agr7.jpg

 

Βιοποικιλότητα: «Στην εποχή της κλιματικής αλλαγής και ιδίως όσον αφορά τη διαφύλαξη της βιοποικιλότητας, οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι πρέπει να είναι μέρος της λύσης και όχι του προβλήματος. Η προστασία και η αξιοποίηση της βιοποικιλότητας να αποτελούν κεντρικό στόχο στο στρατηγικό σχέδιο της χώρας για τη νέα ΚΓΠ και η Ελλάδα να είναι πρωτοπόρος στη Διάσκεψη για τη Βιολογική Ποικιλότητα του 2020 και την Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία (European Green Deal) για το 2030». Η Ελλάδα έχει 6.700 είδη φυτών, εκ των οποίων τα 1.278 είναι ενδημικά, αυτοφυή (Φ. Αραμπατζή, υφυπουργός ΥΠΑΑΤ, Μπενάκειο Φυτοπαθολογικό Ινστιτούτο, έργο PlantUP, neapaseges.gr, 2/12/19).

«Αγρονέα»: Κάθε Τρίτη και Παρασκευή  τα τελευταία 20 χρόνια δημοσιεύονται και με κάνουν να αισθάνομαι ότι κάνω κάτι στη σχεδόν πλήρη έλλειψη σωστής επικοινωνίας με γνωστούς και φίλους, εστιάζοντας και όχι δημιουργώντας ειδήσεις και μερικές φορές σχολιάζοντας όχι εις βάρος της είδησης.

Κοστολόγηση: Εάν μπορώ να κάνω μια δουλειά σε 30 λεπτά διότι έχω 10 χρόνια εμπειρίας (όχι σπουδών, γιατί αυτές τις πλήρωσα ήδη για όλους τους ελληνόπαιδες) μαθαίνοντας πώς να την κάνω σε 30 λεπτά, εσύ οφείλεις να με πληρώσεις για τα 10 χρόνια, όχι για τα 30 λεπτά. Κι αν είσαι συνταξιούχος του Δημοσίου (καθηγητής πανεπιστημίου ή άλλες ειδικότητες, που πληρώθηκες από όλους μας για να αποκτήσεις αυτή την εμπειρία), τότε δεν πρέπει να πληρωθείς καθόλου ή έστω μόνο για τα 30 λεπτά της απασχόλησής σου, αφού την εμπειρία ήδη σου την πλήρωσα.

Θάνατος μελισσών: Ο χειµερινός θάνατος των µελισσών αυξήθηκε από 5% σε 25%-40%. Το ένα τρίτο των αποικιών δεν επιβίωσε στην Πορτογαλία, τη Σλοβενία, στο Ηνωµένο Βασίλειο, στην Ιταλία και την Ισπανία. Κύριες αιτίες µείωσης των αποικιών είναι η αστικοποίηση, η µονοκαλλιέργεια, οι ασθένειες των µελισσών, οι µέθοδοι φυτοπροστασίας και άλλοι παράγοντες στρες (ουγγρικό υπόμνημα, 18/11/19). Οι µελισσοκόµοι στην Ελλάδα διατηρούν το υψηλότερο ποσοστό κυψελών ανά επαγγελµατία (150) στην Ευρώπη, ενώ µειώθηκε ο αριθµός τους κατά 62% σε σχέση µε το 2017. Η Ελλάδα έχει 1,36 εκατ. κυψέλες (6η στην Ε.Ε.) (Γ. Κοντονής, agronews.gr, 27/11/19).

Σκουπίδια: Στο εθνικό πάρκο της Ταϊλάνδης Khun Sathan πέθανε ένα ελάφι 10 ετών διότι είχαν συγκεντρωθεί στο στομάχι του επτά κιλά σκουπίδια. Βρέθηκαν μεταξύ άλλων ανδρικά εσώρουχα, πλαστικές σακούλες, σακουλάκια στιγμιαίου καφέ, κομμάτια από πλαστικό σχοινί, γάντια από καουτσούκ, ζυμαρικά στιγμής και μια μικρή πετσέτα. Το πάρκο αποφάσισε οι ντόπιοι να μαζεύουν πλαστικά και άλλα σκουπίδια από τον χώρο (dailymail.co.uk, BBC, omorfhzwh.gr, 28/11/19).

Προτάσεις: Είναι αναγκαίες οι μη κερδοσκοπικές δομές γιατί ο μικρομεσαίος χώρος των επιχειρήσεων εγκαταλείπεται σε μεγάλο βαθμό από τις ιδιωτικές επιχειρήσεις, καθώς από τον ανταγωνισμό και την υψηλή φορολογία πολλές από αυτές χρεοκοπούν. Τα προϊόντα και οι υπηρεσίες που παρήγαγαν όμως είναι αναγκαία. Χρειάζεται μια μορφή επιχειρηματικότητας στην οποία θα συνεργάζονται ο δημόσιος τομέας, ο ιδιωτικός και ο κοινωνικός τομέας χωρίς την απαίτηση του κέρδους. Στη σύνθεση του επιχειρηματικού σχήματος το Δημόσιο μπορεί να προσφέρει υποδομές σε κτίρια, εκτάσεις και ανενεργούς εξοπλισμούς. Οι καταναλωτές και ωφελούμενοι συμμετέχουν στο κεφάλαιο της επιχείρησης και οι εργαζόμενοι, που έχουν το κίνητρο της απασχόλησης, μπορούν να δημιουργούν νέες αξίες και εισοδήματα αντί να περιμένουν παθητικά τα επιδόματα του κράτους. Με αυτές τις προϋποθέσεις οι κοινωνικές επιχειρήσεις και συνεταιρισμοί μπορεί να είναι βιώσιμες εκεί που χάνουν τη μάχη οι μικρομεσαίες ιδιωτικές επιχειρήσεις (Β. Τακτικός, Ερύμανθος, Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε., 5/12/19).

Τα φυτά... «ουρλιάζουν»: Βγάζουν υπερηχητικές «κραυγές» όταν «στρεσάρονται» (από ξηρασία ή φυσική βλάβη) (Ι. Καΐτ). Ευαίσθητα μικρόφωνα «έπιασαν» υπερηχητικά ουρλιαχτά από απόσταση περίπου 10 εκατοστών. Οι ήχοι είναι 20-100 kilohertz, που γίνονται αντιληπτοί από μερικούς οργανισμούς έως 5 μέτρα από τα φυτά. Είχε διαπιστωθεί παλαιότερα ότι ορισμένα φυτά αντιδρούν στους ήχους, αλλά τώρα υποστηρίζεται ότι τα φυτά βγάζουν ηχητικά σήματα. Οι ντοματιές βγάζουν κατά μέσο όρο περίπου 35 υπερηχητικές κραυγές την ώρα σε περίπτωση έλλειψης νερού και 25 όταν κάποιος κόβει ένα κλαδί τους. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι κάθε φυτό έχει τη δική του υπερηχητική «υπογραφή», ξεχωριστή για τις τρεις κατηγορίες «ξηρασία», «κόψιμο», «ανέπαφο». Στο μέλλον οι γεωργοί μπορεί να χρησιμοποιούν αυτή την τεχνολογία για να «ακούν» τις καλλιέργειες στα χωράφια τους, κατά πόσο χρειάζονται περισσότερο νερό, κάτι το οποίο είναι ολοένα και πιο αναγκαίο λόγω της κλιματικής αλλαγής (bioRxiv, Πανεπιστήμιο Τελ Αβίβ, ΑΠΕ-ΜΠΕ, «Η Καθημερινή», 8/12/19).

Αντικαπνιστικός: Μετά την τελευταία απόφαση εφαρμογής του αντικαπνιστικού νόμου (Ν. 3868/2010) οφείλουν όλοι να προμηθευτούν το βιβλίο αναφοράς για το κάπνισμα, που πρέπει να βρίσκεται πάντα μέσα στο κατάστημα. Το βιβλίο πρέπει να είναι θεωρημένο από τον δήμο (Θ. Ρούσσος, Meat News, Δεκ. 2019).

Σήματα: Παρουσιάστηκε η μελέτη «Εμπορικά σήματα και γεωγραφικές ενδείξεις κατά το ενωσιακό και διεθνές πλαίσιο. Case stydy: Η χρήση του όρου “Μακεδονία”» του Κέντρου Διεθνούς & Ευρωπαϊκού Οικονομικού Δικαίου (ΚΔΕΟΔ) με ερευνητική ομάδα τους: Ε. Κουτσοχήνα, Ε. Μουαμελετζή, Γ. Βασιλειάδου, Ε. Κώστογλου, Μ. Σαπαρδάνη και Ε. Τσιτσιπά (Θεσσαλονίκη, 13/12/19).

Τρωκτικά: Την πιθανότητα ανάπτυξης στην Ελλάδα την «τρώνε» («ροκανίζουν»...) τα «τρωκτικά» του Δημοσίου και των συντεχνιών μαζί με ανίκανους ή διαπλεκόμενους πολιτικούς, όπως αποτυπώνει η χάρτης κόστους GB πληροφοριών στο διαδίκτυο: στην Πολωνία 1,19 ευρώ/GB, στην Ιταλία 1,5 ευρώ/GB, στη Γαλλία 2,71 ευρώ/GB, στην Αγγλία 6 ευρώ/GB, στη Γερμανία 6,3 ευρώ/GB, στην Πορτογαλία 12,6 ευρώ/GB και στην Ελλάδα 28,88 ευρώ/GB!

Ελαιόλαδα: Οι κατηγορίες ελαιολάδων που μπορούν να διατίθενται στο λιανικό εμπόριο είναι:

Α. Παρθένα ελαιόλαδα, τα οποία λαμβάνονται από τον ελαιόκαρπο μόνο με μηχανικές ή άλλες φυσικές μεθόδους. Τα παρθένα ελαιόλαδα ταξινομούνται σε εξαιρετικό παρθένο και παρθένο ελαιόλαδο. Το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο είναι αυτό που έχει την καλύτερη ποιότητα, καθώς περιέχει έως και 0,8% ελαϊκό οξύ.

Β. Ελαιόλαδο αποτελούμενο από εξευγενισμένα και παρθένα ελαιόλαδα, το οποίο λαμβάνεται με ανάμειξη εξευγενισμένου ελαιολάδου και παρθένων ελαιολάδων.

Γ. Πυρηνέλαιο, το οποίο λαμβάνεται με ανάμειξη εξευγενισμένου πυρηνελαίου και  παρθένων ελαιολάδων (www.efet.gr, 2/12/2019).

Νερό: Στις 28/7/10 o OHE, με το ψήφισμα A/RES/64/292, αναγνώρισε το δικαίωμα για ασφαλές και καθαρό πόσιμο νερό και αποχέτευση ως «ανθρώπινο δικαίωμα που είναι απαραίτητο για την πλήρη απόλαυση της ζωής και όλων των ανθρώπινων δικαιωμάτων» (topikopoiisi.eu, 3/12/19).

Προέλευση: Υποχρεωτική είναι η αναγραφή της προέλευσης του γάλακτος. Από τις αρχές του χρόνου έχουν διεξαχθεί έλεγχοι σε 45 επιχειρήσεις παραγωγής γαλακτοκομικών προϊόντων, στις οποίες ελέγχθηκαν 107 διαφορετικά γαλακτοκομικά προϊόντα. Διαπιστώθηκαν 5 μη συμμορφούμενα προϊόντα, τα οποία δεν ανέγραφαν την προέλευση του γάλακτος. Το ΥΠΑΑΤ καλεί: α. τις γαλακτοκομικές επιχειρήσεις να δείχνουν ιδιαίτερη προσοχή στην εμφανή υποχρεωτική αναγραφή της προέλευσης του γάλακτος στην επισήμανση των γαλακτοκομικών προϊόντων τους και β.  τους καταναλωτές να διαβάζουν προσεκτικά την επισήμανση ώστε το προϊόν που πληρώνουν να ανταποκρίνεται σε αυτό που πραγματικά επιθυμούν να αγοράσουν (efet.gr, 4/12/19).

Κλοπή: Έξω φρενών έγινε μια γυναίκα στο Αίγιο όταν διαπίστωσε ότι ένας Έλληνας, κάτοικος της περιοχής, είχε μισθώσει τέσσερις αλλοδαπούς εργάτες για να ραβδίσουν τα… δικά της ελαιόδεντρα, οι οποίοι «σήκωσαν» ελιές βάρους μεγαλύτερου του ενός τόνου! Η ιδιοκτήτρια του ελαιώνα ειδοποίησε την Ασφάλεια Αιγιαλείας και λίγο αργότερα συνελήφθησαν ο 78χρονος που καρπώθηκε παράνομα την παραγωγή της, καθώς και οι τέσσερις αλλοδαποί ηλικίας 42, 39, 39 και 20 χρόνων που μπήκαν στο αγρόκτημά της και περισυνέλεξαν τους καρπούς (protothema.gr, imathiotikigi.gr, 9/12/19).

Δημήτρης Μιχαηλίδης

Δημοσιογράφος, «Αγρονέα»

Share this post

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn