a3003.jpg

 

Συνέντευξη: Η κοινωνική οικονομία στις συζητήσεις της κας Α. Δεληγιάννη με καλεσμένο τον γράφοντα: https://www.youtube.com/watch?v=u3rEve3lWOI&t=5s (Ράδιο Έναντι, 21/1/20).

Βοσκήσιμες γαίες: Επιστολή προς τους 13 περιφερειάρχες της χώρας απέστειλε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, ζητώντας την αρωγή τους στη σύνταξη μελετών διαχείρισης βοσκήσιμων γαιών μέσω της σύναψης προγραμματικών συμβάσεων μεταξύ του υπουργείου και των Περιφερειών. Η κίνηση αυτή έχει ως στόχο τη βιώσιμη ανάπτυξη της κτηνοτροφίας μέσα από τη μείωση του κόστους παραγωγής και την αύξηση επιλέξιμων εκτάσεων, καθώς και την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος με την ορθολογική χρήση των βοσκοτόπων. Αποσκοπεί επίσης στον εκσυγχρονισμό του αγροτικού χάρτη της χώρας και διασφαλίζει τα συμφέροντα της πατρίδας μας στο ευρωπαϊκό πεδίο προς όφελος των κτηνοτρόφων και του συνόλου της ελληνικής αγροτικής παραγωγής (atlantea.news, 20/2/20).

Ενεργειακές κοινότητες: Μια αποδεδειγμένη εναλλακτική πολιτική σε ευρωπαϊκό επίπεδο για την αντιμετώπιση της ενεργειακής φτώχειας είναι η δημιουργία ενεργειακών κοινοτήτων που δίνουν δωρεάν ενέργεια στα μέλη τους ύστερα από 4-5 χρόνια (για την απόσβεση). Συμφέρει μάλιστα το κράτος, και με τη συγχρηματοδότηση των προγραμμάτων ΕΣΠΑ, να επιδοτήσει την εγκατάσταση των ενεργειακών κοινοτήτων για ένα χρονικό διάστημα προκειμένου να απαλλαγεί από το βάρος της παθητικής πολιτικής επιδομάτων. Οι ενεργειακές κοινότητες (Ε.ΚΟΙΝ.) είναι τοπικοί αστικοί συνεταιρισμοί αποκλειστικού σκοπού, μέσω των οποίων πρωτίστως οι πολίτες (φυσικά ή νομικά πρόσωπα) μπορούν να δραστηριοποιηθούν στον ενεργειακό τομέα αξιοποιώντας τις καθαρές πηγές ενέργειας. Στις ενεργειακές κοινότητες μπορούν να συμμετάσχουν και οι δήμοι ως μέλη ώστε να καλύπτουν τις ανάγκες των δημόσιων κτιρίων για ενέργεια. Δύο χρόνια μετά τον νόμο 4513/2018 δεν έχει γίνει τίποτα (Β. Τακτικός, Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε., www.timesnews.gr/to-koinoniko-prattein-ton-energeiakon-koinotiton).

Ασφάλεια: «Θέλω μια Ευρώπη που θα τηρεί την υπόσχεσή της να προστατεύει τον λαό της στην πατρίδα και στο εξωτερικό με μια αυθεντική Ένωση Ασφαλείας. Εξαιρετική πρόοδος έγινε τα πέντε τελευταία χρόνια για να βελτιωθεί η ανταλλαγή πληροφοριών και να κλείσει ο χώρος στον οποίο επιχειρούν τρομοκράτες και εγκληματίες. Όμως η πραγματικότητα είναι ότι η προσέγγιση της Ευρώπης στην ασφάλεια παραμένει κατακερματισμένη σε μια πλειάδα διαφορετικών τομέων πολιτικής. Γι’ αυτό η επιτροπή αυτή θα οικοδομήσει ένα νέο οικοσύστημα ασφαλείας» (Our World, Μ. Σχοινάς, αντιπρόεδρος Προώθησης Ευρωπαϊκού Τρόπου Ζωής, vimapress.gr, 23/2/20).

Xylella: Μετά το πρώτο κρούσμα τον Ιανουάριο του 2019, η Xylella Fastidiosa εξαπλώνεται στην Πορτογαλία, προσβάλλοντας όχι μόνο ελιές, αλλά και αμυγδαλιές, δαμασκηνιές, συκιές και φελλόδεντρα. Οι περιοχές όπου ανιχνεύτηκε έχουν φτάσει τις 65. Οι πορτογαλικές αρχές παίρνουν μέτρα σύμφωνα με τα όσα προβλέπουν οι κοινοτικοί κανονισμοί, καταστρέφοντας επί τόπου τα προσβεβλημένα φυτά, τους ξενιστές σε ακτίνα 100 μ. γύρω από κάθε προσβεβλημένο φυτό (olivenews.gr, 19/2/20).

Ταλέντα: Η έλλειψη ταλέντων έχει διπλασιαστεί παγκοσμίως την τελευταία δεκαετία, με το 77% των εργοδοτών να δυσκολεύεται πολύ σοβαρά όταν αναζητά εργαζόμενους με τις κατάλληλες δεξιότητες. Η Ελλάδα βρίσκεται στο top five των χωρών, με το 54% των επιχειρήσεων να αναφέρει ελλείψεις των απαιτούμενων δεξιοτήτων (ManpowerGroup, sepe.gr, 21/2/20).

Cluster (όχι εκείνο των ερευνητών, αλλά όπως το καθορίζει η οικονομία): Θα δρομολογηθεί η πρόθεση σύστασης Cluster Αρωματικών-Φαρμακευτικών Φυτών Ελλάδος. Στην Ομάδα Πρωτοβουλίας μετέχουν οι Α. Οικονόμου, Μ. Παπαδόπουλος, Ν. Αργυρίου, Α. Κυριτσάκης, Ε. Μαλούτα, Σ. Ιγνατιάδης και ο γράφων.

Προσκοπισμός: Ο προσκοπισμός είναι ένα ωραίο παιχνίδι εάν βαλθούμε με τα σωστά μας σ’ αυτόν και κανένα παιχνίδι δεν αξίζει για κανέναν εάν δεν γεννά κάποιο ενθουσιασμό γι’ αυτό. Όπως και με τα άλλα παιχνίδια, έτσι και με αυτό θα βρούμε ότι παίζοντάς το κερδίζουμε δύναμη σωματική και πνευματική. Αλλά μην ξεχνάτε, είναι παιχνίδι της υπαίθρου και γι’ αυτό κάθε φορά που θα έχετε την ευκαιρία πηγαίνετε στην ύπαιθρο και η καλή διάθεση και η καλή κατασκήνωση θα σας ακολουθήσουν (Μ. Πάουελ, ιδρυτής προσκοπισμού).

Έντομα: Η ανθρώπινη ζωή εξαρτάται από τα έντομα, που μειώνονται επικίνδυνα. Η καταστροφή των φυσικών οικοτόπων από την κατασκευή κτιρίων, τα εντομοκτόνα, η μόλυνση γενικότερα και φυσικά η κλιματική αλλαγή είναι κάποιοι από τους λόγους που έχουν οδηγήσει στη μείωση των εντόμων. Για την προστασία τους ιδιαίτερη σημασία έχει και η δράση του καθενός μας, καθώς πρέπει να σκεφτόμαστε διπλά πριν αφαιρέσουμε τη ζωή κάποιου εντόμου, να προσέχουμε πολύ τη χρήση εντομοκτόνων και να διαμορφώνουμε πιο φιλικούς προς τα έντομα κήπους. Έως σήμερα εκτιμάται ότι έχουμε εξαφανίσει το 5%-10% των εντόμων από το 1800, που ισοδυναμεί με 250.000-500.000 είδη (settle.gr, 24/2/20).

Μέλισσες: Νορβηγοί ερευνητές κατασκεύασαν την πρώτη «λεωφόρο» για μέλισσες στον κόσμο με σκοπό την προστασία των μελισσών και την πρόληψη διαταραχών στην παραγωγή τροφίμων, προσφέροντας στους κύριους επικονιαστές του πλανήτη μια ασφαλή δίοδο στην πόλη του Όσλο μέσω επαρκών καταλυμάτων και πηγών τροφίμων. Ο «αυτοκινητόδρομος» για μέλισσες δημιουργήθηκε σε συνεργασία με διάφορες εταιρίες, ιδιώτες και κρατικούς φορείς. Έτσι, μετασχημάτισαν κομμάτια ιδιοκτησιών σε τοποθεσίες με γρασίδι, λουλούδια και άλλα είδη ζωτικής σημασίας για την επιβίωση των μελισσών. «Αναδιαμορφώνοντας συνεχώς το περιβάλλον μας για να καλύψουμε τις ανάγκες μας, ξεχνάμε ότι άλλα είδη ζουν επίσης σε αυτό» (Ά-Λ Μέλβαερ [Bybi]). Αν η Νορβηγία συνεχίζει να χάνει τις μέλισσές της, ο κύκλος παραγωγής τροφίμων μπορεί να επηρεαστεί σε μεγάλο βαθμό, καθώς περίπου το 30%-40% της παραγωγής τροφίμων βασίζεται στην επικονίαση (naftemporiki.gr, melissokomianet.gr).

Καλή ζωή ζώων: 59χρονος κτηνοτρόφος στη Σκωτία (Εδιμβούργο) καταδικάστηκε σε πρόστιμο 550 λιρών γιατί χτυπούσε τα πρόβατά του με γροθιές στο κεφάλι. Η τιμωρία ήταν μια «προειδοποίηση» για τον κτηνοτρόφο και εριοπαραγωγό, που υιοθέτησε μια τέτοια «απαράδεκτη συμπεριφορά». Ο κτηνοτρόφος εγκλήθηκε για βιαιοπραγία μετά τη βιντεοσκόπησή του από ακτιβιστή της φιλοζωικής οργάνωσης PETA την ώρα που χτυπούσε κατ’ επανάληψη με τη γροθιά του τα κεφάλια των προβάτων του (Υπηρεσία Πρόληψης Κακομεταχείρισης Ζώων [SPCA], ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP, www.lifo.gr, 25/2/20).

Καυτερά: Αν και συκοφαντημένα, τα καυτερά τρόφιμα και τα μπαχαρικά έχουν αναπάντεχα οφέλη για τη σωματική και την ψυχική κατάστασή μας. Οι λάτρεις των καυτερών γεύσεων ισχυρίζονται ότι τα προτιμούν γιατί προσδίδουν ιδιαίτερη γεύση στα καθημερινά γεύματά τους. Εδώ και χρόνια όμως η επιστημονική κοινότητα έχει εστιάσει στη σύνδεση των πικάντικων τροφίμων με την καλή υγεία, όπως με την απώλεια βάρους, την καρδιοπραστασία, ωφέλειες για το στομάχι και τη μακροζωία (pencilonthemoon.gr, 28/1/20).

Κορονοϊός: Από την αρχή του 2020 έχουν πεθάνει μέχρι τις 25/2/20 (ώρα Ελλάδος 10:00) σε όλο τον πλανήτη από τον κορονοϊό 2.703 άτομα, από την εποχική γρίπη 73.742 άτομα και για διάφορες αιτίες 8.930.000 άτομα (Ι. Πέτρου, Κουρδιστό Μανταρίνι, 27/2/20, σ.σ. για την εκτίμηση από τον καθέναν του κινδύνου και όχι της φοβίας και του πανικού που διαχέονται έντεχνα).

Χαλβάς: Ο χαλβάς με ταχίνι περιέχει μεταξύ άλλων καλά λιπαρά, τα οποία προστατεύουν την καρδιά και φροντίζουν για την καλή λειτουργία του εγκεφάλου, και σουσάμι, που περιέχει φυτικές πρωτεΐνες, οι οποίες δρουν προστατευτικά στους μύες και τους ιστούς. Είναι πλούσιος σε βιταμίνες Β και βιταμίνη Ε, οι οποίες  έχουν αντιοξειδωτική δράση. Περιέχει σε υψηλά ποσοστά μέταλλα και ιχνοστοιχεία, όπως ασβέστιο, φώσφορο και ψευδάργυρο, που δυναμώνουν τα κόκαλα και θωρακίζουν την καρδιά. Περιέχει στερόλες και λιγνάνες, οι οποίες έχουν αντιοξειδωτική δράση. Καλό είναι να μην καταναλώνεις περισσότερα από 30-50 γραμμάρια χαλβά την ημέρα (ekriti.gr, vimapress.gr, 26/2/20).

Δημήτρης Μιχαηλίδης,
Δημοσιογράφος, «Αγρονέα»

Share this post

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn