covid.jpg

 

Λουκάνικα. Θανατηφόρα λουκάνικα Φρανκφούρτης παρήγαγε η αλλαντοποιία Wilke (οικισμός Τβίστεταλ - Μπέρντορφ, Φρανκφούρτη, κρατίδιο Έσσης, Γερμανία, 200 εργαζόμενοι) που προκάλεσαν τον θάνατο τριών ανθρώπων και δεκάδες κρούσματα λιστερίωσης. Η αλλαντοποιία έχει κηρύξει πτώχευση. Δεν είναι εύκολο να εντοπιστούν ποιοι έφαγαν Wilke, διότι εξάγονταν σε 26 χώρες και πάρα πολλές αλυσίδες έβαζαν Wilke όπως: Haus am Eichfeld, Metro Chef, Service Bund Servisa, CASA, Pickosta, Sander Gourmet, Rohloff Manufaktur, Schnittpunkt, Korbach, ARO, Findt, Domino. Προϊόντα Wilke προμηθεύονταν το Metro και η ΙΚΕΑ. Η κατάσταση μισθοδοσίας ενός Ρουμάνου εργαζόμενου είχε 318,25 ώρες εργασίας τον μήνα (Panorama, Merkur, hairt.gr, 16/10/2019, σ.σ. στην ιδιωτική οικονομική με την πτώχευση γλιτώνουν όλοι;).

Γερμανικά. Τέλος στη ζωή του έβαλε ο 89χρονος πολυεκατομμυριούχος ιδιοκτήτης της Media Markt (και των Makro, Saturn, Real, Kaufhof, Metro), Otto Beisheim, μέσα στο σπίτι του στη Βαυαρία (Γερμανία). Ο Ο. Beisheim είχε υπηρετήσει στα SS κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου και πρόσφατα έγινε Ελβετός υπήκοος για να πληρώνει λιγότερους φόρους (defencenet.gr, pronews.gr, anixneuseis.gr, 12/4/2020, σ.σ. ο θανών υπήρξε ισχυρός παράγοντας της σημερινής Γερμανίας και των οικονομικών της επιλογών, μέσα στις οποίες είναι η άρνηση αλληλεγγύης στον κορονοϊό, η σκληρή τοκογλυφία εις βάρος της Ελλάδας, η κατακράτηση υγειονομικού υλικού της Ελλάδας, η απαγόρευση πώλησης γερμανικών εταιριών στο διεθνές κεφάλαιο, η εξαγορά ευτελισμένων ελληνικών εταιριών -ΔΕΗ, ΟΤΕ, Αεροδρόμια, Ε. Βενιζέλος κ.ά. Προφανώς η σταθερότητα των επιλογών από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο μέχρι σήμερα είναι εμφανής).

Προσεκτικά. Ούτε η ΠΝΠ, ούτε η ΚΥΑ, ούτε η Ιερά Σύνοδος απαγόρευσαν τη Θεία Κοινωνία. Διότι, έτσι, θα παραβίαζαν ανθρώπινα δικαιώματα. Τέτοιο είναι το δικαίωμα της ελευθερίας σκέψης, συνείδησης και πίστης. Ο νόμος προβλέπει δίωξη για τη συνάθροιση, αλλά δεν προβλέπει δίωξη για τη Θεία Κοινωνία, γιατί απλούστατα δεν μπορεί να το κάνει. Για ευνόητους (;) λόγους επιχειρείται διά της συγχύσεως των εννοιών η τρομοκράτηση. Δεν μπορούν να διωχθούν οι ιερείς γιατί κοινώνησαν εκτός ναού δύο ανθρώπους (Μ. Αθανασιάδη, Facebook, 14/4/2020, σ.σ. όπως δεν διώκονται όσοι παραδίδουν - delivery. Επίσης, δεν μπορούν να διωχθούν, εάν είναι τέσσερις άνθρωποι μέσα σε έναν τεράστιο χώρο. Η πιθανότητα δίωξης προσκρούει στη συνταγματική αρχή της αναλογικότητας. Όλοι οι δημοκράτες άνθρωποι οφείλουν άμεσα να πάρουν θέση).

Άνθρωπος. Πριν από 27 χρόνια (1906-1993) πέθανε ο Albert Bruce Sabin, Πολωνό-Αμερικανός Εβραίος ιολόγος, που δεν κατοχύρωσε το εμβόλιό του κατά της πολιομυελίτιδας και αρνήθηκε τα χρήματα, επιτρέποντας έτσι τη διάδοσή του και στα φτωχότερα παιδιά. Εκατομμύρια παιδιά σε όλο τον κόσμο εμβολιάστηκαν, εξαλείφοντας έτσι την πολιομυελίτιδα. «Πολλοί επέμεναν να πατεντάρω το εμβόλιο, αλλά δεν ήθελα. Είναι το δώρο μου σε όλα τα παιδιά του κόσμου», είχε πει. Θα κέρδιζε 7 δισ. ευρώ σημερινά, αλλά κέρδισε την ψυχή του, σύμφωνα με την ανθρώπινη ηθική.

«Κοροναϊκά». Σε 205.984 (14,6% του συνόλου) είναι οι επιχειρήσεις στη χώρα, που απασχολούν 1.063.098 εργαζόμενους (25,4% του συνόλου), οι οποίες μπήκαν σε αναστολή λειτουργίας με κρατική εντολή, λόγω COVID-19. Ο τζίρος των επιχειρήσεων αυτών που τηρούν διπλογραφικά στοιχεία ήταν 1,02 δισ. ευρώ τον Φεβρουάριο 2020, με αξία εξαγωγών (όσων εξάγουν) ύψους 32,5 εκατ. ευρώ (ΕΛΣΤΑΤ, Presspublica.gr, 16/4/2020).

Ανάσταση. 42η μέρα «μένουμε σπίτι». Μου έφεραν οι γείτονες: Τσουρέκι με σοκολάτα, αυγά βαμμένα, τσουρέκι σκέτο, κοκορέτσι, παϊδάκια σχάρας, κοκκινιστό κρέας, παΐδια από αρνάκι σούβλας, πατάτες τηγανητές ζεστές, λεμονάτο κρέας, πασχαλιές από Αράχωβα, σιμιγδαλένιο χαλβά και η Έλσα έκανε πατσά ποδαράκι. Η πιο πλούσια από άποψη ποικιλίας γαστριμαργική Ανάσταση, που απόλαυσα μέχρι σήμερα. Σας ευχαριστώ όλους (Αθήνα, 19/4/2020, σ.σ. ίσως να έχει και τα καλά της η απαγόρευση κυκλοφορίας).

Έντομα. Η εξαφάνιση των εντόμων μπορεί να είναι καταστροφική για την ανθρωπότητα, καθώς οι υπηρεσίες που προσφέρουν στη φύση είναι «αναντικατάστατες» και ανατρέπεται η ισορροπία της φύσης. Οι κύριες αιτίες είναι η υποβάθμιση των οικοτόπων, τα εντομοκτόνα και οι ρύποι της ατμόσφαιρας. Τα έντομα είναι ζωτικής σημασίας «παροχείς υπηρεσιών», όπως η επικονίαση, η διατροφή με θρεπτικά συστατικά και ο έλεγχος των παρασίτων. Αυτές οι «υπηρεσίες οικοσυστήματος», ανέρχονται σε 57 δισ. δολάρια ετησίως, μόνο στις ΗΠΑ. Μόνο η επικονίαση σε παγκόσμιο επίπεδο κοστολογείται στα 235 με 577 δισ. δολάρια ετησίως. Τα είδη των εντόμων είναι περίπου 5,5 εκατομμύρια. Πριν το 2000 εκδόθηκε η «Προειδοποίηση στην Ανθρωπότητα» για την κατάρρευση της φύσης. Το 2017, εκδόθηκε η δεύτερη προειδοποίηση, η οποία υπογράφηκε από 15.000 επιστήμονες (P. Cardoso, Φινλανδικό Μουσείο Φυσικής Ιστορίας, Biology Conservation, sciencealert.com, filoitexnisfilosofias.com, ecozen.gr, 16/4/2020).

Ρύποι. Αξιοσημείωτη υποχώρηση εμφάνισε η ατμοσφαιρική ρύπανση στην Αθήνα, την περίοδο 23/3 - 12/4/2020, όταν και εφαρμόστηκαν τα μέτρα περιορισμού κυκλοφορίας στο πλαίσιο της πρόληψης της εξάπλωσης της πανδημίας Covid-19. Η μείωση στις συγκεντρώσεις των ρύπων που σχετίζονται με την κυκλοφορία οχημάτων ήταν της τάξης του 30 - 40% σε σύγκριση με την περίοδο 1 - 22/3/2020 και τουλάχιστον 10 - 25% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2019 (Καθ Ν. Μιχαλόπουλος, Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών. presspublica.gr, 15/4/2020).

Αγροτικά προϊόντα. Στην Ελλάδα μεγάλη είναι η μείωση στην αγορά κρέατος και κρασιού (σ.σ. δεν μπορώ να το επιβεβαιώσω από τις πληροφορίες μου, ενώ είναι σίγουρη η καταστροφή της ανθοπαραγωγής). Ο κλάδος των φρούτων και των λαχανικών δείχνει αύξηση των εξαγωγών, το πρώτο δίμηνο του 2020 (πορτοκάλια - 285.103 δηλ. +5,2%, νεκταρίνια, ακτινίδια - 163.301, +29,3%, μανταρίνια - 116.024, δηλ. +15,3%), αλλά και της εγχώριας κατανάλωσης (Γ. Πολυχρονάκης, Incofruit-Hellas, ΑΠΕ-ΜΠΕ, Ναυτεμπορική, infognomonpolitics.gr, 20/4/2020, σ.σ. και οι τιμές των δημητριακών πήραν τεράστια αύξηση).

Λιμός; Μετά το σπάνιο κοινό ανακοινωθέν των επικεφαλής του FAO (Οργάνωση Τροφίμων και Γεωργίας) και του ΠΟΥ (Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας), που προειδοποιούσαν ότι υπάρχει κίνδυνος «διατροφικής έλλειψης» στην παγκόσμια αγορά, ο Ν. Μπίσλεϊ, επικεφαλής του Παγκόσμιου Επισιτιστικού Προγράμματος του ΟΗΕ προειδοποιεί ότι ο κόσμος κινδυνεύει από εκτεταμένους λιμούς «βιβλικών αναλογιών», λόγω της πανδημίας του Covid-19 και του lockdown στην οικονομία.

Κατανάλωση. Η κατανάλωση σε είδη που βρίσκει κανείς στα ράφια των σουπερμάρκετ έχει αυξηθεί σημαντικά, όχι μόνο στη χώρα μας. Οι ΗΠΑ «παγώνουν» τις αποπληρωμές χρεών τους, με αποτέλεσμα οι Κρητικοί εξαγωγείς να αντιμετωπίζουν πρόβλημα ρευστότητας. Παράλληλα, κλειστοί παραμένουν κάποιοι χονδρέμποροι διανομείς σε όλο τον κόσμο που προμήθευαν τα προϊόντα μας. Δεν υπάρχουν απαγορεύσεις στη διακίνηση των προϊόντων αλλά σημειώνονται καθυστερήσεις, υπάρχει δηλαδή μία δυσκαμψία. Μετά από το Πάσχα ίσως αρχίσει ξανά κάτι να κινείται στην αγορά (Α. Καλαμπόκης, Σύνδεσμος Εξαγωγέων Κρήτης, patris.gr, 22/4/2020, σ.σ. φαίνεται ότι δεν θίγεται μακροχρόνια η αγροτική παραγωγή, αλλά οι δυσκολίες εντός επιχειρηματικής δράσης είναι μέσα στα όρια. Και βέβαια πρέπει η αγροτική παραγωγή να μπορεί να φτάσει στα «ράφια» του καταναλωτή, όχι χύμα).

Εργάτες γης. Σε Ημαθία και Πέλλα, όπου καλλιεργούνται πολλά ροδάκινα και άλλα φρούτα, αρχίζει η συγκομιδή πρώιμων ποικιλιών κερασιού αρχές Μαΐου και οι αγρότες αναζητούν απεγνωσμένα εργάτες. Φέτος χρειάζονται περισσότερους από 18.000 εργάτες, κυρίως αλλοδαπούς, που όμως, μέχρι στιγμής αναζητούνται (pronews.gr, 26/4/2020, σ.σ. οι Έλληνες άνεργοι γιατί δεν πάνε να δουλέψουν; Μήπως η επιδοματική πολιτική είναι πολύ γενναιόδωρη; Αποτρεπτική για εργασία; Τελικά πάνε καθημερινά τρία πούλμαν με Έλληνες εργάτες γης από Κοζάνη και γυρίζουν πίσω).

Για την καταγραφή, Δημήτρης Μιχαηλίδης, «Αγρονέα»

Share this post

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn