2020-6-17_anthokomia_teliki.jpg

 

Πραγματοποιήθηκε η πρώτη δημόσια διαδικτυακή συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου του Αγροτικού Ανθοπαραγωγικού Συνεταιρισμού Αθηνών στις 27/5/20 μέσω της χρήσης της πλατφόρμας του Skywalker.gr.

Στη συνεδρίαση, την οποία μπορούσε να παρακολουθήσει κάθε ένας μέσω του Facebook, συμμετείχαν από τον χώρο τους οι Α. Κελμάγερ (πρόεδρος ΑΑΣΑ), Κ. Ηρειώτης (ταμίας ΑΑΣΑ), Α. Μόσχος (αντιπρόεδρος ΑΑΣΑ, Μενίδι), Σ. Κιτάντης (γραμματέας ΑΑΣΑ, Μαραθώνας), Α. Σούχλας (ΑΑΣΑ, Πόρος), Χ. Φλεριανός (ΑΑΣΑ, Αθήνα) και οι προσκεκλημένοι Μ. Βορίδης (υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Αθήνα), Γ. Στρατάκος (γ.γ. ΥπΑΑΤ, Αθήνα), Ν. Θυμάκης (πρόεδρος ΙΓΕ, Μαρούσι), Σ. Σούχλας (αντιδήμαρχος, Τροιζήνα), Κ. Καρκάλη (ανθέμπορος, Θεσσαλονίκη), Γ. Αναγνωστόπουλος (ανθοπαραγωγός, Γαλατάς), Α. Μπακούρος (οικονομολόγος, Ν. Ηράκλειο), Ν. Σηφάκης (ανθοπαραγωγός, Ιεράπετρα), Μ. Σηφάκης (ανθοπαραγωγός, Ιεράπετρα), Ν. Παπαγιαννάκης (ανθοπαραγωγός, Ιεράπετρα) και Μ. Γαρουφαλής (ανθοπαραγωγός, Σάμος), με την τεχνική βοήθεια της κας Ε. Καλαρούτη (Skywalker.gr) και συντονιστή τον γράφοντα («Αγρονέα»).

Στη δίωρη συνεδρίαση συμμετείχαν τα έξι μέλη του Δ.Σ. του ΑΑΣΑ, οι 12 προσκεκλημένοι και, πέραν αυτών, 100 πολίτες με έγκριση συμμετοχής (Skywalker.gr), 110 (Ανθαγορά Αθηνών) και 3.000 ακόμα, όπως έδειξε η πλατφόρμα, που υπέβαλαν γραπτά ερωτήματα και τοποθετήσεις.

Ανάμεσα σε όσα ακούστηκαν επισημαίνουμε ότι στη μετά τον κορονοϊό εποχή οι οργανωμένοι στον ΑΑΣΑ ανθοπαραγωγοί πρέπει να προσανατολιστούν:

  1. Στην έρευνα και την ανάπτυξη εφαρμογών καινοτομιών στην ελληνική ανθοκομία με εστίαση και στα αυτόχθονα ελληνικά φυτά.
  2. Στην προώθηση της ενσωμάτωσης των ανθέων στην καθημερινότητα της ζωής των συμπολιτών μας.
  3. Στην προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή με ανάγκες ψύξης και φροντίδα για μείωση του πολύ υψηλού κόστους παραγωγής.
  4. Στη συγκρότηση οργανωμένης εξαγωγικής δραστηριότητας με ποιότητα και δημοπρατήριο.
  5. Στην οργάνωση δομημένου διεπαγγελματικού διαλόγου.
  1. 1. Η έρευνα και η ανάπτυξη εφαρμογών καινοτομιών στην ελληνική ανθοκομία των δρεπτών ανθέων έχει εγκαταλειφθεί εδώ και δεκαετίες. Την τελευταία πανεπιστημιακή εργασία στο ΓΠΑ, αλλά και κάποιες σε ΤΕΙ, τις βρήκαμε στο 2004 και το 2007. Είναι επιτακτική ανάγκη να ανατεθούν διπλωματικές και πτυχιακές εργασίες στα πανεπιστήμιά μας για τα δρεπτά άνθη. Είναι επιτακτική η ανάγκη να εγκριθούν προγράμματα εφαρμοσμένης καινοτομίας για αυτά.

Ο Αγροτικός Ανθοπαραγωγικός Συνεταιρισμός έχει επεξεργαστεί την τελευταία πενταετία προτάσεις για την υποστήριξη της καινοτομίας στα δρεπτά άνθη τόσο με το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου (Τμήμα Ανθοκομίας Καλαμάτας), όσο και με τον ΕΛΓΟ «Δήμητρα» (ινστιτούτο αυτοφυών και ανθοκομικών ειδών, Θέρμη). Πήγαμε και εκεί με Επισκέψεις Μελέτης των μελών μας και πολλές ακόμα καλά προετοιμασμένες επαφές και συναντήσεις.

Η ανάπτυξη δρεπτών ανθέων από αυτοφυή ενδημικά ελληνικά φυτά είναι μια καινοτομία που θα δημιουργήσει φυτά μοναδικά και χωρίς ανταγωνισμό σε όλο τον κόσμο, αξιοποιώντας τη μοναδική ελληνική βιοποικιλότητα. Δεν είναι καινοτομία μόνο η πληροφορική και τα κομπιούτερ της εικονικής πραγματικότητας…

  1. 2. Το γκρίζο του τσιμέντου και του ατσαλιού μπορεί να αλλάξει αν βάλουμε τα λουλούδια στη ζωή μας. Όλοι οι ανθοπαραγωγοί αγρότες έχουν τη διάθεση να βοηθήσουν τους συμπολίτες μας να προσεγγίσουν μια πιο ευχάριστη στάση ζωής. Μπορούν να διατεθούν οι εγκαταστάσεις των ανθοπαραγωγών για οργανωμένες επισκέψεις στους λουλουδένιους κόσμους τους, να οργανωθούν εκδηλώσεις με δρεπτά άνθη, όπως το Λουλουδένιο Χαλί στην Grand Place των Βρυξελλών, να αναπτυχθεί η ανθοδετική και οι στολισμοί με άνθη, να αναπτυχθούν αισθήματα στους μαθητές με οργανωμένες εκπαιδεύσεις προσέγγισης του κόσμου των λουλουδιών.

Πρέπει να γίνει επαναπροσέγγιση των ανθρώπων με τη φύση, με το πιο όμορφο κομμάτι της φύσης, τα λουλούδια. Άλλωστε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε στις 20/5/20 τη στρατηγική της Ε.Ε. για την επαναφορά της φύσης στη ζωή μας με ορίζοντα το 2030.

  1. 3. Οι αγρότες, οι άνθρωποι που φροντίζουν τη φύση, πλέον ξέρουν ότι οι ημέρες με καύσωνα ετησίως έγιναν περισσότερες από τις ημέρες με παγωνιά. Το κλίμα στην Ελλάδα αλλάζει. Πλέον δεν χρειάζονται θερμοκήπια αλλά «ψυχοκήπια» και νέες επενδύσεις για να αναπτυχθούν τα δρεπτά άνθη.

Η επιβίωση και το μέλλον της ελληνικής ανθοκομίας βρίσκεται στα εγκλιματισμένα ελληνικά αυτόχθονα ανθοκομικά λουλούδια και σε νέες σύγχρονες εγκαταστάσεις που θα εξασφαλίζουν τη δροσιά.

Και για αυτές τις επενδύσεις προσαρμογής στην κλιματική αλλαγή, που πολλοί λένε ότι οφείλεται στις σύγχρονες απαιτήσεις πολυτέλειας και άνεσης των συμπολιτών μας κατοίκων των πόλεων, απαιτείται μια έκτακτη δράση.

Το μέλλον της ελληνικής ανθοκομίας απαιτεί προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή με επενδύσεις που πρέπει να συνεκτιμηθούν και να συναποφασιστούν από όλους.

  1. 4. Με την πανδημία του κορονοϊού έγιναν συγκλονιστικές αλλαγές στις προτεραιότητές μας στη ζωή και στις αξίες μας. Παντού στους Έλληνες καταναλωτές διακρίνεις μια διάθεση για περισσότερη Ελλάδα, ιδιαίτερα μετά τις πολύ εχθρικές συμπεριφορές ορισμένων κρατών. Ο κάθε Έλληνας καταναλωτής θέλει να ντύνεται, να τρώει, να κάνει τουρισμό, να καλύπτει όλες τις ανάγκες του ελληνικά. Μήπως θα μπορούσε να προβλεφθεί όσοι αιτούνται βοήθεια ή ενίσχυση από το ελληνικό κράτος να αξιοποιούν αγαθά και υπηρεσίες κυρίως από την Ελλάδα;
  1. 5. Υπάρχει επιτακτική ανάγκη να αντιμετωπιστούν τα ελληνικά άνθη και φυλλώματα (δρεπτά και γλαστρικά) ενιαία, με μια διεπαγγελματική προσέγγιση, τόσο για μια νέα εξαγωγική προσπάθεια, όσο και για ένα δομημένο και οργανωμένο διάλογο με τους φορείς της Πολιτείας και της διεθνούς αγοράς.
  1. 6. Η συλλογική οργάνωση της έρευνας και των εφαρμογών ανθέων, η συλλογική οργάνωση στο ελληνικό πολλαπλασιαστικό υλικό των ανθέων και των φυλλωμάτων, η συλλογική-συνεταιριστική διακίνηση πρώτων υλών και εφοδίων ανθέων, η συλλογική υποστήριξη των προδιαγραφών της καλλιέργειας και της μετασυλλεκτικής διαχείρισης ανθέων και φυλλωμάτων, η συλλογική εξαγωγική προσπάθεια, η συλλογική αξιοποίηση των υπολειμμάτων, ακόμα και η συνεταιριστική αντιμετώπιση της φορολόγησης των περισσευμάτων του συνεταιρισμού για να διανεμηθούν στα μέλη ανάλογα με τη συνεισφορά τους ώστε να αντιμετωπίζονται ως αυτοτελώς φορολογηθέντα, είναι επιβεβλημένες.
  1. 7. Στα περισσότερα ερωτήματα εντοπίστηκε η ανάγκη να προσδιοριστεί η έννοια «ποιότητα» στα άνθη και τα φυλλώματα. Γενικά, ο όρος «ποιότητα» σημαίνει την ικανοποίηση των νόμιμων και ηθικών προσδοκιών του πελάτη. Επομένως η ποιότητα είναι άμεσα εξαρτώμενη από τον εκάστοτε πελάτη-καταναλωτή, από τη μόρφωση και τη συμπεριφορά του όσον αφορά τις προσδοκίες του. Είναι σαφές ότι άλλο η ποιότητα και άλλο η εξαπάτηση με την παρουσίαση ξένων αγαθών ως ελληνικών αγροτικών προϊόντων.
  1. 8. Ακούστηκαν και μερικές σκέψεις για τη μη δόκιμη διοργάνωση των λεγόμενων ανθοεκθέσεων, οι οποίες καταστρέφουν την τοπική αγορά και απλώς προσφέρουν ευκαιριακές δυνατότητες για «business».
  1. 9. Ενδιαφέρουσα ήταν και η άποψη για εξειδίκευση στα κύρια αντικείμενα του κάθε ενός εμπλεκομένου στην αλυσίδα αξίας των ανθέων και των φυλλωμάτων. Π.χ. οι παραγωγοί κυρίως να παράγουν, οι έμποροι να εμπορεύονται, τα καταστήματα πώλησης να πωλούν λιανική, οι ανθοδέτες και οι στολιστές να ασχολούνται με την καλλιτεχνική πλευρά.

Το διοικητικό συμβούλιο του Αγροτικού Ανθοπαραγωγικού Συνεταιρισμού Αθηνών (Ανθέων 21, Άνω Πατήσια) αναλαμβάνει πρωτοβουλία προσκαλώντας σε τυπικό οργανωμένο διάλογο όσους εμπλέκονται και θέλουν τη σύσταση διεπαγγελματικής ανθέων.

Στις 4/6/2020 και ώρα 14:00 (έως τις 16:00) ο πρόεδρος του ΑΑΣΑ κ. Α. Κελμάγερ θα συμμετάσχει σε τηλεδιάσκεψη της πρωτοβουλίας «Βγαίνουμε μπροστά» με τίτλο «Είμαστε όλοι startups» στο πλαίσιο της επιχειρηματικής συνάντησης GRBossible του Skywalker.gr, της μεγαλύτερης ελληνικής πλατφόρμας αναζήτησης εργασίας.

Σημειωτέον ότι το Skywalker.gr έχει δημιουργήσει ειδική εφαρμογή για τη δωρεάν εξεύρεση εργασίας στον αγροτικό τομέα.

Στις 5/6/20, όπως ενημέρωσε ο γραμματέας κ. Σταύρος Κιτάντης, προσκαλούνται όλα τα μέλη του Συνεταιρισμού στην τακτική ετήσια γενική συνέλευση του ΑΑΣΑ και σε επαναληπτική στις 12/6/20 και ώρα 12:00.

Ο πρόεδρος του ΑΑΣΑ κ. Αθανάσιος Κελμάγερ προσκάλεσε όλους την Τετάρτη 17/6/20, στις 12.00, στα γραφεία του Αγροτικού Ανθοπαραγωγικού Συνεταιρισμού Αθηνών (Ανθέων 21, Άνω Πατήσια), στην παρουσίαση του βιβλίου «Ανθοκομία: Η καλλιέργεια και η μετασυλλεκτική διαχείριση ανθέων και φυλλωμάτων» του καθηγητή κ. Αναστάσιου Δάρρα (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, Καλαμάτα). Η εκδήλωση θα μεταδοθεί μέσω Facebook, για οποιονδήποτε ενδιαφέρεται, με τη μορφή webinar (δηλαδή σεμιναρίου μέσω διαδικτύου) και την υποστήριξη του Skywalker.gr.

Δημήτρης Μιχαηλίδης
Δημοσιογράφος, «Αγρονέα»

Share this post

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn