agrotika_0206.jpg

 

Γερμανικά: Τέλος στη ζωή του έβαλε ο 89χρονος πολυεκατομμυριούχος ιδιοκτήτης της Media Markt (και των Makro, Saturn, Real, Kaufhof και Metro) Otto Beisheim στο σπίτι του στη Βαυαρία. Ο Beisheim είχε υπηρετήσει στα SS κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου και πρόσφατα έγινε Ελβετός υπήκοος για να πληρώνει λιγότερους φόρους (defencenet.gr, pronews.gr, anixneuseis.gr, 12/4/20, σ.σ. ο θανών υπήρξε ισχυρός παράγων της σημερινής Γερμανίας και των οικονομικών επιλογών της, μέσα στις οποίες είναι η άρνηση αλληλεγγύης στον κορονοϊό, η σκληρή τοκογλυφία εις βάρος της Ελλάδας, η κατακράτηση υγειονομικού υλικού της Ελλάδας, η απαγόρευση πώλησης γερμανικών εταιριών στο διεθνές κεφάλαιο, η εξαγορά «ευτελών» ελληνικών εταιριών (ΔΕΗ, ΟΤΕ, αεροδρόμιο «Ελ. Βενιζέλος»). Προφανώς η σταθερότητα των επιλογών από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο μέχρι σήμερα είναι εμφανής).

Ξεκάθαρα: Ούτε η ΠΝΠ ούτε η ΚΥΑ ούτε η Ιερά Σύνοδος απαγόρευσαν τη Θεία Κοινωνία. Διότι έτσι θα παραβίαζαν ανθρώπινα δικαιώματα. Τέτοιο είναι το δικαίωμα της ελευθερίας σκέψης, συνείδησης και πίστης. Ο νόμος προβλέπει δίωξη για τη συνάθροιση, αλλά δεν προβλέπει δίωξη για τη Θεία Κοινωνία, γιατί απλούστατα δεν μπορεί να το κάνει. Για ευνόητους (;) λόγους επιχειρείται διά της σύγχυσης των εννοιών η τρομοκράτηση. Δεν μπορούν να διωχθούν οι ιερείς επειδή κοινώνησαν εκτός ναού δύο ανθρώπους! (σ.σ. όπως δεν διώκονται όσοι παραδίδουν (delivery). Επίσης, δεν μπορούν να διωχθούν τέσσερις άνθρωποι σε τεράστιο χώρο. Η πιθανότητα δίωξης προσκρούει στη συνταγματική αρχή της αναλογικότητας. Όλοι οι δημοκράτες άνθρωποι οφείλουν άμεσα να πάρουν θέση (Μ. Αθανασιάδη, Facebook, 14/4/20).

Άνθρωπος: Πριν από 27 χρόνια (1906-1993) πέθανε ο Albert Bruce Sabin, Πολωνοαμερικανός Εβραίος ιολόγος, ο οποίος δεν κατοχύρωσε το εμβόλιό του κατά της πολιομυελίτιδας και αρνήθηκε τα χρήματα, επιτρέποντας έτσι τη διάδοσή του και στα φτωχότερα παιδιά. Εκατομμύρια παιδιά σε όλο τον κόσμο εμβολιάστηκαν, με αποτέλεσμα την εξάλειψη της πολιομυελίτιδας. «Πολλοί επέμεναν να πατεντάρω το εμβόλιο, αλλά δεν ήθελα. Είναι το δώρο μου σε όλα τα παιδιά του κόσμου», είχε πει. Θα κέρδιζε σημερινά 7 δισ. ευρώ, αλλά κέρδισε την ψυχή του, σύμφωνα με την ανθρώπινη ηθική.

Lockdown: Σε 205.984 (14,6% του συνόλου) ανέρχονται οι επιχειρήσεις στη χώρα, οι οποίες απασχολούν 1.063.098 εργαζόμενους (25,4% του συνόλου) και μπήκαν σε αναστολή λειτουργίας με κρατική εντολή λόγω του Covid-19. Ο τζίρος των επιχειρήσεων αυτών, που τηρούν διπλογραφικά στοιχεία, ήταν 1,02 δισ. ευρώ τον Φεβρουάριο του 2020, με αξία εξαγωγών (όσων εξάγουν) ύψους 32,5 εκατ. ευρώ (ΕΛ.ΣΤΑΤ., presspublica.gr, 16/4/20).

Ανάσταση: Τεσσαρακοστή και πλέον μέρα «Μένουμε σπίτι». Μου έφεραν οι γείτονες: τσουρέκι με σοκολάτα, αυγά βαμμένα, τσουρέκι σκέτο, κοκορέτσι, παϊδάκια σχάρας, κοκκινιστό κρέας, παΐδια από αρνάκι σούβλας, ζεστές τηγανητές πατάτες, λεμονάτο κρέας, πασχαλιές από την Αράχοβα, σιμιγδαλένιο χαλβά και η Έλσα έκανε πατσά ποδαράκι. Η πιο πλούσια γαστριμαργική Ανάσταση που απόλαυσα μέχρι σήμερα. Ευχαριστώ όλους (Αθήνα, 19/4/20, σ.σ. ίσως να έχει και τα καλά της η απαγόρευση κυκλοφορίας).

Έντομα: Η εξαφάνιση των εντόμων μπορεί να είναι καταστροφική για την ανθρωπότητα, καθώς οι υπηρεσίες που προσφέρουν στη φύση είναι αναντικατάστατες, ενώ ανατρέπεται η ισορροπία της φύσης. Οι κύριες αιτίες είναι η υποβάθμιση των οικοτόπων, τα εντομοκτόνα και οι ρύποι της ατμόσφαιρας. Τα έντομα είναι ζωτικής σημασίας παροχείς υπηρεσιών, όπως η επικονίαση, η διατροφή με θρεπτικά συστατικά και ο έλεγχος των παρασίτων. Αυτές οι «υπηρεσίες οικοσυστήματος» ανέρχονται σε 57 δισ. δολάρια ετησίως μόνο στις ΗΠΑ. Μόνο η επικονίαση σε παγκόσμιο επίπεδο κοστολογείται στα 235-577 δισ. δολάρια ετησίως. Τα είδη των εντόμων είναι περίπου 5,5 εκατ. Πριν από το 2000 εξεδόθη η «Προειδοποίηση στην ανθρωπότητα» για την κατάρρευση της φύσης. Το 2017 εκδόθηκε η δεύτερη προειδοποίηση, η οποία υπογράφηκε από 15.000 επιστήμονες (P. Cardoso, Φινλανδικό Μουσείο Φυσικής Ιστορίας, Biology Conservation, sciencealert.com, filoitexnisfilosofias.com, ecozen.gr, 16/4/20).

Ρύποι: Αξιοσημείωτη υποχώρηση εμφάνισε η ατμοσφαιρική ρύπανση στην Αθήνα την περίοδο 23/3-12/4/20, οπότε εφαρμόστηκαν τα μέτρα περιορισμού κυκλοφορίας στο πλαίσιο της πρόληψης της εξάπλωσης της πανδημίας Covid-19. Η μείωση στις συγκεντρώσεις των ρύπων που σχετίζονται με την κυκλοφορία οχημάτων ήταν της τάξης του 30%-40% σε σύγκριση με την περίοδο 1-22/3/2020 και τουλάχιστον 10%-25% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2019 (καθ. Ν. Μιχαλόπουλος, Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, presspublica.gr, 15/4/20).

Σκαμπανεβάσματα: Στην Ελλάδα μεγάλη είναι η μείωση στην αγορά κρέατος και κρασιού – έτσι λέγεται. Ο κλάδος των φρούτων και των λαχανικών δείχνει αύξηση των εξαγωγών το πρώτο δίμηνο του 2020 (πορτοκάλια 285.103, +5,2%, νεκταρίνια / ακτινίδια 163.301, +29,3%, μανταρίνια 116.024, +15,3%), αλλά και της εγχώριας κατανάλωσης (σ.σ. και οι τιμές των δημητριακών σημείωσαν τεράστια αύξηση, Γ. Πολυχρονάκης, Incofruit Hellas, ΑΠΕ-ΜΠΕ, Ναυτεμπορική, infognomonpolitics.gr, 20/4/20).

Ελλείψεις: Μετά το σπάνιο κοινό ανακοινωθέν των επικεφαλής του FAO (Οργάνωσης Τροφίμων & Γεωργίας) και του ΠΟΥ (Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας), που προειδοποιούσαν ότι υπάρχει κίνδυνος «διατροφικής έλλειψης» στην παγκόσμια αγορά, ο Ν. Μπίσλεϊ, επικεφαλής του Παγκόσμιου Επισιτιστικού Προγράμματος του ΟΗΕ, προειδοποιεί ότι ο κόσμος κινδυνεύει από εκτεταμένους λιμούς «βιβλικών αναλογιών» λόγω της πανδημίας του Covid-19 και του lockdown στην οικονομία.

Προβλήματα: Η κατανάλωση σε είδη που βρίσκει κανείς στα ράφια των σουπερμάρκετ έχει αυξηθεί σημαντικά. Οι ΗΠΑ «παγώνουν» τις αποπληρωμές χρεών τους, με αποτέλεσμα οι Κρητικοί εξαγωγείς να αντιμετωπίζουν πρόβλημα ρευστότητας. Δεν υπάρχουν απαγορεύσεις στη διακίνηση των αγαθών, αλλά σημειώνονται καθυστερήσεις (Α. Καλαμπόκης, Σύνδεσμος Εξαγωγέων Κρήτης, patris.gr, 22/4/20, σ.σ. φαίνεται ότι δεν θίγεται μακροχρόνια η αγροτική παραγωγή, αλλά οι δυσκολίες εντός επιχειρηματικής δράσης είναι μέσα στα όρια. Και βέβαια, πρέπει η αγροτική παραγωγή να μπορεί να φτάσει στα ράφια του καταναλωτή, όχι χύμα).

 

Εργάτες γης: Στην Ημαθία και την Πέλλα, όπου καλλιεργούνται πολλά ροδάκινα και άλλα φρούτα, αρχές Μαΐου αρχίζει η συγκομιδή πρώιμων ποικιλιών κερασιού και οι αγρότες αναζητούν απεγνωσμένα εργάτες. Φέτος θα χρειαστούν περισσότεροι από 18.000, που ακόμα αναζητούνται (pronews.gr, 26/4/20, σ.σ. οι Έλληνες άνεργοι γιατί δεν πηγαίνουν να δουλέψουν; Μήπως η επιδοματική πολιτική είναι πολύ γενναιόδωρη και αποτρεπτική της εργασίας;)

Ελιά: Κυκλοφόρησε το νέο βιβλίο για τη «Βιολογική καλλιέργεια της ελιάς» (ISBN 978-618-5063-55-5) των Γ. Δαουτόπουλου και Τ. Χαραντώνη. Μέσα σε 222 σελίδες συνδέονται θεωρία και πράξη για να δώσουν τη δυνατότητα να παραχθεί ελαιόλαδο ανώτερης ποιότητας, με ισχυρισμό υγείας και με το μικρότερο κόστος, ώστε να απολαύσει ο καλλιεργητής καλύτερη ανταμοιβή (6976 793909 ή Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.).

Ζιζάνια: Στο Ηνωμένο Βασίλειο λόγω της ανθεκτικότητας των ζιζανίων η απώλεια των αποδόσεων των καλλιεργειών εκτιμάται σήμερα στο 5% των σιτηρών, ήτοι μείωση κατά 800.000 ΜΤ σίτου (500 εκατ. δολάρια) και μπορεί να φτάσει σε απώλεια 1 δισ. δολαρίων. Με την εφαρμογή θεσμοθετημένων ορίων χρήσης ζιζανιοκτόνων ή με τη στήριξη των αγροτών ώστε να μειώσουν τη χρήση τους ή να υιοθετήσουν εναλλακτικούς τρόπους και στρατηγικές διαχείρισης των καλλιεργειών τους θα μπορούσαν να μειωθούν οι επιπτώσεις σε γεωργικές εκμεταλλεύσεις, περιβάλλον και τροφή. Πολλά ζιζανιοκτόνα ενοχοποιούνται και για τον αφανισμό εντόμων και πτηνών, ωφέλιμων για τη διατήρηση των αποδόσεων των καλλιεργειών σε κανονικά επίπεδα (Zoological Society of London, nature.com, Σ. Σεκλιζιώτης, Facebook, 27/12/19).

Δημήτρης Μιχαηλίδης
Δημοσιογράφος, «Αγρονέα»

Share this post

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn