agrotika.jpg

 

Τέλη κυκλοφορίας: Για το μικρό Fiat 875 cc, που ο Έλληνας πληρώνει 120 ευρώ, ο Γερμανός πληρώνει 17 ευρώ, ο Ούγγρος 30 ευρώ, ο Ρουμάνος 29 ευρώ, ενώ σε Σουηδία και Αγγλία ο φόρος είναι μηδενικός. Για το Audi A1 των 240 ευρώ στην Ελλάδα τα τέλη κυκλοφορίας στην Αγγλία είναι 131 ευρώ, στην Ισπανία 64 ευρώ και στη Λιθουανία μηδενικά (agonaskritis.gr, 10/2/20).

Πρόεδρος Επιτροπής Περιφερειών: «Η πατρίδα μου είναι η Θεσσαλονίκη, η πατρίδα μου είναι η κεντρική Μακεδονία, η πατρίδα μου είναι η Ελλάδα» (Α. Τζιτζικώστας, εκλέχθηκε πρόεδρος της Επιτροπής Περιφερειών με τη σύμφωνη γνώμη όλων: 329 δήμαρχοι και περιφερειάρχες). «Προτεραιότητά μου είναι να φέρω την Ευρώπη πιο κοντά στους πολίτες της» (voria.gr, 12/2/20).

Ημέρα Σκέψης: Η Παγκόσμια Ημέρα Σκέψης & Φιλίας είναι μια προσκοπική και οδηγική εκδήλωση, που γιορτάζεται κάθε χρόνο από το 1926 στις 22 Φεβρουαρίου σε ανάμνηση της γέννησης του ιδρυτή του προσκοπισμού λόρδου Μπέιντεν-Πάουελ (22/2/1857). Την ημέρα αυτή οι πρόσκοποι και οι οδηγοί συλλογίζονται για τις αξίες των οργανώσεών τους και αποστέλλουν τις ευχές τους σε όλους όσοι ανήκουν στη μεγάλη αυτή παγκόσμια οικογένεια.

Ελληνικά: «Kyrie, I eulogize the archons of the Panethnic Numismatic Thesaurus and the Oecumenical Trapeza for the orthodoxy of their axioms methods and policies, although there is an episode of cacophony of the Trapeza with Hellas. With enthusiasm we dialogue and synagonize at the synods of our didymous Organizations in which polymorphous economic ideas and dogmas are analyzed and synthesized. Our critical problems, such as the numismatic plethora, generate some agony and melancholy. This phenomenon is charateristic of our epoch. But, to my thesis, we have the dynamism to program therapeutic practices as a prophylaxis from chaos and catastrophe. In parallel a panethnic unhypocritical economic synergy and harmonization in a democratic climate is basic. I apologize for my eccentric monologue. I emphasize my eucharistia to you, kyrie, to the eugenic and generous American Ethnos and to the organizers and protagonists of this Ampitctyony and the gastronomic symposia» (Ξ. Ζολώτας, Ουάσινγκτον, 26/9/1957, dailypost.gr, 9/2/20).

Γαστρονομία: «Η γαστρονομία ως παράγοντας εμπλουτισμού της ταξιδιωτικής εμπειρίας και αναβάθμισης του τουριστικού προϊόντος» ήταν η παρουσίαση της μελέτης που εκπόνησε το ΙΝΣΕΤΕ με ανάδοχο την Toposophy στη Horeca στις 7/2/20. Σε τρεις άξονες προτείνεται να κινηθούν οι δράσεις για την πιο αποτελεσματική διασύνδεση του αγροδιατροφικού τομέα, της γαστρονομίας και του τουρισμού. Σύμφωνα με τη μελέτη, απαιτείται σαφής στρατηγικός σχεδιασμός και η διαμόρφωση ενός λειτουργικού πλαισίου διακυβέρνησης σε εθνικό και περιφερειακό επίπεδο με συγκεκριμένους στόχους και συμπράξεις ιδιωτικού και δημόσιου τομέα, ενώ συγκεκριμένες δράσεις θα πρέπει να εστιάζουν στην ανάπτυξη του τουριστικού προϊόντος, σε branding και marketing και στην ενδυνάμωση του ανθρώπινου δυναμικού (atlantea.news, 10/02/20, σ.σ. η φρασεολογία παραπέμπει σε χαρτοπόλεμο και όχι σε πραγματική ουσιαστική δράση).

ΟΑΕΔ μεταναστών;: Σχέδιο για ανάθεση αγροτικών εργασιών σε χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες με τη σύμφωνη γνώμη του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων Μ. Βορίδη, ο οποίος, αφού συνομίλησε με τον υπουργό Εργασίας Γ. Βρούτση, έδωσε το πράσινο φως για να ξεκινήσουν οι συζητήσεις, ενώ έγιναν οι πρώτες επαφές με τους αρμόδιους φορείς. Το σχέδιο της κυβέρνησης για την ενσωμάτωση στην ελληνική κοινωνία χιλιάδων νόμιμων μεταναστών μέσω του αγροτικού τομέα αποκάλυψαν «Τα Νέα Σαββατοκύριακο». Η ιδέα είναι απλή και μπορεί να φέρει τα πάνω κάτω όσον αφορά τόσο τη διαχείριση του προσφυγικού / μεταναστευτικού, όσο και την αναζωογόνηση της υπαίθρου, αλλά και της αγροτικής οικονομίας. Από όλη την Ελλάδα υπάρχουν αιτήματα για την εύρεση εργατών που θα απασχοληθούν σε εργασίες εποχικού χαρακτήρα σε διάφορες καλλιέργειες. Οι παραγωγοί αδυνατούν να βρουν φθηνά εργατικά χέρια και πολλές φορές αναγκάζονται να φέρνουν για 2-3 μήνες εργάτες από την Αλβανία (Β. Σ. Κανέλλης, «Τα Νέα», 16/2/20).

Αρωματικά: Θεσσαλονίκη, 21-23/2/20: Οργανώθηκε το συνέδριο «Αρωματικά φαρμακευτικά φυτά και ελληνικές υπερτροφές: Ισχυρός οικονομικός μοχλός ανάπτυξης» στο πλαίσιο της Detrop στη ΔΕΘ-Helexpo (συνεδριακό «Ν. Γερμανός», αίθουσα Α, περίπτερο 8). Το οργάνωσε η Ένωση Αρωματικών Φαρμακευτικών Φυτών Ελλάδος, η ΔΕΘ και το Ελληνικό Παρατηρητήριο Οξειδωτικού Στρες.

Ελληνοποιήσεις;: Άλλο ένα φορτίο με έναν τόνο παράνομα αλιευμένα και ακατάλληλα για κατανάλωση όστρακα (65 σάκοι με αχιβάδες) κατέσχεσε η Λιμενική Αρχή Αλεξανδρούπολης σε ένα όχημα στην Εγνατία Οδό. Αλλά και σε ένα χωριό της Ξάνθης συνελήφθη από αστυνομικούς των Αβδήρων ένας 60χρονος να μεταφέρει 37 σακιά με οστρακοειδή (αχιβάδες 740 κιλών) ακατάλληλα για κατανάλωση χωρίς να έχει τα απαιτούμενα παραστατικά (protothema.gr, Βήμα Press, 19/2/20).

Χόρτα: Τα χόρτα στην Κρήτη χωρίζονται σε τρεις κατηγορίες, στα βραστά, τα γιαχνερά και τα τηγανητά. Αυτά ευδοκιμούν ανάλογα με τις φάσεις της Σελήνης και εμφανίζονται στους αγρούς σε διαφορετικές ημερομηνίες, ανάλογα με την ηλιοφάνεια και την εποχή. Είναι σημαντικό να μην τα αφαιρούμε από το χώμα με σκαλιστήρι, αλλά να σκύβουμε και προσεκτικά να τα κόβουμε 1-2 εκατοστά πάνω από το χώμα με κοφτερό μαχαιράκι και πάντα συλλέγοντας μόνο όσα πρόκειται να μαγειρέψουμε. Τα χόρτα κρατάνε πολλές μέρες στο ψυγείο διπλωμένα σφιχτά σε εφημερίδα. Τα άγρια ελληνικά χόρτα είναι δέκα φόρες πιο ισχυρά αντιοξειδωτικά από κάθε άλλο φυτικό του πλανήτη. Ιδανική προτεινόμενη κατανάλωση: ένα πιάτο χόρτα 3 φορές την εβδομάδα (D. Kouretas, Facebook, 20/2/20).

Μεσογειακή διατροφή: Η μεσογειακή διατροφή είναι υγιεινή για τον άνθρωπο, συμβάλλει στη διατήρηση του τοπίου και των φυσικών πόρων και είναι ιδανική για το περιβάλλον και τη βιοποικιλότητα, με χαμηλό περιβαλλοντικό αποτύπωμα. «Αυτός ο παραδοσιακός τρόπος διατροφής υποχωρεί ολοένα και περισσότερο έναντι άλλων συνηθειών και τρόπων ζωής. Από ποικίλα και ισορροπημένα γεύματα πάμε προς πιο μονότονα γεύματα με λίπη, ζάχαρη και αλάτι. Αποτέλεσμα είναι οι σωρευτικές αρνητικές συνέπειες τόσο για την ανθρώπινη υγεία, όσο και για το περιβάλλον, λόγω της εντατικής υποβάθμισης φυσικών πόρων και της απώλειας βιοποικιλότητας. Πρόκειται για μια αρνητική τάση, η οποία, για να αντιμετωπιστεί, πρέπει να διατηρηθούν και να προωθηθούν οι μεσογειακές και άλλες παραδοσιακές διατροφές και την ίδια στιγμή να μελετηθεί περαιτέρω η συμβολή τους στη διατήρηση της βιοποικιλότητας, τη σύνδεση αστικών και αγροτικών περιοχών και τη μείωση της απώλειας τροφίμων» (Μ. Ε. Σεμέντο, αν. γενική διευθύντρια FAO, Ρώμη, 13/2/20, meatnews.gr, 14/2/20).

Χάνουμε Έλληνες: Την περίοδο 2008-17 έφυγαν από τη χώρα συνολικά 467.765 Έλληνες πολίτες, από το πιο παραγωγικό κομμάτι της ελληνικής κοινωνίας. Η Γερμανία φαίνεται ότι απορρόφησε τους μισούς όσων πήγαν στην Ευρώπη. Στο φαινόμενο της μαζικής φυγής φταίνε επίσης το στρεβλό παραγωγικό μοντέλο, το χαμηλό επίπεδο των καθαρών οικονομικών αποδοχών που έχουν οι εργαζόμενοι στην Ελλάδα, οι μη ικανοποιητικές συνθήκες εργασίας και το χαμηλό επίπεδο υποκειμενικής και υλικής ευημερίας (η Ελλάδα είναι προτελευταία στον ΟΟΣΑ). Επίσης υπολογίζονται σε 3-4 δισ. ευρώ οι δαπάνες της Ελλάδας για να σπουδάσουν αυτοί οι ξενιτεμένοι Έλληνες, που είναι η δημοσιονομική πτυχή του προβλήματος (ΣΕΒ, ASD Account Financial Advisor S.A., 20/2/20, σ.σ. μόνο οι αγρότες είναι δεμένοι με τη γη και την πατρίδα).

Νερό: Το 2012 υπογράψαμε στην πρωτοβουλία Ευρωπαίων πολιτών «Η ύδρευση και η αποχέτευση είναι ανθρώπινο δικαίωμα! Το νερό είναι δημόσιο αγαθό, όχι εμπόρευμα». Το 2013 κατάφερε και μάζεψε πάνω από 1,6 εκατ. Υπογραφές, ενώ το 2014 η Ε.Ε. αποδέχτηκε την πρόσκληση να προτείνει νομοθεσία για εφαρμογή. Το 2018 μπήκε το νέο άρθρο 13 στην Οδηγία για το πόσιμο νερό και το πιο σημαντικό όλα αυτά τα χρόνια είναι ότι δεν προωθείται η ιδιωτικοποίηση των υδάτων και αποσύρθηκε το νερό από την Οδηγία περί παραχωρήσεων. Τι έμεινε στο άρθρο 13 που πέρασε αυτή την εβδομάδα από το Ε.Κ.: εκστρατείες ενημέρωσης των πολιτών για την ποιότητα και την ενθάρρυνση παροχής νερού δωρεάν σε δημόσια κτίρια, εστιατόρια, κυλικεία κ.α. (Christina Kontaxi, Facebook, 22/2/20).

Δημήτρης Μιχαηλίδης
Δημοσιογράφος, «Αγρονέα»

Share this post

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn