syg5.jpg

 

Αείλανθος: Παράγει μια τοξική ουσία, την αειλανθόνη, που παρεμποδίζει ή και αναστέλλει την ανάπτυξη άλλων γειτονικών φυτών. Ο αείλανθος (Ailanthus altissima) είναι ένα ξενικό είδος δέντρου που κατάγεται από την Κίνα. Το δέντρο αυτό είναι γνωστό και ως βρομοκαρυδιά ή βρομόδεντρο λόγω της δυσάρεστης μυρωδιάς του. Υπάρχουν αρσενικά και θηλυκά φυτά. Το έφεραν ως καλλωπιστικό – γιατί ήταν ωραίο και χαριτωμένο, όπως ακριβώς με τους λεγόμενους μετανάστες σήμερα... Έκτοτε φυτεύτηκε σε πολλές αστικές και περιαστικές περιοχές της χώρας, πλέον φύεται μόνο του και μάλιστα έχει γίνει ένα πολύ επεκτατικό ζιζάνιο, καθώς έχει καταφέρει να επικρατήσει εις βάρος πολλών αυτοχθόνων ειδών φυτών (agrovoice.gr, 20/1/20).

Εμπιστοσύνη: Σε υψηλό 10ετίας το οικονομικό κλίμα στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις (ΜμΕ). Ο Δείκτης Εμπιστοσύνης των ΜμΕ συνέχισε την ανοδική πορεία των τελευταίων 5 εξαμήνων, επιτυγχάνοντας νέο υψηλό 10ετίας, καθώς έφθασε τις 26 μονάδες, σημειώνοντας άνοδο 8 μονάδων. Ειδικότερα, οι πολύ μικρές επιχειρήσεις, έπειτα από μια μακρά περίοδο αρνητικών επιδόσεων, έχουν καταφέρει όχι μόνο να επανακάμψουν σε θετικό έδαφος, αλλά και να προσεγγίσουν σε επίδοση τις μεγαλύτερου μεγέθους επιχειρήσεις, καλύπτοντας το κενό που είχε δημιουργηθεί. Δεδομένου μάλιστα ότι οι πολύ μικρές επιχειρήσεις στηρίζονται σε μεγάλο βαθμό στην εγχώρια αγορά, οι βελτιωμένες προσδοκίες τους συμβαδίζουν με την αναμενομένη ανάκαμψη στην ιδιωτική κατανάλωση (Έρευνα Συγκυρίας Εθνικής Τράπεζας, Κέρδος online, 22/1/20).

Ήθος: Πλησιάζει στο ταμείο ένας ρακένδυτος γηραιός άνδρας με 3-4 κονσέρβες κι ένα γκαζάκι στο καλαθάκι του. Η νεαρή ταμίας χτυπά τις κονσέρβες και το γκαζάκι στην ταμειακή μηχανή, τον κοιτάζει και του λέει: «Φύγετε κύριε, η εταιρία μας δικαιολογεί κάποια δωρεάν καλάθια». Αυτός την ευχαριστεί. Μόλις εκείνος απομακρύνεται, ανοίγει την τσάντα της και βάζει τα χρήματα στο ταμείο από το πορτοφόλι της! Ένα κοριτσάκι 20-22 ετών. Μάθημα ζωής και ανθρωπιάς για όλους μας. Ελπίδα και προσμονή για ένα καλύτερο αύριο (gegonota24.gr, hairt.gr, 26/1/20, σ.σ. συνέβη στα ΑΒ Αγ. Παρασκευής. Όταν οι νέοι μας προέρχονται από οικογένειες και όχι από αλήτες γονείς ως αποτέλεσμα περιστασιακής ηδονής).

Καινούργιο ΠΟΠ: Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε την αίτηση καταχώρισης του «αρσενικού Νάξου» στο μητρώο των προστατευόμενων ονομασιών προέλευσης (ΠΟΠ) και καταχωρίστηκε στη βάση δεδομένων eAmbrosia. Το αρσενικό Νάξου είναι ένα ώριμο σκληρό τυρί που παρασκευάζεται παραδοσιακά από μη παστεριωμένο αιγοπρόβειο γάλα. Ξεχωρίζει από τα άλλα τυριά χάρη στην έντονη, πικάντικη και αλμυρόγλυκη γεύση του. Παράγεται και ωριμάζει σε διάφορες κοινότητες της Νάξου και των Μικρών Κυκλάδων. Η διαδικασία παραγωγής του συνδέεται στενά με τις γνώσεις των τυροκόμων, οι οποίοι είναι σε θέση να γνωρίζουν τον χρόνο τυροκόμησης, λαμβάνοντας υπόψη τις κλιματολογικές συνθήκες της περιοχής και τη σύσταση της χλωρίδας (20/1/20).

Διατροφή: Βιωματικό εργαστήριο με τίτλο «Διατροφή στη Μεσόγειο: Όταν το brand name συναντά τους πολίτες» πραγματοποιήθηκε (15/1/20) στο Δημοτικό Σχολείο Ελούντας Αγίου Νικολάου Λασιθίου με τη συμμετοχή 100 περίπου παιδιών της Δ’, Ε’ και ΣΤ’ τάξης στο πλαίσιο του έργου που υλοποιεί η Περιφέρεια Κρήτης. Ο κτηνίατρος κ. Σ. Γραφανάκης παρουσίασε τα οφέλη της μεσογειακής διατροφής ως τρόπο ζωής. Η κα Σ. Κρασανάκη, μαγείρισσα, δημιούργησε ένα γευστικό και υγιεινό μπισκότο με κύρια συστατικά το χαρουπάλευρο, το ελαιόλαδο και τις σταφίδες, όλα προϊόντα της κρητικής γης, τα οποία παράγονται στην περιοχή της Ελούντας. Τα παιδιά, αφού πρώτα είδαν, μύρισαν και περιεργάστηκαν τα υλικά, φόρεσαν γάντια και βοήθησαν στην παρασκευή των μπισκότων, τα οποία έψησαν και δοκίμασαν (neapaseges.gr, 24/1/20, σ.σ. στην Αττική τι κάνει δωρεάν η κα Μάγδα Κοντογιάννη του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Αττικής με την τυροκομία).

Υγεία: Το κάπνισμα, η ατμοσφαιρική ρύπανση και η παιδική παχυσαρκία είναι οι βασικές απειλές για την υγεία των Ελλήνων, ενώ η συνολική κατάσταση της υγείας του πληθυσμού αξιολογείται ως ικανοποιητική. Η Ελλάδα είναι πρωταθλήτρια στις χώρες του ΟΟΣΑ (2017) που καπνίζουν σε καθημερινή βάση (27% έναντι 18% στον ΟΟΣΑ). Η Ελλάδα έχει 77 θανάτους ανά 100 χιλ. πληθυσμού, έναντι 40 στον ΟΟΣΑ, από την ατμοσφαιρική ρύπανση, κυρίως λόγω τζακιών και λιγνίτη. Το ποσοστό υπέρβαρων στα παιδιά 5-9 ετών είναι ανησυχητικά υψηλό. Δυστυχώς το δημόσιο σύστημα υγείας στην Ελλάδα καλύπτει μόνο το 61% των συνολικών δαπανών υγείας (71% στον ΟΟΣΑ). Η Ελλάδα είναι η τρίτη πιο γερασμένη χώρα στον ανεπτυγμένο κόσμο, με το ποσοστό του πληθυσμού άνω των 65 και 80 ετών να διαμορφώνεται σε 21,7% και 6,8% αντιστοίχως, ενώ δεν υπάρχουν ανάλογου ύψους υποδομές παροχής μακροχρόνιας φροντίδας σε ηλικιωμένους (ΣΕΒ, ΟΟΣΑ, ΑΠΕ-ΜΠΕ, atlantea.news, 26/1/20).

Αμπέλια: Με βάση την απογραφή 2017/2018 (ΥΠΑΑΤ), οι ξενικές ποικιλίες αμπέλου είναι 69.055 στρέμματα (11%) σε σύνολο εκτάσεων 628.045 στρεμμάτων. Οι εκτάσεις με ελληνικές ποικιλίες ανέρχονται σε 558.990 στρέμματα (ποσοστό 89%). Πρώτη σε έκταση ποικιλία είναι το Σαββατιανό με 101.344 στρέμματα (16,14%). Δεύτερη είναι ο Ροδίτης με 80.730 στρέμματα (12,85%). Τρίτη είναι το Αγιωργίτικο με 31.741 στρέμματα (5,05%). Ακολουθεί το Λιάτικο με 26.041 (4,15%) και το Ασύρτικο με 19.845 (3,16%). Έβδομη είναι η Cabernet sauvignon με 18.088 στρέμματα (2,88%) (ΚΕΟΣΟΕ, 28/1/20).

Αρωματικά: Εκδήλωση (Ιωάννινα, 31/1/20) στο πλαίσιο του προγράμματος Incredible: Innovation Networks of Cork, Resins & Edibles in the Mediterranean Basin από το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων με τίτλο «Χρήση γονιδιωματικών προσεγγίσεων για την παρακολούθηση του παράνομου εμπορίου φαρμακευτικών φυτών ή προστατευμένων ορχιδεών και την ανίχνευση νοθεύσεων στα τρόφιμα». Σκοπός ήταν το παράτυπο εμπόριο φαρμακευτικών, αρωματικών και άλλων εδώδιμων ειδών που συχνά προστατεύονται, όπως οι ορχιδέες, και γενικότερα θέματα ιχνηλασιμότητας με τη χρήση μοριακών τεχνικών ώστε να διασφαλίζεται η προστασία των ίδιων των ειδών, αλλά και η δημόσια υγεία των καταναλωτών. Στις χώρες της Ανατολικής Μεσογείου και της Εγγύς Ανατολής παράγεται σαλέπι από τις ορχιδέες. Μέσω της χρήσης μοριακών τεχνικών αναγνώρισης αναδεικνύονται επιπτώσεις του εμπορίου στη διατήρηση των ειδών CITES.

Βιοποικιλότητα: Στο πλαίσιο της προστασίας της βιοποικιλότητας του Κτήματος Συγγρού, το Δ.Σ. προχωρά στην πραγματοποίηση μιας στοχευμένης δράσης διαχείρισης και βελτίωσης της βλάστησης, η οποία περιλαμβάνει τον έλεγχο των αειλάνθων. Συγκεκριμένα, κόβονται (θανατώνονται!) επιλεκτικά αείλανθοι, με έμφαση στα θηλυκά φυτά, ώστε να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα της διαρκούς νέας διασποράς του είδους. Επίσης, απομακρύνονται οι παραφυάδες για να περιοριστεί κατά το δυνατόν περισσότερο η εξάπλωση εις βάρος των παρακείμενων ειδών. Έτσι, διασφαλίζεται η διατήρηση της φυσικής και ιθαγενούς βιοποικιλότητας του Κτήματος Συγγρού χωρίς όμως να εξαφανιστεί εντελώς ο αείλανθος (agrovoice.gr, 20/1/20, σ.σ. για το Κτήμα Συγγρού το κατανοούμε και το επιβάλλει η διοίκησή του, για την Ελλάδα δεν το κατανοεί κανείς, ούτε η διοίκησή της, ότι τα ξενικά είδη καταστρέφουν την ιθαγενή βιοποικιλότητα;)

Αγροτικό δυστύχημα: Τραγική κατάληξη είχε η απογευματινή εργασία στα χωράφια για ηλικιωμένο αγρότη, ο οποίος έχασε τη ζωή του όταν καταπλακώθηκε από το τρακτέρ που οδηγούσε καθώς επέστρεφε. Το δυστύχημα σημειώθηκε το απόγευμα της Τετάρτης (29/1/20) στην Κορώνεια Λιβαδειάς (lamiareport.gr, 29/1/20, σ.σ. καταγράφει κάποιος αρμόδιος τα αγροτικά δυστυχήματα ή οι αγρότες είναι εξ ορισμού «αναλώσιμοι»;).

Θερμοκρασία: Αν η μέση παγκόσμια θερμοκρασία ανέβει κατά 2ο Κελσίου, οι περιοχές του πλανήτη που σήμερα είναι κατάλληλες για καλλιέργεια αμπελιών θα συρρικνωθούν πάνω από το μισό (έως 56%). Ενώ θα εξαφανιστεί το 85% σε πιθανή άνοδο 4ο C. Βασική στρατηγική προσαρμογής πρέπει να είναι η αλλαγή σε μεγάλο βαθμό των ποικιλιών που καλλιεργούνται, ώστε να προτιμώνται αμπέλια πιο ανθεκτικά στην ξηρασία και τη ζέστη. Έτσι, μπορεί οι απώλειες να περιοριστούν στο 24% (αντί 56%). Σήμερα καλλιεργούνται περισσότερες από 1.100 ποικιλίες σταφυλιών και τα αμπέλια της οινοποιίας είναι ιδιαίτερα ευαίσθητα στις θερμοκρασιακές αλλαγές. «Κατά κάποιο τρόπο το κρασί είναι σαν το καναρίνι στο ορυχείο, που προειδοποιεί πρώτο για τις κλιματικές επιπτώσεις στη γεωργία» (Μ. Κουκ, Ινστιτούτο Διαστημικών Μελετών Goddard NASA, Πανεπιστήμιο Κολούμπια, ΗΠΑ, Εθνική Ακαδημία Επιστημών ΗΠΑ (PNAS), ΑΠΕ-ΜΠΕ, atlantea.news, 28/1/20).

 

Δημήτρης Μιχαηλίδης
Δημοσιογράφος, συγγραφέας, «Αγρονέα»

Share this post

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn