dg10.jpg

Ριφιφί: Έκλεψαν 250 κιλά λάδι με τη μέθοδο ριφιφί σε χωριό του δήμου Μινώα Πεδιάδας Κρήτης και 50 κιλά ρακί, αφού άνοιξαν τρύπα σε τοίχο μιας πετρόχτιστης αποθήκης στο Ηράκλειο Κρήτης (ekriti.gr, vimapress.gr, 20/1/20).

Αντι-συνεργατικά: Με μεγάλη έκπληξη παρακολούθησα μια μεθόδευση για να μπει «ταφόπλακα» στον συνεργατισμό στην Ελλάδα με χρηματοδότηση από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος και την πολιτική ηγεσία της Ελλάδας, με μερικούς ανέμελους προέδρους συνεταιριστικών οργανώσεων στο συνέδριο «Νέα γεωργία, νέος συνεργατισμός: Προς ένα σύγχρονο υπόδειγμα συνεταιρισμών για τη νέα γενιά» (αίθουσα «Α. Ριάδης», Agrotica, Θεσσαλονίκη, 31/1/20, σ.σ. όσοι δεν μετείχαν στη μεθόδευση και δεν έδωσαν πολιτική δικαιολογία για την προώθηση περίεργων θέσεων 

είναι άξιοι συγχαρητηρίων: Μεταξύ άλλων στο πρόγραμμα περιελήφθησαν οι: Μ. Καφούρος (Σαντορίνης), Δ. Bαλασσάς (Ζαγορίν), Π. Καλφούντζος (ΘΕΣΓΗ) και Α. Δημητρίου (Πίνδος).

Ακόμα ψάχνουμε: Η ιταλική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι οι επιστήμονες του Νοσοκομείου Λοιμωδών Νόσων «Λάτζαρο Σπαλαντσάνι» της Ρώμης απομόνωσαν τον γενετικό κώδικα του κορονοϊού. «Ανοίγονται νέοι δρόμοι για τη μελέτη, τη διάγνωση και τη θεραπεία του. Η Ιταλία γίνεται σημείο αναφοράς για τη διεθνή έρευνα επί του κορονοϊού και πρόκειται να θέσει όλα τα σχετικά στοιχεία στη διάθεση της διεθνούς επιστημονικής κοινότητας» (Ρ. Σπεράντσα, Ιταλός υπουργός Υγείας, presspublica.gr, 2/2/20).

Ευτελισμός: «Δεν πάει άλλο, έχουν σπάσει τα νεύρα μας, ξεφτιλιστήκαμε ακόμα και στα παιδιά μας, που δεν μπορούμε ούτε τα απαραίτητα να τους προσφέρουμε. Για τον λόγο αυτό ζητάμε να κάνετε μια υπηρεσία αλληλεγγύης για να εξετάσει τους ανέργους που έχουν μόνιμη κατοικία ώστε να μην πληρώνουν και να μην τους βάζουν στην ίδια μοίρα με τα κοράκια που εκμεταλλεύονται και παίρνουν νοίκια από τα σπίτια που έχουν» (πατέρας μαθήτριας γυμνασίου που λιποθύμησε από την πείνα στη μέση του δρόμου στον Πύργο, cnn.gr, 3/2/20).

Συλλογικά λογιστικά: Το 135 σελίδων εγχειρίδιο «Συλλογικά σχήματα αγροτών, συνεταιρισμοί-ομάδες παραγωγών (οικονομικά και φορολογικά του 2020)», που μοιράστηκε στην ημερίδα της AGRITech (1/2/20) στην Agrotica, είναι ό,τι καλύτερο θα μπορούσε να προσφέρει κανείς στον αγροτικό κόσμο. Μπράβο στους «Μποζατσίδης-Μητσολίδης». Το εγχειρίδιο έγραψαν και παρουσίασαν οι Κων. Νιφορόπουλος (211 4111500) και Γεώρ. Παπαδημητρίου (24410 27152). Αναζητήστε το.

Αγροτικό δυστύχημα: Σοκαρισμένη είναι η κοινωνία της Ελασσόνας με την αυτοκτονία νεαρού άνδρα 24 ετών, που έβαλε τέλος στη ζωή του με τραγικό τρόπο. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, ο νεαρός εργαζόταν σε ποιμνιοστάσιο στην περιοχή Βοδιανά της Ελασσόνας, όταν το βράδυ του Σαββάτου (1/2/20) ο ιδιοκτήτης πηγαίνοντας στα ζώα αντίκρισε τον άτυχο βοσκό κρεμασμένο και αμέσως κάλεσε την Αστυνομία (elassonanews.gr, 2/2/20).

E tv: Και μια εκπομπή στο Ε tv (Πέμπτη, 21.00, https://youtu.be/q17_FoglXZ8) που παρουσίασε τον Αγρότη της Χρονιάς, την Κτηνοτροφική Εκμετάλλευση της Χρονιάς και τη Συλλογική Προσπάθεια της Χρονιάς, αλλά και έθεσε προβλήματα της κτηνοτροφίας στην Αττική διά της κας Μάγδας Κοντογιάννη, καθώς και θέματα της ελαιοκομίας και του ελαιολάδου διά του κ. Γιώργου Οικονόμου.

Μικροοργανισμοί: «Τα μικρόβια είναι μέρος του εσωτερικού περιβάλλοντος του οργανισμού και βοηθούν στις μεταβολικές λειτουργίες στο σώμα. Συμπεριφέρονται ως παθογόνα μόνο όταν ο οργανισμός είναι εκτός ισορροπίας» (Antoine Bechamp, 1816-1908). Μικροοργανισμοί υπάρχουν παντού, στον αέρα, στο νερό, στο χώμα, στην τροφή μας, σε κάθε επιφάνεια, ζουν μέσα και πάνω σε όλους τους οργανισμούς, υπάρχουν κυριολεκτικά οπουδήποτε μπορούμε να φανταστούμε. Αποτελούν περίπου το 60% της βιομάζας του πλανήτη και ο ρόλος τους στη διατήρηση και τη συντήρηση, αλλά και στη φθορά και την καταστροφή της φύσης, είναι απόλυτα ρυθμιστικός και καθοριστικός. Ορισμένα είδη είναι μικροοργανισμοί που παράγουν ωφέλιμο έργο μέσα από τις ιδιότητές τους, προάγοντας την αναβίωση, την αναγέννηση και την υγεία, και άλλα είδη είναι βλαβεροί, παθογόνοι μικροοργανισμοί με εκφυλιστικές ιδιότητες που προάγουν τη σήψη, τις αρρώστιες και την εξαθλίωση. Το είδος που επικρατεί σε κάθε περιβάλλον καθορίζει και τις υπάρχουσες συνθήκες (ygeia-sos.blogspot.com, 1/6/17).

Green Deal: Η νέα Πράσινη Συμφωνία (Green Deal) έχει άμεσο αντίκτυπο στις διαπραγματεύσεις σχετικά με την Κοινή Γεωργική Πολιτική μετά το 2020, καθώς θα ζητηθεί από τους αγρότες της Ε.Ε. να προσαρμόσουν την εργασία τους στους νέους πράσινους στόχους. Για να το επιτύχουν αυτό με έναν οικονομικό τρόπο, οι αγρότες λένε ότι χρειάζονται πρόσβαση σε πιο καινοτόμες τεχνολογίες (Σ. Μιχαλόπουλος, euractiv.com, 27/1/20, σ.σ. τι σημαίνει «θα ζητηθεί από τους αγρότες»; Ποιος το ζητά; Γιατί δεν μετέχουν επαρκώς οι αγρότες; Γιατί στην Πράσινη Συμφωνία δεν αναφέρεται ο όρος «αγρότης» αλλά μόνο ο όρος «παραγωγός»; Τι ετοιμάζουν οι γραφειοκράτες των Βρυξελλών και της Ελλάδας για τους αγρότες;).

Ακατάλληλα: Στην κατάσχεση κηπευτικών προέλευσης Αλβανίας συνολικού βάρους 6.995 kg είχαν προχωρήσει οι ελεγκτές τροφίμων της ΔΑΟΚ Πειραιά σε συνεργασία με το Περιφερειακό Κέντρο Προστασίας Φυτών, Ποιοτικού & Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου Ιωαννίνων. Έπειτα από έλεγχο και εργαστηριακή εξέταση ανιχνεύτηκαν υπολείμματα φυτοπροστατευτικών σε συγκεντρώσεις μεγαλύτερες από τα ανώτατα επιτρεπτά. Κατασχέθηκαν και καταστράφηκαν: 401 χαρτοκιβώτια με πιπεριές (4.687 kg), 250 χαρτοκιβώτια με κολοκυθάκια (1.751 kg) και 67 χαρτοκιβώτια με τοματίνια (557 kg) (epiruspost.gr, 25/10/19, σ.σ. μπράβο. Πάντως η αίσθηση που έχω είναι ότι οι έλεγχοι είναι ανεπαρκείς και ξεφεύγουν πολλά αγαθά).

Agrotica: Έκθεση τριπλού ρεκόρ αποδείχθηκε η 28η Agrotica, σε συμμετοχές, χώρους και επισκέπτες: 2.077 (άμεσοι και έμμεσοι) εκθέτες από την Ελλάδα και 45 χώρες, 41.000 τ.μ. εκθεσιακοί χώροι και 161.775 επισκέπτες (143.754 το 2018), από τους οποίους 60.000 την Κυριακή (voria.gr, 3/2/20).

Καλές συνήθειες: Το 30% των περιστατικών καρκίνου μπορεί να προληφθεί με την τήρηση καλών συνηθειών (υιοθέτηση υγιεινού τρόπου ζωής και τακτικές προληπτικές εξετάσεις). «Ο καρκίνος του πνεύμονα, ο καρκίνος του προστάτη στους άνδρες, του μαστού στις γυναίκες, του παχέος εντέρου και το μελάνωμα οδηγούν ετησίως εκατομμύρια ανθρώπους στον θάνατο σε όλο τον κόσμο». Ένας στους πέντε άνδρες και μία στις έξι γυναίκες θα παρουσιάσουν καρκίνο. Δεκαεπτά άνθρωποι πεθαίνουν κάθε λεπτό στον κόσμο, παρότι μειώθηκαν κατά 25% οι θάνατοι από καρκίνο στις ανεπτυγμένες χώρες την τελευταία 30ετία λόγω νέων θεραπειών (Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος [ΠΙΣ], ΑΠΕ-ΜΠΕ, atlantea.news, 4/2/20).

Κτηνοτροφία: «Είναι σαν τον αγώνα του Δαβίδ με τον Γολιάθ όταν οι κτηνοτρόφοι επιχειρούν “να τα βάλουν” με τους εμπόρους» (Γ. Κλέκνερ, Γερμανίδα υπουργός Γεωργίας). Οι μεγάλες αλυσίδες σουπερμάρκετ στη Γερμανία Aldi, Rewe, Lidl και Edeka ανταγωνίζονται μεταξύ τους με σκληρό τρόπο για το ποιος θα προσφέρει τις χαμηλότερες τιμές και την πληρώνουν οι κτηνοτρόφοι. Ο σκληρός ανταγωνισμός των σουπερμάρκετ έχει ως αποτέλεσμα τη συμπίεση των τιμών. Έτσι, ούτε οι εργαζόμενοι αμείβονται σωστά ούτε τα ζώα κρατιούνται σε καλές συνθήκες. Ο κρεοπώλης Γ. Έσινγκερ (Βερολίνο) συνεργάζεται με μικρές φάρμες της περιοχής που παράγουν με βιολογικούς τρόπους. Έτσι «ένα κιλό κοτόπουλο κοστίζει 15 ευρώ/κιλό, ενώ στο σουπερμάρκετ θα το βρουν 2,99 ευρώ/κιλό» (Γ. Τουράου, Μ. Ρηγούτσου, Deutsche Welle, 3/2/20).

Μικροχρηματοδότηση: Το The People’s Trust είναι ένας ιδιωτικά χρηματοδοτούμενος μη κερδοσκοπικός οργανισμός που υποστηρίζει νεοσύστατες και υφιστάμενες μικρές επιχειρήσεις όλων των κλάδων παρέχοντας μικροχρηματοδότηση μέχρι το ποσό των 10.000 ευρώ και δωρεάν υπηρεσίες επιχειρηματικής ανάπτυξης. Η Μαρίνα Κοριολάνο-Λυκουρέζου με τη στήριξή του –όπως υποστηρίζει– δημιούργησε τη The Cool Projects, ένα επιτυχημένο brand με φυσικά χειροποίητα σαπούνια και ξεχωριστά αντικείμενα. Η απόφαση να φύγει από την Αθήνα (2011-12) πέτυχε, και σήμερα το 80% της παραγωγής εξάγεται σε Γερμανία, Αγγλία, Γαλλία, Ολλανδία, Βέλγιο, Λουξεμβούργο, Σουηδία, Δανία, Αυστρία, Ελβετία, Ιταλία, Ισπανία, Τσεχία, Σλοβακία, Λετονία, σε χώρες της Καραϊβικής, στην Αμερική και την Ιαπωνία (epixeiro.gr, 4/2/20).

Δημήτρης Μιχαηλίδης
Δημοσιογράφος, «Αγρονέα»

Share this post

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn