oll11.jpg

 

Κληρονομιά: Την εγγραφή της μετακινούμενης κτηνοτροφίας στον Αντιπροσωπευτικό Κατάλογο της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ανθρωπότητας στην 14η ετήσια συνεδρίασή της ενέκρινε η Διακυβερνητική Επιτροπή της Σύμβασης για τη Διαφύλαξη της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς (Unesco, 2003) στην Μπογκοτά (Κολομβία, 2019). Τη μετακινούμενη κτηνοτροφία πρότειναν από κοινού η Ελλάδα, η Αυστρία και η Ιταλία. Η πρακτική της μετακίνησης βρίσκεται στον πυρήνα της πολιτιστικής και κοινωνικής συγκρότησης των ορεινών κτηνοτροφικών κοινοτήτων, ενώ έχει συμβάλει σε μεγάλο βαθμό στη διαμόρφωση του τοπίου των περιοχών που αναπτύχθηκε ιστορικά. Οι μετακινούμενοι κτηνοτρόφοι είναι φορείς γνώσεων και πρακτικών που σχετίζονται αφενός με τη βέλτιστη αξιοποίηση των διαθέσιμων φυσικών πόρων (λιβάδια, υδάτινες πηγές κ.ά.) και των κλιματικών δεδομένων και αφετέρου με την παραγωγή ποιοτικών αγροδιατροφικών προϊόντων (naftemporiki.gr, 12/12/19).

Αδέσποτα αλλά συνοικούντα: Αδέσποτο σκυλί που δάγκωσε Κατερινιώτη όταν πήγε να ψωνίσει στην Τσιμισκή Θεσσαλονίκης ήταν η αιτία να προσφύγει στα Διοικητικά Δικαστήρια κατά του δήμου Θεσσαλονίκης και να ζητήσει αποζημίωση. Το δικαστήριο τον αποζημίωσε με 4.200 ευρώ για ψυχική οδύνη. Η απόφαση αυτή δημιουργεί δεδικασμένο, το οποίο δέχεται ότι την ευθύνη για τα αδέσποτα σκυλιά την έχουν οι δήμοι και για ό,τι συμβαίνει στα διοικητικά όριά τους από οποιοδήποτε αδέσποτο ζώο. (Δικηγορικό Γραφείο Παπανικολάου, kapa-news.gr, 19/12/19, σ.σ. δεν περιλαμβάνονται οι κοινωνικοί αλήτες ούτε οι αλλοδαποί…)

Η πορεία των πραγμάτων: «Μίλησα με γνωστό μου που ραβδίζει τις ελιές του. Το μεροκάματο έφτασε τα 45 ευρώ για κάθε Αλβανό που χρησιμοποιεί. Τους παίρνει από το σπίτι τους με αμάξι και τους επιστρέφει στο σπίτι τους. Στις 10.00 διακοπή με προσφορά καφέ και σάντουιτς και στις 15:45 έχουν πετάξει ραβδί και λιόπανα και έχουν φύγει. Του υπενθύμισα ότι κατέβαιναν από Ήπειρο και Μακεδονία Έλληνες που κοιμούνταν σε υπνόσακους στα υπόστεγα –διότι τα αφεντικά δεν τους έδιναν χώρο– κι έπαιρναν το μισό μεροκάματο σε λάδι για το σπίτι τους. Με το που ήρθαν οι Αλβανοί, έδιωξαν τους Έλληνες κι έπαιρναν Αλβανούς με λιγότερα μεροκάματα. Μετά άρχισαν οι Αλβανοί να ζητούν παραπάνω, να τα παίρνουν, μέχρι που έφτασαν να πληρώνονται πολύ παραπάνω κι από ό,τι έπαιρναν οι Έλληνες. Του έλεγα τότε να προσέξει, διότι θα έλθει η στιγμή που οι Αλβανοί θα έλθουν «καβάλα», δηλαδή θα έχουν το επάνω χέρι και το μονοπώλιο. Μου είπε ότι έχω δίκιο, αλλά τι να κάνει τώρα; Δεν έχει άλλη λύση. Ας πρόσεχε» (Σ. Παπανικολάου, filonoi.gr, 18/12/19).

Κρασί: Ο όγκος παραγωγής κρασιού στην Ε.Ε. υπολογίζεται σε 156 εκατ. εκατόλιτρα (μείον 15% από το 2018). Η Ε.Ε. εξακολουθεί να αντιπροσωπεύει το 60% της παγκόσμιας παραγωγής οίνου, εκ των οποίων το 80% παράγεται σε Γαλλία, Ιταλία και Ισπανία. Οι ΗΠΑ αντιπροσωπεύουν το 12% της παγκόσμιας παραγωγής (23,6 εκατ. εκατόλιτρα). Το νότιο ημισφαίριο αντιπροσωπεύει το 20% της παγκόσμιας παραγωγής κρασιού. Η Νότια Αμερική είχε 13 εκατ. εκατόλιτρα. Η Νότια Αφρική παρήγαγε 9,7, στην Αυστραλία η παραγωγή παραμένει στα 12,5, όπως και στη Νέα Ζηλανδία με 3 εκατ. εκατόλιτρα (ΚΕΟΣΟΕ, 30/12/19).

Μύγες: Ο Μαύρος Στρατιώτης είναι η μύγα που συνήθως προλαβαίνει και γεννά αυγά σε όποιο ζωικό υπόλειμμα βρεθεί σε ανοιχτό περιβάλλον. Οι νύμφες, μικρά άσπρα σκουληκάκια, μεγαλώνουν ταχύτατα, και σε 3 με 4 μέρες έχουν μετατρέψει τη ζωική πρωτεΐνη σε σκουληκάκια και την υπόλοιπη ζωική και φυτική ύλη σε κομπόστ, πλούσιο σε ωφέλιμους μικροοργανισμούς. Το σάλιο λοιπόν από αυτά τα σκουληκάκια περιέχει ωφέλιμους αντισηπτικούς μικροοργανισμούς που απολυμαίνουν οτιδήποτε έρθει σε επαφή μαζί τους. Μετατρέπουν σε κομπόστ κυριολεκτικά οτιδήποτε ζωικό και φυτικό, ανακτώντας την πρωτεΐνη που θα γινόταν μεθάνιο ή CO2, και τη μετατρέπουν σε εύπεπτα «ολοζώντανα» αμινοξέα. Μάλιστα έχουν τη δυνατότητα να σταματούν προχωρημένες πληγές που τα αντιβιοτικά δεν μπορούν να φτάσουν και να ενεργήσουν (Maggot Medicine, National Geographic). Τα σκουληκάκια αυτά είναι από τις καλύτερες πλήρεις τροφές για πουλερικά, χοιρινά και ψάρια (σ.σ. το βρήκα στον Φαναριώτη, 7Βιο, Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε., 1/1/20).

Αδέσποτα: Η Ολλανδία μέσα στο 2019 κατάφερε να πετύχει έναν σπουδαίο στόχο: έγινε η πρώτη χώρα στον κόσμο χωρίς ούτε έναν αδέσποτο σκύλο (Μ. Παπαχρήστου, womantoc.gr, 6/12/19, σ.σ. αλλού διακρίνουμε ακόμα και «αδέσποτους» πολιτικούς).

Η σοφία της φύσης: Ο μεγαλύτερος, ίσως από όλους τους κινδύνους, είναι οι μετανάστες οργανισμοί που «εισβάλλουν» από άλλες θάλασσες όταν μεταφέρονται ως έρμα στα ντεπόζιτα πετρελαιοφόρων πλοίων. Ξένα είδη θαλάσσιας ζωής μεταφέρονται από μια θάλασσα σε μια άλλη και όταν κάποια βρουν κατάλληλες συνθήκες, αναπτύσσονται και επικρατούν, ώστε να εξαφανίζουν τα άλλα είδη που ζούσαν στην περιοχή. Γνωστή η περίπτωση του πράσινου φυκιού, το οποίο μεταφέρθηκε από τη Βόρεια Ασία στη Μεσόγειο. Επιβάλλει τη «μονοκαλλιέργειά» του, αντικαθιστώντας όλα τα άλλα φυτά του βυθού και κατά συνέπεια εξαφανίζονται τα ψάρια που δεν βρίσκουν τροφή. Ενώ δείχνουν όμορφα και αθώα τα καταπράσινα λιβάδια που σχηματίζει, εξαφανίζει όλο το οικοσύστημα. Υπολογίζεται ότι η συνολική ποσότητα του νερού που μεταφέρεται ετησίως ως «ύδωρ έρματος» για εξυπηρέτηση των θαλάσσιων μεταφορών όλου του πλανήτη είναι τόση όση η ποσότητα του νερού όλης της Αδριατικής (δέκα δισ. τόνοι). Αντίστοιχα μεγάλος είναι και ο αριθμός των ξένων οργανισμών που εισβάλλουν σήμερα (πτυχιακή «Αγωγός πετρελαίου Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη», σελ. 47, Α. Γιατσίλου, Γ. Nότη, 2008, σ.σ. και δεν υπολογίστηκαν λαθροεισβολείς από τα παράλια της Μικράς Ασίας…)

Ξυλεία: Η αξία του διεθνούς εμπορίου ξύλου σημείωσε το 2018 αύξηση κατά 11%, κυρίως λόγω παραγωγής πελλετών ξύλου για θέρμανση. Το 2018 η παγκόσμια παραγωγή αυξήθηκε στα 37 εκατ. τόνους. Η Ευρώπη και η Βόρεια Αμερική κατέχουν το μεγαλύτερο μερίδιο της παγκόσμιας παραγωγής (Έκθεση FAO εδώ, ellinikigeorgia.gr, 28/12/19).

Πρασινίζει μόνος του: Σύμφωνα με δορυφόρο της ΝASA, o πλανήτης μας είναι κατά 20% πιο πράσινος απ' ό,τι ήταν 20 χρόνια πριν (Μ. Παπαχρήστου, womantoc.gr, 6/12/19, σ.σ. προφανώς οι διαδηλώσεις των περίεργων του φετινού καλοκαιριού εναντίον του ηγέτη της Βραζιλίας για τον Αμαζόνιο ήταν ατεκμηρίωτες και κατευθυνόμενες, ίσως και λόγω πολιτικών απόψεων του ηγέτη της Βραζιλίας. Δεν έγινε τίποτα για τη Ρωσία, την Κεντρική Αφρική ή ακόμα και τώρα για την Αυστραλία. Υποκρισία…)

Ουίσκι: Πρόστιμο 600.000 δολ. (537.000 ευρώ) επιβλήθηκε στην εταιρία παρασκευής μπέρμπον «Jim Beam» όταν φωτιά που προκλήθηκε στις αποθήκες της την ανάγκασε να αδειάσει αλκοόλ 40.000 βαρελιών στα ποτάμια του Κεντάκι και του Οχάιο, προκαλώντας μεγάλη οικολογική καταστροφή. Το Τμήμα Αλιείας και Αγρίων Ζώων του Κεντάκι βρήκε νεκρά ψάρια κατά μήκος 100 χλμ. του ποταμού Γκλενς Κρικ και του ποταμού Κεντάκι (Independent, texnologosgeoponos.gr, 30/12/19).

Με κώδικες νοθεύουν τη φύση: H Ευρωπαϊκή Επιτροπή δημοσίευσε τον κατάλογο και περιγραφή των φακέλων του Κώδικα Οινολογικών Πρακτικών του Διεθνούς Οργανισμού Αμπέλου & Οίνου (OIV) που αναφέρονται στο άρθρο 3, παράγραφος 2, του κατ’ εξουσιοδότηση κανονισμού (ΕΕ) 2019/934 της Επιτροπής (2019/C 409/01). Το άρθρο 3, παράγραφος 2, του κατ’ εξουσιοδότηση κανονισμού (ΕΕ) 2019/934 της Επιτροπής (1) ορίζει ότι η Επιτροπή δημοσιεύει τους φακέλους του Κώδικα Οινολογικών Πρακτικών του OIV που αναφέρονται στη στήλη 2 του πίνακα 1 και στη στήλη 3 του πίνακα 2 του μέρους Α του παραρτήματος I του συγκεκριμένου κανονισμού στην Επίσημη Εφημερίδα της ΕΕ, σειρά C, ellinikigeorgia.gr, 30/12/19, σ.σ. τελικά τι πίνουμε και τι ορίζεται ως «κρασί» δεν μπόρεσα να καταλάβω και πάντως μοιάζει ότι πίνουμε κάτι που μοιάζει με το κρασί του παππού, αλλά δεν είναι κατ’ ανάγκην χυμός σταφυλιού).

Αγροτική καινοτομία: Στις 18 Ιανουαρίου 2020 στο Athens Center for Entrepreneurship & Innovation-ACEin του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών (Κεφαλληνίας 46, 2ος όροφος, Αθήνα), στο πλαίσιο της ημερίδας «Η καινοτομία στην Ελλάδα και οι φορείς που τη στηρίζουν» πραγματοποιήθηκε από το Skywalker.gr και τις εκδόσεις Στέντορας εργαστήριο για την «Αγροτική καινοτομία στην Ελλάδα» με υπεύθυνη την κα Γ. Κωνσταντίνου (Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.) και συντονιστή τον γράφοντα (6998 282382).

Δημήτρης Μιχαηλίδης, Δημοσιογράφος, «Αγρονέα»

Share this post

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn