agrotikh-oikonomia-b_0701.jpg

 

Στους λόφους της Πιερίας ίσως να παράγεται ένα από τα καλύτερα ελαιόλαδα τις Ελλάδας. Αυτό δείχνουν οι χημικές αναλύσεις που έχει στα χέρια της και για το φετινό έξτρα παρθένο ελαιόλαδο Θεϊκό Όλυμπος, το οποίο αποθήκευσε για τυποποίηση, η άτυπη ομάδα Πιστοποιημένων Παραγωγών Ολοκληρωμένης Διαχείρισης του Συνεταιρισμού Κάτω Αγιάννη Πιερίας.

Με βάση αυτές τις αναλύσεις και σε κόντρα με τα προβλήματα –υποτιθέμενα ή μη– της ελιάς και του ελαιόλαδου της φετινής ελαιοκομικής χρονιάς, τα οποία επικαλούνται οι διάφοροι αγοραστές του «λαδιού» ώστε να πάρουν τα παρθένα ελαιόλαδα, αλλά και τα εξτρά παρθένα ελαιόλαδα, ακόμα κι αυτά που έχουν οξύτητα κάτω από 0,3%, σε χαμηλές τιμές, οι ελαιοπαραγωγοί της ομάδας Παραγωγών Ολοκληρωμένης Διαχείρισης του Συνεταιρισμού Κάτω Αγιάννη Πιερίας κατάφεραν να καρπωθούν καθαρά 4,97 ευρώ το κιλό για την πέντε λίτρων συσκευασία του, ενώ για τη γυάλινη συσκευασία του μισού λίτρου η τιμή του κιλού ανέρχεται στα 6,49 ευρώ το κιλό!

Η αλήθεια είναι πως τα τελευταία χρόνια γίνεται μια προσπάθεια τόσο από την Περιφερειακή Ενότητα Πιερίας για την τήρηση των κανόνων της ορθής πρακτικής για την παραγωγή ποιοτικού ελαιόλαδου, όσο και από τους παραγώγους της ομάδας ακολουθώντας σωστές καλλιεργητικές πρακτικές. Ευτυχώς για το πιερικό ελαιόλαδο, που είναι «ο υγρός χρυσός μας», όπως έχει πει κι ο Όμηρος, το παράδειγμα τις ομάδας και τις νουθεσίες της ΔΑΟΚ Π.Ε. Πιερίας ακολουθούν και το σύνολο των ελαιοπαραγωγών της Πιερίας.

Ειδικά για το φετινό έξτρα παρθένο ελαιόλαδο Θεϊκό Όλυμπος ο συντονιστής της ομάδας Ελαιοπαραγωγών Ολοκληρωμένης Διαχείρισης κ. Βασίλειος Γκριμούλας ανέφερε χαρακτηριστικά: «Είμαστε αντίθετοι με το φαινόμενο της πώλησης χύμα ελαιολάδου, στην ουσία “ακατέργαστου χρυσού”. Η τυποποίηση και η συσκευασία του ελαιόλαδου είναι ο ισχυρότερος τρόπος ανάδειξης της εξαιρετικής ποιότητάς του. Η σωστή συσκευασία του παίζει μεγάλο ρόλο στη διατήρηση αναλλοίωτων των πολύτιμων συστατικών του, της γεύσης, της υφής και του αρώματός του. Χάρη σε αυτή τη διαδικασία ο “ακατέργαστος χρυσός” γίνεται “κόσμημα αξίας”».

Επίσης τόνισε: «Μακριά από εμάς το δόγμα για μειωμένο κόστος παραγωγής, καθώς πολλές φορές δεν είναι εφικτός, και για να αντιμετωπιστεί ο ανταγωνισμός, ο προσανατολισμός της ομάδας στην ποιότητα ήταν μονόδρομος. Αν και μικρή η ομάδα, κοστολόγησε το ελαιόλαδο με βάση την ποιότητα στηριζόμενη στις χημικές αναλύσεις του».

Για τις καλές τιμές που πετυχαίνουν τα τελευταία χρόνια οι ελαιοπαραγωγοί της ομάδας η αντιπεριφερειάρχης Πιερίας κα Σοφία Μαυρίδου έδωσε τα συγχαρητήριά της, γιατί χάρη στις προσπάθειες που κάνουν και το μεράκι που καταβάλλουν κρατούν ψηλά την ποιότητα του ελαιόλαδου και ανταμείβονται, τονίζοντας πως το ποιοτικό ελαιόλαδο που παράγουμε μπορεί να αποτελέσει μαζί με τα άλλα αγροτικά προϊόντα μας έναν ακόμα μοχλό ανάπτυξης της εξωστρεφούς επιχειρηματικότητας στην Πιερία, αναδεικνύοντας την Πιερία και ενδυναμώνοντας με αυτό τον τρόπο ένα επίσης σπουδαίο στοιχείο της, που είναι ο τουρισμός σε όλες σχεδόν τις μορφές του.

Επικεντρώνοντας στο θέμα της ποιότητας του εξτρά παρθένου ελαιόλαδου Θεϊκό Όλυμπος, σύμφωνα με τις φετινές χημικές αναλύσεις, ο επιστημονικός συνεργάτης της Π.Ε. Πιερίας κ. Δημήτρης Ρουκάς ανέφερε: «Με βάση τις χημικές αναλύσεις που έχουμε στα χέρια για το συγκεκριμένο ελαιόλαδο, βλέποντας τους συντελεστές Κ232, Κ270, τα υπεροξείδια και τους κηρούς να αποτυπώνονται στα κατώτερα από τα επιτρεπτά όρια του έξτρα παρθένου ελαιόλαδου, έχουμε πραγματικά ένα φρέσκο γνήσιο ελαιόλαδο με μεγάλη αντοχή στον χρόνο, το οποίο είναι αποθηκευμένο σωστά. Επίσης ο καρπός της ελιάς έφτασε γρήγορα στο ελαιοτριβείο ώστε να γίνει η έκθλιψη του καρπού. Ειδικά για τις τιμές των κηρών είναι οι απόλυτες φυσιολογικές για ένα προϊόν στο οποίο δε έχει γίνεται καμία απολύτως επεξεργασία, έτσι ώστε να παραμείνουν όλα τα χαρακτηριστικά του όπως βγαίνουν από το ελαιοτριβείο. Οι κηροί που περιέχει εμφανίζονται μόνο κατά την αποθήκευσή του σε χαμηλές θερμοκρασίες».

Δημήτρης Μιχαηλίδης
Δημοσιογράφος, «Αγρονέα»

Share this post

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn