stentoras-meta-to-menoumespiti-polemos-oikonomias.jpg

Σκόρδα. Νωρίτερα από κάθε άλλη χρονιά, τον Φεβρουάριο του 2020, ξεπούλησαν στο 1,5 ευρώ/κιλό οι παραγωγοί σκόρδου στη Νέα Βύσσα Έβρου. Σε αυτό βοήθησε η φημολογία για την ευεργετική δράση του σκόρδου κατά του κορονοϊού. Αυτό βοηθά τους παραγωγούς να συνεχίσουν και φέτος την καλλιέργεια, στα 2.500 στρέμματα (600 τόνους σκόρδα). Τα κινεζικά σκόρδα είχαν πρόβλημα στην εξαγωγή και αυξημένες τιμές. Από τον Μάιο 2020 θα ξεκινήσει η συγκομιδή της νέας παραγωγής στη Ν. Βύσσα Έβρου (Α. Γιακµολίδης, Αγροτικός Συνεταιρισμός Παραγωγής Επεξεργασίας Εμπορίας Σκόρδου, Σ. Παϊσιάδης, agrotypos.gr, 27/3/2020, σ.σ. είναι προφανές ότι τυχόν μέτρα στήριξης αγροτών δεν μπορεί να είναι οριζόντια. Οι παραπάνω παραγωγοί μόνο ωφελήθηκαν / κέρδισαν από τον κορονοϊό).

Πρόβειο. Burger από πρόβειο κρέας κυκλοφόρησε τον Φεβρουάριο του 2020 στην ελληνική αγορά η φάρμα Ελασσόνας (Κασίδης). Στόχος είναι να επανέλθει η διατροφή με πρόβειο. Παράλληλα, η εταιρία, που εδρεύει στον Τύρναβο, σχεδιάζει να παρουσιάσει ορισμένες κοπές στο αιγοπρόβειο κρέας με απώτερο σκοπό στο μέλλον να ανοίξει ο δρόμος για τη νομοθετική τους κατοχύρωση ως ελληνικές κοπές (Μ. Χαρκοφτάκη, Foodreporter, thessaliaeconomy.gr, 11/3/2020).

Καταναλωτές. Αλλαγές στις αγοραστικές συνήθειες του καταναλωτικού κοινού λόγω κορονοϊού στην Ελλάδα. Αυξήθηκε σε 33% (από 19%) το ποσοστό των καταναλωτών που προτιμούν συσκευασμένα προϊόντα βιομηχανικής επεξεργασίας. Οι καταναλωτές στρέφονται σε προϊόντα ελληνικής προέλευσης σε ποσοστό 60%, ελέγχουν περισσότερο την προέλευση των τροφίμων σε ποσοστό 48%, ενώ προτιμούν τα κοντινότερα καταστήματα σουπερμάρκετ για τις αγορές τους σε ποσοστό 72%. Το 46% δηλώνει ότι θα διατηρούσε τις νέες αγοραστικές συνήθειες (Ινστιτούτο Έρευνας Λιανεμπορίου Καταναλωτικών Αγαθών – ΙΕΛΚΑ, 18-19/3/2020, ΑΠΕ-ΜΠΕ, atlantea.news, 25/03/2020).

Αλητεία αντικοινωνική. «Τα μέλη των υπηρεσιών πρώτων βοηθειών είναι πιο απαραίτητα από ποτέ, καθώς η κοινωνία ενώνει τις δυνάμεις της για να αντιμετωπίσει την πανδημία του κορονοϊού. Είμαι σοκαρισμένος από τις πληροφορίες ότι άνθρωποι, που ισχυρίζονται ότι νοσούν από τον Covid-19, βήχουν εσκεμμένα μπροστά σε αστυνομικούς και άλλους εργαζόμενους της πρώτης γραμμής. Ας είμαι ξεκάθαρος: πρόκειται για έγκλημα και πρέπει να σταματήσει, επισύροντας ενδεχόμενο κάθειρξης 2 ετών» (Μαξ Χιλ, Δ/ντης Εισαγγελικών Αρχών Ην. Βασιλείου, vimapress.gr, 26/3/2020).

Αδέσποτα. Αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) το έντυπο για τη βεβαίωση μετακίνησης για τη σίτιση αδέσποτων ζώων. Στη βεβαίωση θα πρέπει να συμπληρωθεί το σημείο που βρίσκονται τα αδέσποτα, οι ημέρες και οι ώρες της σίτισης, ενώ η διάρκεια της μετακίνησης δεν θα πρέπει να ξεπερνά τις τρεις ώρες. Η συγκεκριμένη βεβαίωση αφορά όσους φροντίζουν αδέσποτα στην περιοχή τους και ακολουθεί το πρότυπο της βεβαίωσης εργοδότη τύπου Α. Υπεύθυνος για την πιστοποίησή της είναι ο εκάστοτε δήμος. Όπως διευκρίνισε επίσης ο κ. Χαρδαλιάς, η βεβαίωση Β1 περί επισκέψεως σε γιατρό ισχύει και για την επίσκεψη σε κτηνίατρο (ΑΠΕ-ΜΠΕ, atlantea.news, 26/3/2020, σ.σ. διαβάζεται όπως θέλει ο καθένας).

Πόλεμος. «Είμαστε σε πόλεμο» είπε ο Μακρόν για την πανδημία του κορονοϊού. Ο Τραμπ αυτοανακηρύχθηκε «πρόεδρος του πολέμου». Ο Τζόνσον δήλωσε ότι οι Βρετανοί βρίσκονται στο μέσο μιας δεύτερης μάχης της Αγγλίας. Στον πόλεμο μάχονται για εδάφη, τα έθνη αλληλοσφάζονται, η ανταλλαγή πληροφοριών είναι προδοσία, η τεχνολογία τίθεται στην αποκλειστική υπηρεσία του έθνους για καταστροφή. Η πανδημία, αντίθετα, απαιτεί συνεργασία των εθνών, ανοιχτή μετάδοση πληροφορίας, νέες τεχνολογίες στην υπηρεσία του κοινού καλού και δίκαιη κατανομή πόρων. Η πανδημία του κορονοϊού «μετάλλαξε» την αλαζονεία της επιφανειακής ευμάρειας και της ευρωστίας της κοινωνίας σε ελάχιστο χρόνο σε σεμνότητα και ταπεινοφροσύνη, τουλάχιστον στους περισσότερους από εμάς. Ανακτήσαμε την εμπιστοσύνη μας στους επιστήμονες (Γ. Α. Φίλης, π. πρύτανης Πολυτεχνείου Κρήτης, peliti.gr, 27/3/2020).

Πολιτισμός. Η καθηγήτρια Margaret Mead (ανθρωπολόγος, 1901-1979) είπε ότι το πρώτο σημάδι πολιτισμού σε μια αρχαία κουλτούρα ήταν ένα μηριαίο οστό που είχε σπάσει κι έπειτα είχε θεραπευτεί. Εξήγησε ότι στο ζωικό βασίλειο, όταν σπας το πόδι σου, πεθαίνεις. Δεν μπορείς να δραπετεύσεις από τον κίνδυνο, ούτε να πας στο ποτάμι να πιεις νερό, ούτε να ψάξεις τροφή. Γίνεσαι βορά άλλων θηρίων. Ένα μηριαίο οστό που έχει θεραπευτεί είναι απόδειξη ότι κάποιος αφιέρωσε χρόνο για να μείνει μαζί με εκείνον που έπεσε, έδεσε την πληγή, τον μετέφερε σε ασφαλές μέρος και τον βοήθησε να αναρρώσει. Η Μ. Mead υποστήριξε ότι ο πολιτισμός αρχίζει με την παροχή βοήθειας σε κάποιον που βρίσκεται σε δύσκολη κατάσταση (Πανεπιστήμιο Columbia K., Nollas. Χ., Παττακού, Facebook, 30/3/2020).

Καταιγίδα. Όταν η καταιγίδα τελειώσει, δεν θα θυμάσαι καν πώς κατάφερες να επιβιώσεις. Δεν θα είσαι καν σίγουρος ότι έχει τελειώσει. Αλλά ένα πράγμα είναι σίγουρο: όταν βγεις από την καταιγίδα δεν θα είσαι ο ίδιος άνθρωπος με αυτόν που μπήκε. Και αυτό είναι το νόημα της καταιγίδας (Haruki Murakami).

Ελληνοποιήσεις. «Η αντιμετώπιση των “ελληνοποιήσεων” αποτελεί ούτως ή άλλως κεντρική κυβερνητική προτεραιότητα, όπως έχει ιεραρχηθεί από τον ίδιο τον πρωθυπουργό, κ. Κυριάκο Μητσοτάκη. Δεδομένης, όμως, της πίεσης που υφίστανται φέτος οι κτηνοτρόφοι, καθώς οι εξαγωγές έχουν μειωθεί σημαντικά, ένας λόγος παραπάνω για την πολιτεία να εξαντλήσει την αυστηρότητά της, στον αυστηρό έλεγχο των ελληνοποιήσεων. Στόχος μας είναι να περάσουμε αυτή την πρωτοφανή κρίση όλοι μαζί διαφυλάσσοντας την παραγωγική βάση της χώρας μας ώστε, μόλις η κρίση περάσει, να προχωρήσουμε στην επανεκκίνηση της ελληνικής οικονομίας με αιχμή τον πρωτογενή τομέα» (Α. Αραμπατζή, Υφ. Α.Α.Τ., 26/3/2020).

Εκτατική αιγοπροβατοτροφία. Όταν το ζητούμενο από τη σύγχρονη κτηνοτροφία είναι προϊόντα υψηλής διατροφικής και γευστικής αξίας, που να προάγουν την οικονομική ανάπτυξη και ταυτόχρονα η παραγωγή τους να διαφυλάττει το περιβάλλον, η απάντηση είναι η εκτατική αιγοπροβατοτροφία (ΕΔΟΚ, Signed by Nature, Στοκχόλμη Σουηδίας, 23/1/2020, neapaseges.gr, 28/1/2020).

Καραντίνα. «Οι τελευταίες εκτιμήσεις μάς δείχνουν ότι η καραντίνα θα επηρεάσει άμεσα τομείς που αντιστοιχούν έως το ένα τρίτο του ΑΕΠ των μεγάλων οικονομιών. Υπολογίζουμε ότι για κάθε μήνα περιορισμού θα υπάρχει μείωση 2% της ετήσιας ανάπτυξης. Ειδικά, ο τουριστικός τομέας αντιμετωπίζει παντού μια μείωση της παραγωγής μεταξύ 50% και 70%. Πολλές οικονομίες θα πέσουν σε ύφεση» (G20 - 27/3/2020, Α. Γκουρία, ΟΟΣΑ, economistas.gr, Βήμα Press, 28/3/2020, σ.σ. καταπληκτική, μοναδική ευκαιρία για επανεκκίνηση, με την εμπειρία του παρελθόντος. Στην επανεκκίνηση τα διάφορα think tank καλούνται να συνεισφέρουν εποικοδομητικά. Το πρόβλημα είναι για τους αγρότες που δεν έχουν οργάνωση, δεν έχουν think tank, δεν έχουν σχεδόν τίποτα).

Κρέας. Ένας - ένας οι φορείς του τομέα κρέατος προβάλλουν ανησυχητικά στοιχεία σχετικά με τη μείωση της δραστηριότητας των επιχειρήσεων και των επαγγελματιών. Η κτηνοτροφία έχει δεχτεί ήδη μεγάλη πίεση, με συνέπεια να εγκαταλείπουν συνεχώς οι κτηνοτρόφοι τις εκμεταλλεύσεις τους, ενώ είναι εξαιρετικά αβέβαιη η διάθεση των αμνοεριφίων. Μεγάλη είναι όμως και η πτώση της δραστηριότητας των επιχειρήσεων επεξεργασίας κρέατος, αφού η αναστολή λειτουργίας ψητοπωλείων, εστιατορίων και ξενοδοχείων έχει μειώσει τις πωλήσεις τους μέχρι και 70%. Τέλος και το εμπόριο κρέατος (λιανικό και χονδρικό) πλήττεται από τη γενίκευση των απαγορεύσεων λειτουργίας καταστημάτων και μετακίνησης των πολιτών. Ο τομέας κρέατος είναι κρίσιμος για τη διατροφή του πληθυσμού και πρέπει να ενισχυθεί για να παραμείνει όρθιος και μετά την πάροδο της πανδημίας (meat news).

Σόγια. Υπέρογκη αύξηση 50 €/tn μέσα σε 10 ημέρες πήρε η σόγια, λόγω κοροναϊού. Από 360 €/tn στο λιμάνι, σκαρφάλωσε στα 410 €/tn. Οφείλεται στην ανασφάλεια (!) των μεταφορών, σε απεργίες στην Αργεντινή, αλλά και σε κερδοσκοπία. Προβλέπεται μεγάλη αύξηση στο κόστος παραγωγής για τους Έλληνες αγελαδοτρόφους και πτηνοτρόφους, συμπαρασύροντας κερδοσκοπικά και τις άλλες τιμές ζωοτροφών. Η αυτάρκεια της Ελλάδας σε σόγια είναι μόνο 10% (Α. Μπίκας, agrotypos.gr, 30/3/2020).

Για την καταγραφή, Δημήτρης Μιχαηλίδης, «Αγρονέα»

Share this post

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn