reuma12.jpg

 

Ταύρος: Ένας 71χρονος άνδρας νοσηλεύεται στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας σε κρίσιμη κατάσταση, με κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις, μετά τον τραυματισμό του από ταύρο σε κτηνοτροφική μονάδα σε χωριό των Φαρσάλων το απόγευμα της Παρασκευής (11/10/19). Ο τραυματίας είχε πάει να ταΐσει τα ζώα στον στάβλο με τον γαμπρό του, όταν ο μαινόμενος ταύρος τού επιτέθηκε και τον χτύπησε («Ελευθερία», vimapress.gr, 14/10/19).

 

Επιβλαβή: Αυτά είναι τα 12 πιο επιβλαβή προϊόντα της Monsanto:

  • Ζαχαρίνη: Είναι τεχνητή γλυκαντική ουσία, ωστόσο το 1970 αποκαλύφθηκε ότι προκάλεσε καρκίνο σε ποντίκια πειραματόζωα.
  • PCBs: Ελαιώδεις σύνθετες χημικές ουσίες ως διηλεκτρικά υγρά σε μετασχηματιστές. Τα PCB/PCT είναι τοξικές ενώσεις τόσο για τον άνθρωπο, όσο και για το υπέδαφος.
  • Πολυστυρένιο: Για την παραγωγή υλικών με μονωτική χρήση, αλλά και για ελαφρά περίπλοκα σχήματα. Είναι μη βιοδιασπώμενο που επιβαρύνει το περιβάλλον.
  • Πυρηνικά όπλα: Η Monsanto ανέπτυξε ένα τμήμα που έπαιξε καθοριστικό ρόλο στο Manhattan Project (παραγωγή των πρώτων ατομικών βομβών).
  • DDT: Έγινε για την καταπολέμηση των κουνουπιών. Απαγορεύτηκε το 1972 για καταστροφή του ήπατος, μειωμένη αναπαραγωγική ικανότητα και βλάβες στο νευρικό σύστημα.
  • Διοξίνη: Είναι τα πιο τοξικά χημικά – και λόγω συσσώρευσης.
  • Agent Orange: Ζιζανιοκτόνο από τον χημικό πόλεμο στο Βιετνάμ. Υπεύθυνο για 400.000 θανάτους, 500.000 γενετικές ανωμαλίες και 1.000.000 ασθενείς.
  • Λιπάσματα με βάση το πετρέλαιο για γρήγορη ανάπτυξη των φυτών που όμως καταστρέφουν τους ευεργετικούς ενεργούς μικροοργανισμούς του εδάφους.
  • RoundUp: Ζανιοκτόνο με Glyphosate που έχει συνδεθεί με τον καρκίνο.
  • Ασπαρτάμη: Τεχνητή γλυκαντική ουσία που χρησιμοποιείται ως υποκατάστατο της ζάχαρης σε τρόφιμα και ποτά και έχει αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία.
  • Αυξητική ορμόνη βοοειδών (rBGH): Γενετικά τροποποιημένη ορμόνη σε ένεση για να παράγουν περισσότερο γάλα οι αγελάδες, που επιταχύνει τον καρκίνο (IGF-1).
  • Γενετικά τροποποιημένοι οργανισμοί: Οι ΓΤΟ είναι δηλητήρια στο πιάτο μας (Β. Συργκάνη, enallaktikos.gr, 16/10/14).

Ενέργεια: Το ακριβότερο ρεύμα στην Ευρώπη έχει η Ελλάδα με 65,5 ευρώ/MWH, ενώ ο μέσος όρος της Ε.Ε. είναι 43,3 ευρώ/MWH. Είναι 24,3 ευρώ/MWH υψηλότερα από της Βουλγαρίας και 14,5 ευρώ/MWH από της Ιταλίας, με τις οποίες είμαστε διασυνδεμένοι. Το έλλειμμα ανταγωνιστικότητας της ελληνικής αγοράς ηλεκτρισμού και το πλήγμα που δέχεται η ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας είναι πολύ μεγάλα, και όλα αυτά για να έχουν απαράδεκτα υψηλούς μισθούς και παροχές οι συντεχνίες των υπαλλήλων της ΔΕΗ εις βάρος όλων μας (Χ. Λιάγγου, kathimerini.gr, 12/10/19).

Εξαιρετική ιδέα: Το φρέσκο απόθεμα λουλουδιών από τη διακόσμηση του ξενοδοχείου Makedonia Palace Hotel σε συνεργασία με τη Floral Creations by Diana Lina και τον δήμο Θεσσαλονίκης κοσμεί κεντρικές οδούς της Θεσσαλονίκης με χρώματα γεμάτα ζωντάνια μέσα από κάδους απορριμμάτων, ενώ ταυτόχρονα προσφέρει συναισθήματα χαράς. Στόχοι της δράσης είναι η προώθηση της εναλλακτικής ανακύκλωσης στην Ελλάδα και η ευαισθητοποίηση σε θέματα που αφορούν το περιβάλλον και την ευθύνη που έχουμε όλοι προς το αστικό πράσινο. Μοναδικά σχεδιασμένες ανθοδέσμες μπορούν να κάνουν την διαφορά. Ακόμα και η εικόνα ενός μικρού άνθους μπορεί να δώσει φως σε γωνιές της πόλης (voria.gr, 18/10/19).

Τεύτλα: Οι 250 (15.000 στρέμματα) που πίστεψαν τους ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ και καλλιέργησαν τεύτλα τα έχουν αμάζευτα και κανείς δεν ξέρει τι θα γίνει. Τα δύο εργοστάσια (Πλατύ και Σέρρες) είναι κλειστά και η Royal Sugar μάλλον δεν μπορεί, ενώ η Innovation Brain εκδήλωσε ενδιαφέρον για την ενοικίαση των δύο μονάδων έναντι 200.000 ευρώ (10.000 ευρώ λιγότερα). Κι όμως στα μέσα του 2017 ο τότε διαγωνισμός της Πειραιώς για δύο ζαχαρουργεία της ΕΒΖ προσέλκυσε δεσμευτική οικονομική προσφορά της τάξεως των 51 εκατ. ευρώ από τη σερβική ΜΚ Group. Η τότε κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ θεώρησε χαμηλό το τίμημα παρά την αποτίμηση των δύο μονάδων στα 25 εκατ. ευρώ (thessaliatv.gr, 20/10/19).

Διμερείς: Η Ε.Ε. πρότεινε για διαβούλευση στην Αυστραλία (μέχρι 13/11/19) 34 ΠΟΠ-ΠΓΕ της Ελλάδας (408 συνολικά) στη διεθνή εμπορική συμφωνία και μεταξύ τους: ελαιόλαδα Κολυμβάρι Χανίων, Πεζά Ηρακλείου, Σητεία Λασιθίου, Χανιά Κρήτης, ελιά Καλαμάτας, θρούμπα Θάσου, Καλαθάκι Λήμνου τυρί, Καλαμάτα ελαιόλαδο, κασέρι, κεφαλογραβιέρα, κορινθιακή σταφίδα Βοστίτσα, κρητικό παξιμάδι, κρόκος Κοζάνης, Λακωνία ελαιόλαδο, μαστίχα Χίου, φέτα (feta) τυρί, κίτρο Νάξου, κουμκουάτ Κέρκυρας, ούζο Θράκης, Καλαμάτας, Μακεδονίας, Μυτιλήνης, Πλωμαρίου, τεντούρα, τσικουδιά, τσίπουρο (thessaliatv.gr, 20/10/19).

Επιβλαβείς: Η Ε.Ε. δημοσίευσε κατάλογο 20 οργανισμών που χαρακτηρίζονται επιβλαβείς, υψηλής προτεραιότητας, όπως το βακτήριο Xylella fastidiosa, το ιαπωνικό σκαθάρι, το ασιατικό κερασφόρο σκαθάρι, το βακτήριο που προκαλεί πρασίνισμα των εσπεριδοειδών και ο μύκητας της μελανής κηλίδωσης των εσπεριδοειδών, καθώς έχουν τις σοβαρότερες επιπτώσεις στην Ε.Ε. Τα κράτη-μέλη θα πρέπει να ξεκινήσουν εκστρατείες ενημέρωσης του κοινού, να κάνουν έρευνες, να καταρτίσουν σχέδια έκτακτης ανάγκης και να κάνουν σχέδια δράσης για την εκρίζωση αυτών των οργανισμών (aixmi-news.gr, 14/10/19).

Προσκοπισμός: Ο Διεθνής Σύνδεσμος Προσκόπων & Οδηγών (International Scout & Guide Fellowship [ISGF]) καθιέρωσε την 25η Οκτωβρίου ως Ημέρα Υπενθύμισης-Γιορτής. Στη Λουκέρνη στις 25/10/1953 η τότε IFOFSAG (International Fellowship of Former Scouts and Guides) έπειτα από σχετική απόφαση του παγκόσμιου συνεδρίου το αποφάσισε για να δημιουργηθεί μια παγκόσμια πλατφόρμα για ενήλικες οι οποίοι δεν μπορούν για προσωπικούς, επαγγελματικούς κ.ά. λόγους να έχουν ενεργό συμμετοχή στις προσκοπικές και οδηγικές οργανώσεις αλλά εξακολουθούν να βασίζουν τη ζωή τους στις αρχές και τις αξίες του προσκοπισμού και του οδηγισμού σύμφωνα με την υπόσχεση που  έδωσαν κάποτε.

Βλάβες: Ο επιβλαβής οργανισμός Xylella fastidiosa θα μπορούσε να προκαλέσει ετήσιες απώλειες παραγωγής ύψους 5,5 δισ. ευρώ. Επιπλέον, οι επιβλαβείς οργανισμοί έχουν σημαντικές έμμεσες επιπτώσεις. Για παράδειγμα, εάν το ασιατικό κερασφόρο σκαθάρι εξαπλωνόταν σε ολόκληρη την Ε.Ε., θα μπορούσε να προκαλέσει άμεσα την καταστροφή του 5% των αναπτυσσόμενων δέντρων πολλών δασικών ειδών της Ε.Ε., όπως τα εξής: σκλήθρα, μελιά, οξιά, σημύδα, φτελιά, σφενδάμι και πλάτανος. Η αξία των δέντρων αυτών είναι 24 δισ. ευρώ και οι οικονομικές επιπτώσεις στη δασοκομία θα φτάσουν τα 50 δισ. ευρώ (Κοινό Κέντρο Ερευνών της Ε.Ε., aixmi-news.gr, 14/10/19).

Προσφυγικό: Από τα 1,69 δισ. ευρώ της συνολικής βοήθειας της Ε.Ε. για τη διαχείριση του προσφυγικού στην Ελλάδα οι ελληνικές Αρχές θα πάρουν 794 εκατ. ευρώ, η Ύπατη Αρμοστεία για τους Πρόσφυγες (UNHCR) 506,67 εκατ. ευρώ, ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης (IOM) 119,7 εκατ. ευρώ, η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Ασύλου (EASO) 26 εκατ. ευρώ, οι διάφορες διεθνείς ΜΚΟ 201 εκατ. ευρώ και μένουν αδιάθετα 44,6 εκατ. ευρώ ΜΚΟ (cnn.gr, 12/10/18, σ.σ. τώρα τα βρήκα, είναι του Οκτωβρίου του 2018, και υποθέτω ότι η διαχείρισή τους έγινε με απευθείας αναθέσεις, χωρίς παραστατικά και απολογισμούς, και γι’ αυτό τα ήθελαν οι κυβερνώντες και οι «φίλοι» τους. Τα «έφαγαν» αλλά δεν έκαναν τίποτα σοβαρό και τώρα τα κάνουμε μάλλον με δικά μας λεφτά).

Ανισότητες: Ο υπουργός AAT ερωτάται εάν σκοπεύει να στηρίξει τόσο τους παραγωγούς όσο και τους πιστωτές της ΘΕΣΓάλα, όπως έχει γίνει και με τη χρεωκοπία της Thomas Cook στον τομέα του τουρισμού, εάν, εκτός από τα φορολογικά μέτρα που περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα της Ν.Δ. για την ενίσχυση των συνεταιριστικών σχημάτων, υπάρχουν κι άλλα μέτρα και εάν έχει εξεταστεί η δυνατότητα παροχής συμβουλευτικής υποστήριξης σε θέματα επιχειρηματικής πολιτικής, πρόσβασης στην αγορά, σύναψης συμβολαίων εσωτερικής οργάνωσης και οικονομικού ελέγχου σε συνεταιρισμούς και με ποιο τρόπο. Επίσης ερωτάται εάν έχει εξετάσει το ενδεχόμενο να επιτρέπεται η είσοδος στρατηγικού ή θεσμικού επενδυτή σε συνεταιριστικά σχήματα (βουλευτής Β. Βιλιάρδος, eleftheria.gr, 16/10/19).

Δημήτρης Μιχαηλίδης
Δημοσιογράφος, συγγραφέας, «Αγρονέα»

Share this post

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn