετοιμασία όλων.
  • Οι μεμονωμένοι ανθοπαραγωγοί δεν είναι σε θέση να πειραματίζονται με τις νέες τάσεις, μέχρι αυτές να γίνουν εμπορικά επικρατούσες. Αυτό μπορεί να γίνει μόνο από συνένωση δυνάμεων και δυνατοτήτων, όπως από έναν συνεταιρισμό παραγωγών σε συνεργασία με ερευνητικά κέντρα.
  • Φαίνεται ότι το μέλλον στην αγορά των ανθοκομικών φυτών ανήκει σε όσους μπορούν να αξιοποιήσουν και να αναπτύξουν από σήμερα ως καινοτομία κυρίως τα ενδημικά φυτά και τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.
  • Σημειωτέον ότι το κόστος παραγωγής, λόγω υπερβολικά μεγάλων αναγκών σε ενέργεια εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής και των πολλών ακριβών φυτοφαρμάκων, μειώνεται σημαντικότατα με τα εγκλιματισμένα ενδημικά φυτά, διότι αυτά δεν απαιτούν εξειδικευμένα φυτοφάρμακα.
  • Όλα είναι θέμα marketing, ακόμα και στην αγορά των δρεπτών ανθέων.
  • Εάν αξιοποιούσαμε στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004 την προταθείσα από τον ΕΛΓΟ «Δήμητρα» (δρ Ε. Μαλούπα) «ολυμπιακή ανθοδέσμη» μόνο με ελληνικά ενδημικά ανθοκομικά φυτά, ίσως δεν θα τρέχαμε σήμερα πίσω από τα διεθνή τριαντάφυλλα και τις ολλανδικές εισαγωγές.
  • Το Ινστιτούτο Γεωπονικών Επιστημών (Κτήμα Συγγρού) προσφέρει για την αξιοποίηση και την προώθηση ενδημικών ανθοκομικών φυτών το δύο στρεμμάτων θερμοκήπιό του και τον διπλάσιο υπαίθριο χώρο του στο πλαίσιο μιας διεπαγγελματικής συνεννόησης ανθοπαραγωγών.
  • Στον Διεθνή Διαγωνισμό Ανθοδετικής τον Οκτώβριο του 2018 στην Καλαμάτα ιδιαίτερη αίσθηση έκαναν διαγωνιζόμενοι που χρησιμοποίησαν στις συνθέσεις τους άνθη τα οποία βρήκαν στην περιοχή της συγκεκριμένης πόλης.
  • Δεν έχει νόημα η καλλιέργεια της τριανταφυλλιάς, που σήμερα είναι εμπορική αλλά ενεργοβόρα και με ανθεκτικότητα στα φυτοφάρμακα.
  • Παραμένει σοβαρά αμφιλεγόμενο το ερώτημα ενός νέου ανθοπαραγωγού «Να καλλιεργήσω κάποια από τα 4-5 σημερινά εμπορικά ανθοκομικά φυτά ή να επικεντρωθώ στα υποσχόμενα ενδημικά;»
  • Τα «καινούργια» ενδογενή ανθοκομικά απαιτούν για την επικράτησή τους στην αγορά τολμηρές συνεργασίες των συνεταιρισμένων ανθοπαραγωγών με τις συλλογικές εκπροσωπήσεις των ανθοπωλητών και των ανθοδετών.
  • Εκστρατείες προώθησης νέων ενδογενών ανθέων απαιτούν συνεργασίες.
  • Οι λέξεις «συνεργασία», «συνεταιρισμός», «συμφωνία» ακούστηκαν πολλές φορές. Άλλωστε η Παγκόσμια Ημέρα Συνεργατισμού γιορτάζεται διεθνώς στις 4 Ιουλίου, και φέτος εστιάζεται στην κλιματική αλλαγή.
  • Η περίεργη άρνηση δημόσιων λειτουργών να επιτρέψουν την παραδοσιακή καύση των φύλλων σε καλλιέργειες νάρκισσου έρχεται σε αντίθεση με τις διεθνείς έρευνες και βλάπτει ευθέως και αναίτια τους αγρότες ανθοπαραγωγούς. Τα αέρια προϊόντα της καύσης, όπως το μονοξείδιο του άνθρακα και το αιθυλένιο, καθώς και οι υψηλές θερμοκρασίες που αναπτύσσονται, συμβάλλουν στην επιτυχέστερη ανθοφορία (ποσοτικά και ποιοτικά) την επόμενη καλλιεργητική περίοδο.
  • Ο ΑΑΣΑ:
    • αντιμετωπίζει με αισιοδοξία το μέλλον της ελληνικής ανθοκομίας, καθότι ανανέωσε και προσάρμοσε το καταστατικό του τον Μάρτιο του 2017, έπειτα από 55 χρόνια συνεχούς λειτουργίας.
    • προσβλέπει στην ανανέωση της ελληνικής ανθοκομίας με καινοτόμες εφαρμογές προσαρμογής στην κλιματική αλλαγή και την αξιοποίηση ενδογενών ανθοκομικών φυτών.
    • μετέχει στη διαμόρφωση συνθηκών διεπαγγελματικής προσέγγισης για την ελληνική ανθοκομία και την προοπτική εξαγωγών.
  • Από το 2017 οι αγρότες ανθοπαραγωγοί συντάσσουν αίτηση ΟΣΔΕ, και πέτυχαν τα δρεπτά άνθη να αναγνωριστούν ως αγροτικό προϊόν (Ιούλιος 2017).
  • Ο ΑΑΣΑ οργάνωσε και διεξήγαγε επιτυχώς το πρώτο συνέδριο για το μέλλον της ελληνικής ανθοκομίας (Οκτώβριος 2017).

Τέλος, ο κ. Κελμάγερ (6932 381604) τόνισε ότι, πιστεύοντας ακράδαντα στην ανάγκη αγροτικής εκπαίδευσης των ανθοπαραγωγών, καθιέρωσε από το 2017 τις Ανθοτετάρτες, τις οποίες προτίθεται να συνεχίσει και διαδικτυακά, ενώ πραγματοποίησε και πολλές επισκέψεις μελέτης (Βαλκανικός Βοτανικός Κήπος, Κιλκίς, Ινστιτούτο Ενδογενών & Ανθοκομικών Φυτών, ΕΛΓΟ «Δήμητρα», Θέρμη, Σχολή Ανθοκομίας Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, Καλαμάτα κ.ά.)

Η πολύ ενδιαφέρουσα δημόσια διαδικτυακή εκδήλωση έκλεισε με πολλά «πηγαδάκια» με ανθοπαραγωγούς, γύρω από τον καθηγητή Δάρρα με ερωτήματα των ανθοπαραγωγών, την κα Κοντογιάννη για τη συσχέτιση της ποιότητας του γάλακτος και του κρέατος από την αξιοποίηση ενδογενών φυτών στη διατροφή παραγωγικών ζώων, τον κ. Θυμάκη για τις εξελίξεις στις γεωπονικές επιστήμες και βέβαια τον ελαφρύ μπουφέ που στήθηκε στον στεγασμένο υπαίθριο χώρο της Ανθαγοράς Αθηνών.

Δημήτρης Μιχαηλίδης
Δημοσιογράφος, «Αγρονέα»

Share this post

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn