koronoios-zwakia-22-4-2020.jpg

Μετάδοση ιών. Υπάρχουν πολλά είδη κορονοϊών, τα οποία είναι συγκεκριμένα για κάθε είδος ζώου (κορονοϊός σκύλου, κορονοϊός γάτας κ.λπ.). Η μετάδοση του κορονοϊού μεταξύ των ειδών -και κατ’ επέκταση από τα ζώα στον άνθρωπο- είναι εξαιρετικά δύσκολη. Ο Παγκύπριος Κτηνιατρικός Σύλλογος καθησυχάζει την κοινή γνώμη, τους κηδεμόνες ζώων συντροφιάς, τους φροντιστές αδέσποτων, τους κτηνοτρόφους και όλους εκείνους που η εργασία τους σχετίζεται με ζώα κάθε είδους, ότι δεν διατρέχουν κανένα κίνδυνο από τον κορονοϊό, καθώς άλλα είδη ούτε νοσούν ούτε μεταδίδουν τον ιό COVID-19 (zoosos.gr, 11/3/2020).

Ποινικός κώδικας. Άρθρο 285 - Παραβίαση μέτρων για την πρόληψη ασθενειών. Παρ. 2. Αν η παραβίαση είχε ως αποτέλεσμα να μεταδοθεί η ασθένεια σε ζώα, επιβάλλεται φυλάκιση τουλάχιστον τριών ετών και χρηματική ποινή, και αν είχε ως αποτέλεσμα να μεταδοθεί σε άνθρωπο, επιβάλλεται κάθειρξη έως δέκα έτη. Παρ. 3. Αν η παραβίαση είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο άλλου, επιβάλλεται κάθειρξη τουλάχιστον δέκα ετών και αν προκλήθηκε ο θάνατος μεγάλου αριθμού ανθρώπων, το δικαστήριο μπορεί να επιβάλει ισόβια κάθειρξη.

Δεν πάμε Χαλκιδική. Αυστηρό μήνυμα προς τους Θεσσαλονικείς απηύθυνε ο Αντιπεριφερειάρχης Χαλκιδικής κ. Γ. Γιώργος αναφορικά με τις εξορμήσεις του Σαββατοκύριακου, παρά τις συστάσεις και το «Μένουμε Σπίτι» του κράτους προς τους πολίτες. Η μετακίνηση πληθυσμού από τη Θεσσαλονίκη προς τη Χαλκιδική είναι επικίνδυνη για διασπορά του κορονοϊού. Τα μικρά παιδιά που έρχονται στην εξοχή είναι πολύ δύσκολο να κλειστούν στα σπίτια. Ας μη βάζουμε σε κίνδυνο τις μεγαλύτερες ηλικίες στα χωριά μας (xalkidikipolitiki.gr, 17/3/2020).

Διευθυντική στρατηγική. Σε πολεμικές καταστάσεις, η σύνταξη όλων ανεξαιρέτως των μελών μιας κοινωνίας στις εντολές της εκλεγμένης ηγεσίας είναι επιβεβλημένη. Τουλάχιστον για όσους αισθάνονται μέλη της κοινωνίας.

Αγροτικό ατύχημα. Τραγική κατάληξη είχε το ψέκασμα για έναν 46χρονο αγρότη που καταπλακώθηκε από το τρακτέρ που οδηγούσε. Τον αναζήτησαν επειδή καθυστέρησε και τον βρήκαν μεταξύ Βώρων και Μαγαρικαρίου Κρήτης (e-mesara.gr, larissanet.gr, 16/3/2020).

ΕΦΚΑ αγροτών. Η συντριπτική πλειοψηφία των αγροτών (86,7%) επέλεξε την κατώτερη, την 1η δηλαδή, ασφαλιστική κατηγορία. Το 13,3% (δηλαδή 156.374 αγρότες) επέλεξε για το 2020 ασφαλιστική κατηγορία από τη 2η μέχρι την 6η. Τη 2η κατηγορία επέλεξαν 8.756 αγρότες, την 3η 4.813, την 4η 3.864, την 5η 1.464 και την 6η 1.931 (thessaliatv.gr, 14/3/2020, σ.σ. δηλαδή αν κατάλαβα καλά ασφαλίζονται ως αγρότες 1.175.744! Πού βρίσκονται αυτοί οι αγρότες; Γιατί στις έρευνες των πανεπιστημίων εντοπίζονται μόνο 460.000 περίπου εργαζόμενοι στον αγροτικό τομέα; Μήπως είναι μαϊμού ασφαλισμένοι; Και είναι και οι αλλοδαποί μέσα; Και τελικά δεν υπάρχει πανελλήνια αγροτική συνδικαλιστική οργάνωση να τους εκπροσωπήσει ως επιχειρηματίες ή ως εργαζόμενους;).

Κορονοϊός. Ο ΥπΑΑΤ διευκρινίζει ότι δεν θα σταματήσουν να λειτουργούν καταστήματα που διαθέτουν: άδεια εμπορίας γεωργικών φαρμάκων, άδεια εμπορίας λιπασμάτων, άδεια πολλαπλασιαστικού υλικού, άδεια πώλησης και εμπορίας ζωoτροφών και άδεια πώλησης και εμπορίας κτηνιατρικών φαρμάκων. Επισημαίνεται ότι οφείλουν να τηρούν απαρεγκλίτως τις οδηγίες υγιεινής για τον κορονοϊο (YpAAT, 17/3/2020).

Μεταφορές ζώων stop. Η Διεύθυνση Προστασίας Ζώων, Φαρμάκων και Κτηνιατρικών Εφαρμογών του ΥπΑΑΤ ενημερώνει ότι στην υπηρεσία φτάνουν ήδη ειδοποιήσεις από τις αρμόδιες αρχές άλλων κρατών - μελών (π.χ. Κροατία, Γερμανία κ.ά.) ότι οι μεταφορές ζώντων ζώων αντιμετωπίζουν ήδη προβλήματα, λόγω COVID 19, καθώς τα φορτία αναγκάζονται να σταματούν στα σύνορα με γειτονικά κράτη με σημαντικές επιπτώσεις για την ευζωία των ζώων (e-ea.gr, 18/3/2020).

Καπνός. Παράνομο εργαστήριο επεξεργασίας καπνού εντοπίστηκε στις 11/3/2020, στη Μαγούλα Αττικής. Κατασχέθηκαν πάνω από 15,5 τόνοι καπνού και πλήρης μηχανολογικός εξοπλισμός από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Δυτικής Αττικής (Vimapress.gr, 18/3/2020).

Η κοινωνία μπορεί. Με πολύ επικριτικά σχόλια υποδέχθηκε μια ολόκληρη γειτονιά σε περιοχή του Ναυπλίου την άφιξη τεσσάρων ατόμων που κατέφθασαν την Παρασκευή 20 Μαρτίου 2020 από την Αθήνα. Την άφιξή τους αντιλήφθηκε ένοικος της πολυκατοικίας, ο οποίος ξεκίνησε να τους κατσαδιάζει για την επιλογή τους να έρθουν στο Ναύπλιο μαζί με φιλοξενούμενους, εν μέσω της πανδημίας του κορονοϊού, σαν να ήρθαν για διακοπές. Ακολούθησε έντονος διάλογος με βρισιές και ακατονόμαστες εκφράσεις που ξεσήκωσαν ολόκληρη τη γειτονιά, που δεν άργησε να βγει στα μπαλκόνια, εξυβρίζοντάς τους όλοι μαζί (argolikeseidhseis.gr, ethnos.gr, 22/3/2020).

Κρέας. Οι πρωτόγνωρες συνθήκες που βιώνει πλέον και ο τομέας κρέατος στην Ελλάδα από την παραγωγή, την εμπορία, τη μεταποίηση μέχρι και το τελευταίο σημείο πώλησης των προϊόντων, απαιτούν τη συνέχιση της ρεαλιστικής αποτύπωσης της κατάστασης και της διαπίστωσης των προβλημάτων όλων των επαγγελματιών του τομέα κρέατος, με στόχο να διατηρηθεί η απρόσκοπτη τροφοδοσία της ελληνικής αγοράς, εν μέσω αυτής της τραγικής -για όλον τον πλανήτη- συγκυρίας  (ΕΔΟΚ, 20/3/2020, σ.σ. από δελτίο τύπου της Εθνικής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Κρέατος. Αν ανησυχούν στον κλάδο κρέατος, τι πρέπει να γίνει στον κλάδο της ανθοπαραγωγής, ο οποίος καταστρέφεται, ενώ υποστηρίζονται σχεδόν όλοι οι κλάδοι της αστικής οικονομίας;).

Ημέρα δασών. 21 Μαρτίου. Το 1/3 της επιφάνειας της γης είναι δάση. Το 50% των ειδών φυτών και ζώων βρίσκονται στα δάση. Τα δένδρα μειώνουν τη θερμοκρασία του περιβάλλοντος κατά 2-8 βαθμούς Κελσίου. Τα δένδρα απορροφούν 2,1 Gtn CO2. Το 40% των ΑΠΕ προέρχεται από ξυλεία του δάσους. 900.000.000 εργάζονται στην παραγωγή ξυλοκάρβουνου. Το ¼ των σύγχρονων φαρμάκων προέρχονται από τα δάση (FAO).

Καταιγίδα. Και όταν η καταιγίδα θα έχει περάσει, δεν θα θυμάσαι πώς τα κατάφερες ή πώς επιβίωσες. Δεν θα είσαι καν σίγουρος εάν η καταιγίδα όντως τελείωσε. Ένα πράγμα είναι μόνο σίγουρο. Όταν θα περάσει, δεν θα είσαι πια ο ίδιος άνθρωπος με αυτόν πριν ξεκινήσει (Haruki Murakami).

Φυτοφάρμακα. Σε δύο συλλήψεις προχώρησαν αστυνομικοί της Υποδιεύθυνσης Οικονομικής Αστυνομίας Βορείου Ελλάδος για κύκλωμα που διακινούσε παράνομα φυτοφάρμακα και λιπάσματα από Βουλγαρία. Μετά την επιχείρηση της 20/3/2020 θα ακολουθήσει εργαστηριακός έλεγχος των σκευασμάτων, καθώς και έλεγχος γνησιότητας των ετικετών και των συσκευασιών από τις αρμόδιες υπηρεσίες του ΥπAAT, ενώ ήδη επιλαμβάνονται για την επιβολή διοικητικών κυρώσεων (protothema.gr, vimapress.gr, 22/3/2020).

Εθνικός κατάλογος. Με απόφαση του ΥπΑΑΤ ρυθμίζονται οι προϋποθέσεις και η διαδικασία εγγραφής, ανανέωσης εγγραφής και διαγραφής ποικιλιών (νέων και τοπικών ή παραδοσιακών) στον εθνικό κατάλογο για είδη όπως το αβοκάντο, το ακτινίδιο, το ιπποφαές, η αννόνα, ο λωτός, το μάνγκο, η μουσμουλιά, η μακαντάμια, η μπανάνα, η φραγκοσυκιά, η χαρουπιά και το μαστιχόδενδρο ή σχίνος, ενθαρρύνοντας με αυτό τον τρόπο την καλλιέργειά τους από τους παραγωγούς της χώρας. Παράλληλα, με την ίδια απόφαση δίνεται η δυνατότητα στα φυτώρια να παράγουν φυτά με ταυτότητα (πιστοποιημένο υλικό), προκειμένου οι παραγωγοί να αξιοποιούν την ποικιλιακή ταυτότητα και να αποφεύγεται η εισαγωγή των φυτών αυτών από το εξωτερικό (ΥπΑΑΤ, neapaseges.gr, 19/3/2020, σ.σ. μπράβο, αλλά γιατί μέχρι σήμερα -θυμάμαι πάρα πολλά χρόνια να το ζητούν επίμονα οι παραγωγοί πολλαπλασιαστικού υλικού- δεν έγινε; Τι έκανε η δημόσια διοίκηση -υπάλληλοι και εκλεγμένοι- τόσα χρόνια; Απλά μισθοδοτούνταν;).

Λαϊκές αγορές. Από 23 Μαρτίου έως 25 Απριλίου 2020 έχει ανασταλεί η δραστηριότητα στις λαϊκές αγορές όσων κλάδων απαιτείται μετακίνηση από περιφέρεια σε περιφέρεια σε όλη την επικράτεια. Οι λαϊκές αγορές πρέπει να λειτουργούν με βάση όσα ορίζονται στην ΚΥΑ Β 943/20-03-2020 (Π. Σταμπουλίδης, Γ.Γ. Εμπορίου, Vimapress.gr, 23/3/2020, σ.σ. μπράβο, επιτέλους. Να ισχύει πάντα. Δεν πρέπει να φορτώνονται τα αγροτικά προϊόντα των παραγωγών με τροφοχιλιόμετρα. Βέβαια υπάρχει το πρόβλημα των επαγγελματιών. Αυτοί πρέπει να απαγορευτούν παντελώς από τις λαϊκές αγορές).

Για την καταγραφή, Δημήτρης Μιχαηλίδης, «Αγρονέα»

Share this post

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn