agrotika_2602.jpg

 

Μολύβι και χαρτί: Η «συνταγή» της μάθησης είναι στο μολύβι και όχι στο πληκτρολόγιο. Οι μαθητές και οι φοιτητές που χρησιμοποιούν μολύβι και χαρτί είναι αποδοτικότεροι στο να μαθαίνουν καινούργια πράγματα σε σύγκριση με όσους χρησιμοποιούν υπολογιστή και πληκτρολόγιο. Αυτό συμβαίνει επειδή όταν γράφουμε με το χέρι, οι κινήσεις που κάνουμε αποτυπώνουν καλύτερα όσα καλούμαστε να μάθουμε σε μια περιοχή του εγκεφάλου που ονομάζεται περιοχή του Μπροκά, το κινητικό κέντρο του λόγου (Πανεπιστήμιο Σταβάνγκερ, Νορβηγία, Πανεπιστήμιο Μασσαλίας, Γαλλία, Αdvances in Ηaptics, tovima.gr, Ipaidia, 11/11/16).

Σχολικοί λαχανόκηποι: Με την υποστήριξη της Ανεξάρτητης Κοινότητας «Φάρος» ο δήμος Αλεξανδρούπολης θα δημιουργήσει λαχανόκηπους στα δημοτικά σχολεία. Σε μια εποχή αβεβαιότητας από την ανησυχητική αλλαγή του κλίματος ο δήμος Αλεξανδρούπολης υποστηρίζει τη δημιουργία νέων δεξιοτήτων στους μαθητές. Μακροπρόθεσμα αυτού του είδους η βιωματική εκπαίδευση μπορεί να συμβάλλει στη μακροπρόθεσμη υγεία και τη διατροφική διασφάλιση του πληθυσμού. Οι δραστηριότητες σε έναν κήπο μαζί με τους συμμαθητές, τους δασκάλους και τους γονείς μπορούν να επηρεάσουν θετικά την αυτοεκτίμηση των μαθητών. Για το καλό το δικό τους, αλλά και ως μελλοντικοί πολίτες της πόλης μας, δεν αρκεί απλώς να τρέφονται καλά στο σπίτι, αλλά και να μάθουν με πρακτικό και βιωματικό τρόπο για την υγιεινή διατροφή, ακόμα και να μάθουν πώς να καλλιεργούν την τροφή τους. Παράλληλα θα διδαχτούν τη σημασία της διάσωσης των παραδοσιακών ποικιλιών με τις οποίες τράφηκαν και μεγάλωσαν τόσες γενιές, προστατεύοντας συγχρόνως το τοπικό φυτογενετικό υλικό (Κ. Χατζησάββα, E-Evros, texnologosgeoponos.gr, 7/1/20).

Αγροτικά και τουρισμός. «Πρέπει να καταστήσουμε τα προϊόντα του πρωτογενούς τομέα αναπόσπαστο μέρος του συνολικού τουριστικού μας προϊόντος. Η γαστρονομία και τα τοπικά προϊόντα πρέπει να αποτελούν μέρος της εμπειρίας του επισκέπτη. Διασύνδεση του πρωτογενούς τομέα και των προϊόντων του με τον τουρισμό δεν μπορεί να υπάρξει αν δεν διασφαλιστεί η επάρκεια, αλλά και η ανταγωνιστικότητα της εφοδιαστικής αλυσίδας. Γι’ αυτό και πρέπει να προηγηθεί η συλλογή στοιχείων για τη ζήτηση σε πρώτες ύλες και τοπικά παραδοσιακά προϊόντα από τις ξενοδοχειακές μονάδες» (Μ. Κόνσολας, υπ. Τουρισμού, 23/12/19).

Φαγητό: «Στις ΗΠΑ ένας μέσος άνθρωπος πετά πάνω από 100 κιλά φαγητού (το 21% όσων αγόρασε). Τα τρόφιμα που πάνε στα σκουπίδια κοστίζουν 1.800 δολάρια τον χρόνο ανά άνθρωπο. Σε συνδυασμό με το γεγονός ότι οι άνθρωποι γενικά καταλήγουν να μαγειρεύουν τα ίδια 7-9 πιάτα, οι άνθρωποι δεν εμπνέονται να βρουν δημιουργικές λύσεις για ό,τι απομένει στο ψυγείο και σπαταλούν τρόφιμα, χρόνο και χρήματα» (N. Holzherr, προϊόν Whisk, Samsung Next, Ε. Τριαντοπούλου, startupper.gr, 8/1/20).

Απεξάρτηση: Η μερίδα των πολιτών που νιώθει όλο και πιο έντονα εξαρτημένη από το διαδίκτυο και αναζητά πλέον τρόπους απεξάρτησης διαρκώς αυξάνεται. Για παράδειγμα, το ποσοστό εκείνων που αναζητούν χρόνο μακριά από το κινητό τους από 41% το 2017 πήγε στο 45% το 2019 (SEPE, iservices.gr, 10/1/20).

Επίδομα: Χορήγηση του τακτικού επιδόματος ανεργίας σε ασφαλισμένους που έχουν απασχοληθεί κατά το έτος 2019 σε επιχειρήσεις συνδεόμενες με την εταιρία Thomas Cook Group PLC με 80 ημέρες εργασίας (αντί των 100 ημερών) (ΦΕΚ 4915/Β/31.12.2019, υπ. Τουρισμού, 8/1/20, σ.σ. τα μεροληπτικά κριτήρια σε σχέση με τους αγρότες που ενσκήπτουν «θύελλες» κλιματικές είναι εμφανής. Το κράτος φροντίζει τα «παιδιά» του, τους υποταγμένους αστούς και τους εργαζόμενους στην τουριστική επιχειρηματική ελίτ, αλλά δεν στηρίζει ομόλογα τους αγρότες).

Βραβεία έργων: Το Ευρωπαϊκό Δίκτυο Αγροτικής Ανάπτυξης (ENRD) διοργάνωσε διαγωνισμό βράβευσης έργων του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020. Αυτή τη φορά ο διαγωνισμός εστίασε στη βιοοικονομία και την κλιματική αλλαγή. Ο διαγωνισμός ήταν ανοιχτός για υποβολή έργων μέχρι τις 14/2/2020. Τα υποψήφια έργα έχουν υποβληθεί στη Μονάδα Δικτύωσης & Δημοσιότητας της ΕΥΔ ΠΑΑ (Γ. Μιχαήλ, 210 527502, Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.).

Αιγοπροβατοτροφία: Τον Κλαδικό Συνεταιρισμό Αιγοπροβατοτρόφων αποτελούν οι: 1. Κτηνοτροφικός Συνεταιρισμός Λιβαδίου Δολίχης «Ο Βοσκός», 2. Α.Σ. Αγελαδοτρόφων & Προβατοτρόφων Δυτικής Θεσσαλίας, 3. Αγροτικός Βιομηχανικός Κτηνοτροφικός Συνεταιρισμός Προσοτσάνης «Μενοίκιο», 4. Συνεταιρισμός Αιγοπροβατοτρόφων Ελασσόνας «Γάλα Ελλάς», 5. Κτηνοτροφικός Συνεταιρισμός Ν. Έβρου «Θρακών Αμνός», 6. Αγροτικός Συνεταιρισμός Γρεβενών, 7. Κτηνοτροφικός Συνεταιρισμός Καλαβρύτων, 8. Αγροτικός Συνεταιρισμός Κτηνοτρόφων Αιγοπροβατοτρόφων Πιερίας, 9. Αγροτικός Κτηνοτροφικός Συνεταιρισμός Γαλάτιστας, 10. Κτηνοτροφικός Συνεταιρισμός Βοιωτίας, 11. Κτηνοτροφικός Συνεταιρισμός Πέλλας, 12. Κτηνοτροφικός Συνεταιρισμός «Αξιός», 13. Αγροτικός Γαλακτοκομικός Συνεταιρισμός Μετεώρων «Αγρογάλ», 14. Αγροτικός Συνεταιρισμός Κτηνοτρόφων Λιβαδίου, 15. Αγροτικός Κτηνοτροφικός Συνεταιρισμός Καρυάς Ολύμπου.

Η5Ν8: Το στέλεχος H5N8 της γρίπης των πουλερικών εντοπίστηκε σε μεγάλο αγρόκτημα εκτροφής γαλοπούλας στη Βορειοδυτική Ουγγαρία. Θα θανατωθούν 50.000 πουλιά και θα εφαρμοστούν περιορισμοί στις μεταφορές. Και η Σλοβακία, βόρεια της Ουγγαρίας, ανέφερε το πρώτο εδώ και τρία χρόνια κρούσμα. Επίσης κρούσματα της γρίπης των πουλερικών σημειώθηκαν τον Δεκέμβριο του 2019 και στην Πολωνία. Η γρίπη των πτηνών έχει συνεπώς εντοπιστεί μόνο τις τελευταίες ημέρες σε Ουγγαρία, Πολωνία, Ρουμανία, Σλοβακία (Reuters, meatnews.gr, 15/1/20).

Εξυγίανση: Η NASA διενήργησε έρευνα για τα φυτά εσωτερικού χώρου και συμπέρανε ότι ορισμένα από αυτά είναι πιο δραστήρια από άλλα στην εξυγίανση του περιβάλλοντος και στον περιορισμό των τοξινών σε ένα δωμάτιο, προσφέροντας οξυγόνο. Αυτά είναι: αλόη, φίκος (FicusElastica), κισσός (Hedera Helix), αράχνη (Chlorophytum Comosum), σανσιβέρια (Sanseveria Trifasciata- Laurentii), σπαθίφυλλο (Spathiphyllum Maum Loa) (iefimerida.gr, newside.gr).

Τσίπουρο: Το υπουργείο Ανάπτυξης αναφέρει ότι το τσίπουρο που προσφέρεται αποκλειστικά και μόνο χύμα είναι το προϊόν απόσταξης μικρών αποσταγματοποιών (διήμερων) και οποιαδήποτε άλλη αναγραφή ονομασίας για χύμα προϊόντα αυτού του τύπου, όπως «τσίπουρο» ή «τσικουδιά» (που διατίθενται αποκλειστικά εμφιαλωμένα), στους τιμοκαταλόγους και στα λοιπά έγγραφα διακίνησης και εμπορίας απαγορεύεται. Προφανώς το ΥΠΑΑΤ και το υπ. Οικονομικών ερμηνεύουν διαφορετικά τον νόμο για την πώληση τσίπουρου σε σχέση με το υπ. Ανάπτυξης (Νέος Αγώνας, thessaliatv.gr, σ.σ. τι γίνεται; Γιατί τέτοιο μπλέξιμο;).

Καλημέρα: Μια όμορφη μέρα ξεκινά με μια όμορφη σκέψη. Όταν ξυπνάτε, πάρτε λίγο χρόνο για να συνειδητοποιήσετε πόσο προνομιούχοι είστε που είστε ζωντανοί και υγιείς. Τη στιγμή που θα αρχίσετε να συμπεριφέρεστε σαν η ζωή να είναι μια ευλογία, θα αρχίζετε να το νιώθετε και έτσι. Ο χρόνος αυτών των σκέψεων είναι ένας χρόνος που αξίζει να τον ζείτε.

 Κόκκινο κρέας: Τα οφέλη από την κατανάλωση κόκκινου κρέατος ως μέρος μιας υγιεινής ισορροπημένης διατροφής ακούγονται δυνατά και ξεκάθαρα τον Ιανουάριο του 2020 στην Αγγλία στο πλαίσιο αντιμετώπισης της παραπληροφόρησης για τον ρόλο του κρέατος στη διατροφή. Είναι η απάντηση στον θόρυβο των vegan ακτιβιστών, παρότι είναι μόνο 3%. Ο μηχανισμός θα είναι σε εγρήγορση ώστε άμεσα και αποτελεσματικά να δίνει έγκυρες απαντήσεις σε κάθε προσπάθεια παραπληροφόρησης που θα επιχειρηθεί στη διάρκεια της καμπάνιας των vegans (Thebeefsite, meatnews.gr, 7/1/20).

Βιβλίο προσωπικού: Από 500 έως 3.000 ευρώ τα πρόστιμα σε περίπτωση που κάποιος αγρότης δεν τηρεί καθόλου ή τηρεί πλημμελώς το βιβλίο προσωπικού για αγροτικές εργασίες. Τα νέα πρόστιμα για εργασιακές παραβάσεις που θα επιβάλλει η Επιθεώρηση Εργασίας σε περιπτώσεις παρατυπιών δόθηκαν στις 17 Ιανουαρίου 2020 στη δημοσιότητα. Λεπτομέρειες εφαρμογής των διατάξεων για το βιβλίο προσωπικού είχε δώσει με την υπ’ αριθ. οικ. 39391/838/16-07-2018 (ΦΕΚ Β' 2981/24.07.2018) η τότε υπουργός Εργασίας Έ. Αχτσιόγλου (agrotypos.gr).

Δημήτρης Μιχαηλίδης
Δημοσιογράφος, συγγραφέας, «Αγρονέα»

Share this post

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn