avga_0701.jpg

 

Πατάτες: Καλλιεργώ με τον αδελφό μου 120 στρέμματα πατάτες. Τις φυτέψαμε 17-24 Αυγούστου. Μέχρι στιγμής η καλλιέργεια πήγε πολύ καλά, αφού βοήθησε ο καιρός. Οι πατάτες θέλουν ακόμα 40-45 μέρες μέχρι να βγει ο Νοέμβριος και μετά να κάνει καιρό για να αρχίσει να βγαίνουν από τα χωράφια. Θέλουμε λίγες βροχές και ήπιες. Το κόστος αγγίζει τα 900 ευρώ/στρέμμα. Την άνοιξη πάμε λίγο παραπάνω, γιατί αγοράζουμε τον πατατόσπορο. Με 3 τόνους/στρέμμα, πρέπει να πουλήσουμε τουλάχιστον 0,40-45 ευρώ/κιλό για να βγει μεροκάματο (Ι. Γκρίτζαλης, Κόροιβος, patrisnews.gr, 2/11/19).

Πολιτική: Ελάχιστοι έχουν κατανοήσει πως αναβιώνουν υπό τις νέες συνθήκες τα δύο πολιτικά συστήματα που καθόρισαν σε μεγάλο βαθμό την ιστορία του 20ού αιώνα: α. ο εθνικοσοσιαλισμός στη Γερμανία, στη χώρα της απάτης και της διαφθοράς, που θέλει να μετατρέψει την Ευρώπη στο 4ο δικό της Ράιχ, και β. ο κομμουνισμός στην Κίνα, με τη βοήθεια της σύγχρονης τεχνολογίας, που επιτρέπει πλέον την αποτελεσματική λειτουργία μιας κεντρικά κατευθυνόμενης οικονομίας. Ο παράγοντας που θα καθορίσει της εξελίξεις, εκτός από τις ΗΠΑ, είναι η Ρωσία, η οποία όμως από τη μια πλευρά προσπαθεί να συνεργαστεί με τη Γερμανία, ενώ από την άλλη στηρίζει την Κίνα. Μπορεί να υπερέχει σήμερα στο στρατιωτικό σκέλος, αλλά είναι μια πολύ μικρή οικονομία, του 1,5 τρισ. δολ. ΑΕΠ (χαμηλότερου από του ιταλικού), ενώ ο πληθυσμός της είναι μηδαμινός σε σχέση με αυτόν της Κίνας, με την οποία συνορεύει (Analyst Team, 3/11/19, σ.σ. και κάποιοι ανόητοι καταληψίες και ιδεολογόπληκτοι «παίζουν» με την Ελλάδα, με τις γειτονιές της και με τους λαθροεισβολείς, ετοιμάζοντας παρελάσεις υπερηφάνειας, ενώ στην ουσία είμαστε μέσα στην εμπόλεμη ζώνη).

Χωροκατακτητικά: Η υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης κα Φ. Αραμπατζή, κηρύσσοντας την έναρξη της 43ης Ετήσιας Συνόδου της Γενικής Επιτροπής Αλιείας για τη Μεσόγειο του Παγκόσμιου Οργανισμού Γεωργίας & Τροφίμων (Ζάππειο, 4/11/19), επεσήμανε ότι πρέπει να αντιμετωπιστούν κατά προτεραιότητα τόσο τα όποια προβλήματα δημιουργούνται εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής, όσο και η εισβολή στη Μεσόγειο μη ενδημικών (χωροκατακτητικών) ειδών (ΥΠΑΑΤ, 4/11/19, σ.σ. κι ενώ όλοι και παντού αντιλαμβάνονται ότι η εισβολή μη ενδημικών χωροκατακτητικών ειδών είναι επικίνδυνη για τη βιωσιμότητα ενός συστήματος, δεν το καταλαβαίνουν για τους λαθροεισβολείς της Ελλάδας και τους νεοαστούς τσιμεντοποιητές της υπαίθρου της Αττικής).

Φέτα: Όλοι αυτοί που ξαφνικά τους έπιασε ο πόνος για τους κτηνοτρόφους και για τη Διεπαγγελματική Φέτας και λένε διαφορά και, αφού δεν εισάγουν γάλα από έξω, τον Γκαντώνιο δεν τον ξέρουν, τις Αχαρνές δεν τις ξέρουν, την οδό Πρεσπών στη Λευκωσία δεν την ξέρουν, το Τροπάριο της Κασσιανής δεν το ξέρουν, το House Hotel στη γειτονική Βουλγαρία δεν το ξέρουν, εργοστάσια στα Βαλκάνια που παράγουν λευκό τυρί δεν ξέρουν, δεν κάνουν υπερδιήθηση στο τυρί, δεν ξέρουν για πρόσθεση λιπαρών-πρωτεϊνών στο τυρί και ξαφνικά νοιάζονται για την κτηνοτροφία και τη φέτα –αλήθεια, τι άλλαξε τώρα;– δεν έχουν παρά να πουν μια κουβέντα: «Κ. υπουργέ, κάνε επειγόντως μια Διεπαγγελματική κι εμείς θα τη στηρίξουμε, γιατί θέλουμε το καλό των κτηνοτρόφων του τόπου κι όλων των Ελλήνων παραγωγών φέτας (Αλέξανδρος Καχριμάνης, Facebook, 3/11/19).

Μεταδοτικός καρκίνος!: Ένας μεταδοτικός καρκίνος έχει εξαπλωθεί από μύδια που ζουν στην ακτή του Καναδά στον Ατλαντικό (Βρετανική Κολομβία) σε άλλα είδη μυδιών που υπάρχουν στις δυτικές ακτές της Ευρώπης, καθώς και στη Νότια Αμερική. Εκτιμάται ότι στη μετάδοση του καρκίνου βοηθούν τα πλοία που κάνουν υπερατλαντικά ταξίδια. Οι περισσότεροι καρκίνοι προκαλούνται από μεταλλάξεις DNA που δεν είναι μεταδοτικές. Έχουν όμως βρεθεί και λίγα είδη όπου ο καρκίνος είναι μεταδοτικός σαν μικρόβιο ή παράσιτο σε άλλα ζώα (όχι στους ανθρώπους) (Ινστιτούτο Pacific Northwest, Σιάτλ, eLife, ΑΠΕ-ΜΠΕ, «Η Καθημερινή», 6/11/19).

Αυγά: Αυταπόδεικτα τα οφέλη από τη σπουδαία υπερτροφή, τα αυγά. Είναι μεταξύ των πιο θρεπτικών τροφίμων στον πλανήτη. Περιέχουν χολίνη, που βοηθά στην υγιή ανάπτυξη του εγκεφάλου, μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων, διατηρούν την καλή υγεία των ματιών και είναι ωφέλιμα για όλες τις ηλικίες. Η πρωτεΐνη του αυγού έχει ακριβώς το σωστό μίγμα των αμινοξέων που χρειάζονται οι άνθρωποι για να χτίσουν ιστούς. Η αξία του μπορεί να συγκριθεί μόνο με του μητρικού γάλακτος. Είναι ένα «χάπι βιταμινών» της φύσης. Ένα αυγό την ημέρα είναι εντάξει! (Παγκόσμια Ημέρα Αυγού: 2η Παρασκευή του Οκτωβρίου, Ένωση Αυγοπαραγωγών Ελλάδος [ΕΑΕ], Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.).

Δέντρα: Η Ιρλανδία θα φυτέψει 440 εκατ. δένδρα έως το 2040 (22 εκατ. δέντρα/έτος) για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής. Ελπίζει ότι θα φτάσει να εκπέμπει μηδενικούς ρύπους CO2 έως το 2050 μέσα από μια σειρά μέτρων, όπως ένας νέος φόρος για τον άνθρακα, οι αυξημένες επενδύσεις σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και η στροφή προς τη γεωργία και τη χρήση των εδαφών, καθώς και η φύτευση δέντρων. Η Αιθιοπία δήλωσε τον Ιούλιο ότι είχε φυτεύσει πάνω από 350 εκατ. δέντρα. Η Ινδία είχε μια παρόμοια πρωτοβουλία μαζικής δενδροφύτευσης το 2016 όταν 50 εκατ. δέντρα φυτεύτηκαν σε μία μέρα (Journal Science, Irish Times, medlabgr.blogspot.com, 5/9/19, σ.σ. τα οπωροφόρα δένδρα βοηθούν εξίσου στην απορρόφηση CO2).

Η τοξίνη μελιττίνη: Ανιχνεύεται στο κεντρί της μέλισσας και μπορεί να καταστρέψει τον HIV χωρίς να βλάψει τα περιβάλλοντα υγιή κύτταρα. Καταστρέφει το εξωτερικό περίβλημα του HIV σαν να ανοίγει κανείς τρύπες σε ένα σακί. Αποδείχτηκε ότι τα νανοσωματίδια που είναι φορτωμένα με μελιττίνη στοχεύουν στον HIV. Ο συνδυασμός πρόπολης με δηλητήριο μέλισσας έχει 100% μεγαλύτερη ικανότητα καταστροφής των καρκινικών κυττάρων και όγκων. «Γνωρίζαμε ότι τα νανοσωματίδια, φορτωμένα με μελιττίνη, έχουν αντικαρκινικές ιδιότητες, καθώς έχουν την ικανότητα να σκοτώνουν τα καρκινικά κύτταρα. Από το 2004 υπάρχουν επίσημες αναφορές ότι θα μπορούσε να έχει εφαρμογές στη θεραπεία και την πρόληψη του καρκίνου» (S. A. Wickline, Βιοϊατρικές Επιστήμες, Πανεπιστήμιο Ουάσιγκτον, defencenet.gr, pronews.gr, 30/4/17).

Έποικοι: Η πατρίδα μας τα τελευταία χρόνια κατακλύζεται από κύματα λαθρομεταναστών. Εισέρχονται παράνομα στην ελληνική επικράτεια, υποβάλλουν αίτηση για άσυλο (δηλώνουν πρόσφυγες) και ουσιαστικά εγκαθίσταται στη χώρα. Δεν πρόκειται, στη συντριπτική πλειονότητά τους, ούτε για πρόσφυγες ούτε για απλούς οικονομικούς μετανάστες που έρχονται να δουλέψουν για κάποια χρόνια και ύστερα να επιστρέψουν στην πατρίδα τους. Πρόκειται για εποίκους που θέλουν να χτίσουν μια νέα ζωή στο έδαφος μιας άλλης χώρας (Νίκος Ιγγλέσης, analyst.gr, 11/11/19, σ.σ. ένα άρθρο όλο ερωτήματα).

Προϊόντα Lidl: Για σνακ με καλαμπόκι και φιστίκια που ενδέχεται να περιέχει ξένα σώματα (προνύμφες εντόμου) ενημέρωσε ο ΕΦΕΤ. Πρόκειται για το γερμανικό προϊόν Peanut & Corn Flake Clusters με την ονομασία McEnnedy στη συσκευασία των 200 γραμμ. Το προϊόν διατέθηκε στην ελληνική αγορά από την εταιρία Lidl Hellas (ethnos.gr, 12/11/19).

Ευρωπαϊκός τρόπος: Η πρόεδρος της επόμενης Ευρωπαϊκής Επιτροπής κα Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν τροποποίησε την επίμαχη ονομασία του χαρτοφυλακίου του επιτρόπου που είναι αρμόδιος για τη μετανάστευση ονομάζοντάς το «Προώθηση του ευρωπαϊκού τρόπου ζωής» αντί της προηγούμενης ονομασίας «Προστασία του ευρωπαϊκού τρόπου ζωής», με επίτροπο τον αντιπρόεδρο κ. Μ. Σχοινά («Η Καθημερινή», 13/11/19, σ.σ. θα μπορούσαμε να εκτιμήσουμε ότι υπάρχει ενδιαφέρον και για την προώθηση και την προστασία του τρόπου ζωής των κτηνοτρόφων της Αττικής ή αυτοί δεν είναι ούτε Ευρωπαίοι πολίτες ούτε καν πολίτες;).

Επιμόρφωση: Στη Γερμανία μόνο το 38% αφιερώνει μερικές εβδομάδες ετησίως για να βελτιώσει τις ικανότητές του, ενώ στην Κίνα πάνω από το 80%! (Decoding Global Trends in Upskilling και Reskilling, sepe.gr, 15/11/19, σ.σ. γιατί κάποιοι πιστεύουν στην εισαγωγή της ΙΤ στη γεωργία;).

Δημήτρης Μιχαηλίδης
Δημοσιογράφος, «ΑγροΝέα»

Share this post

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn